Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štvrťmiliónové ohnisko. Nečinnosť vlády priniesla úmrtia, hnevá sa legenda

Koronavírusu podľahlo vo Veľkej Británii vyše 11-tisíc ľudí, infikovaných je takmer 90-tisíc. Aj keď sa už vo veľkej časti Európy športové udalosti sa v dňoch 10. - 13. marca nekonali, dostihový Cheltenhamský festival v juhoanglickom grófstve Gloucestershire nezrušili.

14.04.2020 16:30
Cheltenham Foto: ,
Cheltenhamský dostihový festival na snímke z 11. marca tohto roka.
debata

Išlo o jedno z najväčších podujatí predtým, ako premiér Boris Johnson prijal striktné opatrenia – vrátanie zrušenia verejných udalostí. Pre oneskorenú reakciu tamojšia vláda čelí veľkej kritike.

Na jej nečinnosť reagovalo viacero tamojších osobností. Je medzi nimi i legendárny dostihový jazdec Tony McCoy. Kritizoval aj absenciu ochranných pomôcok v areáli, čo znamenalo nekontrolovateľné šírenie nákazy.

„Realitou je, že si to vyžiadalo veľa obetí. Spätne sa na to pozerá jednoducho. Cheltenham sa riadil vládnymi pokynmi. O jeho pokračovaní rozhodli jej predstavitelia a rovnakí ľudia budú rozhodovať aj o ďalších krokoch,“ povedal McCoy pre Good Morning Britain.

Neskôr na Twitteri výroky spresnil. Stratami na životoch myslel obete koronavírusu v celej Británii, nielen na dostihovom festivale.

Ten počas navštívilo štyroch dní navštívilo okolo 250-tisíc ľudí. Viacerí z nich neskôr tvrdili, že sa nakazili na pretekoch. Ide napríklad o prvého manžela vojvodkyne Camilly Andrewa Parkera Bowlesa, komika Leeho Macka či futbalistu West Bromwichu Charlieho Austina.

Prezident kriketového klubu Lancashire County David Hodgkiss zomrel koncom marca po koronavíruse. Mal 71 rokov. Podľa jeho priateľa sa nakazil práve na spomínaných dostihoch. Ich organizátori sa bránia, že v Británii pristúpili k zrušeniu veľkých akcií až tri dni po skončení pretekov a vyzývali k zvýšenej hygiene v dejisku akcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dostihy #Boris Johnson #Tony McCoy