Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Až 16 maďarských plavcov je pozitívnych, SFZ znížil plat aj Hapalovi

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

01.04.2020 08:08 , aktualizované: 21:42
Boglárka Kapásová Foto: ,
Aj maďarská plavkyňa Boglárka Kapásová má koronavírus.
debata

21.38: Kluby zámorskej basketbalovej NBA Brooklyn Nets a Los Angeles Lakers ukončili 14-dňovú povinnú karanténu, pričom nik z ďalších hráčov nemal príznaky nového koronavírusu.

Generálny manažér Nets Sean Marks v stredu uviedol, že ani štyria hráči klubu s pozitívnymi testami, medzi ktorými údajne je aj Kevin Durant, už nevykazujú symptómy ochorenia. Keď sa zistili príznaky u prvého z hráčov, celý tím nastúpil 17. marca do izolácie.

21.03: Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v stredu predĺžila prerušenie sezóny do pondelka 1. júna. Okamžite na to zareagovali aj predstavitelia prestížneho podujatia Critérium du Dauphiné a rozhodli sa ho preložiť na zatiaľ neurčený termín. Dôvodom je pandémia koronavírusu.

19.33: Eddie Howe z Bournemouthu je prvý tréner z klubov Premier League, ktorému znížili plat počas prerušenia súťaže. Najvyššia anglická futbalová súťaž má pre pandémiu koronavírusu prestávku do 30. apríla.

Bournemouth zároveň poslal na platenú dovolenku bližšie nespresnené množstvo svojich zamestnancov. Podobne tak už pred ním spravili Tottenham, Norwich a Newcastle.

„Zdravie našich zamestnancov, fanúšikov, miestnych komunít a všetkých ľudí na celom svete je oveľa dôležitejšie ako futbalové zápasy. Na takéto časy neexistuje žiadny scenár,“ uvádza sa v stanovisku klubu.

V piatok sa stretnú všetky riadiace orgány anglického futbalu, aby sa dohodli, ako ďalej postupovať v prerušenej sezóne. Informovala agentúra dpa.

18.55: Trojnásobný majster sveta v pretekoch na plochej dráhe Nicki Pedersen má koronavírus. Dánsky motocyklový jazdec začal na sebe pociťovať príznaky ochorenia Covid-19 a následne mal pozitívny výsledok testu.

17.10: Grandslamový turnaj tenistov vo Wimbledone sa v tomto roku neuskutoční. Organizátori ho v stredu zrušili pre pandémiu nového koronavírusu.

16.44: Slovenskí futbalisti nebudú hrať baráž o postup na EURO 2020 ani v júni tohto roka. Európska futbalová únia (UEFA) ju v stredu pre pandémiu koronavírusu predbežne odložila na neurčito.

16.30: Zvyšným členom slovenskej boxerskej výpravy z európskej olympijskej kvalifikácie vyšli výsledky testov na nový koronavírus negatívne. Po dvojtýždňovej povinnej karanténe od návratu z Londýna sa môžu vrátiť do svojich domovov. Prvý slovenský športovec s koronavírusom Andrej Csemez a s ním Viliam Tankó a Tomáš Kovács musia zostať v izolácii ešte štrnásť dní a potom absolvujú kontrolné testy.

Vo výprave figurovali aj reprezentanti Jessica Triebeľová, Michal Takács, Matúš Strnisko, Dávid Michálek a tréneri Pavol Hlavačka a Peter Triebeľ. „Už máme výsledky, všetky sú negatívne, to znamená, že sme ukončili štrnásťdňovú karanténu od návratu na Slovensko a takisto od posledného kontaktu s Andrejom Csemezom. Akurát sa všetci vraciame domov,“ informoval reprezentačný kouč Hlavačka.

Tomáš Kovács so svojimi úspešnými zverencami... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
akadémia Tomi Kid Kovács Tomáš Kovács so svojimi úspešnými zverencami Andrejom Csemezom (vľavo) a Viliamom Tankóom.

Trojica Csemez, Tankó a Kovács, ktorý je ich tréner v KO Box Clube Galanta a zároveň prezident Slovenskej boxerská federácie (SBF), zostáva v pohromade v Akadémii Tomiho Kida v Matúškove pri Galante: „Aj keď bol pozitívny iba Andrej, keďže sú spolu všetci traja v akadémii, musia zostať všetci traja v karanténe, kým nebudú mať kontrolné testy s negatívnym výsledkom.“

15.56: Počet členov maďarskej plaveckej reprezentácie, ktorí sa nakazili koronavírusom, stúpol na dvojciferné číslo. Maďarský plavecký zväz (MÚSz) potvrdil 10 prípadov, denník Nemzeti Sport spomenul 16. Číslo bude zrejme ešte stúpať, viacerí plavci ešte čakajú na výsledky testov.

V utorok už potvrdila na sociálnej sieti svoje ochorenie úradujúca majsterka sveta na 200 m motýlik Boglárka Kapásová. Neskôr k nej pribudli Dominik Kozma, Dávid Horváth, Richárd Bohus, či Dániel Sós. Väčšina z plavcov strávila uplynulé dni na sústredeniach v zahraničí.

„Mám zmiešané pocity. Nepociťujem žiadne symptómy. Zároveň nemôžem povedať, že nemám strach. Obávam sa o moju ženu,“ povedal podľa Hungary Today Dominik Kozma – člen bronzovej štafety na 4×100 metrov na MS 2017 v Budapešti.

15.39: Opatreniam na zvládnutie aj finančnej stránky krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu sa nevyhol Slovenský futbalový zväz (SFZ). Web sport24.pluska.sk priniesol správu, v ktorej podľa informácií od prezidenta SFZ Jána Kováčika všetci jeho zamestnanci vrátane reprezentačných trénerov A-tímu Pavla Hapala a Ota Brunegrafa súhlasili so znížením platov.

Pavel Hapal. Foto: TASR, Martin Baumann
Pavel Hapal Pavel Hapal.

„Áno, je to tak. Dohoda so zamestnancami zväzu o znížení platu bola viac-menej bezproblémová. Toto opatrenie nám ušetrí dosť peňazí. O konkrétnej sume sa môžeme baviť až po skončení pandémie,“ povedalšéf slovenského futbalu.

Zatiaľ ide o dočasné opatrenie na jeden mesiac. Všetci zamestnanci zväzu súhlasili, že v apríli dostanú 60 percent svojej mzdy. „Uvedomujeme si, aká je situácia, a preto sme pristúpili na zníženie platov. V tejto ťažkej dobe sme boli ústretoví voči SFZ a s návrhom sme súhlasili,“ povedal Hapalov asistent pri „áčku“ Oto Brunegraf.

15.23: Bývalý tenista Patrick McEnroe sa zaradil medzi nakazených koronavírusom. Niekdajší kapitán daviscupového tímu USA žije v New Yorku, ktorý je najviac zasiahnutí pandémiou v krajine. Brat legendárneho Johna McEnroa sa nechal otestovať, keď pred desiatimi dňami začal pociťovať príznaky ochorenia.

15.00: Futbaloví fanúšikovia bieloruských klubov Neman Grodno a Šachťor Soligorsk nebudú už svoj klub povzbudzovať z hľadiska. Oznámili to ich fankluby, dôvodom je šíriaci sa koronavírus.

V krajine sa s výraznou podporou prezidenta Alexandra Lukašenka naďalej hrajú súťaže bez obmedzení. „Ukážte odvahu a zastavte ligu. Tak ako je to všade na svete,“ vyzvali fanúšikovia Grodna domácu federáciu. Bielorusko je jediná európska krajina, kde sa ešte hrajú futbalové súťaže.

14.27: Prezident talianskeho futbalového klubu Cagliari Calcio Tommaso Giulini sa poďakoval hráčom a realizačnému tímu, že sa v čase koronakrízy vzdali mesačného platu.

„Celý náš tím ukázal svoju zodpovednosť. Pomôže nám to pokryť významnú časť strát,“ uviedol Giulini podľa agentúry DPA. Straty odhladol zatiaľ na približne štyri milióny eur. Cagliari je momentálne na 12. priečke Serie A, ktorá je pre pandémiu pozastavená. Do jej konca zostáva odohrať 12 kôl.

13.59: Na otázku, kedy sa dohrajú anglické futbalové súťaže, neexistujú žiadne rýchle odpovede. V spoločnom stanovisku to v stredu uviedli predstavitelia Premier League, EFL, ktorá zastrešuje štyri najvyššie profesionálne ligy a anglickej Futbalovej asociácie (FA).

V Anglicku sú pre pandémiu koronavírusu pozastavené súťaže predbežne do 30. apríla. „Hrať sa bude vtedy, keď to bude bezpečné. Medzitým majú kluby a fanúšikovia úlohu podporovať vládne opatrenia a udržať našu komunitu silnú a solidárnu,“ píše sa v stanovisku. Správu priniesla agentúra AP.

13.43: Bývalý nemecký tenista Boris Becker kritizoval organizátorov Wimbledonu za príliš unáhlené rozhodovanie o osude prestížneho turnaja v roku 2020. Trojnásobný víťaz tohto podujatia chce, aby sa počkalo s verdiktom aspoň do konca apríla.

Organizátori Wimbledonu pravdepodobne už v priebehu tohto týždňa pre pandémiu koronavírusu zrušia alebo odložia turnaj, ktorý sa mal konať od 29. júna do 12. júla. „Trpezlivosť je cnosť,“ zverejnil Becker na sociálnej sieti v príspevku, ktorý vyvolal rozporuplné reakcie. Nemec totiž spochybňoval aj prísne opatrenia v boji s novým koronavírusom a v tejto súvislosti spomenul, že chrípke minulý rok podľahlo v Nemecku 25.000 ľudí.

Boris Becker. Foto: Reuters, Tertius Pickard
Boris Becker Boris Becker.

Nemec tiež kritizoval názory, podľa ktorých by sa v roku 2020 nemuseli odohrať už žiadne turnaje ATP a WTA. Vyjadrila ich napríklad Francúzka Amelie Mauresmová. „Prestaňme všetko maľovať na čierno. Tenis sa, samozrejme, bude hrať aj tento rok,“ vyhlásil Becker.

12.41: Hokejový klub Slovan Bratislava ukončil po vzájomnej dohode spoluprácu s generálnym manažérom Jurajom Bakošom. Potvrdil to marketingový riaditeľ klubu Milan Vajda.

Vzhľadom na vývoj športových súťaží pre pandémiu koronavírusu Slovan v utorok prijal opatrenia na zabezpečenie svojej budúcej existencie. Manažment sa na základe rozhodnutia akcionárov spoločnosti aj v dôsledku predčasne ukončenej tipsportligovej sezóny 2019/2020, rozhodol utlmiť svoju činnosť.

Juraj Bakoš. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Juraj Bakoš Juraj Bakoš.

11.35: Hádzanársky klub Tatran Prešov v stredu definitívne ukončil sezónu. Udialo sa tak na základe rozhodnutia Výkonného výboru Slovenského zväzu hádzanej (VV SZH), ktorý v pondelok jednohlasne rozhodol o predčasnom ukončení súťažného ročníka 2019/2020.

Štart prípravy A-tímu na novú sezónu predbežne stanovili na stredu 1. júla, informoval klubový web Tatrana. Záležať ale bude od situácie s vývojom šírenia koronavírusu a aktuálne platných obmedzení. „Keďže ide o dlhú pauzu, budú mať hráči naordinované individuálne tréningy. Príprava bude monitorovaná a komunikovaná s trénerom Golužom a kondičným trénerom,“ uviedol generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický.

Vedenie klubu zároveň v týchto dňoch rieši záležitosti ohľadom zmlúv hráčov. „Aj keď celková spoločenská a ekonomická situácia je zlá a tiež napriek tomu, že sme posledný súťažný zápas odohrali už 11. marca, pristúpili sme k tomu, že mužstvo dostane za predchádzajúci mesiac výplaty v plnej výške. Ďalšie kroky prijmeme postupne v najbližších dňoch,“ informoval Benický.

Hráčom, ktorých zmluvy mali platnosť do konca aktuálnej sezóny, boli kontrakty po vzájomnej dohode ukončené v predstihu k 31. marcu. Ide o trojicu legionárov Mario Cvitkovič, Januš Lapajne a Leon Vučko.

„V tejto ťažkej situácii, v ktorej sme sa všetci ocitli a ktorá si vyžaduje mimoriadne opatrenia a ústupky, chcem vyzdvihnúť prístup tejto trojice hádzanárov. Sami vidia a chápu situáciu, ktorá vznikla a pri predčasnom ukončovaní spolupráce to v maximálnej miere zohľadnili. O to viac nás v súvislosti s vopred plánovaným odchodom tejto trojice mrzí, že im nebudeme môcť pripraviť adekvátnu rozlúčku s našim dresom, v ktorom odvádzali dlhodobo kvalitné výkony. Bez ohľadu na to patrí chlapcom veľké poďakovanie za služby, ktoré v Tatrane odviedli a v ich ďalšej kariére im držíme palce a želáme veľa úspechov,“ skonštatoval generálny manažér klubu.

10.57: Až deväť členov maďarskej reprezentácie v plávaní má pozitívny test na koronavírus. Ako informovali predstavitelia Maďarskej plaveckej federácie prostredníctvom tlačovej správy, ochorením COVID-19 sa nakazilo osem reprezentačných plavcov a jeden tréner. Všetci deviati sa nedávno pripravovali spolu na tréningovom kempe v tureckom Erzurume.

Okrem už skôr známeho prípadu Boglárky Kapásovej, ktorá je majsterka sveta aj Európy (200 m motýlik), majú koronavírus aj ďalší medailisti z ME či MS – Dominik Kozma, Richárd Bohus či Dávid Horváth. U všetkých bol prvý test negatívny, ale o tri dni neskôr mali všetci pozitívny nález. Tieto mená sú známe, pretože športovci o tom sami informovali.

Kapásová svoju nákazu zverejnila na sociálnych sieťach a priznala sa, že ju to dohnalo k slzám, keď sa dozvedela výsledky testov. Jeden celý deň vraj potrebovala na to, aby sa so situáciou zmierila a počas toho dňa bola schopná informovať len rodinu a priateľov.

Národná federácia tiež zverejnila, že stále čaká na výsledky testov ďalších osôb, takže počet nakazených medzi maďarskými plavcami sa ešte môže zvýšiť.

Informácie priniesol oficiálny web Medzinárodnej asociácie športovej tlače (AIPS).

10.40: Majstrovstvá Európy vo veslovaní sa v júni v poľskej Poznani neuskutočnia. Medzinárodná veslárska federácia (FISA) v stredu rozhodla o ich odložení pre pandémiu koronavírusu.

Šampionát sa mal uskutočniť od 5. do 7. júna. FISA teraz v spolupráci s organizátormi hľadajú alternatívny termín v septembri alebo októbri tohto roka, informovala agentúra SID. Už predtým zrušili olympijské kvalifikačné preteky do Tokia i záverečné podujatie Svetového pohára, ktoré sa malo 22.-24. mája konať vo švajčiarskom Luzerne.

10.22: V nasledujúcej sezóne Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) nebude hrať klub Admiral Vladivostok. Taký je verdikt vedenia Prímorského kraja, ktorého súčasťou je mesto Vladivostok. Ako informuje web regiónu, všetky profesionálne športové kluby majú v súvislosti s pandémiou koronavírusu pozastavený podpis nových zmlúv.

9.52: Kolumbijský cyklista Egan Bernal je za odloženie tohtoročných pretekov Tour de France. Víťaz prestížneho podujatia z vlaňajška nevidí dodržanie plánovaného termínu v čase koronakrízy reálne.

„Táto nútená prestávka nás zasiahla všetkých. Keď sa Tour začne v júni, niektorí jazdci sa na nej pre nedostatok prípravy nebudú môcť zúčastniť. Bolo by lepšie, ak by Tour odložili,“ uviedol 23-ročný jazdec tímu Ineos podľa agentúry SID.

Egan Bernal v žltom drese pred záverečnou... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Egan Bernal Egan Bernal v žltom drese pred záverečnou etapou Tour 2019.

Bernal je doma v Kolumbii a momentálne netrénuje. „Po dohode s trénermi sme sa rozhodli, že pre mňa teraz bude najlepšie oddychovať,“ dodal. Tour de France má odštartovať 27. júna v Nice, francúzska ministerka športu Roxana Maracineanuová už navrhla preteky uskutočniť bez divákov.

9.00: Brazílsky futbalista Philippe Coutinho je ďalším športovcom, ktorý sa zapojil do boja s novým koronavírusom. Dvadsaťsedemročný ofenzívny stredopoliar Bayernu Mníchov v čase pandémie myslí na svojich krajanov v rodnom meste Rio de Janeiro, ktorým nechal poslať 20 ton potravín a hygienických potrieb.

V okolí štadióna klubu Vasco da Gama, kde Coutinho začal svoju úspešnú kariéru, sa združili dobrovoľníci rozdávajúci ľuďom z najchudobnejších štvrtí mesta igelitové tašky naplnené ryžou, fazuľou, cukrom, olejom a kávou. Súčasťou Coutinhovej humanitárnej pomoci sú aj dezinfekčné mydlá a čistiace prostriedky.

Brazílčan Philippe Coutinho v reprezentačnom... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
David Pavelka, Tomáš Souček Brazílčan Philippe Coutinho v reprezentačnom drese.

„Svet prechádza ťažkým obdobím a každý z nás má povinnosť prispieť k tomu, aby sme ho prekonali s čo najmenšími stratami na životoch. Vyzývam ľudí, aby zostali doma a zabránili šíreniu vírusu,“ povedal Coutinho.

7.52: Na následky infekcie novým koronavírusom zomrel vo veku 68 rokov bývalý prezident francúzskeho futbalového klubu Olympique Marseille Pape Diouf. Jeho rodina to potvrdila pre agentúru AFP.

V Senegale žijúceho Dioufa museli po prepuknutí ochorenia COVID-19 hospitalizovať v nemocnici v Dakare a v utorok ho plánovali lietadlom previezť do Francúzska. Jeho stav sa ale rýchlo zhoršil a zomrel ešte pred odletom z krajiny. Na čele Olympique Marseille stál v rokoch 2005 až 2009.

Bývalý prezident Marseille Pape Diouf (vpravo)... Foto: SITA/AP, PATRICK GHERDOUSSI
Pape Diouf Bývalý prezident Marseille Pape Diouf (vpravo) s trénerom úradujúcich majstrov sveta Didierom Deschampsom.

„Odišiel rešpektovaný muž, významná osobnosť futbalového hnutia. Poznal som ho ako zanieteného funkcionára a zároveň veľkého diplomata. V mene Francúzskej futbalovej federácie (FFF) chcem vyjadriť úprimnú sústrasť jeho rodine a najbližším,“ citoval portál lequipe.fr slová prezidenta FFF Noëla Le Graëta.

Správu o úmrtí Dioufa niesol ťažko aj Mathieu Valbuena, bývalý hráč Olympique Marseille v rokoch 2006–2014.

„Celú noc som nezažmúril oči. V pondelok večer som sa dozvedel, že Pape je chorý a jeho stav sa zhoršuje. Na druhý deň prišla správa o jeho úmrtí. Je to veľký šok pre celú rodinu Olympique Marseille. Je ťažké zmieriť sa s jeho odchodom. Bol to skvelý človek s obrovským srdcom a charizmou, nikdy som ho nevidel zachmúreného.“

6.19: Bývalý nemecký basketbalista Dirk Nowitzki prispel sumou 100.000 dolárov na boj proti šíreniu nového koronavírusu. Urobil tak prostredníctvom svojej nadácie a jeho pomoc pocítia obyvatelia severného Texasu, informovala agentúra dpa.

Dirk Nowitzki (41) počas posledného zápasu v... Foto: SITA/AP, Tony Gutierrez
Suns Mavericks Basketball Nowitzki Dirk Nowitzki (41) počas posledného zápasu v kariére.

Štyridsaťjedenročný krídelník zanechal za sebou výraznú brázdu v zámorskej NBA, v ktorej 21 sezón obliekal výlučne dres Dallasu Mavericks. V roku 2011 doviedol texaský tím k titulu. O jeho individuálnej výnimočnosti svedčí aj štrnásť účastí v exhibičnom Zápase hviezd, v roku 2007 získal Nowitzki cenu pre najužitočnejšieho hráča ligy.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Pape Diouf #Boglárka Kapásová