Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Organizátori Wimbledonu dostanú stovky miliónov. Štart PL odložili

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

03.04.2020 06:00 , aktualizované: 23:21
Federer Foto: ,
Roger Federer podáva počas vlaňajšieho finále mužskej dvojhry Wimbledonu.
debata

22.22 h: Štart novej sezóny ženskej basketbalovej WNBA posunuli pre pandémiu koronavírusu. Zámorská súťaž sa mala začať 15. mája, 26. apríla plánovali otvoriť tréningové kempy.

Podľa slov komisárky WNBA Cathy Engelbertovej sú v hre aj zmeny formátu súťaže. „Našim hlavným princípom je dbať na zdravie a bezpečnosť hráčok, fanúšikov i zamestnancov,“ citovala slová Engelbertovej agentúra AP.

21.40 h: Brazílsky futbalista Neymar venoval 940.000 eur na pomoc ľuďom postihnutým koronakrízou. Podľa brazílskej televízie SBT väčšina finančných prostriedkov poputuje detskej charitatívnej organizácii.

Ďalšiu čiastku poukázal útočník Paríža St. Germain na konto fondu, ktorého šéfom je moderátor a Neymarov dobrý priateľ Luciano Huck.

21.26 h: Rokovania medzi vedením talianskej futbalovej Serie A a predstaviteľmi Hráčskej asociácie (AIC) o skrátení platov počas pandémie koronavírusu opäť stroskotali. Pokračovať by mali začiatkom budúceho týždňa. Informovala o tom agentúra SID.

V Serii A zvažujú opatrenia na zmiernenie finančných dopadov pandémie. Pre nákazu prerušili najvyššiu súťaž a kluby odstrihli od príjmov. Podľa niektorých odhadov môžu prísť až o 720 miliónov eur. Celkové výdavky účastníkov Seria A na platy sú 1,3 miliardy eur.

Vedenie ligy preto predbežne navrhlo celoplošnú redukciu platov hráčov o 30 percent v prípade, ak sa ročník 2019/2020 nedohrá. Toto riešenie však musí schváliť AIC, ktorej sa navrhované opatrenie nepozdáva.

20.46 h: V profesionálnom cyklistickom tíme CCC pristúpili k drastickým opatreniam, ktorými zareagovali na pandémiu koronavírusu. Jazdcom na čele s Nemcom Simonom Geschkem do konca sezóny výrazne zredukujú platy a rozviažu kontrakty s väčšinou spolupracovníkov.

„Je to bolestný proces, museli sme však reagovať na súčasnú situáciu. Pred niekoľkými týždňami si nikto z nás nevedel predstaviť, že by mohlo prísť k takýmto opatreniam. Všetci veríme, že sa čím skôr začne opäť pretekať,“ citovala agentúra SID slová šéfa stajne CCC Jima Ochowicza.

19.10 h: Súboj o titul majstra sveta v superťažkej hmotnostnej kategórii medzi britským boxerom Anthonym Joshuom a bulharským vyzývateľom Kubratom Pulevom odložili pre pandémiu koronavírusu. Duel sa mal uskutočniť 20. júna v Londýne na futbalovom štadióne Tottenhamu Hotspur. Joshua je šampión organizácií WBA, IBF a WBO.

18.30 h: Vedenie najvyššej českej súťaže rešpektuje výzvu Európskej futbalovej federácie (UEFA) národným federáciám, aby z dôvodu pandémie nového koronavírusu predčasne neukončovali domáce ligové súťaže. Podľa UEFA sú tieto kroky v súčasnej situácii „unáhlené a neopodstatnené“.

Strešný orgán európskeho futbalu vydal usmernenie členským zväzom krátko po tom, čo v Belgicku ukončili ligovú sezónu pred záverečným kolom základnej časti a titul prisúdili lídrovi FC Bruggy. UEFA zdôraznila, že v danej chvíli je potrebná najmä trpezlivosť. Ligová futbalová asociácia (LFA), ktorá v Česku riadi profesionálne súťaže, usmernenie rešpektuje.

„UEFA sa rozhodla vyslať jasný signál. Predčasné ukončenie národných súťaží vidí ako poslednú možnosť vo chvíli, keď bude zrejmé, že nebude možné ich dokončenie z dôvodu nedostatku termínov v kalendári alebo po nariadení štátnych orgánov,“ vysvetlil výkonný riaditeľ LFA Tomáš Bárta, ktorý v piatok predpoludním absolvoval spoločnú telekonferenciu so zástupcami ostatných európskych líg.

18.04 h: Šesť futbalistov tímu VfL Wolfsburg v piatok pracovalo v mestských supermarketoch. Kapitán Josuha Guilavogui, Xaver Schlager, Renato Steffen, Maximilian Arnold, Pavao Pervan a Yannick Gerhardt pomáhali v rámci kampane „Ďakujeme hrdinom každodenného života.“

Futbalisti pomáhali vykladať tovar do regálov. „Je to pre nás veľmi dôležitá akcia, pretože chceme byť vzormi. Sme v ťažkej dobe. Všetci spoločne bojujeme s pandémiou koronavírusu a je dôležité, aby sme držali pokope,“ citovala Guilavoguiho agentúra SID. Jeho spoluhráč Arnold dodal: „Chceme ukázať, že sme tiež súčasťou spoločnosti, a že prispievame do každodenného života.“

Inou kampaňou pomohli už predtým aj futbalistky klubu. Anna Blässerová a Lara Dickenmannová telefonovali prostredníctvom videohovorov s obyvateľmi opatrovateľského domu, ktorí sú úzko prepojení s tímom. Nemecký klub predtým zariadeniu daroval tablety.

17.05 h: Anglická futbalová Premier League po nútenej pauze neodštartuje ani začiatkom mája. Súťaž prerušili do 30. apríla pre pandémiu koronavírusu. Vedenie ligy však v piatok oznámilo, že vzhľadom na bezpečnosť potrvá prestávka dlhšie.

„Všetky európske krajiny majú spoločný cieľ dokončiť ligové a pohárové súťaže, aby bola zachovaná ich integrita. Prvoradá je však bezpečnosť a zdravie hráčov,“ uvádza sa vo vyhlásení predstaviteľov Premier League, ktoré sprostredkovala agentúra AP.

16.55 h: Futbalisti anglického Manchestru United sa rozhodli pomôcť v boji proti pandémii koronavírusu a súhlasili so znížením aprílových platov o 30 percent. Čiastka vo výške 3,5 milióna libier poputuje na pomoc nemocniciam a zdravotníckym zariadeniam po celom meste.

S myšlienkou prišiel prezident klubu Ed Woodword, ktorý ju predostrel kapitánovi Harrymu Maguireovi. Anglický reprezentačný obranca oboznámil s iniciatívou celé mužstvo a získal mohutnú podporu. Informoval o tom britský denník Daily Mail. Najvyššia anglická futbalová súťaž je prerušená do 30. apríla, tento termín sa však ešte bude posúvať.

16.38 h: Nemecký futbalový klub Borussia Dortmund sprístupní svoj štadión na pomoc pri liečení koronavírusu. Ako uviedla agentúra DPA, na severnej tribúne Signal Iduna Parku bude od soboty lôžková časť pre pacientov s ochorením COVID-19.

„Náš štadión je vlajkovou loďou nášho mesta. Vďaka svojim technickým, infraštrukturálnym a priestorovým vlastnostiam je to ideálne miesto, kde môžeme aktívne pomôcť ľuďom infikovaným koronavírusom, alebo tým, u ktorých sa vyskytli súvisiace ťažkosti,“ uviedol generálny riaditeľ Borussie Hans-Joachim Watzke.

Nemeckú futbalovú ligu pozastavili v polovici marca, predbežne do 30. apríla. V krajine evidovali v piatok popoludní 85.903 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 1122 osôb.

16.37 h: Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) predĺžila pozastavenie testovania športovcov do začiatku mája. Agentúre TASS to v piatok potvrdila zástupkyňa generálneho riaditeľa agentúry Margarita Pachnocká.

RUSADA najskôr 27. marca oznámila svoje rozhodnutie zastaviť testovanie športovcov na jeden týždeň. Toto rozhodnutie nasledovalo po tom, čo ruský prezident Vladimír Putin oznámil v krajine týždeň plateného pracovného voľna. V snahe zastaviť šírenie koronavírusu Putin predĺžil platené voľno do 30. apríla.

„Dočasné pozastavenie testovania športovcov zo strany RUSAD-y bolo predĺžené. V súlade s nedávnym vyhlásením ruského prezidenta nemáme žiadne dôvody na obnovenie práce. Musím však povedať, že nikto nezostane bez kontroly. Športový biologický pas a vzorky sa budú zbierať ihneď po pandémii, údaje nám všetko prezradia,“ uviedla Pachnocká.

V Rusku evidovali v piatok o 16.00 SELČ 4149 prípadov ochorenia COVID-19, 34 osôb chorobe podľahlo.

15.31 h: Turecká futbalová Süper Lig sa pre pandémiu koronavírusu nerozbehne skôr ako 1. júna. V piatok to potvrdilo vedenie Tureckej futbalovej federácie (TFF), ktoré napodobnilo krok holandskej Eredivisie.

„Toto rozhodnutie sa zrodilo po zrelej úvahe a konzultácii s ministerstvom športu. Záchrana ľudských životov a zdravia sú v tejto chvíli hlavnými prioritami,“ uvádza sa v stanovisku TFF.

V najvyššej tureckej súťaži pôsobí zo slovenských futbalistov už iba stopér Martin Škrtel v Basaksehire. Reprezentačný krídelník Róbert Mak pred pár dňami musel ukončiť zmluvu s Konyasporom, aby mohol stráviť karanténu na Slovensku.

Po 26. kole súťaže je na čele tabuľky Trabzonspor o skóre pred druhým Basaksehirom. Tretí je Galatasaray Istanbul s trojbodovou stratou na dvojicu lídrov.

14.51 h: Ruský reprezentant v športovej gymnastike Sergej Naidin je pravdepodobne ďalší športovec, ktorý sa nakazil novým koronavírusom. Budúci týždeň sa podrobí ďalším testom, ktoré by mali potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť vírusu.

Podľa informácií agentúry TASS 18-ročného športovca hospitalizovali 1. apríla po tom, ako mal príznaky na ochorenie. Prvý test preukázal podozrenie na vírus, ale Naidin musí ešte absolvovať ďalšie. „Sergej sa cíti veľmi dobre. Telefonoval mi, že má ďalšie testy 8. a 10. apríla,“ uviedla trénerka ruských gymnastov Valentina Rodionenková.

V Rusku evidovali v piatok o 14.00 SELČ 4149 prípadov ochorenia COVID-19, 34 osôb chorobe podľahlo.

14.19 h: Nemenovaný klub anglickej Premier League navrhol, aby sa futbalová sezóna dohrala v Číne. Podľa informácií zámorského portálu theathletic.com však zvyšných 19 klubov túto myšlienku nepodporilo. Predstavitelia ligy pripravujú plán na ukončenie tejto sezóny, ktorú pozastavili pre pandémiu koronavírusu.

Podľa zdroja chcel nemenovaný klub dokončiť sezónu v Číne, odkiaľ sa vírus rozšíril, ale v krajine ho už dostali pod kontrolu a pomaly likvidujú jeho šírenie. Cieľom bolo nájsť miesto, kde budú hráči v bezpečí a kde bude zároveň existovať infraštruktúra zodpovedajúca úrovni PL. Anglickú najvyššiu súťaž prerušili po odohratí 29. kôl.

12.34 h: Bývalého reprezentanta Kene v maratóne Wilsona Kipsanga zatkli pre porušenie karantény. Kipsanga zatkli v rodnej krajine spolu s ďalšími 20 ľuďmi, pretože sa zamkli v bare a pili alkohol.

V Keni v rámci opatrení pre šíriaci sa koroanvírus zaviedli zákaz vychádzania. Bývalý držiteľ svetového rekordu v maratóne trénoval s ďalšími bežcami v horách, v bare potom boli od 19.00 do skorých ranných hodín. Kipsangovi tento rok pozastavili činnosť, pretože je podozrivý z manipulácie s dopingovými vzorkami.

V Keni už začiatkom tohto týždňa zatkli iných dvanásť atlétov za porušenie vládnych nariadení, ktoré zakazujú verejné zhromažďovanie. V krajine evidovali v piatok o 12.00 SELČ 110 prípadov ochorenia COVID-19, tri osoby chorobe podľahli.

11.59 h: Organizátori tretieho grandslamového turnaja sezóny vo Wimbledone sa poistili proti pandémii nového koronavírusu a teraz by im mali vyplatiť stovky miliónov libier. Britský denník The Times informoval, že predstavitelia All England Clubu sa poistili proti zrušeniu podujatia kvôli infekčným chorobám a momentálne chcú aktivovať plnenie poistného vo výške nad 100 miliónov libier. Poistku proti infekciám si turnaj platí od roku 2003 po vypuknutí epidémie SARS.

„Poistka nám do istej miery pomôže nahradiť stratené príjmy. Povedal by som do značnej miery. Samozrejme, máme veľké šťastie, že takéto poistenie máme, i keď tieto peniaze nevyriešia všetky problémy,“ citoval The Guardian riaditeľa turnaja Richarda Lewisa.

Podľa portálu dailymail.co.uk je Wimbledon jediný grandslamový turnaj, ktorý má uzavretú takúto poistku. Aj preto organizátori Roland Garros preložili podujatie z pôvodného termínu na prelom septembra a októbra. V prípade úplného zrušenia mali prísť až o 230 miliónov libier. Wimbledon zrušili v stredu pre pandémiu nového koronavírusu. Pôvodne sa na trávnatých dvorcoch All England Clubu v Londýne malo hrať od 29. júna do 12. júla.

Presun prestížneho podujatia na neskorší termín nebol možný pre špecifickosť povrchu, kompetentní vylúčili aj možnosť odohrať ho bez prítomnosti divákov. Na rozhodnutie organizátorov Wimbledonu zareagovali aj predstavitelia Ženskej tenisovej asociácie WTA a mužskej Asociácie tenisových profesionálov ATP, ktorí zrušili všetky plánované trávnaté turnaje. Hrať sa tak nebude minimálne do 13. júla.

Najstarší a najslávnejší turnaj na svete sa od svojho vzniku v roku 1877 nehral iba počas dvoch svetových vojen. Naposledy v roku 1945.

11.02 h: V prebiehajúcej cyklistickej sezóne sa neuskutočnia tradičné etapové preteky Okolo Švajčiarska. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Organizátori v piatok informovali, že nedokážu pripraviť podujatie v pôvodnom termíne od 7. do 14. júna a že presunutie na neskorší dátum tento rok nebolo možné z logistických a finančných dôvodov.

Preteky slúžia pre mnoho cyklistov ako príprava na Tour de France. Tá by mala odštartovať 27. júna (do 16. júla), ale organizátori už údajne hľadajú neskorší termín. V stredu odložili aj druhé dôležité testovacie preteky na Tour Critérium du Dauphiné. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v pondelok predĺžila prerušenie sezóny minimálne do pondelka 1. júna.

10.52 h: Európska futbalová únia (UEFA) oslovila všetkých 12 hostiteľských miest pôvodného EURO 2020, aby sa uistila, že sa turnaj môže hrať v tých istých dejiskách aj na budúci rok v lete.

„EURO 2020 sa odohrá od 11. júna do 11. júla 2021 a plán je mať rovnaký harmonogram na rovnakých štadiónoch,“ uvádza sa v stanovisku UEFA.

Turnaj sa má konať v mestách Amsterdam, Baku, Bilbao, Budapešť, Bukurešť, Kodaň, Dublin, Glasgow, Londýn, Mníchov, Rím a Petrohrad. Všetky dejiská musia potvrdiť, že chcú podujatie organizovať aj o rok.

UEFA pre pandémiu nového koronavírusu presunula 17. marca šampionát o rok na leto 2021. Celosvetovo je v 204 krajinách/ú­zemiach potvrdených už viac ako milión prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 53.000 osôb.

10.46 h: Klub Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Amur Chabarovsk sa možno neprihlási do sezóny 2020/21. Podľa informácií z webu metaratings.ru môže byť dôvodom tohto rozhodnutia strata sponzorov v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Žiadny zo súčasných hlavných sponzorov klubu, vrátane vládnych orgánov v Chabarovskom kraji, nie je pripravený investovať prostriedky potrebné na účasť v ďalšom ročníku.

Tieto informácie sa objavili po tom, čo klub minulý týždeň predĺžil zmluvu s hlavným trénerom Alexandrom Guľavcevom. Viceprezident klubu Alexander Filippenko vyjadril vo štvrtok presvedčenie, že Amur bude aj naďalej pôsobiť v KHL, pretože guvernér dal lige záruky a podpísal všetky dokumenty. Pre dôsledky pandémie koronavírusu sa už v nasledujúcej sezóne nepredstaví Admiral Vladivostok.

V Rusku evidovali v piatok ráno o 10.30 SELČ vyše 4000 prípadov ochorenia COVID-19, 34 osôb chorobe podľahlo.

10.27 h: Japonské profesionálne futbalové a bejzbalové ligy opäť odložili svoje sezóny. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Bejzbalová liga NPB mala odštartovať 20. marca, no už predtým ju posunuli na 24. apríla a teraz ju čaká ďalší odklad. Dve najvyššie futbalové súťaže J-League sa začali vo februári, no čoskoro sa zastavili, reštart bol naplánovaný na 9. mája, no podľa šéfa súťaže Micura Muraia je momentálne nereálny. V Japonsku evidovali k piatkovému ránu vyše 2600 infikovaných a 63 úmrtí.

08.58 h: „Čo to Švédi robia? Pos.atí idioti!" zúri na vládu najlepší hokejista uplynulého roka v krajine Robin Lehner. Viac TU.

08.54 h: Kanadský hokejový obranca P.K. Subban si želá, aby po obnovení sezóny pokračovala zámorská NHL hneď s play off, do ktorého by sa zapojilo všetkých 31 klubov profiligy. „V čase prerušenia ročníka som videl podobné návrhy na sociálnych sieťach a páčilo sa mi to,“ povedal zadák New Jersey Devils. „Náš tím sa snažil prebojovať do play off. Rád by som videl, že dostane možnosť zabojovať o Stanleyho pohár, ak príde k obnoveniu sezóny,“ uviedol pre ESPN.

Vedenie NHL pre pandémiu koronavírusu zastavilo súťaž až do odvolania. Ligu prerušilo tri týždne pred koncom základnej časti, Devils mali v tom momente už len teoretickú šancu na postup, keď strácali 13 bodov na pozíciu s druhou voľnou kartou vo Východnej konferencii.

Zatiaľ nie je známe, v akom formáte by sa NHL rozhodla obnoviť ročník a či vôbec príde k jeho dohraniu. V zámorských médiách sa spomína viacero scenárov, niektoré počítajú s dohraním základnej časti, iné iba s play off.

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby či kanonier Washingtonu Alexander Ovečkin by boli za to, aby sa liga začala hneď s vyraďovačkou, kapitán Floridy Aleksander Barkov zasa tvrdí, že by si šancu zabojovať o play off zaslúžili aj tímy, ktoré sú na rozhraní postupu.

08.13 h: Vedenie českého hokejového klubu HC Vítkovice Ridera sa dohodlo s hráčmi na znížení marcových a aprílových výplat o 50 percent a so všetkými zamestnancami o 40 percent z aprílového príjmu. Extraligista pristúpil k tomuto kroku v dôsledku krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu.

„Každý z nás dennodenne vidí, ako sa vyvíja súčasná situácia vo svete, v Európe, v Česku, v Ostrave. Súčasná kríza má veľmi negatívny dopad na ekonomické prostredie u nás a tým sa priamo neblaho dotýka aj diania v našom hokejovom klube,“ uviedol pre klubový web majiteľ HC Vítkovice Aleš Pavlík. Aké opatrenie prijme predposledný tím uplynulého ročníka českej extraligy od 1. mája, bude klub riešiť v ďalších dňoch.

Vítkovice informovali oficiálne o dohode na zníženie platov ako tretí český extraligový klub po Komete Brno a Liberci. Súčasťou ostravského mužstva boli v predčasne skončenej sezóne aj slovenskí legionári Martin Bodák, Mislav Rosandič, Peter Trška, Jozef Baláž, Rastislav Dej a Peter Šišovský.

07.49 h: Klub zámorskej hokejovej NHL Ottawa Senators pristúpil z dôvodu pandémie nového koronavírusu k dočasnému prepúšťaniu zamestnancov a k zníženiu platov. Majiteľ „senátorov“ Eugene Melnyk v oficiálnom vyhlásení oznámil, že organizácia od nedele zredukuje počet zamestnancov na plný úväzok. Práve v nedeľu sa podľa pôvodného rozpisu mala skončiť základná časť NHL a tým aj celá sezóna pre Senators, ktorí už pred pozastavením súťaže stratili reálnu šancu na postup do play off.

Zamestnanci, ktorých sa nedotkne prepúšťanie, si budú čerpať dovolenky. Ďalším klub zredukuje ich platy. Senators takisto vytvorili plán na pomoc prepusteným zamestnancom, klubový príspevok by spoločne s dávkou v nezamestnanosti mal byť do 3. júla 2020 v minimálnej výške 80 percent základného platu.

Podobné kroky ohlásili už v minulých dňoch aj ďalšie kluby NHL Edmonton Oilers, Calgary Flames, Montreal Canadiens a Boston Bruins. Dres Ottawy oblieka aj slovenský obranca Christián Jaroš, ktorému sa po tejto sezóne skončí dvojcestná zmluva.

07.26 h: Európska futbalová únia (UEFA) vyzvala v liste národné federácie, aby z dôvodu pandémie nového koronavírusu predčasne neukončovali domáce ligové súťaže. Podľa UEFA sú tieto kroky v súčasnej situácii „unáhlené a neopodstatnené“. Viac TU.

06.32 h: Tímy zámorskej futbalovej Major League Soccer (MLS) nebudú môcť začať s tréningami skôr ako 25. apríla. Ako vo štvrtok informovalo vedenie súťaže, tréningové centrá klubov zostanú z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené minimálne do 24. apríla.

Výnimky platia iba pre hráčov potrebujúcich špeciálnu liečbu, ktorú nemôžu absolvovať v domácom prostredí. Futbalisti môžu individuálne požiadať ligu o presun autom do iného mesta.

Zámorská súťaž predĺžila nariadenie z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu. MLS pre pandémiu prerušila sezónu predbežne do 10. mája. V USA evidovali k piatkovému ránu vyše 245.000 infiko­vaných a viac ako 5900 úmrtí.

06.15 h: Golfový turnaj US Open sa pravdepodobne neuskutoční v plánovanom termíne. Tretie major podujatie sezóny zrejme odložia pre pandémiu nového koronavírusu. Prestížny turnaj PGA Tour bol naplánovaný na 18.-21. júna v štáte New York. Podľa magazínu Golf Week sa chystajú organizátori čoskoro oznámiť odklad podujatia.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus