Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Ruskí hokejisti pomáhajú v USA. Hrašnová počká na Tokio 2021

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

05.04.2020 09:32
Moise Kean, Martin Dúbravka Foto: ,
Moise Kean z Evertonu pred brankárom Martinom Dúbravkom.
debata (12)

22.10 h: Formula 1 sa nachádza vo veľmi krehkom stave a potrebuje veľké zmeny, aby prežila. Uviedol to v rozhovore pre BBC Sport šéf tímu McLaren Zak Brown.

„Súčasná situácia je zničujúca pre tímy. Ak zničí viac tímov – nemusí byť ich ani viac ako dva – tak potom je to hrozba pre celú efjednotku,“ vyhlásil Brown.

Šíriaci sa koronavírus stále neumožnil odštartovať tohtoročný šampionát F1. Úvodnú Veľkú cenu Austrálie odvolali iba niekoľko hodín pred prvým tréningom. Celkovo sa doteraz nemohlo uskutočniť osem veľkých cien, sezóna by sa tak mala začať až 14. júna v Kanade. V histórii sa ešte nestalo, aby F1 odštartovala v takom neskorom termíne.

21.34 h: Slovenská atlétka Martina Hrašnová si predĺži kariéru a zabojuje o účasť na preloženej olympiáde v Tokiu, ktorá sa uskutoční od 23. júla do 8. augusta 2021. Uviedla to v nedeľňajšom spravodajstve RTVS.

Hrašnová sa pôvodne chcela rozlúčiť s kariérou tento rok na svojich štvrtých OH v Tokiu. „Dali sme do toho všetko, mnoho energie, naozaj sme toho veľa obetovali. Nie som schopná povedať, či to moje telo v takomto tempe vydrží ešte dlho, ale snáď to zvládnem ešte ten rok,“ uviedla.

Martina Hrašnová na MS v Dauhe. Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Martina Hrašnová Martina Hrašnová na MS v Dauhe.

19.50 h: Prerušené sezóny Ligy majstrov a Európskej ligy by mohli úplne zrušiť v prípade, že opatrenia proti šíreniu pandémie koronavírusu zostanú v platnosti až do septembra. V nedeľu to uviedol prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin.

„Tieto stretnutia nemôžeme odohrať v septembri či októbri. Ak nám úrady nedovolia hrať, nebudeme hrať. Faktom je, že toho teraz veľa nevieme. Čakáme na vývoj tejto hroznej situácie vo svete, najmä v Európe,“ povedal v štúdiu nemeckej televíznej stanice ZDF.

15.40 h: Anglický futbalista Wayne Rooney považuje prebiehajúcu diskusiu o znížení platov pre hráčov Premier League za hanebnú. Bývalý reprezentant a aktuálne kapitán druholigového Derby County poukazuje na to, že na verejnosti sa neustále prepierajú vysoké mzdy hráčov a nikto si neuvedomuje, že ich znížením príde štát bojujúci s pandémiou koronavírusu o milióny na daniach.

13.56 h: Nemecký futbalový klub Bayern Mníchov informoval, že dohoda o pätinovom znížení platu s hráčmi a realizačným tímom platí iba do konca apríla. O príjmoch v ďalšom období sa bude opätovne rokovať s ohľadom na to, ako sa bude vyvíjať pandémia koronavírusu a či sa začne opäť hrať Bundesliga.

Najvyššia nemecká futbalová súťaž má prestávku predbežne do 30. apríla. „Ak bude prestávka v súťaží aj naďalej pokračovať, sadneme si s našou hráčskou radou na konci mesiaca a budeme diskutovať o tom, ako postupovať ďalej,“ povedal pre Bild generálny riaditeľ Bayernu Karl-Heinz Rummenigge.

Oslava hráčov Bayernu po góle proti Chelsea. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Bayern Mníchov Oslava hráčov Bayernu po góle proti Chelsea.

11.00 h: Po hráčoch Juventusu Turín a Interu Miláno súhlasili v talianskej Serii A so znížením platov počas koronakrízy aj hráči AS Rím.

Podľa denníka Gazzetta dello Sport sa Rimania vzdali 60 percent mzdy za marec, výplaty za apríl, máj a jún prídu na ich účet až v neskorších mesiacoch ich kontraktov. Vedenie AS informovalo, že klub takýmto spôsobom ušetrí približne osem miliónov eur.

„Pre každého je to teraz veľmi náročné obdobie a my sme sa k tomu postavili zodpovedne,“ uviedol tréner AS Rím Paulo Fonseca.

9.40 h: Ruskí hokejisti zo zámorskej NHL Artemij Panarin, Sergej Bobrovskij a Semjon Varlamov sa v USA zapojili do boja s koronavírusom. Nákupom pomôcok pomáhajú zdravotníkom zvládnuť náročnú situáciu v krajine.

Útočník Rangers Panarin venoval 1500 respirátorov špecializovanej klinike v New Yorku, nemocnica ich dostala v piatok. „Sme veľmi vďační za jeho veľkorysý dar i za jeho odkaz prostredníctvom videa, v ktorom so spoluhráčmi poďakoval za náš záväzok pomôcť New Yorku počas tejto pandémie,“ uviedol pre zámorské médiá lekár zo spomínanej kliniky Bryan Kelly.

Brankár Floridy Panthers Bobrovskij daroval tisíce respirátorov viacerým nemocniciam v meste Fort Lauderdale a v priľahlých oblastiach. Okrem toho venoval 100 000 amerických dolárov pre zamestnancov domovskej haly „panterov“ BB&T Center v Sunrise, ktorí v čase krízy prišli o prácu.

Iniciatíva jeho krajana a brankára New Yorku Islanders Varlamova zabezpečila dodávku 3000 respirátorov pre zdravotníkov na newyorskom Long Islande.

9.00 h: Anglická Asociácia profesionálnych futbalistov (PFA) varovala, že návrh na plošné zníženie platov v Premier League počas koronakrízy o 30 percent môže mať negatívny vplyv aj na financovanie britskej Národnej zdravotnej služby NHS.

Podľa PFA by krátenie platov znamenalo aj nižšie dane, čo by mohlo ohroziť zdravotnícky systém v krajine. „Tridsaťpercentný pokles platov výrazne pocíti aj štátna pokladnica, čo môže byť v tomto náročnom období problém,“ uviedli pre britské médiá zástupcovia hráčov. Pre verejný systém by zníženie platov mohlo údajne znamenať výpadok príjmov až vo výške približne 200 miliónov libier.

Vedenie Premier League je po dohode s klubmi za zníženie platov, v sobotu o tom rokovalo s hráčskou asociáciou PFA i trénerskou úniou LMA. Konferenčný hovor trval podľa BBC necelú hodinu, rokovania o okresaní platov by mali pokračovať na budúci týždeň. Vedenie ligy zároveň informovalo, že po obnovení súťaže sa takmer s istotou bude hrať za zatvorenými dverami bez účasti divákov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus