Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V núdzovom režime. Športovci experimentujú s telom i jedlom

Motivačné pokriky z brehu bazéna či rohu posilňovne stíchli. Dlhé týždne neprídu ďalšie. Činky zostanú za svojich miestach, hladiny vôd nedotknuté.

04.04.2020 18:28
Šimon Klimčík, Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík.
debata

Koronavírus zatvoril doma celý športový svet. Prispôsobiť sa prísnym opatreniam musia aj slovenské esá. Paulína Fialková, Marek Hamšík či Tomáš Tatar si musia v izolácii vystačiť s tréningom v domácom prostredí. A ich osobní tréneri či výživoví špecialisti musia premýšľať, ako ich udržať v dobrej forme.

„Pre športovcov je to čas na experimentovanie. Kvôli koronavírusu sú v prechodnom období a môžu skúšať nové veci. Všetci však dúfame, že sa čoskoro situácia zlepší a vrátime sa späť do starých koľají,“ vraví Šimon Klimčík.

Viac cvičenia s vlastným telom

Kondičný tréner Petry Vlhovej musel inovovať aj prípravu najlepšej slalomárky sveta. Hviezda alpských svahov už je po povinnej štrnásťdňovej karanténe, počas ktorej však nezaháľala.

„Pôvodne mala lyžovať aspoň do apríla. Teraz sme však nastolili núdzový režim. Boli sme spolu na horských bicykloch, je tam nejaký silový tréning a aj iné aktivity.“

Klimčík okrem Vlhovej dlhodobo spolupracuje napríklad s hokejovými bratmi Matúšom a Jakubom Sukeľovcami, s ktorým má – vďaka predčasne ukončenej slovenskej extralige – nečakaný zážitok.

„Kubovi sa skončila sezóna, a tak sme sa vybrali na skialpy. Bol na nich prvýkrát v živote. Je zvyknutý na krátke striedania na 90–100 percent svojej kapacity. Tu po pár minútach bol zadýchaný. Hodinové šliapanie bol pre neho iný pohyb, ale aj príjemná zmena a kvalitný kondičný tréning,“ prezrádza Klimčík.

Do práce sa však tak skoro nevráti, čo ho mrzí. Snaží sa však o svojich športovcov postarať prostredníctvom online plánov i rozvozom športového náčinia.

„Situácia je náročná, nakoľko prístup do telocviční je značne obmedzený. Niektorým som domov doviezol aj niektoré pomôcky, aby mohli pracovať so záťažou. Síce to nie je plnohodnotný tréning, ale lepšie niečo ako nič,“ prekvapuje Klimčík.

Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík. Foto: Oliver Ondráš
Šimon Klimčík, Petra Vlhová Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík.

Nebojí sa, že by niektorého z jeho športových klientov zlákalo domáce ničnerobenie či pochúťky od mám či babičiek. Hoci je tréning v domácich podmienkach v týchto dňoch značne obmedzený, stále prináša zaujímavé alternatívy.

„Viac sa cvičí s vlastným telom, hoci maximálnu silu nevyviniete. Športovci však naďalej chodia do prírody, možno momentálne viac, ako sú zvyknutí,“ zamýšľa sa.

Bryndza, orechy, ryby

Aj expert na výživu Martin Čupka sa snaží s klientmi stretávať osobne, minimálne raz mesačne. Karanténa však obmedzila jeho kontakt na videohovory, aby bola komunikácia čo najosobnejšia. Princíp práce a ani skladba jedál sa však ani v izoláci nemenia.

„Jedálniček sa v karanténe nemení. Zatiaľ, nakoľko klienti nevedia, ako bude vyzerať ďalšia sezóna. Niekoľko mesiacov sa zrejme súťažiť nebude. Máme teda šancu s výživou trochu experimentovať, skúsiť nové jedlá a upevniť si nové návyky,“ vraví Čupka.

Výžive sa venuje sedem rokov, dva roky športovej. Medzi jeho osvedčených klientov patria vodní slalomári Jakub Grigar, Alexander Slafkovský, dvaja futbalisti Ružomberka či viacerí mládežnícki hokejoví reprezentanti. Od športovcov rád vyžaduje, aby si k tréningovému plánu robili aj ten s jedením.

„Zistia, po ktorej kombinácii jedál sa im lepšie pracovalo, kedy cítili tráviaci diskomfort či únavu a podobne,“ pokračuje.

Správny jedálniček športovca i bežného človeka by podľa Čupku mal obsahovať dostatok pestrej stravy, vítamínov a živín. V domácom prostredí plnom voňavých jedál a preplnenej špajze môže byť ich výber problematickejší.

„Športovcom nezvyknem jedlá zakazovať. Musia však vedieť, čo áno a čo radšej nie. Pokojne si môžu dať aj parené buchty. Vždy však ide o načasovanie. Napríklad čokoláda po tréningu je super vec, desať minút pred spaním môže sťažiť regeneráciu organizmu i znížiť kvalitu spánku,“ dopĺňa Čupka.

Kvalitné jedlo je (nielen) pre športovcov základom dobrej imunity. Čupka odporúča pri momentálnom vykupovaní regálov staviť skôr na kvalitu ako kvantinu. A vymeniť kilá múky za kvalitné zdroje bielkovín.

„Dôležite protilátky sú nimi tvorené, ktoré sú potrebné pri boji s infekciou. Ďalšími štartérmi imunity sú napríklad bryndza, kefír či kapusta. Odporúčam športovcom, aby jedli ryby, orechy či semiačka. Odporúčam aj akúsi zeleninovú či ovocú trikolóru. Platí, že čím viac farieb na tanieru, tým viac stopových prvkov – vitamínov a minerálov,“ uzatvára Čupka.

Tento článok je súčasťou novej prílohy Šport extra. V denníku Pravda ju nájdete vloženú každý piatok.

V najnovšej prílohe denníka Pravda Šport Extra... Foto: SITA/AP
Titulka Šport Extra V najnovšej prílohe denníka Pravda Šport Extra si môžete prečítať o príprave športovcov v karanténe či rozhovor s najlepšou slovenskou futbalistkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Šimon Klimčík