Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi sa snažia využiť koronavírus na zrušenie dopingového trestu

S odvážnou myšlienkou prišiel ruský minister športu Oleg Matycin, ktorý tvrdí, že je potrebné obrátiť list a medzinárodné autority by pre súčasnú pandémiu koronavírusu mali zabudnúť na vylúčenie športovcov tejto krajiny z olympijských hier.

10.04.2020 15:00
Rusko, doping Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako je známe, Svetová antidopingová agentúru (WADA) vylúčila Rusko z olympijských hier na štyri roky pre manipuláciu s dopingovými vzorkami v moskovskom laboratóriu. Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne má rozhodnúť o právoplatnosti tohto rozhodnutia, ale proces vrátane vypočúvaní je odložený pre krízu spôsobenú koronavírusom.

Podľa Matycina, ktorý sa svojej funkcie ujal v januári, by sa kompetentní mali vyhnúť rozhodnutiam proti Rusku vzhľadom na pandémiu, keďže v opačnom prípade by to zasiahlo olympijské hnutie.

„Lídri Medzinárodného olympijské výboru, Svetovej antidopingovej agentúry a sudcovia, ktorí budú posudzovať tento prípad, by mali nájsť pochopenie, keďže žijeme v úplne iných podmienkach. Kríza sa raz skončí, preto by sme mali obrátiť list a uvedomiť si, že momentálne je správna vec držať spolu.“

Minister športu Ruska tvrdí, že v izolácii sa mení mentalita ľudí, ktorí si viac uvedomujú priority. „Pre olympijské hnutie by to mala byť konsolidácia celej medzinárodnej športovej komunity,“ vyhlásil Matycin a uviedol, že sankcionácia Ruska by poškodilo olympijské hnutie.

Zároveň dodal, že akonáhle pandémia ustúpi, jeho krajina ponúkne usporiadanie ďalších medzinárodných športových podujatí, ak ich nebudú môcť zorganizovať ich súčasní hostitelia.

debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #koronavírus