Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: V Holandsku s divákmi až od polovice 2021. Tri prípady vo Fiorentine

Aj vo štvrtok sledujeme vplyv koronavírusu na aktuálne športové dianie.

07.05.2020 07:44 , aktualizované: 22:27
Róbert Boženík Foto:
Róbert Boženík sa divákov na zápasoch Feyenoordu tak skoro zrejme nedočká.
debata

22.12: Severoamerický motoristický šampionát IndyCar Series odštartuje odloženú sezónu 6. júna na ovále Texas Motor Speedway. Na nočnom podujatí vo Fort Worth sa pre pandémiu nového koronavírusu nezúčastnia fanúšikovia.

Sezóna sa mala pôvodne začať 15. marca v St. Petersburgu na Floride, ale organizátori formulového seriálu museli odložiť tieto preteky, rovnako ako slávnych 500 míľ Indianapolis z 24. mája na 23. augusta. V upravenom kalendári naďalej figuruje pätnásť pretekov, tie záverečné budú práve v St. Petersburgu.

„Náš bezpečnostný plán zaistí ochranu všetkých účastníkov a umožní aj očakávaný návrat súťaženia,“ povedal prezident IndyCar Jay Frye podľa agentúry AFP. Na opatreniach sa dohodli úrady verejného zdravotníctva s vedením Texas Motor Speedway. Na ovál sa dostane len obmedzený počet ľudí, ktorí prejdú testami a budú nosiť ochranné pomôcky. Platiť budú aj pravidlá o rozstupoch medzi jednotlivcami.

21.21 CR Flamengo má troch pozitívne testovaných futbalistov na koronavírus. Informovala o tom agentúra SID. U brazílskeho majstra celkovo testovali 293 ľudí, pozitívne výsledky vyšli u 38 osôb.

Testovanie prebiehalo od 30. apríla do 3. mája u hráčov, ďalších zamestnancov klubu a ich príbuzných. Infikovaní sú v karanténe. Tento týždeň zomrel 68-ročný masér klubu, príčinou úmrtia boli komplikácie súvisiace s ochorením COVID-19. Štart brazílskej ligy bol pôvodne naplánovaný na 3. mája, pre pandémiu ho odložili na neurčito.

21.16: Vedenie dvoch najvyšších dánskych futbalových súťaží dostalo od tamojšej vlády povolenie na obnovenie činnosti. Mužstvá môžu okamžite začať s kolektívnym tréningovým procesom a v nasledujúcich dňoch by mali byť známe aj termíny úvodných zápasov po koronavírusovej pauze. V prvých dvoch dánskych ligách sa pre pandémiu nehrá vyše dve mesiace, stretnutia by mohli byť na programe od 29. mája.

S určitosťou sa bude hrať bez prítomnosti fanúšikov rovnako ako v Nórsku, kde odložili štart nového ročníka, ktorý sa mal pôvodne začať v apríli. Po štvrtkovom uvoľnení opatrení stanovili nový termín na 16. júna. Aj v tejto škandinávskej krajine už môžu tímy trénovať hromadne.

20.37: Traja futbalisti ACF Fiorentina mali pozitívny test na nový koronavírus. Podľa agentúry AFP vyšli pozitívne výsledky aj trom členom lekárskeho štábu talianskeho klubu. Fiorentina nezverejnila mená pozitívne testovaných hráčov, ktorí nemajú príznaky a sú v karanténe. Troch futbalistov Fiorentiny Patricka Cutroneho, Germana Pezzellu a Dušana Vlahoviča testovali pozitívne už v marci, ale utorňajšie testy mali negatívne.

Sampdoria Janov potvrdila vo štvrtok tri nové prípady v mužstve, u štvrtého hráča sa opäť objavil pozitívny výsledok po tom, ako mu predchádzajúci test vyšiel negatívne. Okrem toho sa nakazil aj jeden klubový lekár. „Medzi hráčmi máme tri nové prípady a jeden staronový. Momentálne nikto nevykazuje príznaky, všetci sú v karanténe a sledujeme ich stav,“ citoval zo stanoviska Sampdorie portál football-italia.net.

20.11: Formula 1 zaznamenala v úvode tohto roka pre pandémiu koronavírusu stratu 137 miliónov dolárov. Podľa informácií portálu autosport.com sa táto strata vygenerovala za mesiace január až marec.

F1 dokázala počas prvého štvrťroka znížiť svoje prevádzkové náklady z 52 na 43 miliónov dolárov, ale peniaze jej chýbajú najmä za televízne prenosy. Keďže sa v prvom polroku 2020 neuskutočnia žiadne preteky, strata bude narastať. Najväčšie náklady vznikli v prvom štvrťroku, keď sa očakával štart novej sezóny. Sú v nich zarátané náklady na dopravu, cestovné a technické náklady súvisiace s Veľkou cenou Austrálie, ktorú zrušili dva dni pred jej plánovaným konaním.

19.57: V španielskej futbalovej La Lige by sa po jej obnovení malo schváliť pravidlo o piatich striedaniach v zápase. Oznámilo to vo štvrtok vedenie Kráľovskej španielskej futbalovej federácie (RFEF).

Pravidlo má zmierniť tlak na hráčov po reštarte ligy, ktorá je pozastavená pre pandémiu koronavírusu. „Cieľ je chrániť zdravie hráčov po obmedzeniach v súvislosti s koronavírusomm,“ uviedla RFEF vo vyhlásení.

18.25: Veľké podujatia s diváckou účasťou vrátane futbalových zápasov budú v Holandsku podľa tamojšej vlády na programe dňa až v polovici nasledujúceho roka. Minister zdravotníctva Hugo de Jonge adresoval vo štvrtok parlamentu list, v ktorom uviedol, že najprv je potrebné objaviť vakcínu na nový koronavírus.

„Samozrejme, dúfame, že sa to podarí rýchlo, ale realistickejší je rok alebo aj viac. Dovtedy sa futbalové stretnutia, maratóny či cyklistické preteky musia konať bez prítomnosti divákov,“ citovala De Jongeho agentúra DPA. Kráľovský holandský futbalový zväz (KNVB) vyjadril sklamanie z takéhoto postoja: „Bude veľmi zlé, ak sa futbal bude hrať takto dlho bez fanúšikov.“

Holandská vláda pre pandémiu zakázala masové podujatia minimálne do 1. septembra. Nová sezóna najvyššej súťaže by mala odštartovať po tomto termíne, no po vyjadrení De Jongeho zrejme bez divákov. Ročník 2019/20 ukončili v holandskej lige predčasne a bez udelenia majstrovského titulu.

17.22: Švajčiarske futbalové kluby sa 29. mája rozhodnú, či budú pokračovať v sezóne najvyššej súťaže. Podľa informácií agentúry AP bude schôdza klubov nasledovať dva dni po skončení opatrení, ktoré schválila švajčiarska vláda na boj proti pandémii koronavírusu.

Ak sa kluby dohodnú na pokračovaní, liga by sa mala opäť začať hrať v júni. Zápasy by sa hrali bez divákov. Vo Švajčiarsku evidovali vo štvrtok popoludní vyše 30-tisíc prípadov nákazy na ochorenie COVID-19, chorobe podľahlo 1808 osôb.

15.45: Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) sa začala pripravovať aj na situáciu, ak by sa ani lete 2021 neuskutočnili OH v japonskom Tokiu. ICF schválila hneď dva možné postupy na najbližšie roky, jeden z nich pre prípad zrušenia olympijských hier. ICF kvôli pandémii koronavírusu zrušila alebo odložila všetky svoje podujatia predbežne do augusta.

15.06: Brankár Marco Sportiello z talianskeho futbalového klubu Atalanta Bergamo sa vyliečil z ochorenia COVID-19. Oznámil to portál football-italia.net. Dvadsaťsedemročný Talian bol v karanténe od 20. marca, mesiac po prvom teste ho pozitívne testovali opäť. Na Sportiella ešte čaká niekoľko vyšetrení, po nich môže opäť začať s tréningom.

13.54: Dve najvyššie nemecké futbalové súťaže reštartujú po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu v sobotu 16. mája. Obnovenie prvej i druhej bundesligy dostalo zelenú po stredajšej videokonferencii nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s premiérmi spolkových krajín.

Vo štvrtok vedenie Nemeckej futbalovej ligy (DFL) rozhodlo, že piatkové zápasy 15. mája sa konať nebudú. Informovala o tom agentúra SID.

13.30: Prezident francúzskeho futbalového klubu Olympique Lyon dúfa, že sa Ligue 1 inšpiruje príkladom z Nemecka a zvráti rozhodnutie zrušiť aktuálny ročník. Pre pandémiu koronavírusu ho riadiaci orgán najvyššej francúzskej súťaže ukončil už 28. apríla a za majstra vyhlásil Paríž Saint-Germain. Lyon skončil až siedmy a po dlhých rokoch bez pohárovej miestenky.

„Myslím, že by bolo možné dokončiť ligu. Rozhodnutie LFP bolo unáhlené. Nemci majú metódy na to, aby sa zostávajúce zápasy mohli dohrať a my sme sa o túto možnosť ani nepokúsili,“ vyhlásil prezident Lyonu Jean-Michel Aulas.

V Nemecku reštartujú obe najvyššie súťaže 15. mája, zápasy sa budú hrať bez prítomnosti divákov na tribúnach. Šéf Lyonu ešte pred definitívnym verdiktom o ukončení súťaže navrhol, aby sa dohrala systémom play off v priebehu augusta. Súčasne pohrozil právnymi krokmi a chce si nárokovať náhradu škody, ktorá podľa neho dosiahne niekoľko miliónov eur.

12.40: Guvernér kanadského štátu Britská Kolumbia John Horgan ponúka vedeniu NHL miesto ako dejisko na potenciálny reštart sezóny v tejto najprestížnejšej hokejovej profisúťaži.

Horgan už informoval komisára NHL Garyho Bettmana a šéfa hráčskej asociácie NHLPA Donada Fehra, že najzápadnejšia kanadská provincia Britská Kolumbia je ideálne miesto na pokračovanie v súťaži v čase pandémie koronavírusu. Profihokej v Severnej Amerike sa nehrá od 12. marca a do konca základnej časti sezóny zostáva odohrať 189 zápasov.

11.49: Predčasne ukončená sezóna Kontinentálnej hokejovej ligy 2019/2020 nebude mať šampióna, teda držiteľa Gagarinovho pohára. Vedenie súťaže vyhlásilo, že by to nebolo v súlade s pravidlami a športovými princípmi druhej najprestížnejšej hokejovej ligy na svete.

„Vzhľadom na nemožnosť pokračovať v majstrovských zápasoch nebude určený celkový víťaz. Nebolo by to športové rozhodnutie. Analýza súčasnej situácie ukázala, že neexistujú objektívne a spravodlivé kritériá na určenie majstra KHL v sezóne 2019/2020,“ informuje oficiálny portál KHL.

Sezónu KHL ukončili pre pandémiu koronavírusu v Rusku po štvrťfinálových súbojoch v oboch konferenciách. V hre teda zostalo dokopy osem tímov – semifinalisti konferencií. Vedenie súťaže sa rozhodlo umiestniť ich spoločne na 1.- 8. priečke bez poradia.

Medzi osmičkou najlepších figurovalo aj Dynamo Moskva so slovenským obrancom Michalom Čajkovským. Vo štvrťfinále Západnej konferencie si poradilo so Spartakom Moskva s brankárom Júliusom Hudáčkom 4:2 na zápasy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

So happy to be in Dynamo for 2 more years ⚪️ can’t wait to be back in Moscow @dynamo_ru @khl

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Cajkovsky (@michalcajkovsky),

„Najúspešnejším tímom sezóny sme technicky pridelili jedno miesto 1–8. Sú uvedené v abecednom porad podľa azbuky: Ak Bars Kazna, Barys Nur-Sultan, Dynamo Moskva, Jokerit Helsinki, Salavat Julajev Ufa, Sibir Novosibirsk, SKA Petrohrad a CSKA Moskva. Miesta od deviateho po dvadsiate štvrté sa rozdelili podľa príslušného reglementu súťaže na základe športového princípu,“ informovali ruské zdroje.

Spartak Moskva s už spomenutým brankárom J. Hudáčkom zaradili na jedenástu priečku, Admiralu Vladivostok, kde bol najproduktívnejším hráčom útočník Martin Bakoš, patrí v konečnom účtovaní 22. pozícia.

11.23: Futbalisti Brescie Calcio napriek spomaleniu šírenia pandémie koronavírusu nesúhlasia s reštartom sezóny talianskej Serie A. Podľa kapitána mužstva Danieleho Gastaldella sú všetci hráči proti obnoveniu súťaže a obávajú sa o vlastné zdravie. Brescia leží v regióne Lombardie, ktorá bola v Európe najviac zasiahnutou oblasťou.

„Necítime sa bezpečne. Chcú, aby sme začali trénovať, ale vôbec nehľadia na našu bezpečnosť,“ citoval Gastaldella denník La Repubblica. Väčšina hráčov z talianskych klubov začala v pondelok po uvoľnení vládnych opatrení s tréningom v malých skupinách. Netýka sa to však Brescie, ktorej dres oblieka aj slovenský stredopoliar Nikolas Špalek.

Nikolas Špalek v reprezentačnom drese. Foto: SITA, Milo Fabian
Nikolas Špalek Nikolas Špalek v reprezentačnom drese.

Talianska vláda zatiaľ nedala súhlas s reštartom sezóny. Podľa ministra športu Vincenza Spadaforu je naďalej otázne, či sa ju podarí dohrať. Serie A prerušili 9. marca, do konca sezóny zostáva odohrať 12 kôl. Obhajca titulu Juventus Turín má na čele tabuľky náskok jedného bodu pred prekvapením sezóny Laziom Rím.

10.45: Nemecký futbalový klub Borussia Mönchengladbach hlási po druhej vlne testovania jeden prípad nákazy novým koronavírusom. Ide o funkcionára, hráči prešli testami s negatívnymi výsledkami. Celkovo ich v klube vykonali približne 50, informovala agentúra SID.

V Mönchengladbachu, ktorého dres oblieka slovenský reprezentačný stredopoliar László Bénes, sa už nevedia dočkať reštartu bundesligy. Tá sa opäť začne 15. mája. Gladbachu patrí v tabuľke štvrtá priečka so šesťbodovou stratou na vedúci Bayern Mníchov.

„Sme veľmi radi, že budeme môcť opäť čoskoro hrať zápasy bundesligy. Žiaľ, musíme sa zaobísť bez podpory našich skvelých fanúšikov,“ vyhlásil športový riaditeľ Borussie Max Eberl.

9.33: Európsky olympijský festival mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici má nový termín, multišportové podujatie sa pod Urpínom uskutoční od 24. do 30. júla 2022. Presun zapríčinilo preloženie Hier XXXII. olympiády v Tokiu z leta 2020 práve na pôvodný termín EYOF v lete 2021.

9.01: Už počas nasledujúceho týždňa by sa do tréningového procese mohli po dlhom čase vrátiť aj slovenskí reprezentanti v plaveckých športoch. V stredu večer o tom informoval prezident Slovenskej plaveckej federácie (SPF) Ivan Šulek. „Všetci naši reprezentanti na Slovensku pravdepodobne už budúci týždeň budú môcť skočiť opäť do bazéna po dlhých dvoch mesiacoch,“ povedal Šulek prostredníctvom videa na facebooku SPF.

Možný skorý návrat do bazéna sa netýka len plavcov, ale aj reprezentantov v ďalších plaveckých športoch – vodnom póle či synchronizovanom plávaní. Šulek v krátkosti priblížil proces, ktorý umožní profišportovcom návrat do vody.

„Ešte v pondelok som poslal žiadosť hlavnému hygienikovi SR a v utorok ju zdupľoval Tomáš Klobučník, ktorý je nielen reprezentant v plávaní, ale aj zástupca športovcov v SPF. V stredu popoludní nám zavolali priamo z kancelárie hlavného hygienika a dohodli sme podmienky, za akých podmienok môžeme skočiť opäť do bazéna,“ informoval Šulek.

SPF pôvodne uvažovala aj o tréningu v otvorenom bazéne v Šamoríne. „Nepraje nám však počasie a aj ekonomicky by to bolo náročnejšie. Požiadali sme preto o možnosť trénovať na bratislavských Pasienkoch. Tento bazén je v správe spoločnosti STaRZ mesta Bratislava. Verím, že naši reprezentanti dostanú priestor. Všetci sa už nemôžu dočkať návratu do bazéna po dvoch mesiacoch. Stať by sa tak mohlo už budúci týždeň,“ dodal prezident SPF.

8.43: Španielsky futbalový klub Atlético Madrid ponúkne svojim priaznivcom permanentky na budúcu sezónu La Ligy s 20-percentnou zľavou. V aktuálnej sezóne, ktorú prerušila pandémia koronavírusu predalo Atlético 58-tisíc sezónnych vstupeniek.

Ako uviedla agentúra SID, Atlético je prvým klubom elitnej španielskej súťaže, ktorý dal fanúšikom informácie o predaji lístkov na budúci ročník. Ak sa momentálne zastavená La Liga napokon predsa reštartuje, hrať sa bude určite pred prázdnymi hľadiskami. V Španielsku plánujú obnoviť súťaže v júni, všetci hráči, tréneri a zamestnanci klubov musia absolvovať testy pred štartom tréningov a pravidelne aj potom.

7.39: Brazílsky futbalový klub Flamengo ohlásil vo štvrtok, že traja jeho hráči mali pozitívne testy na koronavírus. Nemajú však žiadne príznaky ochorenia COVID-19, informovala agentúra AP.

Úradujúci víťaz Pohára osloboditeľov potvrdil, že celkovo otestoval 293 osôb, vrátane všetkých hráčov, zamestnancov aj ich rodinných príslušníkov. V oficiálnom stanovisku Flamengo uviedlo, že 38 testov bolo pozitívnych, nešpecifikovalo však mená nakazených.

7.21: Zápas britského profesionálneho boxera Anthonyho Joshuu s Bulharom Kubratom Pulevom by sa mohol uskutočniť napokon aj s divákmi. Uviedol to Joshuov promotér Eddie Hearn.

Najnovšie rokovania smerujú k usporiadaniu duelu v niektorej arabskej krajine, skloňuje sa Saudská Arábia. Ak to bude v čase pandémie koronavírusu možné a úrady dajú povolenie, mohlo by to byť aj s divákmi. Britského majiteľa opaskov organizácií IBF, WBA, WBO v superťažkej hmotnostnej kategórii mal Pulev pôvodne vyzvať 20. júna na futbalovom štadióne Tottenhamu Hotspur v Londýne, ale pandémia tento zápas znemožnila.

Organizátori duelu dúfajú v júlový náhradný termín. Ten ale ešte nie je potvrdený. Informovala agentúra SID.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus