Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomoc v čase krízy. SOŠV zriaďuje pre športovcov rezervný fond

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) sa v súvislosti s narastajúcou ekonomickou krízou nastupujúcou počas pandémie ochorenia COVID-19 rozhodol zriadiť špeciálny rezervný fond pre športovcov.

27.03.2020 11:01
Anton Siekel Foto: ,
Prezident SOŠV Anton Siekel.
debata

„Je to reakcia na zložitú situáciu, v ktorej sa dôsledkom opatrení proti šíreniu koronavírusu ocitli viacerí slovenskí športovci, predovšetkým z kolektívnych športov. Mnohí pre súčasnú pandémiu prídu o významnú časť príjmov a hrozí, že sa dostanú do finančnej tiesne. SOŠV vytvára špeciálny rezervný fond, ktorým chce aspoň čiastočne zmierniť negatívne dopady pandémie na slovenských športovcov. K iniciatíve Pripravení pomáhať pozýva aj ďalšie športové zväzy a subjekty,“ referuje SOŠV prostredníctvom tlačovej správy.

Podľa SOŠV je súčasná situácia úplne nová pre celú spoločnosť. "Koronavírus výrazne ovplyvnil celý svet vrátane jeho športovej časti. Vážnosť stavu ilustruje aj rozhodnutie o preložení OH na budúci rok, čo nemá obdobu v histórii. Mnohé svetové i slovenské športové hviezdy pomáhajú v týchto dňoch v boji s koronavírusom, časť zo svojich miliónových zárobkov venujú na charitatívne účely, vybavujú celé oddelenia v nemocniciach.

Súčasná pandémia bude mať dosah na každého. Vzhľadom na bezpečnostné opatrenia sa v mnohých športoch drasticky obmedzili možnosti na prípravu, mnohé súťaže sa prerušili či predčasne ukončili. Aj vrcholoví športovci sú dnes predovšetkým doma, mnohí v karanténe. Tí, ktorí sú SZČO, sú často bez príjmu.

Rovnako sú na tom aj ich tréneri, maséri, kustódi a ďalší členovia realizačných tímov. Ich kluby či oddiely ani pri najlepšej vôli nedokážu po zrušení súťaží zaplatiť všetko, čo by mali. Už dnes sa objavujú správy, ako si niektorí vrcholoví športovci hľadajú zamestnanie a prácu mimo športu, aby zabezpečili financie pre život seba i svojich rodín," informuje SOŠV.

Podľa prezidenta SOŠV Antona Siekela osud slovenských športovcov v tejto ťaživej situácii nie je SOŠV ľahostajný.

"Pre mnohých môže aj dvojmesačný výpadok príjmov znamenať veľké problémy a dostanú sa do finančnej núdze. SOŠV sa preto rozhodol naakumulovať vlastné finančné prostriedky a zriadiť špeciálny rezervný fond, ktorý má aspoň čiastočne zmierniť negatívne dopady pandémie na slovenských športovcov i športových odborníkov, teda trénerov, masérov, kustódov či členov realizačných tímov.

Chceme im uľahčiť preklenutie kritického obdobia a kompenzovať dôsledky nepredvídateľnej situácie. Na Slovensku podobný fond chýba a práve táto zložitá doba nám ukazuje, že musíme byť navzájom súdržní. Dnes už pracujeme na príprave konkrétnej podoby možnej pomoci. Sme Pripravení pomáhať,“ povedal Siekel.

VIDEO: Generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba o presunutí olympijských hier v Tokiu na budúci rok:

Video

Vo svete sú fondy na ochranu príjmov športovcov bežné. Vytvárajú ich predovšetkým športové federácie. Aj na Slovensku sú viaceré športové zväzy ekonomicky silné, predovšetkým tie s väčšou členskou základňou.

"Vyzývame tieto športové subjekty, aby vytvárali fondy solidarity a pripojili sa k našej výzve Pripravení pomáhať. Veríme, že zareagujú pozitívne, prípadne budú hľadať iné cesty podobnej pomoci a spoločne zmiernime súčasnú ťažkú situáciu niektorých športovcov. Je to urgentné volanie dnešných pohnutých čias,“ poznamenal generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Siekel #SOŠV #koronavírus