Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

ONLINE: Hráčska únia odmietla návrh na zníženie platov v Serie A

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

06.04.2020 06:56 , aktualizované: 23:18
Bayern Foto: ,
Futbalisti Bayernu Mníchov, zľava Robert Lewandowski , Alphonso Davies, Kingsley Coman a Joshua Zirkzee počas pondelkového tréningu.
debata

23.18: Predstavitelia Ženskej tenisovej asociácie (WTA) a Asociácie tenisových profesionálov (ATP) uvažujú o predĺžení sezóny. Pre pandémiu koronavírusu sa do 13. júla neuskutočnia žiadne turnaje. Podľa šéfov oboch organizácii Stevea Simona a Andreu Gaudenziho by niektoré z nich mohli presunúť na november.

22.20: Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Alexander Čeferin sa prihovára za to, aby FC Liverpool vyhlásili za anglického majstra aj v prípade predčasného ukončenia sezóny. „The Reds“ sú suverénne na čele Premier League s 25-bodovým náskokom pred Manchestrom City.

„Som optimista a verím, že európske ligové súťaže sa dohrajú. Aj keby to pandémia koronavírusu neumožnila, nevidím žiaden scenár, ktorý by mohol pripraviť Liverpool o titul anglického majstra,“ citovala agentúra SID slová Čeferina, ktoré odzneli v rozhovore pre slovinský športový denník Ekipa.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin. Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Aleksander Čeferin Prezident UEFA Aleksander Čeferin.

21.28: Kluby talianskej futbalovej Serie A súhlasili zo znížením hráčskych platov o tretinu v prípade, že sa sezóna nedohrá. Za tento návrh hlasovalo 19 z 20 účastníkov najvyššej súťaže. Vedenie majstrovského Juventusu Turín odobrilo zníženie platov už minulý týždeň.

Predstavitelia Únie talianskych futbalistov (UIC) však návrh odmietli. Argumentovali tým, že v prípade jeho prijatia by bola situácia nezvládnuteľná. Pre pandémiu koronavírusu v marci prerušili Serie A a kluby odstrihli od príjmov. Podľa niektorých odhadov môžu prísť až o 720 miliónov eur.

Zlatan Ibrahimovič, hviezda AC Miláno. Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Zlatan Ibrahimovič. Zlatan Ibrahimovič, hviezda AC Miláno.

19.08: Tenisové turnaje ATP a WTA v Madride sa budú konať virtuálne. Vedenie renomovaného antukového podujatia v pondelok informovalo, že sa turnaj za účasti ešte bližšie nešpecifikovaných tenistov a tenistiek uskutoční v termíne 37. až 30. apríla a vypísalo aj tzv. „prize money“.

Hráči aj hráčky Madrid Open tak vymenia rakety za hracie konzoly a zabojujú o celkovú dotáciu 300.000 eur, po 150.000 pre mužský, resp. ženský turnaj. Financie ale neskončia na bankových účtoch víťazov, ale poputujú ďalším tenistom z oveľa nižších poschodí svetového rebríčka, ktorí sa pre koronakrízu dostali do finančných problémov. Pôvodný termín turnaja bol 1. až 10. mája, vedenie ATP aj WTA ale zastavilo turnaje až do polovice júla.

18.11: Rumunská tenistka Simona Halepová tvrdí, že súťažná pauza ešte potrvá dlho. Pre pandémiu koronavírusu zrušili všetky turnaje WTA i ATP do 13. júla, v tomto roku sa neuskutoční ani prestížny Wimbledon.

„Myslím si, že prestávka potrvá dlhšie. Všetci dúfame, že sa koncom augusta začne US Open, no aj nad týmto grandslamovým turnajom visí veľký otáznik, New York je totiž jedným z epicentier pandémie a vôbec to tam nevyzerá dobre,“ citovala slová vlaňajšej wimbledonksej šampiónky agentúra SID.

Víťazka minuloročného Wimbledonu Simona... Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Finále Wimbledonu žien Víťazka minuloročného Wimbledonu Simona Halepová (vľavo) a zdolaná finalistka Serena Williamsová.

17.48: Predstavitelia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) uvažujú o posunutí prestupového obdobia pre pandémiu koronavíruu. FIFA chce umožniť dokončiť sezónu aj hráčom, ktorých zmluvy s terajšími klubmi vypršia 30. júna.

Riadiaci orgán svetového futbalu bude koordinovať svoje kroky s predstaviteľmi domácich i kontinentálnych klubových súťaží. Cieľom je vyhnúť sa veľkým finančným stratám. Európska futbalová únia (UEFA) už rozhodla, že súťaže na starom kontinente, ktoré prerušili, sa môžu dohrať aj po 30. júni.

17.27: Britský automobilový tím F1 Williams zníži platy svojim jazdcom Georgeovi Russellovi a Nicholasovi Latifimu o 20 percent. Pre koronakrízu tiež pošle väčšiu časť svojich zamestnancov na nútené dovolenky zatiaľ do konca mája a redukcie platov neobídu ani manažment tímu.

„Tieto rozhodnutia sme samozrejme neprijali ľahko, ale našou povinnosťou je zabezpečiť pracovné miesta našich zamestnancov v Grove aj po skončení tejto krízy,“ citovala agentúra DPA z tímového komuniké. K podobnému kroku už pred niekoľkými dňami pristúpil aj ďalší britský tím F1 McLaren.

17.00: Holandský futbalový zväz (KNVB) v spolupráci s hráčmi reprezentácie a sponzormi vytvorili fond na záchranu klubov postihnutých problémami pre pandémiu koronavírusu. Vložili do neho 11 miliónov eur.

V Holandsku prerušili súťaže minimálne do 1. júna. V krajine registrujú 1,2 milióna futbalistov približne v 3000 kluboch. Prostriedky by sa mali rozdeliť rovnomerne medzi profesionálne i amatérske družstvá.

„Pre silné a kvalitné futbalové prostredie sú všetky kluby dôležité,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení, ktoré zverejnila agentúra DPA. „Hráme po celom svete na najväčších štadiónoch a v najlepších ligách, no nikdy nesmieme zabudnúť, kde sme začínali. V malých amatérskych kluboch. Sme radi, že im teraz môžeme niečo vrátiť,“ povedal obranca Liverpoolu Virgil van Dijk.

15.35: Futbalová liga v Burundi bola jednou z mála, ktorá pokračovala aj počas svetovej krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu. Východoafrická krajina sa však v nedeľu rozhodla prerušiť prvú i druhú ligu v súlade s nariadenými hygienickými opatreniami. V Burundi zostávalo odohrať ešte tri kolá. V súčasnosti pokračuje futbalové dianie už len v troch krajinách – Bielorusku, Tadžikistane a Nikarague.

15.06: Cyklistické preteky Okolo Rakúska neodštartujú v plánovanom termíne 27. júna. Organizátori to oznámili po tom, čo vláda krajiny predĺžila zákaz organizácie verejných podujatí až do konca júna.

Podujatie zatiaľ nezrušili a hľadajú preň nový dátum do konca tohto roka, definitívne rozhodnutie by malo padnúť do 17. apríla. To platí aj pre ďalšie cyklistické podujatia v krajine, ktoré sa mali konať do konca júna. Medzi nimi boli aj národné majstrovstvá.

14.38: Hráči nemeckého futbalového majstra Bayernu Mníchov sa vrátili do tréningového procesu v malých skupinách, napriek opatreniam súvisiacim s pandémiou koronavírusu. Učinili tak po podobnom kroku ich konkurentov v nemeckej 1. bundeslige Dortmundu a Wolfsburgu.

Bavorský veľkoklub v nedeľu oznámil, že tréningy sa budú konať v kooperácii s nariadeniami vlády a relevantných orgánov. „Je samozrejmé, že všetky hygienické predpisy sa budú prísne dodržiavať,“ zverejnil klub.

Nemecká elitná súťaž má prestávku od 8. marca a s určitosťou sa nebude hrať minimálne do konca apríla.

13.49: Trojica hráčov talianskeho futbalového klubu AC Fiorentina sa vyliečila z ochorenia COVID-19. Vedenie tímu v pondelok informovalo, že Patrick Cutrone, German Pezzella a Dušan Vlahovič mali negatívne testy.

Fiorentina mala až desať prípadov nákazy, okrem trojice hráčov ochoreli aj ďalší zamestnanci. Klub sa poďakoval všetkým lekárom a zdravotníkom, ktorí bojujú s pandémiou koronavírusu. Vedenie zároveň spustilo zbierku na podporu miestnych nemocníc, francúzsky krídelník Franck Ribery napríklad prispel sumou 50.000 eur.

Frankom Ribéry v drese Fiorentiny. Foto: SITA/AP, Claudio Giovannini
Juventus Frankom Ribéry v drese Fiorentiny.

12.37: Vo všetkých slovenských futbalových tímoch aktuálne prebiehajú diskusie o znížení platov pre hráčov. Podľa zástupcu hráčov vo výkonnom výbore Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Tomáša Medveďa sa úsporné opatrenia vynútené pandémiou koronavírusu príjmu v kluboch kontrolovane.

11.24: Bývalý nemecký futbalový brankár Rene Adler si myslí, že prípadné obnovenie Bundesligy počas pandémie koronavírus by mohlo vytvoriť silnú negatívnu reakciu v iných oblastiach spoločnosti.

„Mohlo by to vytvoriť problém v spoločnosti ako celku, ak by sa urobila výnimka iba pre futbal. Citlivý prístup je nesmierne dôležitý,“ povedal dvanásťnásobný reprezentant Nemecka.

Podľa Adlera by obnovenie Bundesligy vytvorilo nerovnováhu v porovnaní s ostatnými spoločnosťami a priemyselnými odvetviami, ktoré taktiež nemajú v dôsledku prísnych vládnych opatrení žiadne príjmy a snažia sa o prežitie. „Bude to náročné, ak nevznikne všeobecné opatrenie, ktoré bude platiť rovnako pre predajcu v stánku, pre majiteľa malej firmy i majiteľa hotelov,“ povedal.

Tridsaťpäťročný Adler ukončil kariéru vlani v drese Mainz 05. Predtým pôsobil v tímoch Bayer Leverkusen a Hamburger SV.

Vládne opatrenia na boj s koronavírusom platia do 19. apríla, futbalová sezóna je pozastavená do 30. apríla. Kluby najvyššej súťaže veria, že dohrajú sezónu za zatvorenými bránami, aby minimalizovali straty. Ak sa ročník už neobnoví, kluby prídu približne o 750 miliónov eur a podľa magazínu Kicker niekoľkým dokonca hrozí konkurz. Informovala agentúra dpa.

9.37: Prezident Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Gabriele Gravina trvá na dohratí aktuálnej sezóny. Ročník 2019/2020 je pre šírenie nového koronavírusu od začiatku marca prerušený, podľa šéfa federácie by sa mohol opäť rozbehnúť 17. mája a jeho vyvrcholenie by pripadlo do úvahy v septembri alebo októbri tohto roka. Informáciu priniesol portál lequipe.fr.

V Taliansku zastavili ligové súťaže 9. marca. „Je to zatiaľ len v rovine úvah, ale termín 17. mája vidím ako reálny. Vtedy by sme za prísnych opatrení vedeli zabezpečiť odohratie zápasov. Je dôležité, aby sa ligové súťaže štandardným spôsobom ukončili, aj keby sa mala sezóna predĺžiť do septembra či októbra,“ povedal Gravina.

8.15: Tradiční rivali najvyššej českej futbalovej súťaže FK Jablonec a Slovan Liberec získali z predaja virtuálnych vstupeniek bezmála 340-tisíc korún, ktoré venujú zdravotníkom. Kluby zo severu Čiech predávali lístky na ich vzájomný duel, ktorý sa však v nedeľu 5. apríla neodohral, keďže pre pandémiu sú prerušené všetky relevantné futbalové súťaže vrátane českej Fortuna ligy.

Vstupenky stáli 100 českých korún a predalo sa ich celkovo 3393 kusov. Získanú sumu vo výške 339.300 českých korún venovali kluby Krajskej nemocnici v Liberci na podporu v boji s ochorením COVID-19. Charitatívne vstupenky si kupovali nielen radoví fanúšikovia, na dobrú vec prispeli aj viacerí súčasní či bývalí futbaloví reprezentanti, medzi nimi napríklad David Pavelka, Theodor Gebre Selassie, Filip Novák, Vladimír Coufal a Daniel Pudil.

Fanúšikovia po zaplatení dostali e-mailom špeciálnu elektronickú vstupenku.

„Poslúži im ako pripomienka toho, že keď bolo treba, nezostali v ofsajde a pomohli zdravotníkom v našom kraji. Namiesto prestížnej futbalovej bitky sa teraz odohráva iný a oveľa zásadnejší boj, a to boj o ľudské životy. Jeho súčasťou nie sú futbalisti na zelenom trávniku, ale zdravotníci v nemocniciach. Ich súper je bohužiaľ zákerný a o to sú ich statočné a obetavé výkony obdivuhodnejšie. V tom boji im všetci musíme aspoň symbolicky pomôcť,“ uviedli kluby v spoločnom vyhlásení.

7.02: Dvojicu profesionálnych ragbyových reprezentantov Fidži zatkla miestna polícia za porušenie domácej karantény. Jedným z nich je Semi Kunatani, ktorý pomohol svojej krajine k zisku zlatých medailí v sedmičkovom ragby na OH 2016 v Rio de Janeiro. Meno druhého hráča médiá nezverejnili.

Obaja sa vrátili do ostrovného štátu v Tichom oceáne zo zahraničia a pre šírenie nového koronavírusu boli povinní absolvovať 14-dňovú karanténu. „Rázne odsudzujeme správanie týchto dvoch hráčov, ktorí porušili zákon. Ignorovali nariadenie, aby po návrate zo zahraničia zostali izolovaní a čaká ich trest. Z ich správania vyvodíme dôsledky,“ poznamenal výkonný riaditeľ Ragbyovej federácie Fidži John O'Connor.

6.18: Žltý dres legendárneho francúzskeho cyklistu Bernarda Hinaulta vydražili v aukcii za 12.050 eur. Päťnásobný víťaz Tour de France plánuje získanou sumou podporiť lekárov bojujúcich s pandémiou nového koronavírusu, informoval portál lequipe.fr.

K 65-ročnému Hinaultovi sa pridal Arthur Vichot, ktorý do dražby venoval svoj dres pre majstra Francúzska z roku 2016. Hinault strávil v žltom drese na Tour celkovo 75 dní. Do aukcie dal ten z roku 1982, keď sa mu okrem pretekov na francúzskych cestách podarilo triumfovať aj na Giro d'Italia. Vyvolávacia cena dresu bola 100 eur, víťazná „ponuka“ ju výrazne prevýšila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Bernard Hinault #koronavírus