Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doping z obchodu, studená vojna, slzy. Teraz ruskú rebelku vysťahovali

V máji 2014 dostala 16-mesačný trest za užitie anabolického steroidu dehydroepiandrosterónu. Po jeho vypršaní ju v marci 2016 pri mimosúťažnej kontrole pozitívne testovali na meldónium. Uspela s odvolaním a na poslednú chvíľu odcestovala na olympiádu do Ria.

18.04.2020 21:45
debata (14)
Julia Jefimovová. Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
Julia Jefimovová Julia Jefimovová.

Štarty plavkyne Julie Jefimovovej na športovom sviatku však sprevádzalo bučanie divákov. Aj keď si vybojovala dve strieborné medaily, reakcie z tribún, ale aj od súperov ju viackrát dohnali k slzám.

Atraktívna Ruska si pozornosť užíva aj mimo bazéna. Pred dvoma rokmi ju zadržala polícia za jazdu pod vplyvom alkoholu (prepustili ju po zaplatení kaucie 5000 dolárov). Aktívna je aj na sociálnych sieťach, na Instagrame ju sleduje 182-tisíc ľudí a veľkú časť jej profilu tvoria odvážne snímky.

Rodáčka z Grozného trávi väčšinu roka v Spojených štátoch. Pandémia koronavírusu ju uväznila v karanténe v Kalifornii, odkiaľ zverejnila aj video z netradičného tréningu na kuchynskom pulte. Na Instagrame Ruského olympijského výboru nedávno prezradila, že sa sťahuje do nového domu, v ktorom sa už dočká aj bazén(ik)a.

Zo doterajšieho podnájmu sa musela odsťahovať. „Vysťahovali nás odtiaľto. Zdržala som sa tu dlhšie, ako som plánovala, pretože som dávnejšie musela odcestovať na ruský šampionát. Nájomníci nás tu nechali tak dlho, ako mohli. Teraz sme si našli iný dom, ktorý má aj bazén. Je malý, ale je dôležité, aby som cítila vodu,“ cituje šesťnásobnú majsterku sveta Swimming World.

Jefimovová sa pripravuje na tokijskú olympiádu, ktorá by mohla byť jej štvrtými Hrami. Jej štart však stále nie je istý. Podobne ako v Riu by sa v Japonsku mohla predstaviť v pozícii neutrálnej športovkyne. Pred štyrmi rokmi jej pomohol právnik, ktorého si najala aj tentoraz.

Nedbalosť pri kúpe

Podľa nezávislých arbitrov pred prvým pozitívnym prípadom nepodvádzala úmyselne. Doplatila na nedbalosť. V jednom z kalifornských obchodov neďaleko bydliska si kúpila doplnok stravy, pri ktorom dôverovala predavačovi a jeho zloženie si neskontrolovala.

Čo sa týka meldónia, mohla ho prestať užívať, keď pribudlo na zoznam zakázaných látok a z jej tela sa nestihlo vylúčiť. Uznala to aj Svetová antidopingová agentúra (WADA), aj keď sa krátko po pozitívnom teste hovorilo o tom, že jej hrozí doživotný zákaz.

„Áno, dávnejšie som mala dopingový prehrešok. Ale v USA a v Európe je veľa športovcov, ktorí sa ocitli v podobnej situácii a súťažia bez akýchkoľvek obmedzení. Ak chcete zaviesť nariadenia, mali by sa týkať všetkých športovcov, nielen ruských,“ spomenula v decembri pre RT.com aj trest pre krajanov, ktorí ďalšie štyri roky nemôžu štartovať na olympijských hrách či svetových šampionátoch pod svojou vlajkou.

Súboj dobra so zlom

Médiá sa počas šampionátov rady venujú jej rivalite s Američankou Lilly Kingovou. Pomenovali ju aj ako súboj dobra so zlom.

„Sme súperky, náš vzťah nie je najlepší. Nemáme sa rady," povedala Kingová po zisku titulu majsterky sveta na 100 metrov motýlik v Budapešti 2017. „Stále cítim tlak od médií, ale viac si to užívam. V Riu to bolo ešte horšie," zareagovala vtedy strieborná Jefimovová.

Pamätným výrokom sa 28-ročná plavkyňa prezentovala aj v Riu. Pri odrážaní útokov si povzdychla, že športovci veria všetkému, čo sa píše. „Myslela som si, že studená vojna sa už skončila,“ poznamenala.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Julia Jefimovová #koronavírus