Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Bieloruské futbalistky začali aj s divákmi. La Ligu by mohli dokončiť

Aj vo štvrtok sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

30.04.2020 07:49 , aktualizované: 21:21
Španielsko Futbal liga 25.kolo La Liga Foto: ,
Futbalová La Liga by sa mohla dokončiť.
debata

21.21: Vedenie americkej automobilovej série NASCAR vo štvrtok oznámilo, že reštartuje sezónu 17. mája na okruhu Darlington Raceway v Južnej Karolíne. Jazdiť sa bude bez divákov a v 10-dňovom okne sa spolu uskutoční sedem pretekov, vrátane štyroch v elitnej Cup Series.

NASCAR je tak popri UFC druhou veľkou zámorskou športovou organizáciou, ktorá stanovila špecifický spôsob návratu po pandémii koronavírusu. Po Darlington sa bude jazdiť aj v Charlotte. NASCAR zastavili 13. marca, seriál absolvoval len 4 z 36 napláno­vaných podujatí.

20.50: České hokejové extraligové kluby sa v nasledujúcich dvoch sezónach nebudú musieť báť bojov o záchranu. Tamojší zväz totiž navrhol dočasne zrušiť zostup, dôvodom k tomuto kroku sú očakávané ekonomické problémy v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Naopak postup pre víťaza prvej ligy by mal zostať zachovaný.

Návrh zväzu počíta s tým, že v najbližších dvoch ročníkoch 2020/2021 a 2021/2022 sa z českej extraligy nebude zostupovať a naopak by sa portfólio klubov rozšírilo vždy o jedného postupujúceho z Chance ligy. V sezóne 2022/2023 by tak mala mať česká extraliga 16 účastníkov. Po jej skončení sa počet klubov zníži opäť na štrnásť.

V priebehu predčasne ukončenej sezóny sa už o uzavretí najvyššej českej súťaže hovorilo, ale vedenie súťaže vtedy ešte zmenu systému odmietlo. Nakoniec prišlo ku kompromisu pre súčasnú ekonomickú situáciu,

20.25: Portugalská futbalová liga by sa mohla rozbehnúť už koncom mája. Ako vo štvrtok oznámila tamojšia vláda, elitná súťaž by sa mohla v krajine reštartovať bez divákov a dodržoval by sa prísny bezpečnostný protokol. Dohrať by sa mohlo aj finále národného pohára, samozrejme bez obecenstva.

Portugalský premiér Antonio Costa a národné zdravotné orgány preskúmajú ligou pripravený bezpečnostný protokol. V rámci neho sa preskúmajú aj štadióny, či spĺňajú potrebné parametre. Kluby by mohli začať so spoločným tréningom už od začiatku budúceho týždňa. Desať kôl pred koncom ligy je na čele tabuľky FC Porto.

19.22: Zápas britského profesionálneho boxera Anthonyho Joshuu s Bulharom Kubratom Pulevom by sa mohol uskutočniť bez divákov. Britského majiteľa opaskov organizácií IBF, WBA, WBO v superťažkej hmotnostnej kategórii mal Pulev vyzvať 20. júna na futbalovom štadióne Tottenhamu Hotspur v Londýne, ale pandémia koronavírusu tento zápas znemožnila.

Organizátori duelu dúfajú v júlový náhradný termín. Ten ale ešte nie je potvrdený. Joshua by ho chcel určite v Londýne.

19.09: Argentínsky futbalista Paulo Dybala nebol podľa jeho partnerky štvrtýkrát pozitívne testovaný na koronavírus. Oriana Sabatiniová vo štvrtok dementovala správy, ktoré priniesli niektoré talianske médiá.

„Nie je pravda, že Paulo mal opäť pozitívny test. Posledné testy musí ešte len podstúpiť a potom čakať na ich výsledky,“ uviedla veci na pravú mieru Dybalova priateľka. Podľa nej bude verejnosť informovaná hneď ako budú výsledky k dispozícii.

Dvadsaťšesťročnému útočníkovi turínskeho Juventusu diagnostikovali ochorenie COVID-19 ešte v marci, stal sa tretím hráčom talianskeho majstra s pozitívnym testom po Danielem Ruganim a Blaisovi Matuidim. Dybala nemôže opustiť svoj dom už 40. deň. Aj Oriana Sabatiniová bojovala s koronavírusom, no medzičasom mala negatívny test.

Najvyššiu taliansku futbalovú súťaž Serie A prerušili pre pandémiu 9. marca a stále nie je známe, kedy a či vôbec ju znovu reštartujú.

18.27: V Bielorusku napriek pandémii koronavírusu odštartovala vo štvrtok nová sezóna najvyššej ženskej futbalovej súťaže. Ročník sa začal, aj za prítomnosti divákov, duelom medzi družstvom Dinamom BGUFK a reprezentačným výberom do 19 rokov. Vstup na zápas bol zadarmo, na tribúnach bolo podľa agentúry AP menej ako sto ľudí.

Nový ročník ženskej ligy sa mal pôvodne začať už pred dvomi týždňami, no museli ho odložiť po tom, čo sa niekoľko hráčok dostalo do kontaktu s osobami infikovanými novým koronavírusom. Testy však prítomnosť SARS-CoV-2 u futbalistiek neodhalili a tak podľa Bieloruskej futbalovej federácie nič nebránilo štartu ligy. „Ani jedna z hráčok nemala pozitívny test,“ uviedol hovorca federácie Alexander Alejnik.

Bielorusko je jedinou krajinou v Európe, v ktorej sa počas koronavírusovej pandémie hrá futbal. Rovnako ako u žien aj najvyššia mužská liga prebieha s divákmi na tribúnach. Krajina nezaviedla počas pandémie natoľko prísne opatrenia ako iné európske štáty, za čo prezident Alexander Lukašenko čelí kritike doma i v zahraničí.

Počet prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Bielorusku zvýšil vo štvrtok na 14.027. Ochoreniu COVID-19 doposiaľ podľahlo 89 ľudí.

18.19: Nemecká futbalová liga ešte tento týždeň nespozná svoj osud. Súhlas s reštartom sezóny po pandémii koronavírusu zatiaľ nedostala a spolková vláda na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou vo štvrtok svoje rozhodnutie odložila.

Návrhom na pokračovanie prerušenej sezóny by sa mala vláda zaoberať budúcu stredu, keď dostane viac podkladov, uviedla agentúra AP. Vedenie nemeckého futbalu dúfalo, že dostane zelenú v pláne opäť začať hrať od 9. mája bez divákov. „Musíme urobiť všetko preto, aby sa vírus nevrátil,“ uviedla Merkelová. Zákaz konať v krajine veľké podujatia s účasťou nad 5000 ľudí do konca augusta zostal v platnosti.

18.00: Profesionálni športovci v Španielsku sa budú od 4. mája prostredníctvom svojich klubov podrobovať testom na koronavírus. Tomuto opatreniu dala vo štvrtok zelenú španielska vláda. Prijatie tohto kroku dáva nádej, že by sa futbalová La Liga mohla dokončiť.

Španielsko zaviedlo karanténne opatrenia 14. marca. Už pred dvoma dňami dostali profesionálni športovci povolenie individuálne trénovať od budúceho týždňa.

15.34: Tohtoročné automobilové preteky Rely Portugalska odložili pre pandémiu koronavírusu. Organizátori to uviedli vo štvrtok, správu priniesol denník New York Times.

Preteky sa mali pôvodne uskutočniť od 21. do 24. mája. Portugalský automobilový klub (ACP) vo vyhlásení uviedol, že sa neúspešne pokúsil naplánovať udalosť na koniec októbra.

15.12: Anglická futbalová Premier League by mohla odštartovať 8. júna. Podľa štvrtkového vydania denníka The Telegraph chce vedenie súťaže v tomto termíne usporiadať prvé zápasy a čoskoro túto možnosť prediskutuje so zástupcami klubov.

Podľa zdroja by kluby mohli začať 18. mája so spoločným tréningom. Doteraz sa v prerušenej sezóne PL odohralo 29 kôl, štyri kluby odohrali o jeden zápas menej. Tabuľku vedie Liverpool, pred najbližším prenasledovateľom Manchestrom City má náskok 25 bodov.

Mohamed Salah a Sadio Mané z Liverpoolu. Foto: SITA/AP, Jon Super
Liverpool, Bournemouth Mohamed Salah a Sadio Mané z Liverpoolu.

14.15: Futbalisti Paríža St. Germain sa stali majstrom francúzskej ligy v sezóne 2019/2020. Informoval o tom zástupca šéfredaktora denníka L'Équipe Joel Domenighetti na sociálnej sieti Twitter. Oficiálne by mal túto správu ešte v priebehu štvrtka potvrdiť riadiaci orgán súťaže.

Ligue 1 predčasne ukončili 28. apríla, vo Francúzsku odohrali 28 kôl. Podľa poradia v tabuľke budú hrať Parížania v Lige majstrov spolu s Marseille a Rennes, v Európskej lige sa predstavia Lille a Reims. Do nižšej súťaže zostúpili Amiens a Toulouse.

Neymar, hviezda Paríža St. Germain. Foto: TASR/AP
Paríž St. Germain, Neymar Neymar, hviezda Paríža St. Germain.

13.22: Belgický futbalista Marouane Fellaini požičia svojmu bývalému klubu Standard Liege tri milióny eur. Chce mu tak pomôcť prekonať ťažkosti spôsobené pandémiou koronavírusu. Vo štvrtok o tom informovali belgické médiá.

ývalý stredopoliar Evertonu a Manchestru United, ktorý hrá teraz v Číne za Šan-tung Lu-neng Tchaj-šan, nasledoval kroky reprezentačného spoluhráča Axela Witsela, ktorý tiež investoval do klubu. Podľa správ získal Witsel 45-percentný podiel na štadióne Standardu, ktorý má prejsť rozsiahlou rekonštrukciou.

Začiatkom apríla belgická futbalová federácia zamietla klubu profesionálnu licenciu. Bez nej by 10-násobní majstri Belgicka mohli hrať len v amatérskych súťažiach. Podali odvolanie na belgický športový súd a podľa belgických médií sa očakáva, že získajú licenciu späť aj vďaka pomoci Fellainiho a ďalších investorov.

12.23: Vedenie francúzskej futbalovej Ligue 1 spustilo kampaň na pomoc v boji s pandémiou koronavíru. Cieľom je získať finančné prostriedky pre nemocnice a zdravotnícky personál. Fanúšikovia majú možnosť získať podpísaný dres, ak sa zapoja do projektu „Všetci proti vírusu.“

Do žrebovania bude zaradený každý fanúšik, ktorý prispeje minimálnou sumou 5 eur. V ponuke sú dresy Kyliana Mbappého a Edinsona Cavaniho z Paríža St. Germain, Dimitriho Payeta z Marseille, či Houssema Aouara z Lyonu.

Kylian Mbappé. Foto: SITA/AP, Michel Euler
Kylian Mbappé Kylian Mbappé.

11.16: Organizátori majstrovstiev sveta v horskej cyklistike v nemeckom Albstadte zrušili podujatie pre pandémiu koronavírusu. Stalo sa tak iba mesiac po tom, čo preteky preložili na iný termín. Vo štvrtok to oznámila Nemecká cyklistická federácia (BDR), správu priniesla agentúra SID.

MS sa mali pôvodne uskutočniť od 25. do 28. júna. „Po vyhodnotení súčasnej situácie neexistovala iná alternatíva ako zrušiť MS. V októbri sa dajú očakávať vážne obmedzenia v cestovaní na medzinárodnej úrovni,“ povedal prezident BDR Rudolf Scharping.

10.36: Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona vyzval Boha, aby zastavil pandémiu koronavírusu. Opäť pri tom použil výraz „Božia ruka“, ktorou sa preslávil po štvrťfinálovom zápase na MS 1986 v Mexiku.

Argentína v tomto stretnutí zdolala Anglicko 2:1, pričom prvý gól strelil Maradona rukou. Neskôr médiám povedal, že to bola „Božia ruka“. „Žiadam, aby táto ruka ukončila pandémiu, aby ľudia mohli znovu žiť svoj život, byť zdraví a šťastní,“ uviedol Maradona, ktorého citovala agentúra SID.

Diego Maradona na lavičke mexického klubu Dorados. Foto: SITA/AP, Eduardo Verdugo
Diego Maradona Diego Maradona na lavičke mexického klubu Dorados.

Maradona v súčasnosti trénuje v argentínskej lige mužstvo Gimnasia y Esgrima La Plata, ale klub pod jeho vedením získal v tejto sezóne najmenej bodov za uplynulé tri sezóny a bojoval o udržanie v súťaži. V krajine však sezónu predčasne ukončili bez udelenia majstrovského titulu a rovnako nikto nevypadol. „Mnohí hovoria, že toto rozhodnutie bolo ďalšou božou rukou,“ uviedol Maradona.

10.02: Štvrtoligový nemecký futbalový klub Lokomotíva Lipsko získal z doterajšieho predaja vstupeniek na virtuálny duel už 150.000 eur. Toto číslo sa ešte môže zvýšiť, keďže predaj pokračuje do 8. mája.

Fanúšikovia si kupujú vstupenky v hodnote jedno euro na pamätnú semifinálovú odvetu Pohára víťazov pohárov 1986/1987 proti Girondins Bordeaux. Z vyzbieranej sumy chce vedenie klubu aspoň čiastočne nahradiť výpadok príjmov spôsobený pandémiou koronavírusu.

Pre Lokomotívu Lipsko bola sezóna 1986/1987 najúspešnejšia v klubovej histórii. Mužstvo sa prebojovalo až do finále vtedajšieho PVP, v ktorom po góle Marca van Bastena podľahlo Ajaxu Amsterdam 0:1. „Železničiari“ odvtedy na podobný úspech čakajú, momentálne účinkujú až vo štvrtej najvyššej nemeckej súťaži.

Hoci ide o virtuálny duel a nebude uvádzaný v oficiálnych štatistikách návštevnosti, fanúšikovia Lipska prekonali európsky rekord z roku 1937, keď 149.547 divákov sledovalo v glasgowskom Hampden Parku súboj medzi Škótskom a Anglickom. Svetový rekord drží brazílsky stánok Maracana, na ktorej v roku 1950 sledovalo finále MS medzi domácimi futbalistami a Uruguajom až 199.854 divákov.

9.34: Deväťdesiatpäťročná prababka španielskeho futbalistu Cesca Fábregasa sa vyliečila z ochorenia COVID-19. „Je to úžasná bojovníčka,“ napísal na Twitteri.

8.03: Hokejisti z NHL by sa v prípade dodržania prísnych hygienických opatrení mohli od polovice mája vrátiť do tréningového procesu v klubových zariadeniach. Zástupcovia zámorskej profiligy a Hráčskej asociácie (NHLPA) na stredajšom rokovaní nestanovili časový plán ani scenár možného dohratia sezóny, ktorú prerušili v polovici marca pre pandémiu koronavírusu.

V súlade s pokynmi zdravotníckych odborníkov a národných a miestnych orgánov však vydali pokyny rozdelené do dvoch fáz. V prvej odporúčajú hráčom a členom realizačných tímov, aby dodržiavali karanténu.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Mark Humphrey
Ilustračná, NHL Ilustračná snímka.

„V druhej fáze by hráči mohli začať v malých skupinách s tréningom. Termín tejto fázy nie je presne stanovený, závisí od vývoja šírenia ochorenia COVID-19. V prípade priaznivej situácie by sme ju mohli spustiť v polovici mája, respektíve na konci mesiaca,“ uvádza sa v stanovisku NHL.

Základnú časť sezóny prerušili 12. marca. Odvtedy sa nakazilo päť hráčov Ottawy Senators a traja Colorada Avalanche.

7.45: V nemeckej futbalovej Bundeslige by mali vo štvrtok začať s testovaním hráčov na koronavírus. Podľa informácie magazínu Kicker sa odber vzoriek bude týkať aj hráčov z druhej najvyššej súťaže.

Ministri športu spolkových krajín napriek koronavírusovej kríze odporúčajú bundesligový reštart v polovici mája alebo na jeho konci. Najvyššiu súťaž prerušili v polovici marca, verdikt o jej rozbehnutí by mal padnúť v najbližších dňoch.

Hráči jednotlivých klubov sa na základe prísnych hygienických opatrení podrobia dvom samostatným testom na koronavírus, aby sa zabránilo šíreniu ochorenia v tréningovom procese.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus