Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezodpovednosť MOV? Slováci čakajú na výsledky testov

Medzinárodný olympijský výbor čelí masívnej kritike za nezvládnutie situácie v súvislosti s európskou kvalifikáciou boxerov, ktorá sa uskutočnila v polovici marca v Londýne.

29.03.2020 22:00
Európska kvalifikácia, box, Londýn Foto: ,
Momentka z európskej kvalifikácie boxerov v Londýne.
debata

Šiesti účastníci podujatia, na ktorom štartovala aj slovenská výprava, hlásia pozitívne testy na koronavírus. Choroba Covid-19 prepukla u troch členov tureckej reprezentácie. Rovnako sú na tom aj dvaja pästiari a tréner z Chorvátska.

Turnaj s divákmi

Boje o olympijské miestenky odštartovali 14. marca a to aj napriek tomu, že deň predtým britská vláda rozhodla o prerušení hlavných športových podujatí, vrátane futbalovej Premier League.

O tom, že boxerská zložka MOV (Boxing Task Force) podcenila situáciu, svedčí aj fakt, že v prvý deň sa súťažilo pred zaplneným hľadiskom. Diváci potom dostali zákaz vstupu a po troch dňoch sa podujatie predčasne skončilo. Podľa viacerých však už vtedy bolo neskoro.

„Celý svet kvôli koronavírusu sprísňoval podmienky, ale nášho turnaja sa to vôbec netýkalo. Organizátori nezaviedli žiadne hygienické a bezpečnostné opatrenia. Bola to veľká nezodpovednosť, ktorá má teraz následky,“ hnevá sa prezident Tureckej boxerskej federácie Eyüp Gözgec.

V podobnom duchu sa vyjadrili aj Chorváti. „Virológ potvrdil, že členovia našej výpravy sa podľa všetkého nakazili v Londýne. Verím, že ďalšie prípady z našich radov už nepribudnú,“ vraví Marko Marovič z Chorvátskeho boxerského zväzu pre BBC.

MOV odmieta akékoľvek pochybenie a tvrdí, že neexistuje dôkaz, že by sa boxeri nakazili v Londýne.

„Mnohé výpravy mali tréningové kempy v Taliansku či na iných miestach Veľkej Británie ešte pred začiatkom kvalifikácie. Tá sa začala 14. marca a skončila sa o tri dni. Väčšina tímov sa medzitým vrátila domov, takže nie je možné zistiť pôvod infekcie,“ znie reakcia kompetentných.

Nulové opatrenia

Medzi 600 osobami zo 45 krajín Európy boli aj Slováci. V ringu olympijskej Copper Box Arény, kde sa počas OH 2012 konali súťaže v modernom päťboji, sa predstavili Michal Takács, Dávid Michálek, Viliam Tankó a Andrej Csemez. Jessica Triebeľová sa do akcie nedostala. Okrem trénerov bol súčasťou výpravy aj prezident Slovenskej boxerskej federácie (SBF) a zároveň tréner Tankóa s Csemezom v KO Box Clube Galanta Tomáš Kovács.

„Európska kvalifikácia sa vôbec nemala začať. Výpravy boli zavreté v malých hoteloch. Športovci a tréneri sa stretávali v jedálňach, v telocvični, na vážení či na lekárskych prehliadkach. Prebehlo množstvo kontaktu, čo bolo samo osebe veľký risk. Nefungovali žiadne bezpečnostné opatrenia. Druhá vec je, že všetci mali situáciu okolo koronavírusu v hlavách. Dostávali sme informácie z domu v súvislosti s tým, ako sa sprísňujú opatrenia. V Londýne sa nič také nedialo,“ opisuje situáciu Kovács.

Tomáš Kovács so svojimi úspešnými zverencami... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
akadémia Tomi Kid Kovács Tomáš Kovács so svojimi úspešnými zverencami Andrejom Csemezom (vľavo) a Viliamom Tankóom.

Na turnaji sa mal pôvodne predstaviť aj Matúš Strnisko. Z obáv o zdravie sa napokon rozhodol pre predčasný návrat domov. Zvyšní Slováci v britskej metropole zostali.

„Dostať sa na olympiádu je najväčší sen každého športovca. Pociťovali sme psychický tlak, ale verili sme, že turnaj stihneme absolvovať. Letenky domov sme si objednali hneď po rozhodnutí organizátorov o predčasnom konci podujatia. Leteli sme do Viedne, na hranice nás odviezol taxík. Na Slovensku sme putovali do povinnej karantény,“ pokračuje Kovács.

Pociťujú príznaky

Bývalý skvelý boxer, majster sveta WBF v poloťažkej váhe, situáciu nezľahčuje. Obzvlášť po tom, ako sa u niektorých športovcov z londýnskej kvalifikácie objavilo ochorenie.

„V piatok sme boli na testoch, čakáme na výsledky. Všetci máme určité príznaky, máme to v hlavách. Verím, že všetko dobre dopadne,“ želá si pästiar s prezývkou Tomi Kid. Slovenskí boxeri čakajú na účasť pod piatimi kruhmi od roku 1996, keď sa v Atlante predstavili Peter Baláž a Gabriel Križan. Kovács verí, že v Tokiu by sa to mohlo podariť.

"Rozhodnutie o preložení olympiády bolo správne. Veľmi veľa športovcov ani nedostalo šancu kvalifikovať sa na podujatie. Preloženie nás, samozrejme, mrzí. Štyri roky sme pracovali na tom, aby sme sa do Tokia dostali. Posledných šesť mesiacov sme príprave podriadili úplne všetko, makali sme na sto percent.

Stálo to veľa práce, energie i financií. Stále existuje šanca, že niekto z našich sa na olympiádu dostane. Prerušená kvalifikácia bude pokračovať, do Tokia sa dá dostať aj zo svetovej kvalifikácie. Najdôležitejšie teraz je, aby sa situácia upokojila a aby sme sa všetci mohli vrátiť k normálnemu životu," zdôrazňuje Kovács.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #box #MOV #Tomáš "Kid" Kovács