Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Olympiáda len s vakcínou. Hlinka Gretzky sa neuskutoční

Aj v utorok sledujeme, aký vplyv má koronavírus na svet športu.

28.04.2020 09:44 , aktualizované: 20:07
Národný štadión, Tokio Foto: ,
Národný štadión v Tokiu privíta športový svet budúci rok.
debata (1)

19:00: Kanadskí organizátori v utorok zrušili prestížny Hlinka Gretzky Cup hokejistov do 18 rokov. Dôvodom je pandémia koronavírusu.

Podujatie sa malo konať od 3. do 8. augusta v mestách Edmonton a Red Deer, tradične aj so slovenskou účasťou. O zrušení turnaja informovala oficiálna stránka Kanadskej hokejovej federácie. „Bolo to ťažké rozhodnutie, no veríme, že je v najlepšom záujme všetkých zainteresovaných. Zdravie a bezpečnosť hráčov, trénerov, rozhodcov, fanúšikov, dobrovoľníkov, rodín a verejnosti je pre nás najdôležitejšie,“ píše sa v stanovisku Hockey Canada.

Turnaj mal v minulosti názov Memoriál Ivana Hlinku, no je známy aj ako neoficiálne majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov. V rokoch 1997 až 2017 si organizátorské povinnosti delili Slovensko s Českom, od roku 2018 sa k nim pripojila aj Kanada. Pre tú je to jedna z mála možností preveriť svojich hráčov do 18 rokov s najlepšími na svete, keďže v čase MS tejto vekovej kategórie v apríli hrajú play off zámorských súťaží. Kanada vyhrala desať z posledných dvanástich ročníkov, vlani v Břeclavi však podľahla Rusku 2:3.

13:11: Futbalisti Plzne súhlasili so znížením platov počas koronavírusovej krízy. Spoločne s nimi sa dohodli s vedením aj členovia realizačného tímu na čele so slovenským trénerom Adriánom Guľom. Podľa portálu iDnes.cz akceptovali redukciu platov do 30 percent. Odmeny upravia podľa výšky jednotlivých príjmov.

Gólová radosť futbalistov Plzne. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Plzeň, radosť Gólová radosť futbalistov Plzne.

11:00: Bývalý nemecký futbalový brankár Jens Lehmann prekonal v marci ochorenie COVID-19. Priznal to v rozhovore pre periodikum Bild. Vlastná skúsenosť ho utvrdila v myšlienke, že v prípade pokračovania líg by mali čiastočne sprístupniť štadióny aj pre fanúšikov, samozrejme, za sprísnených bezpečnostných opatrení.

Nemecký brankár Jens Lehmann. Foto: SITA
Jens Lehmann Nemecký brankár Jens Lehmann.

9:43: Prezident Japonskej lekárskej asociácie Jošitake Jokokura vyjadril presvedčenie, že budúcoročné OH v Tokiu bude možné usporiadať iba v prípade existencie vakcíny alebo účinného lieku na koronavírus. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v marci rozhodol o presunutí hier z tohto leta na to budúce pre pandémiu.

[* img=„498820“ | popisok=„V Japonsku sa toto leto olympiáda konať nebude.“ | layout=„fotoCenter“ | verzia=„nestan­dard1“ *

V Japonsku trvá už mesiac núdzový stav, k utorku tam evidovali viac ako 13.500 prípadov ochorenia COVID-19 a 385 úmrtí. Celosvetovo zaznamenali vyše troch miliónov nakazených a viac ako 211-tisíc mŕtvych. „Bez očkovania alebo lieku bude náročné zorganizovať olympijské hry. Dúfam, že sa ich podarí vyvinúť čo najskôr. Ak chceme olympiádu, bude kľúčové dostať situáciu pod kontrolu, a to nielen v Japonsku, ale na celom svete,“ citovala Jokokuru agentúra AP.

9:22: Klub zámorskej hokejovej NHL San Jose Sharks zriadi fond na podporu svojich zamestnancov na čiastočný úväzok. Tí zostali bez práce po prerušení sezóny pre pandémiu koronavírusu.

Do fondu prispeli majiteľ klubu i hráči, na začiatok chcú vyzbierať viac ako 200.000 dolárov. K príspevku vyzvali aj fanúšikov. Fond sa týka zamestnancov štadióna SAP Center a tréningových hál, kmeňovým pracovníkom Sharks naďalej platia ich mzdu. Informovala o tom agentúra AP.

8:52: Argentínsky futbalový pohár sa pre pandémiu nového koronavírusu nedohrá. Tamojší zväz takisto rozhodol, že v nasledujúcich dvoch sezónach sa pre narušenie súťaže nebude zostupovať. O zostupujúcich totiž rozhoduje zložitý výpočet na základe výsledkov z posledných troch sezón.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus