Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americký šampión si dal 64 podmienok. Mladý Soviet získal titul kontumačne

Mal to byť zápas ako bič. Veľkého amerického šampióna mal v súboji o šachového majstra sveta vyzvať sovietsky supertalent. Z duelu napokon nič nebolo.

03.04.2020 11:32
Bobby Fischer Foto:
Šachista Bobby Fischer na archívnej snímke.
debata (5)

Písal sa rok 1975 a legendárny Bobby Fischer už dlhší čas neodohral žiadnu turnajovú partiu. Pre duel s Anatolijom Jevgenievičom Karpovom si stanovil množstvo podmienok. Údajne ich bolo až 64. Väčšina z nich sa týkala samotnej hry, niektoré však boli doslova bizarné.

Napríklad požiadavka, aby všetci, čo vstúpia do miestnosti so šachovnicou, si sňali pokrývku hlavy. Mnoho expertov sa domnievalo, že ich cieľom bolo vyhnúť sa zápasu, ktorého výsledok nebol pre Fischera vôbec istý.

Tento článok je súčasťou novej prílohy Šport extra. V denníku Pravda ju nájdete vloženú každý piatok.

V najnovšej prílohe denníka Pravda Šport Extra... Foto: SITA/AP
Titulka Šport Extra V najnovšej prílohe denníka Pravda Šport Extra si môžete prečítať o príprave športovcov v karanténe či rozhovor s najlepšou slovenskou futbalistkou.

Okrem iného požadoval, aby sa zápas konal do desiatich výhier bez ohľadu na remízy a v prípade stavu 9:9 si Fischer udržal titul majstra sveta.

Američan tvrdil, že obvyklý systém – zápas na 24 partií – podnecuje hráča, ktorý práve vedie, aby remizoval partie, čo považoval za neakceptovateľné. Namiesto toho chcel duel na neurčené množstvo partií. Taký by však mohol trvať niekoľko mesiacov.

Medzinárodná šachová federácia síce Američanovi dlho ustupovala, ale jednu zo 64 požiadaviek predsa len nesplnila – rozhodla, že hráč, ktorý prvý dosiahne deväť výhier, ovládne celý zápas. Eliminovala tak všetky výhody držiteľa titulu.

Fischer sa zasekol a z duelu proti Karpovovi napokon nič nebolo. Stále iba 23-ročný talentovaný šachista tak získal 3. apríla 1975 – presne pred 45 rokmi – titul bez boja. Kontumačne!

Ruský šachový veľmajster Anatolij Karpov. Foto: Ivan Majerský, Pravda
vianocny sachovy turnaj, Karpov, Ruský šachový veľmajster Anatolij Karpov.

Karpov vo svojej autobiografii vyjadril hlbokú ľútosť, že sa zápas neuskutočnil a vyhlásil, že strata možnosti stretnúť sa s Fischerom pribrzdila jeho šachový rast.

Po roku 1975 sa s Američanom síce niekoľkokrát stretol a priateľsky sa ho pokúsil presvedčiť na zápas, ale nikdy neuspel.

Fischer sa po roku 1975 na dlhé roky odmlčal. Takmer dve dekády nezohral žiadnu súťažnú partiu. Do konca života však vyhlasoval, že je stále majstrom sveta, pretože svoj titul nikdy v zápase nestratil.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #šach #Bobby Fischer #Anatolij Jevgenievič Karpov