Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smutný kanál, prázdne kurty. Elite sa cnie za športoviskami

Tretry, pádla či tenisové rakety. Na väčšinu športového náčinia momentálne sadá prach. Napriek tomu, že v týchto dňoch malo najlepším športovcom pomáhať v boji o limity na budúcoročnú olympiádu v Tokiu.

17.04.2020 01:00
Národné tenisové centrum. Foto: ,
Národné tenisové centrum.
debata (2)

Maximálne traja v areáli

Lenže z nabitých plánov sústredení a podujatí nezostalo nič. Koronavírus zatvoril športovcov doma, slovenskú elitu nevynímajúc. Tá postupne hľadá cestu, ako sa vrátiť na športoviská. Dôvod je jasný.

„Chýba nám to. Divokú vodu nenájdete za rohom. Náš kanál je vypustený, vyzerá smutne. Bojím sa, že sa doma zbláznim,“ vraví s typickým humorom Alexander Slafkovský.

Skúsený reprezentant bol na divokej vode naposledy pred viac ako mesiacom. Vrátil sa z Austrálie, kde sa začiatkom roka tradične otvára vodnoslalomárska sezóna. Pre Slafkovského mala byť posledná. Po nej mal smelé plány – zavesiť loď na klinec a v septembri svadbu s dlhoročnou priateľkou Jelou.

Alexander Slafkovský. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Alexander Slafkovský Alexander Slafkovský.

Tridsaťsedemročný Lipták je lídrom singlekanoistov v internej slovenskej kvalifikácii. Zrušené majstrovstvá Európy 2020 v Londýne mali určiť, či si odbije premiéru pod piatimi kruhmi na úkor strieborného z ostatnej olympiády v Riu Mateja Beňuša alebo päťnásobného medailistu Michala Martikána. Čo prinesie budúcnosť Slafkovský nevie. Svitá však na lepšie časy.

„Funkcionári zo zväzu začali riešiť s hlavným štátnym hygienikom možnosti, ako by sme sa mohli pripravovať na kanáloch. Som zvedavý, či to povolia. Boli by sme však radi, lebo sa momentálne cítime ako žaby na suchu,“ pokračuje Slafkovský.

Vysvetľuje, že ak k tomu dôjde, všetko bude musieť prebiehať za prísnych hygienických okolností a vo výrazne obmedzenom režime. „Zrejme budeme mať týždenný harmonogram. V areáli budeme môcť byť naraz maximálne traja pretekári. Organizovaný skupinový tréning neprichádza do úvahy,“ dopĺňa.

P-T-S ako mostík na ME?

Nezaháľajú ani na atletickom zväze. Pred niekoľkými dňami sa jeho vedenie stretlo so štátnym tajomníkom pre šport Ivanom Husárom. Najbližšie stretnutie ich čaká dnes. Šéf zväzu Peter Korčok chce opäť diskutovať aj o téme otvárania atletických štadiónov.

„Vyzerá to tak, že sa o tejto veci bude rokovať s predstaviteľmi koalície v pondelok. Našim cieľom je, aby sa individuálne exteriérové športy mohli začať za prísnych opatrení vracať na štadióny,“ vraví Korčok.

Najväčšou hviezdou mítingu Pravda - Televízia -... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
taylor míting P-T-S Najväčšou hviezdou mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft v Šamoríne bol vlani americký trojskokan Christian Taylor.

Na stredajšom zasadnutí Výkonný výbor SAZ odobril tri scenáre možného vývoja atletickej sezóny na Slovensku. Športovo-technická komisia ich predostrela v závislosti od toho, kedy sa život po koronakríze vráti do starých koľají. Čas ukáže, aká bude budúcnosť národných šampionátov, tohtoročných majstrovstiev sveta v Paríži či mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft.

"Osud péteesky závisí aj od toho, či sa uskutočnia parížske ME v pôvodnom termíne 25. – 30. augusta. Ak áno, potom má zmysel robiť aj P-T-S. Potom by sa šamorínsky míting konal v zatiaľ nešpecifikovanom termíne v polovici augusta.

Mohol by byť odrazovým mostíkom na ME pre Slovákov. Navyše, jeho strieborný štatút umožňuje najlepším trom v niektorých disciplínach kvalifikovať sa priamo na ME," dopĺňa Korčok.

Po vzore Česka

Do rokovaní sa intenzívne zapojili aj tenisti. Vzali si príklad z Českej republiky, kde sa 7. apríla otvorili vonkajšie športoviská pre individuálne športy.

„Požiadali sme štátneho tajomníka pre šport o niečo podobné. Zaslali sme mu návrh otvárania dvorcov od budúceho pondelka,“ hovorí generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

Tenis či atletika by najbližšie týždne fungovali vďaka jednoduchému systému.

„Klubové priestory či šatne by boli zamknuté, a tak by športovci iba prišli na štadión či kurt, odmakali si svoje pod dohľadom trénera a vrátili by sa domov bez kontaktu s inými osobami,“ objasňuje Moška.

Šéf STZ predpokladá, že ak sa nevyskytnú komplikácie, mohli by sa na Slovensku uskutočniť prvé turnaje. Avšak – bez diváckej podpory.

Na to si slovenská – nielen tenisová – elita ešte počká. Musí však byť trpezlivá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský #Igor Moška #míting P-T-S #koronavírus