Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Kolín podľa stredopoliara klamal o opatreniach. Bojí sa o priateľku

Aj v nedeľu sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

03.05.2020 06:00 , aktualizované: 20:08
Verstraete Foto: ,
Birger Verstraete (8).
debata

20.08: V nemeckom futbalovom klube 1. FC Kolín chcú v prípade reštartu Bundesligy zriadiť karanténne tréningové kempy. Tie rozšíria doterajší koncept hygieny a mali by pomôcť eliminovať riziko nákazy novým koronavírusom.

O tom, či sa najvyššia nemecká súťaž opäť rozbehne, sa rozhodne v pondelok 4. mája. V piatok vedenie 1. FC Kolín oznámilo, že pozitívny test na ochorenie COVID-19 mali dvaja jeho hráči a fyzioterapeut. Všetci následne nastúpili do 14-dňovej karantény.

19.34: Vedenie najvyššej belgickej futbalovej súťaže v nedeľu už tretíkrát odložilo rozhodnutie o predčasnom ukončení sezóny. Valné zhromaždenie, ktoré bolo naplánované na pondelok 4. mája, presunulo na piatok 15. mája.

Predstavenstvo Pro League už 2. apríla odporučilo ukončiť ročník pre pandémiu nového koronavírusu, takýto krok však musí schváliť aj valné zhromaždenie. To sa malo pôvodne uskutočniť 15. apríla, najskôr ho odložili na 24. apríla, potom na 4. mája a teraz o ďalších jedenásť dní. Väčšina klubov je za predčasný koniec, no ešte čakajú na postoj Národnej bezpečnostnej rady.

Reštart súťaže je nepravdepodobný, keďže v krajine zakázali masové podujatia do 31. augusta a podľa Kráľovskej belgickej futbalovej asociácie (RBFA) by si aj zápas za zatvorenými dverami vyžiadal účasť minimálne 400 ľudí.

17.49: Rakúsky tenista Dominic Thiem tvrdí, že turnajový kolotoč sa opäť rozbehne až v roku 2021. Pre pandémiu koronavírusu zrušili všetky podujatia ATP a WTA naplánované do 13. júla. V tejto sezóne sa neuskutoční ani prestížny Wimbledon.

Roland Garros, na ktorom Thiem vlani i predvlani postúpil do finále, preložili na prelom septembra a októbra. „Ťažko si viem predstaviť, že by sa v tomto roku ešte hrali nejaké turnaje. V niektorých krajinách by ich už mohli zorganizovať, no v mnohých stále platia cestovné obmedzenia. Za danej situácie je extrémne náročné dostať hráčov zo všetkých kútov sveta pod jednu strechu,“ citovala slová svetovej trojky agentúra APA.

17.24: Britský cyklista Chris Froome si vie iba ťažko predstaviť, že sa 107. ročník Tour de France uskutoční bez divákov. „Starú dámu“ preložili pre pandémiu koronavírusu, podľa nového termínu by sa mala začať 29. augusta.

„Tour môže teoreticky odštartovať a fanúšikovia ju budú môcť sledovať na televíznych obrazovkách. Veľký otáznik však visí nad tým, či by organizátori dokázali zabrániť divákom, aby počas etáp stáli pri trati,“ citovala štvornásobného celkového víťaza Tour agentúra SID. Francúzska vláda v utorok predĺžila zákaz organizovať veľké športové podujatia do konca augusta.

16.04: Hráči a tréneri ôsmich klubov nemeckej futbalovej Bundesligy sa podrobili testom na koronavírus. Všetky boli negatívne. Testy absolvovali členovia Borussie Dortmund, Hoffenheimu, Bayeru Leverkusen, Werderu Brémy, Eintrachtu Frankfurt, VfL Wolfsburg, SC Freiburg a Unionu Berlín.

V piatok oznámilo vedenie 1. FC Kolín, že pozitívny test mali dvaja jeho hráči a fyzioterapeut. Všetci následne nastúpili do 14-dňovej karantény. Športový riaditeľ klubu Horst Heldt vyhlásil, že nemá obavy, že by mohlo prísť k ďalším ochoreniam. V pondelok 4. mája by sa malo rozhodnúť o reštarte najvyššej nemeckej súťaže, ktorú v marci pre pandémiu prerušili.

13.48: Vedenie zámorskej profesionálnej ligy amerického futbalu (NFL) plánuje tradičný štart novej sezóny v septembri. Uplynulý ročník stihli dohrať vo februári ešte pred vypuknutím celosvetovej pandémie, ktorá všade inde zastavila športové dianie. Súčasná koronakríza NFL zatiaľ vážnejšie nepoznamenala.

„Koncom budúceho týždňa sa chystáme oznámiť kompletný rozpis základnej časti sezóny, ktorá sa začne 10. septembra a vyvrcholí Super Bowlom v Tampe 7. februára 2021,“ povedal pre agentúru AP hovorca NFL Brian McCarthy.

Každý tím by mal v základnej časti odohrať ako zvyčajne 16 zápasov. Vedenie ligy zároveň pracuje aj na krízovom scenári pre prípad, že sa situácia nebude vyvíjať priaznivo a sezónu nebude možné odštartovať podľa plánu. Otázkou takisto zostáva, či bude na jeseň možné pustiť na štadióny divákov.

11.51: Nemecký minister vnútra Horst Seehofer, pod ktorého úrad patrí aj agenda športu, podporil obnovenie sezóny v 1. bundeslige koncom mája pri dodržaní prísnych bezpečnostných opatrení. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý poskytol pre nedeľník Bild am Sonntag.

Oficiálny vládny súhlas pre obnovu športového diania v Nemecku by mohol prísť v stredu. „Časový plán pre obnovenie líg je prijateľný. Z mojej strany však musí byť jasné, že 1. bundesliga nebude mať žiadne privilégiá,“ vyhlásil nemecký minister.

Riadiaci orgán nemeckých futbalových líg už vypracoval manuál, ktorým sa súťaže budú riadiť. Ten obsahuje intenzívne zdravotné kontroly hráčov a prázdne hľadiská pri zápasoch. Správu priniesla agentúra DPA.

11.37: Vedenie anglického futbalového klubu Brighton & Hove Albion nesúhlasí s návrhom dohrať Premier League na neutrálnych štadiónoch. Podľa výkonného riaditeľa klubu Paula Barbera by to narušilo regulárnosť súťaže.

„Všetci musíme byť pripravení urobiť nejaké kompromisy a je nám jasné, že sa zrejme bude musieť hrať za zatvorenými dverami. Snahu vlády obmedziť šírenie koronavírusu plne podporujeme. Ale hrať na neutrálnych ihriskách v tejto kritickej časti sezóny môže mať veľký dopad na regulárnosť súťaže. Je evidentné, že budeme znevýhodnení, ak nebudeme môcť hrať doma v známom prostredí, i keď by to bolo bez fanúšikov,“ uviedol Barber na klubovom webe.

Brighton je v tabuľke Premier League na 15. mieste iba dva body nad pásmom zostupu. Najvyššiu anglickú súťaž prerušili z dôvodu pandémie koronavírusu v polovici marca. Opätovne rozbehnúť by ju mohli 8. júna. Vedenie Premier League chce hrať zápasy na neutrálnych ihriskách preto, lebo neverí, že všetkých 20 štadiónov dostane bezpečnostné povolenie. Do konca ročníka zostáva odohrať 92 zápasov.

10.51: Športový riaditeľ 1. FC Kolín Horst Heldt nepovažuje tri nové prípady nákazy koronavírusom za chybu klubu. V piatok nemecký futbalový bundesligista oznámil, že pozitívny test mali dvaja jeho hráči a fyzioterapeut. Všetci následne nastúpili do 14-dňovej karantény.

„Nikto z nášho tímu sa nechoval nezodpovedne. Pravda je taká, že máme troch nakazených a 50 nenakazených. Pri všetkej úcte, myslíme si, že pravidlá a opatrenia v našom tréningovom centre v Geissbockenheime fungujú,“ vyhlásil Heldt.

Riaditeľ Kolínčanov nemá obavy, že by mohlo prísť k ďalším ochoreniam. „Vytvorili sme všetky podmienky k tomu, aby sa nik ďalší nenakazil. Budeme v tom pokračovať,“ citovala Heldta agentúra SID.

Iný názor na vec má stredopoliar 1. FC Kolín Birger Verstraete, ktorý spochybnil opatrenia prijaté bundesligovým klubom. „Je bizarné, že iba troch členov klubu dali do karantény. Fyzioterapeut je muž, ktorý sa o mňa i ďalších hráčov staral celé týždne. A vo štvrtok som v posilňovni cvičil v dvojici s jedným z hráčov, ktorí mali pozitívny test,“ povedal Belgičan pre televíznu stanicu VTM.

Podľa Verstraeteho preto nie je celkom pravdivé vyhlásenie kolínskeho klubu, podľa ktorého nikto z tímu neprišiel do kontaktu s infikovanými osobami. Dvadsaťšesťročný stredopoliar sa obáva, že rozšíri nákazu, jeho priateľka má srdcové problémy a patrí do rizikovej skupiny.

„Očakávam, že aj v ďalších kluboch čoskoro ohlásia prípady nákazy. Je naivné myslieť si, že ligu tak ľahko dohráme. Ak by sa konala anonymná anketa medzi hráčmi, mnohí by hlasovali za jej predčasné ukončenie. Prvoradé je zdravie, až potom nasleduje futbal,“ vyhlásil.

10.21: Vedenie zámorskej basketbalovej NBA dostalo ponuku dohrať sezónu v komplexe spoločnosti MGM Resorts International v Las Vegas. V sieti 13 hotelov by sa vytvorilo izolované prostredie pre všetky tímy a aj ich rodinných príslušníkov.

NBA ako prvá severoamerická súťaž prerušila v marci sezónu, keď nákazu koronavírusom potvrdili u hráča Utahu Jazz Rudyho Goberta. Vedenie ligy chce sezónu dohrať pred prázdnymi tribúnami na jednom mieste, aktuálne rokuje so spoločnosťou Disney o využití jej zázemia v okolí Orlanda. Od najbližšieho piatku dovolí NBA hráčom trénovať individuálne v halách. Správu zverejnili New Yorks Times a prevzala aj agentúra AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus