Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Premier League bez divákov možno aj v nasledujúcej sezóne

Aj v sobotu sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

02.05.2020 06:00 , aktualizované: 19:36
Britain Soccer Virus Outbreak Foto: ,
Zavretá brána pred štadiónom Manchestru City.
debata

19.15: Motoristické preteky IndyCar Grand Prix v Indianapolise by mohli byť 4. júla prvé športové podujatie v USA po dlhšej dobre, ktoré by sa uskutočnilo pred divákmi. Vyplýva to z päťstupňového plánu uvoľňovania bezpečnostných opatrení, ktoré v sobotu zverejnil guvernér štátu Indiana Eric Holcomb.

Dôvodom optimizmu organizátorov motoristického podujatia je fakt, že okruh dlhý 4 km umožňuje dostatok priestoru pre divákov sledovať preteky a zároveň si udržať požadovaný odstup od iných. Na najznámejšom americkom motoristickom okruhu naďalej tento rok plánujú aj preteky 500 míľ v Indianapolise, ktoré majú viac ako storočnú tradíciu. Pre pandémiu koronavírusu ich museli odložiť z mája na 23. augusta.

15.58: Vedenie F1 naďalej pracuje s plánom, podľa ktorého by nová sezóna MS automobilov mala odštartovať v júli dvomi podujatiami na okruhu v rakúskom Spielbergu. Uviedol to športový riaditeľ F1 Ross Brawn.

Okruh v Spielbergu, ktorý je dejiskom Veľkej ceny Rakúska, je svojím prirodzene izolovaným prostredím vhodný na štart ročníka, oddialený pandémiou koronavírusu. Podľa Brawna by sa v Rakúsku súťažilo o body do seriálu dva víkendy za sebou bez prítomnosti divákov. Úvodné preteky sezóny by sa mali konať 5. júla. „Reálne nad tým uvažujeme. Jednou zo skutočných logistických výziev je každého otestovať a dať mu tak zelenú na vstup do súťažného prostredia,“ citovala Browna agentúra AP.

Preteky by sa konali bez fanúšikov i zástupcov médií, všetci jazdci a členovia tímov by sa museli preukázať negatívnym testom na vírus Sars-Cov-2. Vedenie efjednotky plánuje v sezóne odjazdiť 15 až 18 veľkých cien. V kalendári figurovalo pôvodne 22 VC, ale pre pandémiu koronavírusu museli zrušiť preteky v Austrálii i Monaku, odložili súťaže v Bahrajne, Vietname, Číne, Holandsku, Španielsku, Azerbajdžane, Kanade i Belgicku.

15.48: Aspoň desať štadiónov je potrebných na to, aby sa v Anglicku podarilo dohrať sezónu 2019/2020 v najvyššej futbalovej súťaži. Také je resumé piatkového stretnutia klubov Premier League vo veci možného pokračovania súťaže, ktorá nútene pauzuje od 13. marca kvôli pandémii koronavírusu.

Nemusí ísť pritom o arény účastníkov PL, môžu medzi nimi byť aj neutrálne plochy. Využitie takých štadiónov je dokonca žiadúce, pomohlo by sa tým zmierniť riziko koncentrácie fanúšikov pred domovskými štadiónmi. V Premier League je potrebné dohrať ešte 92 duelov.

Ďalšou nevyhnutou podmienkou na úspešné ukončenie Premier League je približne 40-tisíc testov, ktoré budú musieť podstúpiť hráči, členovia realizačných tímov a ďalší obslužný personál. Za každých okolností by sa hralo za zatvorenými tribúnami, diváci na zápasoch PL možno budú chýbať aj v ďalšom ročníku. „Pokračovať budeme iba vtedy, ak to bude bezpečné. Žiadne kroky nepodnikneme bez súhlasu vlády a príslušných zdravotníckych organizácií,“ zhodli sa kluby.

Suverénnym lídrom tabuľky prerušenej Premier League je FC Liverpool, na svojom konte má o 15 bodov a jeden zápas viac ako druhý Manchester City.

15.18: Futbalový klub 1. FC Kolín nad Rýnom funguje naďalej v identickom pracovnom režime aj po piatkovom odhalení troch nových prípadov nákazy koronavírusom. V sobotu to potvrdil klubový lekár Paul Klein.

V klube I. bundesligy mali pozitívny test dvaja hráči a fyzioterapeut. „Neexistujú pre nás špeciálne pravidlá. Nie je pravda, že v podobných prípadoch v iných spoločnostiach musia všetci ísť do karantény. Existujú jasné pokyny ako zaobchádzať s kontaktnými osobami infikovaných,“ vyhlásil Klein v rozhovore pre oficiálnu webstránku klubu.

Nemecké tímy sa už pripravujú na obnovenie sezóny, ktoré má prísť koncom mesiaca, podľa pokynov vedenia ligy (DFL) a Nemeckého futbalového zväzu (DFB). Trojica infikovaných má podstúpiť 14-dňovú karanténu a opätovne podstúpiť testy, než im umožnia návrat.

Do karantény musia nastúpiť aj všetci, čo s nimi boli v kontakte, no keďže tím trénoval v malých skupinách, týka sa to iba minima zamestnancov klubu. „Nie je potrebná žiadna hromadná karanténa. Tak to vnímajú aj zdravotnícke orgány,“ obhajoval fungovanie klubu jeho lekár Klein.

13.43: Zdravotný stav Juniora Sambiu sa týždeň po hospitalizácii s ochorením COVID-19 výrazne zlepšil, futbalista HSC Montpellier sa po prepustení z nemocnice bude liečiť v domácom prostredí.

„Všetci sa nesmierne tešíme, že sa Juniorov stav rapídne zlepšil a nemusí zotrvávať v nemocnici. Dúfame, že sa čoskoro uvidíme na ihrisku,“ uviedol jeho zamestnávateľ na Twitteri. Sambia je prvý hráč z francúzskej Ligue 1, ktorý sa nakazil novým koronavírusom.

Dvadsaťtriročného stredopoliara hospitalizovali s dýchacími problémami, prvý test na COVID-19 mal negatívny výsledok, no druhý z piatka 24. apríla už potvrdil ochorenie. Následne ho uviedli do umelého spánku.

Na druhý deň prišli z nemocnice pozitívne správy, že pacient dýcha bez pomoci prístrojov. Pred Sambiom mal z futbalistov v krajine pozitívny nález Kórejčan Hyun-Jun Suk z druholigového ES Troyes.

13.16: V boji proti pandémii koronavírusu pomáha aj líder najvyššej anglickej futbalovej súťaže FC Liverpool. Kluboví šéfkuchári „The Reds“ pripravujú denne 650 jedál pre ohrozené skupiny obyvateľov mesta, ktoré putujú do štrnástich organizácií a dvoch školských stredísk.

„Je dôležité, aby sme v týchto ťažkých časoch naďalej podporovali našu miestnu komunitu,“ vyhlásil riaditeľ združenia Red Neighbours Forbes Duff, ktoré sa stará o obyvateľov štvrte Anfield.

13.05: Taliansky futbalový klub SSC Neapol chce, aby jeho hráči od pondelka začali s tréningovým procesom. V dôsledku pandémie koronavírusu však musí dostať povolenie úradov v regióne Kampánia.

„Myslím si, že podmienky v Neapole umožňujú začať s tréningom. Klub disponuje vo svojom kempe tromi ihriskami, vďaka čomu hráči môžu bez problémov dodržiavať 20-metrový odstup. Môžu trénovať v rôznych časoch, nesmú však využívať šatne,“ uviedol guvernér juhotalianskeho regiónu Kampánia Vincenzo De Luca.

Futbalisti v Taliansku budú môcť od 4. mája vďaka uvoľňovaniu vládnych opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu začať s individuálnym tréningom. Od 18. mája budú mať povolené trénovať v skupinách a v júni by sa mohlo znovu začať hrať.

12.36: Vedenie basketbalovej NBA v piatok oficiálne odložilo draftovú lotériu. Pôvodne sa mala uskutočniť 19. mája.

Rozhodnutie sa očakávalo dlhšiu dobu, keďže poradie tímov pri drafte nie je možné určiť bez toho, aby sa skončila základná časť. NBA sa pre pandémiu koronavírusu nehrá od 11. marca. Vedenie súťaže taktiež odložilo tradičný kemp draftových kandidátov.

Samotný draft by mal prebehnúť 25. júna. Predpokladá sa, že príde k zmene aj tohto dátumu.

11.28: Medzinárodná cyklistická únia (UCI) odložila tohtoročný európsky šampionát v cestnej cyklistike, ktorý sa mal konať 9.-13. septembra v talianskom Trentine. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Podujatie by sa v náhradnom termíne mohlo uskutočniť 1.-5. septembra 2021, do úvahy pripadá aj dátum 8.-12. september.

10.25: Profesionálny šport v Spojených štátoch amerických môže v dôsledku koronakrízy prísť až o 12 miliárd dolárov. Vyplýva to z analýzy, ktorú uverejnila americká televízna spoločnosť ESPN.

Pandémia koronavírusu bude mať značný dopad aj na pracovné miesta. V súťažiach, ako sú hokejová NHL, basketbalová NBA, bejzbalová MLB či liga amerického futbalu NFL, môže prísť po masovom prepúšťaní zamestnancov ešte k väčším ekonomickým škodám. ESPN pripomína, že v krajine pracujú v športovej oblasti až 3 milióny ľudí.

10.10: Organizátori US Open momentálne neuvažujú nad preložením grandslamového tenisového turnaja na iný dátum. Veria, že napriek pandémii koronavírusu podujatie odštartuje v pôvodnom termíne 31. augusta a najnovšie počítajú s verziou, že sa bude hrať bez divákov. Definitívne sa o osude turnaja rozhodne do polovice júna, informovali v sobotu organizátori.

Pre pandémiu sú zrušené všetky turnaje WTA a ATP do 13. júla, v tomto roku sa neuskutoční ani prestížny Wimbledon. Organizátori Roland Garros presunuli antukový vrchol sezóny na prelom septembra a októbra. Ak by US Open odštartoval v plánovanom termíne, vo francúzskej metropole by sa začalo hrať iba týždeň po skončení zápolení vo Flushing Meadows.

Tenisová federácia USA (USTA) údajne uvažuje aj o presunutí US Open z New Yorku, ktorý je epicentrum koronavírusu v krajine, do Kalifornie. Informoval o tom španielsky denník Marca, podľa ktorého by sa mohlo podujatie uskutočniť v Indian Wells. Kalifornské stredisko má dostatočné kapacity a hlavný dvorec s miestom pre 16.100 divákov je druhý najväčší na svete, hneď po štadióne Arthura Ashea.

V USA evidovali v sobotu o 10.00 SELČ viac ako 1,13 milióna prípadov ochorenia COVID-19 a vyše 65.000 mŕtvych. Celosvetovo je v 210 krajinách/ú­zemiach potvrdených už vyše 3,4 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu takmer 240.000 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus