Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Hráči Fortuna ligy si zmerajú sily za hernými konzolami

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

14.04.2020 09:09 , aktualizované: 23:12
debata
Karl-Anthony Towns. Jeho mama zomrel na... Foto: SITA/AP, Rich Pedroncelli
Timberwolves Kings Basketball Karl-Anthony Towns. Jeho mama zomrel na koronavírus.

23.10: Anglický futbalový klub AFC Bournemouth si rozmyslel zámer vyžiť kurzarbeit pre svojich zamestnancov. Vypočul tak kritiku zo strany vlastných fanúšikov a pridal sa k Liverpoolu a Tottenhamu, ktorí tiež ustúpili tlaku verejnosti. Informovala o tom agentúra APA.

Počas prerušenej sezóny pre pandémiu koronavírusu. V anglickej Premier League využívajú kurzarbeit iba dva kluby, Newcastle United a Norwich City. V oboch pôsobia aj slovenskí reprezentanti, v drese „strák“ chytá brankár Martin Dúbravka, v Norwichi je na hosťovaní z Herthy Berlín Ondrej Duda.

22.14: Preloženie cyklistických pretekov Tour de France je už hotová vec, v utorok informovali organizátori podujatia. Podľa periodika Le Dauphine je už známy aj nový termín. Denník na svojom webe v utorok večer uviedol, že podujatie odštartuje 29. augusta a potrvá do 20. septembra. Trasa 21 etáp zostane nezmenená. Organizátorská spoločnosť ASO to zatiaľ oficiálne nepotvrdila, informovala agentúra AFP.

Pôvodný termín TdF (od 27. júna do 19. júla) zmarilo rozhodnutie francúzskej exekutívy predĺžiť celoštátnu karanténu pre pandémiu koronavírusu do 13. mája. Tour bola jedným z posledných významných športových podujatí, ktoré ešte ostávalo v kalendári v pôvodnom dátume.

Peter Sagan, Egan Bernal a Julian Alaphilippe v... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Peter Sagan, Egan Bernal, Julian Alaphilippe Peter Sagan, Egan Bernal a Julian Alaphilippe v debate počas záverečnej 21. etapy vlaňajšej Tour de France.

21.28: Hokejový klub NHL Nashville Predators získal 2,7 milióna dolárov na pomoc ľuďom v núdzi. Pôvodne založil zbierku obetiam marcových tornád, po vypuknutí pandémie koronavírusu rozšíril cieľovú skupinu aj na obete ochorenia COVID-19.

Hráči a funkcionári Predators navyše založili fond majetkom milión dolárov, z ktorého platia zamestnancov, ktorí prišli o príjem pre prerušenie zápasov NHL či iných kultúrnych podujatí. Kapitán Nashvillu Roman Josi s manželkou venovali miestnej potravinovej banke 20.000 dolárov a rovnakú čiastku dali aj charite starajúcej sa o bezdomovcov. Informovala o tom agentúra AP.

20.01: Vláda Českej republiky rozhodla, že od pondelka 20. apríla sa profesionálni športovci môžu vrátiť do spoločného tréningového procesu. Najvyššia futbalová súťaž sa však podľa portálu idnes.cz nezačne skôr ako 8. júna, aj to za dodržania prísnych opatrení.

18.35: Futbalisti z klubov Fortuna ligy nemôžu predvádzať svoje umenie na trávnikoch v zápasoch, a tak prišla Únia ligových klubov (ÚLK) so zaujímavou myšlienkou.

"Esport je svetovým trendom a v súčasnej dobe i športovou alternatívou. Rozhodli sme sa o atraktívny formát turnaja, pretože za herné konzoly posadíme skutočných futbalistov Fortuna ligy. Naším cieľom je priniesť prakticky z domu zaujímavé športové podujatie, pobaviť fanúšikov a pomôcť aj tým, ktorí to potrebujú,“ uviedol senior manažér Únie ligových klubov Milan Ondruš.

Fortuna liga prichádza s víkendovým turnajom e-Fortuna liga Challenge, na ktorom sa zúčastní 12 futbalistov. Každý z tucta klubov najvyššej slovenskej futbalovej súťaže bude reprezentovať vybraný hráč: Jurij Medveděv (ŠK Slovan Bratislava), Ján Bernát (MŠK Žilina), Martin Jedlička (DAC D. Streda), Matúš Begala (MFK Z. Michalovce), Bogdan Mitrea (Spartak Trnava), Dalibor Takáč (MFK Ružomberok), Achraf El Mahdioui (AS Trenčín), David Hrnčár (FC ViOn Zlaté Moravce), Lukáš Kučera (FK Senica), Martin Slaninka (ŠKF Sereď), Róbert Baláži (FC Nitra) a Patrik Blahút (FK Pohronie).

Futbalisti budú hrať z domu na herných konzolách a každý z nich si vyberie obľúbený svetový klub, s ktorým bude hrať. V prípade, že narazia na seba dva rovnaké tímy, vyberie si svoj sekundárny klub.

Turnaj s dobročinným nádychom sa uskutoční už tento víkend 18. – 19. apríla 2020 vždy v čase od 16.00 do 19.30 h. Každý futbalista si vyberie organizáciu, ktorej v prípade víťazstva venuje vypísanú víťaznú odmenu 1500 eur.

„Vďaka našim partnerom sa nám podarila vyskladať slušnú suma, o ktorú sa hrá. Na konci turnaja spoznáme víťaza, ktorý odovzdá virtuálny šek organizácii, ktorú si sám vyberie,“ dodal Ondruš.

17.53: Nový ročník Svetového pohára v horskej cyklistike neodštartuje ani v júni v Andorre. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pre pandémiu koronavírusu rozhodla o zrušení pretekov cross country, ktoré sa mali konať 19.-21. júna v pyrenejskom lyžiarskom stredisku Vallnord.

UCI už v marci odložila na neurčito úvodné preteky seriálu, ktoré sa mali uskutočniť koncom mája v Novom Meste na Morave. Rovnaký osud postihol svetový šampionát v Albstadte, ktorého náhradný termín pripadá do úvahy na jeseň. V hre je tiež presunutie na rok 2021, ale aj úplné zrušenie.

Sezóna SP by mohla odštartovať v polovici augusta vo švajčiarskom Lenzerheide.

17.11: Majstrovstvá Európy vo vzpieraní opäť preložili. Šampionát sa mal uskutočniť v Moskve 4.-12. apríla, pre pandémiu koronavírusu najskôr zmenili termín na jún, v utorok ho však opäť posunuli až na jeseň. Pre agentúru TASS to povedal šéf Ruskej vzpieračskej federácie (RWF) Maxim Agapitov.

„Všetci chápeme situáciu v Európe, športovci nemajú možnosť cestovať a aj v Moskve platia prísne opatrenia. Po rokovaní s Európskou vzpieračskou federáciou (EWF) sme dospeli k záveru, že nie je iná možnosť. Ako nový termín som navrhol október,“ uviedol Agapitov s tým, že konečný dátum stanovia po zasadaní výkonného výboru EWF. Európsky šampionát má zároveň status olympijskej kvalifikácie do Tokia, hry v marci preložili na budúci rok.

16.09: Najbližšie zasadnutie vedenia Nemeckej futbalovej ligy (DFL) sa uskutoční vo štvrtok 23. apríla. Podľa agentúry dpa by sa na ňom mohol zrodiť definitívny verdikt, kedy sa rozbehnú dve najvyššie profesionálne súťaže v krajine.

Magazín Kicker začiatkom mesiaca označil májový reštart líg za zatvorenými bránami štadiónov ako reálny s tým, že sa čaká už iba na súhlas zdravotníckych a štátnych úradníkov. DFL však túto informáciu označila za zavádzajúcu. Vláda v Nemecku prijala mimoriadne opatrenia s účinnosťou do 19. apríla. Zatiaľ nie je isté, či príde k ich uvoľneniu a možnosti reštartovať futbalové ligy už v máji.

Futbalisti Bayernu Mníchov, zľava Robert... Foto: TASR/AP, Matthias Balk
Bayern Futbalisti Bayernu Mníchov, zľava Robert Lewandowski , Alphonso Davies, Kingsley Coman a Joshua Zirkzee počas pondelkového tréningu.

15.10: Futbalisti londýnskeho Arsenalu vyjadrili nesúhlas s 12,5-percentným znížením platov počas nasledujúcich dvanástich mesiacov, ktoré v dôsledku pandémie koronavírusu navrhli predstaviteli­a klubu.

Iniciatíva funkcionárov sa v kabíne „kanonierov“ nestretla s pozitívnou odozvou, hráči na pondelkovom hlasovaní dali jasne najavo, že odmietajú škrty v mzdách.

„Klub ročne vynaloží na platy hráčov A-tímu sumu 230 miliónov libier. Pri spomínanej 12,5-percentnej redukcii by dokázal ušetriť 25 miliónov libier,“ vypočítali britské médiá.

Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Arsenal Ilustračná snímka.

13.12: Sedem tímov formuly 1, ktoré majú svoje sídlo vo Veľkej Británii, sa výraznou mierou zapojilo do boja s novým koronavírusom. Vytvorili pracovné konzorcium, ktoré má dodať do nemocníc až 10 000 pľúcnych ventilátorov. Ďalších 10 000 prístrojov na dýchanie sa začne vyrábať podľa dizajnu tímu Mercedes v spolupráci s University College London Hospital. Nové objednávky sa týkajú zariadenia známeho ako Rapidly Manufactured Ventilator System (RMVS). Informuje o tom portál BBC.

Britské tímy efjednotky sa už v marci pustili do spolupráce známej ako "Projekt Pitlane“ na troch rôznych úrovniach a a v kooperácii s britskou vládou v súvislosti s požiadavkami na riešenie koronavírusovej krízy. Lekár a vynálezca Alastair Darwood navrhol prenosný ventilátor, na ktorého vývoji spolupracovali aj inžinieri tímov Red Bull a Renault plus ich kolegovia z ďalších britských tímov. Národná zdravotná služba neskôr rozhodla, že tento model už nie je potrebný vzhľadom na to, že liečba pacientov s respiračným ochorením COVID-19 si vyžaduje sofistikovanejšie zariadenia.

Ľudia z Mercedesu medzitým vyvinuli zariadenie CPAP potrebné na udržanie tlaku v dýchacích cestách. Práve tento prístroj pomáha pacientom s pľúcnou infekciou v dýchaní v prípadoch, keď obyčajná kyslíková maska nepostačuje a výkonnejší pľúcny ventilátor zasa nie je potrebný. Mercedes vo svojej britskej základni v Brixworthe vyrába denne až 1000 ks prístroja známeho ako CPAP.

„Všetkých sedem tímov formuly 1 naďalej sústredí svoju pracovnú energiu do spoločného úsilia na boj s koronavírusom a v budúcnosti sme pripravení aj na ďalšie výzvy,“ vyhlásil hovorca F1.

11.42: Bývalého belgického futbalového reprezentanta Marouanea Fellainiho po troch týždňoch prepustili z nemocnice v Číne do domáceho liečenia. Tridsaťdvaročný hráč mal po návrate do krajiny pozitívny test na koronavírus.

Vedenie čínskej ligy následne odložilo reštart súťaže. Fellainiho teraz čaká dvojtýždňová domáca karanténa, potom sa opäť bude môcť pripojiť k svojmu tímu Šan-tung Lu-neng. Fellaini bol prvý hráč v najvyššej čínskej súťaži postihnutý koronavírusom. Niekdajší stredopoliar Manchestru United či Evertonu nemal horúčky ani iné príznaky ochorenia Covid-19.

Marouane Fellaini. Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Marouane Fellaini Marouane Fellaini.

11.02: Matka basketbalistu Karla-Anthonyho Townsa z tímu NBA Minnesota Timberwolves podľahla následkom komplikácií spôsobených koronavírusom. Jacqueline Townsová zomrela vo veku 58 rokov po troch týždňoch v umelom spánku. Towns je najväčšou hviezdou svojho družstva a jednotka draftu NBA z roku 2015.

Reprezentant Dominikánskej republiky zverejnil 24. marca video, v ktorom informoval verejnosť o zdravotnom stave členov svojej rodiny a vyzval verejnosť, aby koronavírus brali vážne. Nakazil sa aj jeho otec, ktorý sa už medzitým stihol vyliečiť.

„Jackie prinášala neustálu energiu svojmu synovi a bola milovanou osobou celej našej organizácie. Tím a hráči vyjadrujú spoločnú podporu Karlovi-Anthonymu,“ uviedol klub z Minnesoty v stanovisku, ktoré citoval portál ESPN.

Jacqueline Townsová pracovala v zdravotníctve, vyše 20 rokov pôsobila na psychiatrickej klinike Univerzitnej nemocnice Rutgers v štáte New Jersey. V USA aktuálne evidujú 587.173 prípadov nakazenia koronavírusom, 23.644 osôb chorobe podľahlo.

10.00: Zápasy nemeckej futbalovej Bundesligy budú možno ešte rok bez prítomnosti divákov. Tvrdí to Gerald Haug, prezident Nemeckej národnej akadémie vied Leopoldina. Súťaž v marci prerušili pre pandémiu koronavírusu v súvislosti s možným reštartom sa skloňuje dátum 9. máj.

„Nemecké futbalové štadióny budú bez fanúšikov ešte dlhé mesiace, možno až rok. Nebolo by rozumné pustiť do útrob štadiónov divákov, pokiaľ vo svete nevyvinú vakcínu proti koronavírusu. Ťažko predpovedať, či sa tak stane do konca roka,“ citovala agentúra DPA slová Hauga, ktoré odzneli v rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ARD.

Fanúšikovia Mönchengladbachu prezlečení za... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Mönchengladbach, fanúšikovia Fanúšikovia Mönchengladbachu prezlečení za duchov pred zápasom s Kolínom, prvým bundesligovým stretnutím pred prázdnymi tribúnami.

9.17: Viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Victor Montagliani tvrdí, že v tomto roku sa odohrá minimum medzištátnych zápasov. Podľa slov Kanaďana sa pod to podpíšu cestovné obmedzenia spôsobené pandémiou koronavírusu i fakt, že pre jednotlivé krajiny je priorita dohrať ligové súťaže.

„Prišlo k zrušeniu zápasov naplánovaných na marec a jún, no veľký otáznik visí aj nad septembrovými, októbrovými a novembrovými termínmi. Prvoradé je zdravie a osobne si myslím, že prednosť dostanú domáce ligové súťaže. September síce figuruje v kalendári ako najbližší asociačný termín, no na základe súčasného vývoja vo svete nemá pevnú pôdu,“ uviedol pre agentúru AP Montagliani, ktorý je zároveň šéf konfederácie CONCACAF združujúcej krajiny severnej, strednej Ameriky a karibskej oblasti.

9.02: Bývalý prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Max Mosley radí svojmu nástupcovi Jeanovi Todtovi, aby definitívne zrušil túto sezónu F1. V rozhovore pre agentúru DPA 80-ročný Brit uviedol, že čakanie iba predĺži agóniu, v ktorej sa pre pandémiu koronavírusu momentálne seriál MS nachádza.

„Tímy a organizátori Veľkých cien by mali mať záložné plány a mali by už dostať možnosť konať. Momentálne sú v kóme a mnohí strácajú peniaze. Ak sa bude stále len čakať, zvyšuje sa riziko, že straty budú privysoké,“ vyjadril sa Mosley, ktorý FIA viedol v rokoch 1993 až 2009.

Vedenie seriálu už odložilo či zrušilo 9 z 22 podujatí v sezóne. Šampionát by mohol začať najskôr 28. júna, keď je na programe Veľká cena Francúzska v Le Castellet. Aj tú však zrejme odložia. Nikdy v histórii ešte MS tak neskoro neodštartovali. Na vyhlásenie titulu majstra sveta sa musí odjazdiť aspoň osem veľkých cien. Organizátori už predtým odložili podujatia v Austrálii, Bahrajne, Číne, Vietname, Holandsku, Azerbajdžane, Španielsku a Kanade. VC Monaka úplne zrušili.

„Neexistujú záruky, že by sa mohlo začať dokonca v júli. Podľa môjho názoru to skôr vyzerá, že nie. FIA a F1 musia konať a dostať šancu na reformu Formuly 1 na oveľa solídnejšej finančnej báze do budúcnosti,“ doplnil Mosley, podľa ktorého sú podujatia bez divákov nemysliteľné: „Bola by to finančná katastrofa pre väčšinu podujatí.“

8.36: Zámorská hokejová profiliga NHL je pripravená odložiť začiatok nasledujúcej sezóny až do novembra, aby túto sezónu ukončila v lete. Ak to, samozrejme, umožní vývoj situácie s pandémiou koronavírusu.

Podľa Pierra Lebruna z TSN vedúci predstavitelia stále veria, že táto sezóna NHL sa bude môcť ukončiť súbojmi o Stanleyho pohár. V tej budúcej pre krátkosť času by mali byť zrušené týždenné oddychové pauzy pre jednotlivé tímy ako aj špeciálne voľno spojené so Zápasom hviezd.

8.08: Hviezdny rozohrávač Russell Westbrook z klubu zámorskej NBA Houstonu Rockets daroval 650 počítačov deťom, ktoré nemajú túto vymoženosť modernej techniky doma. Pre uzavretie škôl v dôsledku pandémie koronavírusu sa tak dostali do problémov pri výučbe.

Westbrookova nadácia sa rozhodla usporiadať lotériu, z ktorej na konci vyjde 650 nových majiteľov počítačov.

Russell Westbrook. Foto: SITA/AP, Sue Ogrocki
Russell Westbrook Russell Westbrook.

„Štedrý dar od Russella Westbrooka nám umožní výrazne zvýšiť naše zásoby a zaistiť, že budeme aj ďalej pokračovať v podpore rodín v Houstone, ktoré nemajú toto vybavenie. Jeden z troch ekonomicky znevýhodnených študentov v meste nemá doma počítač. S vypuknutím COVID-19 a uzavretím škôl sa okamžite zvýšila potreba poskytnúť takýmto študentom viac počítačov,“ povedal Colin Dempsey z neziskovej organizácie Comp-U-Dopt, ktorá distribuuje techniku študentom v núdzi. Informovala agentúra AFP.

7.06: Tréner anglického futbalového klubu FC Liverpool Jürgen Klopp si síce užíva virtuálne tréningy svojho mužstva, ale už sa nevie dočkať návratu do normálneho procesu. Uviedol to v rozhovore pre klubový web suverénneho lídra Premier League.

„The Reds“ sú na čele PL s 25-bodovým náskokom pred Manchestrom City. Liga je ale pre pandémiu koronavírusu zastavená a stále sa nevie, kedy a ako by sa mohla opäť rozbehnúť.

„Keď sme začali s týmito virtuálnymi tréningami, ani som si nevedel predstaviť, aké to bude zaujímavé. Aspoň na minútu, hodinu či dve sa vidíme a môžeme byť spolu. Hráči si stále udržujú vysokú morálku, sú výnimočná skupina osobností. Všetko je to ale iné, ako by to bolo normálne. A bude to horšie, čím to bude dlhšie. Akceptujem situáciu na 100 percent, no trápi vás to čoraz viac,“ citovala Nemca agentúra DPA.

3. Jürgen Klopp (FC Liverpool/Nemecko) 1,46... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Britain Soccer Premier League 3. Jürgen Klopp (FC Liverpool/Nemecko) 1,46 milióna

Kouč Liverpoolu tiež ocenil technické vymoženosti doby, ktorá na diaľku dokáže mužstvo spojiť.

„Predstavte si niečo takéto v 80-tych rokoch. To by bolo bláznivé. Keď máme začať o 10.00, už o 9.30 sú všetci na čete, chcú sa rozprávať a najmä zo začiatku to bolo dosť chaotické. Veľmi si tiež užívame spievanie Happy Birthday pre chlapcov, ktorí majú v tento čas narodeniny. Vonku by to znelo dobre, teraz to znie strašne. Spievame to vo všetkých jazykoch hráčov, ani neviem v koľkých. Zvykli sme to robiť pred tréningom vonku, teraz na aplikácii musím prepínať okná a stane sa, že na jedného či dvoch zabudnem,“ dodal Klopp.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus