Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Desať konšpiračných teórií, ktoré zaváňajú pravdou

V dnešnom svete informácií sa je ťažké zorientovať. Hrnú sa na nás z každej strany a my v nich musíme selektovať. Tak čo je pravda a čo je lož? Vybrali sme desať športových udalostí, ktoré dostali nálepku konšpirácia, ale môže byť v nich aj pravda. Napokon, posúďte sami.

15.04.2020 12:52
Maradona, USA Foto:
Bola to ruka? Nebola? Podviedli v Mníchove 1972 Američanov?
debata (8)

10. Fantómový úder Muhammada Aliho

Slávny úder Aliho vo februári 1964 proti Sonnymu Listonovi bol kľúčovým a zároveň kontroverzným momentom v histórii boxu. Cassius Clay totiž zasiahol vtedajšieho majstra v ťažkej váhe zdanlivo ľahkým protiúderom a Liston skončil na zemi už v prvom kole. Nepomohlo ani počítanie a Ali vyhral systémom K.O.

Spôsob, akým sa Liston sklátil na zem, vyvolal špekulácie. Podľa „neveriacich“ bol tento duel vopred dohodnutý a Liston po ňom mohol splatiť obrovské dlhy, ktoré mal na konte.

Úroveň hodnovernosti:
Príbeh je uveriteľný. Ali súpera síce slabo zasiahol, ale Listonov ťažký život a zdĺhavý záznam prehreškov a zatknutí, robia teóriu o dohodnutom zápase racionálnou.

9. Phelps prehral preteky, získal zlato

Americký plavec mal na olympiáde v Pekingu v roku 2008 hrozný štart do pretekov 100m motýlik, podaril sa mu však zázračný obrat a na konci bral zlato.

Alebo?

Opakované zábery nie sú presvedčivé, no zdá sa, že Srb Milorad Čavič Phelpsa predsa len tesne porazil. Američan triumfoval na základe rozhodnutia elektronickej dotykovej podložky, ktorá zaregistrovala Phelpsa o stotinu sekundy pred Čavičom.

Možnou teóriou sprisahania je, že elektronickú dotykovú podložku Phelpsa upravili tak, aby bola mimoriadne citlivá a že plavec v skutočnosti spustil spínač prúdom vody, ktorý vytvorili jeho ruky.

Úroveň hodnovernosti:
Teória o citlivejšej podložke je trošku silná káva, ale kto hovorí, že jeho zúfalý posledný záber nestačil na spustenie zariadenia?

8. Božia ruka?

Argentínska futbalová legenda Diego Maradona vo štvrťfinále majstrovstiev sveta 1986 proti Anglicku zavraždil súpera hádzanárskym spôsobom.

Slávny útočník hlavou, na ktorej mal akoby položenú ruku, poslal loptu do bránky ponad anglického brankára. Priestupok nik nepotrestal, pretože rozhodca si zjavne nevšimol do očí bijúci futbalový prešľap.

Skutočnosť, že arbitri nereagovali, zostáva záhadou a jedným z vysvetlení by mohlo byť to, že rozhodcovia chceli vidieť podceňovanú Argentínu vo finále na úkor favorizovaného Anglicka.

Úroveň hodnovernosti:

Uveriť, že rozhodcovia boli na argentínskej strane, nie je vôbec jednoduché. Ale je to rozhodne dôveryhodnejšie, ako teória o tom, že do duelu zasiahol Boh, ako sa nám dlhé roky snaží nahovoriť veľký Diego.

7. Otrava Michaela Jordana

Najlepší basketbalista všetkých čias bol vo finále NBA v roku 1997 ústrednou postavou Chicaga Bulls. V piatom finálovom zápase na palubovke Utahu Jazz zanznamenal 35 bodov v stave, v ktorom by ktokoľvek iný ležal v posteli.

Čo sa stalo?

Hráči Chicaga si noc pred duelom v hoteli v Utahu objednali pizzu. Podľa bývalého Jordanovho osobného trénera Tima Grovera dostali piati muži chuť na pravé talianske jedlo. Grover tvrdí, že už vtedy mal zlý pocit zo situácie.

Jordan bol napokon jediný, kto pizzu jedol a neskôr, o druhej ráno, sa Grover dozvedel, že hviezde Chicaga je zle.

Bolo jedlo otrávené?

Úroveň hodnovernosti:
Vyžaduje veľa viery veriť v príbeh jedného človeka, ale je stále je oveľa presvedčivejší, sko reči o tom, že Jordan noc pred zápasom hýril do skorých ranných hodín.

6. Vedenie prehliadalo užívanie marihuany

Hráči amerického futbalu z univerzity Auburn patrili na konci uplynulého desaťročia medzi špičku vysokoškolského športu. Ich celkový triumf v sezóne 2009/10 však poznačili obvinenia zo zatajovania testov na zakázané látky.

ESPN vtedy informovala, že vedenie tímu úmyselne prehliadalo výsledky testov na syntetickú marihuanu. S klasickým testovaním začal Auburn až dva týždne po tom, ako vyhral záverečný turnaj. Vedenie klubu sa bránilo, že počas sezóny nemalo testy k dispozícii.

Úroveň hodnovernosti:
Pravdepodobné, ale nie celkom isté. ESPN však vypátrala, že jeden z hráčov mal pozitívny dopingový test na syntetickú marihuanu sedemkrát za sebou a univerzita s tým nič nespravila.

5. Bobby Riggs a jeho rezignácia

Rok 1973 bol aj o dueli multimilionára Bobbyho Riggsa so ženskou tenisovou legendou Billie Jean Kingovou. Bol to tzv. „Battle of the Sexes“, ktorého hlavnou myšlienkou bolo vyriešiť spor, či najlepšia hráčka na svete dokáže udržať krok s priemerným mužom.

Kingová rýchlo zničila Riggsa a niektorí verili, že boháč stavil proti sebe a úmyselne prehral zápas.

Úroveň hodnovernosti:
Pravdepodobnosť je vysoká. Riggs vyzval neskôr aj Margaret Courtovú – vtedajšiu svetovú jednotku. Nakoniec hladko vyhral.

4. Mníchovská krádež

Po finálovej prehre 50:51 so Sovietskym zväzom sa americkí basketbalisti cítili podvedení. Všetko sa zomlelo na olympiáde 1972 v Mníchove.

Američania prišli na turnaj ako dosiaľ nezdolaný tím – basketbal bol súčasťou Hier od roku 1936 a zámorský tím dovtedy dominoval. Všetko sa skončilo v poslednej sekunde finále v Mníchove.

Vo finále viedli basketbalisti z komunistickej krajiny skoro počas celého zápasu, keď dokonale zaskočili Američanov. Tí však pritvrdili a v samom závere stretnutie otočili. Po šestkách Douga Collinsa viedli 50:49. Sovieti vhadzovali tri sekundy pred koncom loptu, ktorú stratili a začali veľké oslavy tímu USA.

Vtedy zostúpil zástupca FIBA Renato William Jones a nechal koniec opakovať, keďže Sovieti si mali vypýtať timeout, o ktorom nevedeli rozhodcovia. Oddychový čas sa vtedy pýtal tlačidlom na zariadení, alebo klasicky pri stolíku. Organizátori argumentovali, že sovietski tréneri si vypýtali timeout neskoro, oni to zas popierali.

Vhadzovalo sa aj druhýkrát. Sovietom nevyšiel signál, prihrali si na krátko a Američania ich pokus o ďalekonosnú prihrávku pokryli. Zámorská reprezentácia začala oslavovať, na palubovku vybehli fanúšikovia. Jones však znova zasiahol, rozhodcovia vyprázdnili palubovku a nariadili druhýkrát opakovať akciu, keďže na svetelnej tabuli sa objavilo namiesto troch sekúnd päťdesiat.

Tretíkrát opakovaný koniec priniesol obrovský zvrat. Z outu rozohrával Jedeško, ktorého vehementne bránil McMillen. Tomu rozhodca naznačil, že má ísť ďalej, aj keď nebolo žiadne pravidlo, ktoré by mu to prikazovalo. Američan ustúpil, Soviet mal väčšiu šancu na ďalekú prihrávku, čo dokonale využil. Belov napokon rozhodol o tesnej výhre 51:50 pre svoj tím.

Mali pochybenia rozhodcov politické požehnanie?

Úroveň hodnovernosti:
Pravdepodobne áno. USA sa proti rozhodnutiu odvolali na Medzinárodnú basketbalovú federáciu a päťčlenný tribunál (traja členovia boli spojení s krajinami komunistického bloku) odvolanie zamietol.

3. Tajná dohoda?

Majitelia tímov americkej bejzbalovej ligy sa dostali koncom osemdesiatych rokov do veľkých problémov, keď ich prichytili, ako si medzi sebou zdieľajú informácie v záujme znižovania platov hráčov.

Kolúzne konanie začaté proti bejzbalistom sa týkalo databanky platov, ktorú vytvorili vlastníci tímov v roku 1987. Umožňovala im zistiť, koľko peňazí ponúkajú hráčom iné kluby. Slúžila vlastne na znižovanie platov a proti záujmom hráčov, ktorí si hľadali nový tím.

Úroveň hodnovernosti:
Úplná pravda.

2. Pacquiao vs. Bradley

Podvody súvisiace s boxerskými duelmi sú staré ako samotný box. Pravda, v modernej ére je všetko ťažšie, na rukavice športovcov sa pozerajú milióny divákov prostredníctvom stoviek kamier. Opakované zábery môžu usvedčiť kohokoľvek.

Ale aj v dnešnej dobe sa takéto veci dejú. Zjavne to bolo predovšetkým v dueli Mannyho Pacquia s Timothym Bradleym v roku 2012.

Podľa expertov i fanúšikov dával Pacquiao Američanovi lekciu v ôsmich z dvanástich kôl, ale keď sa dostali k slovu rozhodcovia, všetko akoby bolo inak. Podľa mnohých zaúradoval Bob Arum – promotér a biznismen, ktorý mal údajne záujem na tom, aby vyhral Bradley. Filipínčan už mal 33 rokov a boháč chcel korunovať nového kráľa. Za týchto okolností by odveta pritiahla oveľa viac pozornosti i peňazí zároveň.

Napokon, pri vyhlasovaní výsledkov bol prekvapený aj Bradley.

Úroveň hodnovernosti:
Veľmi silná!

1. Čím horšie, tým lepšie?

Tímy NBA v dolnej časti tabuľky prehrávajú zápasy, aby získali lepší výber v koncoročnom drafte. O tejto taktike však nahlas nikto nerozpráva.

Aj keď sa liga pokúsila vyriešiť tento nešportový manéver pomocou lotérie – najhorší tím základnej časti už nemá automatické právo na prvý výber v drafte – stále platí, že byť posledný je výhodnejšie ako tretí od konca.

Príkladov s podozrivými výsledkami je mnoho. Tímy z dna tabuľky neraz neváhali v závere ročníka posadiť svoje hviezdy na lavičku so záhadnými zraneniami.

Chcete príklad? Golden State Warriors 2012 a akože zranenie Davida Leeho…

Úroveň hodnovernosti:
Skutočnosť!

8 debata chyba
Viac na túto tému: #konšpirácia