Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: V 1. FC Kolín tri pozitívne testy, tréning bude pokračovať

Aj v piatok sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

01.05.2020 12:05
Slavia Praha Foto:
Česi uvoľňujú opatrenia, tešia sa aj futbalisti Slavie Praha.
debata

21.00: Nemecký futbalový klub 1. FC Kolín ohlásil v piatok večer tri pozitívne testy na koronavírus. Prišlo k nim len deň potom, ako nemecký zväz (DFB) od štvrtka začal s testovaním hráčov.

Kolín nezverejnil mená ani pracovné zaradenie pozitívnych, potvrdil ale, že skupinové bezkontaktné tréningy budú pokračovať.

Všetci traja pozitívne testovaní sú bez príznakov choroby, ale musia isť do 14-dňovej karantény. Ako uviedla agentúra SID, nemusí ísť o hráčov, ale napríklad o členov realizačného tímu či iných pracovníkov klubu. „Zdravie a súkromie našich hráčov a zamestnancov je pre nás prioritou. Opatrenia dokázali, že môžeme prijať individuálnu stratégiu, aby sme na pandémiu odpovedali,“ povedal klubový riaditeľ Horst Heldt.

V Nemecku evidujú vyše 163.000 nakazených, vyše 6600 ľudí ochoreniu Covid-19 podľahlo. Celosvetovo je v 210 krajinách/ú­zemiach potvrdených už vyše 3,3 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 235.000 osôb.

20.00: Kluby anglickej futbalovej Premier League v piatok opäť deklarovali záujem o riadne dokončenie súťaže. Po videokonferencii majiteľov však stále zostáva otázny dátum prípadného obnovenia PL.

Rokovanie trvalo niekoľko hodín a podľa britských médií sa jednalo o „Projekte Reštart“. Ten obsahuje aj návrh odohrať zvyšných 92 duelov na vybraných štadiónoch bez divákov a s maximálnym počtom 400 osôb na zápase. Všetko ale záleží na rozhodnutí britskej vlády.

„Liga a kluby uvažujú nad prvými konkrétnymi krokmi dopredu. Návrat do tréningu a zápasov ale musí byť v súlade s vládnymi nariadeniami. Konzultovať sa bude s lekárskymi expertmi, trénermi aj hráčmi. Na dnešnom rokovaní nepadol žiadny termín, vymieňali sa názory na projekt Reštart,“ citovala agentúra DPA z oficiálneho komuniké z rokovania. Vedenie EFL tiež potvrdilo zrušenie všetkých mládežníckych súťaží s okamžitou platnosťou.

Premier League prerušili pre pandémiu koronavírusu 13. marca. Vedúci FC Liverpool potrebuje na definitívny zisk titulu dve víťazstvá zo zostávajúcich deviatich zápasov. Britské média skloňovali ako možný dátum obnovenia PL 8. jún.

Po rokovaní britské médiá priniesli ďalšie špekulácie, podľa ktorých bude možné súťaž dohrať definitívne iba na neutrálnych štadiónoch. Padlo číslo 10. Nutné bude tiež zabezpečiť vyše 40.000 testov pre hráčov, realizačné tímy a ďalší personál na zápasoch. Podľa najoptimistic­kejšieho scenára by sa mohlo začať najskôr 12. júna. Pri tréningoch by hráči mali dodržiavať prísne hygienické pravidlá, chodili by na ne už oblečení vo výstroji a nemohli by používať sprchy.

17.00: Všetkých 20 klubov talianskej futbalovej Serie A súhlasí s dohratím sezóny, ktorú prerušila pandémia koronavírusu. K osemnástke klubov sa pripojili aj zostávajúce dva, FC Turín a Brescia Calcio, ktoré pred časom vyzývali na ukončenie ročníka.

Za reštartom ligy stojí aj prezident Talianskej futbalovej federácie (FIGC). Gabriele Gravina urobí podľa vlastných slov maximum pre to, aby sa Serie A i nižšie ligové súťaže dohrali.

„Pokiaľ budem stáť na čele federácie, nepodpíšem sa pod zrušenie ligového ročníka. Takéto rozhodnutie by znamenalo smrť pre taliansky futbal. Keby sme ligu ukončili, viedlo by to k súdnym sporom. Kto by vypadol a kto postúpil?“ vyhlásil Gravina. Reštart je však podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva v súčasnej situácii nereálny. Na prvom mieste musí byť zdravie hráčov, vyhlásil námestník ministra Pierpaolo Sileri v rozhovore pre talianske médiá.

Serie A prerušili 9. marca, do konca sezóny zostáva odohrať 12 kôl. Taliansko je jednou z najzasiahnu­tejších krajín na svete, v piatok popoludní tam evidovali viac ako 205-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a takmer 28.000 úmrtí.

14.00: Brazílsky prezident Jair Bolsonaro napriek vysokému počtu prípadov nákazy novým koronavírusom volá po reštarte športového života v najväčšej juhoamerickej krajine. Podľa neho nastal správny čas, aby sa po vyše šesťtýždňovej prestávke začali hrať futbalové súťaže.

„Veľa ľudí pracujúcich vo futbalovej sfére je naklonených myšlienke, aby sa čoskoro začalo hrať. Futbalisti nie sú riziková skupina. Aj keby sa nakazili, existuje iba skutočne mizivá šanca, že by zomreli. Väčšie riziko číha na kluby, ktorým v prípade pokračovania súčasného stavu hrozia značné ekonomické škody,“ vyhlásil Bolsonaro, ktorý už po vypuknutí pandémie zľahčoval jej riziká a ochorenie COVID-19 prirovnával k chrípke.

V Brazílii evidovali v piatok o 13.00 SELČ viac ako 87-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a vyše 6000 mŕtvych. Celosvetovo je v 210 krajinách/ú­zemiach potvrdených 3,32 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 234.408 osôb.

12.00: Od 11. mája bude v Česku opäť povolené organizovať súťaže a športovať bude môcť naraz až 100 ľudí. Umožní to ďalšia fáza uvoľňovania vládnych opatrení v boji s novým koronavírusom.

Pre všetky športoviská už budú platiť rovnaké podmienky, uviedla na svojom portáli česká Národná športová agentúra (NSA). Športovci nebudú musieť mať na tvári rúška, ale šatne a sprchy zatiaľ zostanú zatvorené. Povolené bude používanie toaliet.

Českí športovci môžu opäť trénovať na vonkajších športoviskách od minulého pondelka, momentálne ale iba v malých skupinkách a pri dodržaní nariadených bezpečnostných a hygienických opatrení. Vonku môže aktuálne športovať spolu maximálne desať ľudí s dvojmetrovými odstupmi, pripomenul web idnes.cz. Po novom by mali byť povolené aj tréningy profesionálnych športovcov vo vnútorných priestoroch.

V Česku podľahlo do piatka rána na ochorenie COVID-19 spolu 237 osôb, novým koronavírusom sa nakazilo viac ako 7600 ľudí.

10.00: Budúci ročník hokejovej NHL môže odštartovať aj o dva mesiace neskôr ako je plánované. Pripustil to komisár zámorskej profiligy Gary Bettman v rozhovore pre oficiálnu stránku súťaže.

Začiatok novej sezóny by sa mohol posunúť na neskôr, aby bolo možné dohrať aktuálny ročník. Ten pre pandémiu koronavírusu prerušili 12. marca. „Sme veľmi flexibilní. Nie je podmienkou, aby sme začali v októbri ako zvyčajne. Ak budeme musieť začať v novembri alebo v decembri, tak to zvážime,“ povedal Bettman.

Vedenie NHL a Hráčska asociácia NHLPA naďalej vedú rozhovory o možných scenároch reštartu sezóny. Pripravuje sa prechod do druhej fázy prerušenia súťaže, počas ktorej by sa mohli od polovice alebo od konca mája hráči vrátiť do tréningového procesu v klubových zariadeniach. Zatiaľ ale neboli prijaté žiadne rozhodnutia a nestanovili sa presný časový plán postupného obnovenia sezóny. „Nemyslím si, že to niekto vie teraz povedať s určitosťou. Musíme postupovať krok za krokom, pretože zdravie našich hráčov je prvoradé,“ tvrdí komisár.

Hráči a členovia realizačných tímov sú zatiaľ v odporúčanej domácej karanténe. „Toto nie sú preteky, aby sme sa museli vrátiť ako prví. Veríme, že sa vrátime v správnom čase a za správnych okolností. Chceli by sme otvoriť tréningové centrá a na dennej báze situáciu vyhodnocujeme. Hráči musia hrať zápasy, až keď budú v dostatočnej forme. Takže budeme aj naďalej monitorovať situáciu a ak dostaneme povolenie od lekárov a vládnych orgánov, tak urobíme prvý krok a otvoríme tréningové zariadenia,“ dodal Bettman.

08.00: Napriek pokračujúcej pandémii koronavírusu je hviezdny LeBron James presvedčený, že prerušenú sezónu v basketbalovej NBA dokončia. Hráč Los Angeles Lakers tak reagoval na informácie, že niektorí funkcionári už nepočítajú s reštartom zámorskej súťaže.

„Nie je to pravda. Akonáhle to bude bezpečné, chceme túto sezónu dokončiť. Ja som pripravený, náš tím je pripravený. Nikto by nemal nič rušiť,“ napísal James na sociálnej sieti.

Vedenie NBA prerušilo sezónu 11. marca po tom, čo mal Rudy Gobert z Utahu pozitívny test na nový koronavírus. Základná časť sa mala podľa pôvodného rozpisu skončiť 15. apríla a boje v play off odštartovať 18. apríla. Osud súťaže je však naďalej otázny a nie je známe, kedy a v akom formáte sa liga obnoví.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #futbal #hokej #koronavírus