Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pivnica, les, altánok. Atléti improvizujú

Výnimočná situácia si vyžaduje atypické riešenia.

07.04.2020 20:12
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata

Matej Tóth mal ladiť formu na obhajobu olympijského zlata v Tokiu v chôdzi na 50 kilometrov. Martina Hrašnová sa chystala na štvrté Hry v bohatej kladivárskej kariére. Ján Volko zasa chcel naháňať prísne limity v šprinte na sto i dvesto metrov.

Slovenska atletická špička mieni, koronavírus mení…

Pandémia, ktorá do utorňajšieho rána pripravila o život viac ako 70-tisíc ľudí, zavrela doma aj vyznávačov kráľovnej športov. A tak si musí Tóth krátiť čas na bežiacom páse doma v Banskej Bystrici či Volkova tréningová skupina zostať na chate v Osrblí. Na neurčito.

„Momentálne sa nachádzam vo fáze všeobecnej prípravy, preto môžem tréningy absolvovať v prírode,“ uviedol Volko pre Slovenský atletický zväz.

Dvadsaťtriročný halový majster Európy 2019 nie je jediný, kto musí v príprave improvizovať. Hrašnová sa vybrala po ceste reprezentačného kolegu Marcela Lomnického. Spoločne s trénerom Rudolfom Lukáčom si vybudovali vlastný vrhačský sektor.

„V blízkosti môjho domu v Dolnej Mičinej sme si postavili solídny vrhačský sektor v peknom prostredí pri potoku. Po 22 rokoch atletickej kariéry mám prvýkrát svoj vlastný!“ povedala usmievavá Hrašnová.

Nie je to jediné zaujímavé tréningové miesto, kde dvojnásobná vicemajsterka Európy a bronzová medailistka zo svetového šampionátu 2009 v Berlíne pracuje na svojej fazóne.

„Tréner má v pivnici vzpieračské pódium, teraz sme ho trochu zrekonštruovali. Chvíľu som si zvykala na stiesnený priestor, ale už aj tam som schopná odrobiť dobrý silový tréning,“ doplnila 37-ročná Hrašnová.

To piaty z olympiády v Riu de Janeiro 2016 Lomnický je na vlastný sektor zvyknutý. Ozvláštnil ho aj posilňovňou v altánku.

„Dovolím si tvrdiť, že mám najlepšie podmienky na tréning hodu kladivom na Slovensku,“ netají Lomnický.

V Pohraniciach pri Nitre ho má už niekoľko rokov. Je úplne izolovaný od okolitého sveta. Nerobí mu problém samota?

„Za tie roky som si na ňu zvykol. Mám k dispozícii kladivá rôznych hmotností i dĺžok potrebných na kvalitnú prípravu. Trénujem bez výpadkov a obmedzení. Jediným problémom bolo zrušenie naplánovaných zahraničných sústredení,“ doplnil Lomnický.

Na služby posilňovne, regeneračných zariadení či fyzioterapeutov musí na niekoľko týždňov zabudnúť aj Tomáš Veszelka. Slovenská trojskokanská jednotka pred sezónou zmenila trénera, ohlásila progres i smelé plány. Tie však výrazne ovplyvnil koronavírus.

„Vrátil som sa domov do Lučenca a trénujem bez prerušenia. Improvizujem, ako sa len dá,“ vysvetlil Veszelka.

Príprava sa nesie spolu s heslom: makaj tam, kde nie je veľa ľudí. Dvadsaťštyriročný skokan sa ho drží.

„Buď som doma na byte alebo v lese. Odveziem sa bicyklom do parku, kde behám úseky alebo robím odrazový tréning,“ uzavrel zverenec Mariána Krnáča.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Martina Hrašnová