Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Modrič pomohol nemocnici. Z NHL sa ozývajú hlasy o konci

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

02.04.2020 06:15 , aktualizované: 22:21
SR Futbal Francúzsko ME21 Kvalifikácia TTX Foto: ,
Matej Oravec.
debata

22.47: Útočník Jordan Eberle z tímu New York Islanders vyjadril názor, že by sa mala hokejová liga v zámorí ukončiť. NHL je momentálne zastavená pre pandémiu koronavírusu do odvolania.

22.02: V Grécku predčasne ukončili najvyššiu basketbalovú súťaž pre pandémiu koronavírusu, majstra zatiaľ nevyhlásili. Podľa portálu eurohoops.net sa na tom dohodli hráči s majiteľmi tímov. Konečné poradie stanovia neskôr, v čase prerušenia sezóny bol na prvom mieste v tabuľke aténsky klub Panathinaikos.

21.30: Hráči Atletica Madrid súhlasili so znížením platov o 70 percent. Hráči súhlasili s opatreniami, aby pomohli s vyplácaním miezd 430 zamestnancom klubu. Atletico potvrdilo, že dohoda definovala dva rôzne scenáre v závislosti od rozhodnutia o dokončení, alebo zrušení sezóny 2019/2020.

Atlético Madrid. Foto: TASR/AP, Bernat Armangue
Atlético Madrid Atlético Madrid.

20.24: Medzinárodná tenisová federácia (ITF) pozastavila ďalšie kvalifikačné turnaje Pohára federácie. Po ázijsko-tichomorskom regióne sa pre hrozbu rozšírenia koronavírusu nebudú hrať ani štyri regionálne kvalifikácie, ktoré sa mali začať 8. júna. Hrať sa malo v Bolívii, Litve, Malajzii a Paname. Turnaje sa uskutočnia, keď to bude bezpečné.

19.44: Asociácia Bieloruskej futbalovej federácie (ABFF) sa rozhodla pozastaviť juniorské a mládežnícke súťaže. Mužské kategórie však naďalej pokračujú, v piatok sú na programe ďalšie dva zápasy najvyššej súťaže. Pre pandémiu koronavírusu sa v Európe prerušili všetky ligy, v Bielorusku sa okrem futbalovej hrá aj play off hokejovej súťaže.

19.21: Zdravotný stav Recbera Rüstüho sa vo štvrtok zlepšil. V utorok informoval denník Milliyet, že bývalý turecký futbalový reprezentant je v kritickom stave po tom, čo mal pozitívny test na nový koronavírus.

Slávny turecký brankár Recber Rüstü pôsobil aj... Foto: SITA/AP, Darko Bandic
Recber Rüstü Slávny turecký brankár Recber Rüstü pôsobil aj v Barcelone.

19.01: Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy potvrdilo, že Admiral Vladivostok nebude účinkovať v nadnárodnej súťaži v sezóne 2020/2021. Zároveň však informovalo, že klub sa plánuje vrátiť v sezóne 2021/2022.

Admiral oznámil v stredu 1. apríla, že stiahol prihlášku na nadchádzajúcu sezónu. V súvislosti s rozšírením koronavírusovej infekcie sa predstavitelia Primorského územia rozhodli pozastaviť financovanie profesionálnych športových tímov v regióne.

17.00: Trénera ruských boxerov Antona Kadušinova pozitívne testovali na ochorenie COVID-19. Podľa agentúry TASS je zatiaľ jeho liečba bez komplikácií.

Podľa generálneho tajomníka Ruskej boxerskej federácie (RBF) Umara Kremleva sa Kadušinov nakazil na európskej olympijskej kvalifikácii v Londýne, rovnako ako prvý slovenský športovec s koronavírusom Andrej Csemez a reprezentanti Chorvátska a Turecka.

Boxer Andrej Csemez (v červenom) a vpravo jeho... Foto: TASR, Michal Svítok
Andrej Csemez Boxer Andrej Csemez (v červenom) a vpravo jeho tréner Tomi Kid Kovács.

15.18: Belgickú futbalovú ligu pred záverečným kolom základnej časti ukončili pre pandémiu koronavírusu. Vedenie súťaže na svojom štvrtkovom zasadnutí prostredníctvom videokonferencie rozhodlo, že titul získa tím FC Bruggy. Zo súťaže nikto nezostúpi.

14.31: Chorvátsky futbalista Luka Modrič v súčasnom období, keď sú pozastavené všetky súťaže, ukázal podobne ako ostatní futbalisti svoju ľudskosť, keď nemocnici v rodnom Zadare daroval 100-tisíc eur.

14.28: Futbalisti Sparty Praha aj Českých Budějovíc tiež súhlasili so znížením platov v dôsledku koronakrízy. Napodobnili tak konanie hráčov ďalších českých prvoligových klubov ako Jablonec, Mladá Boleslav, Zlín či Baník Ostrava.

14.02: Prezident talianskeho futbalového klubu z Brescie, kde pôsobí aj Slovák Nikolas Špalek, Massimo Cellino oznámil, že je proti tomu, aby v júni pokračovala talianska najvyššia futbalová súťaž. Taktiež označil návrh Európskej futbalovej únie (UEFA) obnoviť európske ligové súťaže v júni za nerealizovateľný a nezodpovedný.

Nikolas Špalek (vpravo) gratuluje Mariovi... Foto: Reuters, DANIELE MASCOLO
Špalek, Nikolas Špalek (vpravo) gratuluje Mariovi Balotellimu (vľavo) ku gólu.

13.42: Na krátenie platov v čase pandémie koronavírusu pristúpili vo štvrtok aj futbalisti bundesligových klubov Werder Brémy a VfL Wolfsburg. Opatrenia sa budú týkať aj realizačných tímov.

12.55: Pre pandémiu koronavírusu sa neuskutoční 17. mája ani Veľká cena Francúzska motocyklov v Le Mans. Na nej sa mali prvýkrát v sezóne predstaviť jazdci v triede MotoGP.

Ako vo štvrtok informovala agentúra AP, Medzinárodná motocyklistická federácia (FIM) a promotérska spoločnosť Dorna oznámili odklad podujatia na neskorší termín. Ten ešte nie je známy.

10.50: McLaren je prvý tím formuly 1, ktorý sa v dôsledku pandémie koronavírusu odhodlal škrtať výdavky. Nepopulárne ekonomické opatrenie v podobe zníženia platov sa týkajú zamestnancov na manažérskych pozíciách, ale aj samotných pretekárov Landa Norrisa a Carlosa Sainza, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Lando Norris z McLarenu. Foto: instagram.com/kellypiquet
Norris Lando Norris z McLarenu.

Vedenie britského tímu tiež v dôsledku poklesu výroby poslalo časť svojich zamestnancov z fabrík na neplatené voľno. To sa ale netýka asi 150 zamestnancov, ktorí sa podieľajú na výrobe pľúcnych ventilátorov pre britské nemocnice bojujúce s nákazou COVID-19.

10.45: Ligová hádzanárska sezóna na Slovensku je už minulosťou. Otázne zostáva, či sa v ročníku 2019/2020 dostanú k slovu aspoň reprezentačné tímy. Vzhľadom pre pretrvávajúcu pandémiu koronavírusu to však minimálne v tomto mesiaci nebude. Európska hádzanárska federácie škrtla všetky plánované akcie až do konca apríla.

10.00: Legendárny francúzsky cyklista Bernard Hinault venoval do aukcie jeden zo svojich žltých dresov z Tour de France. Päťnásobný víťaz najslávnejších cyklistických pretekov na svete chce za sumu získanú v dražbe pomôcť lekárom bojujúcim s pandémiou nového koronavírusu, informoval portál cyclingnews.com.

K 65-ročnému Hinaultovi sa pridal Arthur Vichot, ktorý do dražby venoval svoj dres pre majstra Francúzska z roku 2016.

9.17: Talianski profesionálni športovci naďalej nebudú môcť trénovať v športových komplexoch v krajine. Taliansky premiér Giuseppe Conte a jeho vláda totiž už pred niekoľkými dňami predĺžili platnosť prísnych opatrení vrátane zákazu vychádzania na spomalenie šírenia nového koronavírusu minimálne až do 12. apríla. Pôvodne mal „lockdown“ vypršať v piatok 3. apríla

9.00: V holandskom futbalovom klube Ajax Amsterdam sa rozhodnutie o dočasnom pozastavení tamojšej Eredivision do 1. júna nestretlo s veľkým porozumením. Športový riaditeľ Ajaxu Marc Overmars sa pustil do tvrdej „kritiky“ na adresu Holandského futbalového zväzu (KNVB), že ligu pre pandémiu koronavírusu nezrušil.

Nastúpení hráči Ajaxu Amsterdam a Tottenhamu... Foto: Reuters, MATTHEW CHILDS
Ajax Amsterdam, Tottenham Hotspur Nastúpení hráči Ajaxu Amsterdam a Tottenhamu Hotspur.

8.56: Pre pandémiu nového koronavírusu hrozí, že sa v termíne 16.-19. júla neuskutoční najstarší golfový turnaj na svete British Open, ktorého história siaha do roku 1860. „V lete sa mala konať už jeho 149. edícia,“ pripomína časopis Golf Digest s tým, že naposledy sa turnaj nekonal počas trvania druhej svetovej vojny v rokoch 1940–1945.

8.25: Vedenie zámorskej futbalovej súťaže Major League Soccer (MLS) pre pandémiu nového koronavírusu znížilo mzdy niektorým zamestnancom. Ekonomické opatrenia sa dotkli aj vrcholných predstaviteľov, komisár MLS Don Garber a jeho zástupca Mark Abbott budú od 16. apríla dostávať o 20 percent nižší plat.

Ďalší vyššie postavení zamestnanci vedenia ligy vrátane pracovníkov na manažérskych pozíciách prídu o 10 až 20 percent svojich platov. Zamestnancov s najnižšími príjmami sa zatiaľ opatrenia netýkajú. Vedenie MLS zamestnáva 300 ľudí vo svojom sídle v New Yorku.

7.50: Americký hokejista Jack Eichel kúpil 5000 kusov ochranných štítov pre zdravotnícky personál. Materiálna výbava od kapitána tímu zámorskej NHL Buffalo Sabres má pomôcť lekárom chrániť sa pred nákazou novým koronavírusom.

Ochranné štíty vyrába kanadská spoločnosť Bauer, ktorá po prepuknutí epidémie koronavírusu namiesto prílb, hokejok a korčúľ dodáva na trh cenné pomôcky pre zdravotnícky personál.

7.20: Vedenie Ottawy Senators oznámilo, že okrem skôr avizovaných dvoch hráčskych prípadov mali pozitívny test na nový koronavírus ďalší štyria členovia klubu zámorskej NHL. Všetkých šesť osôb sa už z ochorenia vyliečilo, uviedla agentúra AP.

Vedenie „senátorov“ nešpecifikovalo, či sú štyri nové prípady z radov hráčov alebo ide o členov realizačného tímu. Všetci však boli účastníkmi marcového „tripu“ v Kalifornii.

6.44: Štyria basketbalisti klubu Brooklyn Nets, ktorí mali pozitívne testy na nový koronavírus, sú po 14-dňovej karanténe bez príznakov ochorenia. Jedným z nakazených hráčov bol aj hviezdny krídelník Kevin Durant. Všetci členovia organizácie zostávajú v domácej izolácii, aby zabránili šíreniu vírusu.

6.15: Nemenovaný futbalista Philadelphie Union je prvý prípad v zámorskej Major League Soccer (MLS) s pozitívnym testom na nový koronavírus. Klub z Pennsylvánie informoval, že hráč má mierne príznaky ochorenia. V Philadelphii pôsobí od novej sezóny aj slovenský defenzívny stredopoliar Matej Oravec, ktorý predtým hrával na Slovensku za kluby FC Spartak Trnava, Železiarne Podbrezová a DAC 1904 Dunajská Streda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nikolas Špalek #Matej Oravec #koronavírus