Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Olympiádu odložili. Potvrdil to člen MOV

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

23.03.2020 06:00 , aktualizované: 22:47
Tokio, OH, koronavírus Foto: ,
Marec 2020. Ženy s rúškami na tvárach pred olympijskými kruhmi v Tokiu.
debata

22.47 h: Nemecký futbalový klub Eintracht Frankfurt potvrdil v pondelok nákazu koronavírusom u ďalších dvoch zamestnancov. Vedenie klubu už predtým informovalo, že ochorenie COVID-19 majú dvaja jeho hráči. Ich mená nezverejnili.

Po prvom prípade urobili celému mužstvu testy, podrobili sa im aj členovia realizačného tímu a viacerí zamestnanci klubu. Po vyhodnotení všetkých 60 testov potvrdili nákazu u ďalších dvoch pracovníkov klubu. Informovala o tom agentúra SID.

V Nemecku evidovali v pondelok v noci vyše 29.000 prípadov ochorenia COVID-19, 123 ľudí zomrelo.

21.54 h: Organizátori seriálu F1 zrušili úvodných osem Veľkých cien, no napriek tomu stále dúfajú, že počas tohtoročnej sezóny stihnú odjazdiť 15 až 18 pretekov. Vedenie F1 v pondelok odložilo aj Veľkú cenu Azerbajdžanu, ktorá mala byť ôsma v poradí od začiatku sezóny a mala sa uskutočniť v Baku 7. júna.

Dôvodom je globálna kríza zapríčinená pandémiou koronavírusu, pre ktorú už predtým organizátori odložili podujatia v Austrálii, Bahrajne, Číne, Vietname, Holandsku, Španielsku a Monaku. Prvým podujatím v roku by tak mohla byť až VC Kanady v Montreale 14. júna. V histórii sa ešte nestalo, aby F1 odštartovala v takomto neskorom termíne.

„Momentálne si nemôže byť nikto istý tým, kedy sa situácia zlepší, no zlepší sa a keď sa tak stane, budeme opäť súťažiť. S partnermi očakávame, že sezóna odštartuje niekedy v lete s upraveným kalendárom a s 15 až 18 pretekmi,“ uviedol pre oficiálnu stránku seriálu výkonný riaditeľ Chase Carey.

Vedenie F1 už zrušilo tradičnú augustovú prestávku, počas ktorej by sa mali konať preteky, a očakáva, že sezóna potrvá dlhšie ako do VC Abú Zabí 29. novembra.

21.02 h: Tréner tureckého futbalového klubu Galatasaray Istanbul Fatih Terim má koronavírus a museli ho hospitalizovať. Terim v pondelok informoval na sociálnej sieti, že mal pozitívny test. „Som v bezpečných rukách v nemocnici. Nemajte obavy,“ uviedol 66-ročný bývalý kouč tureckej reprezentácie.

Galatasaray už predtým informoval že novým koronavírusom sa nakazil aj viceprezident klubu Abdürrahim Albayrak. V Turecku v pondelok večer evidovali celkovo 1236 prípadov ochorenia COVID-19, 30 ľudí mu podľahlo.

20.41 h: Fernando Martin je už druhý bývalý prezident futbalového klubu Real Madrid, ktorý sa nakazil novým koronavírusom. V sobotu ochoreniu COVID-19 podľahol bývalý šéf klubu Lorenzo Sanz vo veku 76 rokov.

Sedemdesiatdva­ročného Martina previezli s príznakmi choroby do nemocnice Puerta de Hierro a jeho stav je podľa španielskych médií „znepokojivý“. Podnikateľ v chemickom priemysle sa 27. februára 2006 stal nástupcom Florentina Pereza na čele Realu, ale už po necelých dvoch mesiacoch vo funkcii nečakane skončil.

Celkový počet prípadov nákazy v Španielsku dosiahol v pondelok 33.089 a 2207 ľudí nákaze podľahlo.

19.55 h: Olympijské hry v Tokiu sa neuskutočnia v plánovanom letnom termíne. Vyhlásil to dlhoročný člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Dick Pound v rozhovore pre americký denník USA Today.

„Olympijské hry v Tokiu sa 24. júla nezačnú, toľko viem. Na základe informácií, ktoré má MOV k dispozícii, sa rozhodlo o odklade,“ tvrdí Pound, podľa ktorého zatiaľ ďalšie kroky nie sú známe. MOV ich ale údajne oznámi už v krátkom čase. Podľa Pounda by sa mali hry odložiť na rok 2021. „Pôjde to postupne. Odložíme to a začneme sa zaoberať všetkými dôsledkami, ktoré budú obrovské.“

MOV v reakcii pre agentúru SID označil Poundove výroky za názor jednotlivca. Hovorca MOV trvá na nedeľňajšom stanovisku organizácie, že rozhodnutie o prípadnom odklade hier padne v priebehu štyroch týždňov. „Každý člen MOV má právo po svojom interpretovať včerajšie rozhodnutie exekutívy,“ uviedol hovorca.

Kanaďan Pound je člen MOV od roku 1978. Bol prvým šefom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) i viceprezidentom MOV. OH 2020 v Tokiu by sa mali podľa pôvodného plánu uskutočniť v termíne 24. júla až 9. augusta. Organizátori OH ale už v nedeľu večer oficiálne potvrdili, že pracujú na možnom odložení súťaží.

Celosvetovo bolo v pondelok večer v 195 krajinách/re­giónoch potvrdených viac ako 373-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 16.318 osôb.

18.57 h: Odložili finále futbalovej Ligy majstrov i Európskej ligy. Vyvrcholiť môžu veľmi netradične. Viac TU.

18.25 h: Slovenskí hokejisti dali tisíce eur na dobrú vec. Aj vy sa môžete pridať k Tomášovi Tatarovi či Martinovi Fehérvárymu. Viac TU.

18.13 h: Rakúsky vicekancelár a minister pre kultúru a šport Werner Kogler vyzval pre epidémiu koronavírusu na odloženie OH 2020 v Tokiu na iný termín.

„Uzavretie športových a tréningových zariadení v mnohých krajinách už vyvolalo pochybnosti o rovnakých šanciach pre účastníkov letných olympijských hier. Preto vyzývam na odloženie OH 2020,“ uviedol Kogler.
Privítal aj „odvážny krok“ Kanady, ktorá nevyšle svoju výpravu do Tokia, ak sa hry uskutočnia v plánovanom termíne na prelome júla a augusta.

Šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach v nedeľu vyhlásil, že definitíva o možnom odložení hier v Tokiu padne v priebehu štyroch týždňov.

Počet potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom sa v Rakúsku v pondelok popoludní zvýšil z 3244 na 3924.

17.48 h: Prezident Portugalského olympijského výboru Jose Manuel Constantino je za odloženie OH 2020 v Tokiu na iný termín. Povedal to v pondelok v rozhovore pre tamojšie rádio Observador.

„Dúfam, že hry odložia. Najrozumnejšia vec pre MOV, organizačný výbor, tokijskú vládu i japonské orgány by bola, aby našli konsenzuálne riešenie, ktoré by umožnilo OH v Tokiu usporiadať v inom termíne,“ uviedol Constantino.

Podľa neho portugalskí športovci hľadajú v čase pandémie alternatívne spôsoby tréningu, ale viacerí z nich momntálne nemajú podmienky na plnohodnotnú prípravu na OH. Informovala agentúra AP.

V Portugalsku bolo v pondelok podvečer evidovaných viac ako 2000 prípadov ochorenia COVID-19, 23 ľudí zomrelo.

17.35 h: Nórsky olympijský výbor (NOC) nepošle svojich športovcov na olympiádu do Tokia, pokiaľ nebude situácia okolo pandémie koronavírusu pod kontrolou v čase konania hier. V pondelok to vyhlásila prezidentka NOC Berit Kjöllová.

Podľa nej nebude možné zorganizovať hry v riadnom termíne od 24. júla do 9. augusta 2020, keďže situácia s koronavírusom sa zhoršuje. Kjöllová chce, aby sa olympiáda uskutočnila až v čase, keď bude pandémia pod kontrolou.

Podobné vyhlásenie zverejnil v pondelok ráno aj Kanadský olympijský výbor (COC), ktorý nevyšle svojich športovcov na OH, pokiaľ sa budú konať v riadnom termíne. Pandémia nového koronavírusu je riziko, ktoré COC nemieni podstupovať.

MOV čelil obrovskej kritike za svoje stanovisko usporiadať OH v riadnom termíne. Až v nedeľu večer organizátori OH 2020 potvrdili, že pracujú na možnom odložení súťaží pre svetovú pandémiu koronavírusu. MOV informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

V Nórsku evidovali v pondelok popoludní vyše 2500 prípadov ochorenia COVID-19, desať ľudí zomrelo.

16.43 h: Tréner futbalistov Arsenalu Mikel Arteta sa podľa vlastných slov už zotavil po nákaze koronavírusom. Tridsaťsedemročný Španiel mal pozitívny test 13. marca po stretnutí s majiteľom Olympiakosu Pireus Evangelosom Marinakisom.

Celý tím Arsenalu následne putoval na 14 dní do karantény. „Trvalo to tri, alebo štyri dni, než som sa cítil lepšie a nabral energiu. Teraz je to už dobré, cítim, že som sa uzdravil,“ povedal v rozhovore pre španielsky kanál La Sexta, z ktorého citoval aj britský portál BBC.

Arteta zároveň popísal chvíle, ktoré predchádzali prerušeniu Premier League. „Bol som práve v aute po tréningu, keď mi volali, že prezident Olympiakosu má koronavírus. Okamžite mi napadlo, že ani ja sa necítim dobre a že mnoho hráčov s ním prišlo do kontaktu. Na druhý deň sme mali mať zápas s Manchestrom City a rozhodne sme nemohli vystaviť riziku toľkých ľudí.“

Arsenal sa v utorok mal vrátiť do tréningového procesu, no pre zhoršujúcu sa situáciu v krajine sa tak nestane. Vo Veľkej Británii aktuálne evidujú vyše 5800 prípadov nakazenia koronavírusom, 289 osôb chorobe podľahlo.

16.37 h: Medzinárodná hokejová federácia nevylúčila, že ešte v roku 2020 usporiada majstrovstvá sveta. Viac TU.

15.01 h: Nemecký olympijský výbor (DOSB) je za presunutie OH 2020 v Tokiu na budúci rok. Informoval o tom v pondelok s tým, že uvítal začiatok diskusie o možnom odklade hier.

„Vzhľadom na to, že pre šírenie koronavírusu by ani preloženie hier na jeseň tohto roka nebolo bezpečným riešením, sme za ich odklad až na rok 2021,“ uviedol šéf DOSB Alfons Hörmann pre agentúru SID. „Radi by sme čo najskôr poznali rozhodnutie o tom, že v pôvodnom termíne sa OH nebudú môcť uskutočniť, aby sme mohli hľadať alternatívne riešenie.“

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v nedeľu informoval, že o osude OH 2020 rozhodne do štyroch týždňov. Po kritike a tlaku zo strany viacerých športových organizácii už jeho predstavitelia i japonskí funkcionári pripustili presunutie hier z ich plánovaného termínu (24. júl – 9. august) na neskôr.

14.49 h: Odklad OH 2020 v Tokiu by stál japonských organizátorov až 5,7 miliardy eur. Uviedla to v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na japonských ekonomických expertov.

Miestne univerzity vykalkulovali výšku možných strát potom, ako v nedeľu Medzinárodný olympijský výbor (MOV), japonská vláda aj organizačný výbor prvýkrát pripustili možnosť presunutia pôvodného termínu 24. júl – 9. august. Zrušenie podujatia ale organizátori nepripúšťajú.

MOV simuluje možností odloženia hier, v hre sú varianty B, C, D podľa času, o aký by sa hry odložili. Možné je odloženie o mesiac, 45 dní či rok, dokonca dva. Rozpočet OH je vyše 12 miliárd amerických dolárov, tri majú dať sponzori z Japonska, medzi ktorými stúpa nervozita. Jednou z možností je tá, že by sa OH konali bez divákov, čo by znamenalo stratu 800 miliónov USD.

13.36 h: Bývalý anglický futbalový reprezentant Gary Lineker je v dobrovoľnej domácej karanténe potom, ako jeho dospelému synovi Georgeovi diagnostikovali pozitívny test na nový koronavírus. Lineker sa s touto informáciou podelil na sociálnej sieti, kde ho sleduje vyše 7,5 milióna fanúšikov.

„George stratil takmer úplne čuch aj chuť na takmer týždeň. Mohlo to byť kvôli koronavírusu. Keďže sme boli v kontakte, usúdil som, že karanténa bude užitočná,“ povedal 59-ročný Lineker, ktorý sa stal najlepším strelcom MS 1986 v Mexiku.

V Británii evidovali v pondelok napoludnie takmer 5800 prípadov ochorenia COVID-19, 282 ľudí zomrelo. Celosvetovo je v 188 krajinách/ú­zemiach potvrdených viac ako 349-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 15.300 osôb.

13.19 h: Predstavitelia Španielskej kráľovskej futbalovej federácie (RFEF) a najvyššej súťaže LaLigy sa dohodli na prerušení všetkých profesionálnych líg v krajine do odvolania. Pôvodne mala pauza spôsobená pandémiou koronavírusu trvať iba dva týždne, ale španielsky prezident predĺžil stav núdze minimálne do polovice apríla, aby zmiernil šírenie ochorenia COVID-19. Informoval o tom webový portál španielskeho denníka AS.

„Súťaže nebudú pokračovať dovtedy, kým sa relevantní odborníci a španielska vláda nezhodnú na tom, že je situácia v krajine bezpečná a nepredstavuje žiadne zdravotné riziko,“ uvádza sa v stanovisku RFEF. Podľa šéfa LaLigy Javiera Tebasa pracuje vedenie súťaže so štyrmi scenármi, ako aktuálnu sezónu dohrať.

LaLiga bude priebežne posudzovať situáciu spojenú s koronavírusom, ale ročník 2019/2020 by chcela dokončiť do 30. júna. V španielskej najvyššej súťaži zostáva všetkým dvadsiatim tímom odohrať jedenásť duelov. Vzhľadom na presun ME na rok 2021 vznikol pre jednotlivé ligy priestor na predĺženie sezóny. Viac ako desiatka súbojov sa však bude musieť dohrať v minimálnom časovom rozmedzí.

12.38 h: Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino vyhlásil, že by malo prísť k redukcii počtu zápasov vo futbalovom kalendári. Dôvodom je finančná kríza, ktorej sa futbal nevyhne vzhľadom na epidémiu koronavírusu.

Práve Švajčiar pritom presadil rozšírenie majstrovstiev sveta z 32 na 48 účastníkov a klubových MS na 24 tímov. Majstrovstvá sveta klubov v budúcom roku už musela FIFA odložiť, keďže v ich pôvodnom termíne sa bude hrať odložené EURO i Copa America.

„Možno by sme zreformovali futbal tým, že urobíme krok späť,“ povedal Infantino v rozhovore pre Gazzetta dello Sport. „Odpoveďou by mohlo byť menej, no viac zaujímavých turnajov. Menej tímov, no vyrovnanejších. Menej zápasov, viac súťaženia. Už to nie je sci-fi, diskutujme o tom,“ vyhlásil.

Futbal sa aktuálne takmer nikde na svete nehrá. Národné ligy riešia otázku, kedy dokončia prebiehajúcu sezónu. Miesto v kalendári sa musí nájsť aj pre vyvrcholenie kontinentálnych súťaží a nové termíny budú mať aj zápasy kvalifikácie o postup na MS 2022, ktoré sa neodohrali v Južnej Amerike, či v Ázii. „Je tu riziko. Nevieme, kedy sa všetko vráti do normálu. Dopady svetovej ekonomiky musíme tiež posúdiť,“ pokračoval Infantino.

Pod tlakom na redukciu kalendára budú aj najväčšie európske ligy. Ešte predtým však musia vyriešiť, či vôbec dokončia prebiehajúcu sezónu. V najťažšie zasiahnutých krajinách ako Taliansko, či Španielsko sa táto možnosť zatiaľ nečrtá.

„Doteraz bola Serie A zaujímavá. Gratulujem Juventusu, Laziu a Interu, Atalanta tiež nadchla mnohých v Lige majstrov. No možno nie je správne to povedať a nie je to názor FIFA, ale futbal a otázka, kto získa titul teraz v Taliansku nie je dôležitá vec,“ uzavrel Infantino.

12.33 h: Odložili Veľkú cenu Azerbajdžanu seriálu formuly 1. Príčinou je koronavírus. Viac TU.

12.17 h: Prvý basketbalista v NBA nakazený koronavírusom, 27-ročný francúzsky pivot Utahu, Rudy Gobert prišiel so zaujímavým priznaním. Koronavírus ho údajne pripravil o čuch a chuť. Viac TU.

10.30 h: Kapitán nemeckého futbalového klubu 1899 Hoffenheim Benjamin Hübner trvá na dohraní aktuálneho ročníka bundesligy. A to aj napriek svetovej pandémii koronavírusu, ktorá paralyzovala futbalové súťaže na celom svete.

„Musíme dokončiť túto sezónu, ak to bude nejakým spôsobom možné. Samozrejme, chceli by sme hrať aj pred fanúšikmi, no to nezáleží od hráčov,“ citovala ho agentúra DPA z pondelňajšieho rozhovoru pre magazín Kicker. Podľa Hübnera je síce zdravie divákov a hráčov prioritou, no „zrušenie ročníka by mala byť tá posledná možnosť“. „Mnoho klubov a ľudí by ohromne utrpelo zrušením sezóny,“ dodal.

Bundesliga je dočasne pozastavená do 2. apríla, ale už v utorok sa má Rada DFL zaoberať ďalším postupom. V Nemecku evidovali v pondelok dopoludnia takmer 25.000 prípadov ochorenia COVID-19, 94 ľudí zomrelo.

09.47 h: Nemecký futbalový reprezentant Antonio Rüdiger kritizoval nedostatok zodpovednosti u ľudí v čase svetovej pandémie koronavírusu. Obranca Chelsea Londýn je momentálne v domácej karanténe v britskej metropole po tom, ako mal jeho spoluhráč Callum Hudson – Odoi pozitívny test na koronavírus.

„Je to ignorantské a nezodpovedné. Videl som obrázky z niektorých nemeckých miest na sociálnych sieťach a ťukal som si na hlavu. Príliš veľa ľudí si ešte neuvedomuje, o čo tu ide. Že nemusia byť oni priamo ohrození, ale že môžu byť hrozbou. Je to sebecké,“ povedal v rozhovore pre denník Kicker.

„Mojím prianím teraz je, aby sme čo najskôr dosiahli stav, že budeme mať menej nakazených ľudí ako deň predtým. Dovtedy sa ale Premier League nezačne,“ dodal. Elitná anglická súťaž ma dočasnú pauzu do 30. apríla. Informovala agentúra SID.

09.26 h: Prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe vyzval Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby z dôvodu pandémie nového koronavírusu odložil tohtoročné olympijské hry v Tokiu. V liste zaslanom šéfovi MOV Thomasovi Bachovi zdôraznil, že OH v júli a auguste 2020 nie sú v súčasnej situácii „prijateľné a ani žiadúce“.

„Píšem vám so žiadosťou o odklad hier,“ uviedol Coe v liste, z ktorého citoval portál insidethegames.biz. Podľa šéfa Svetovej atletiky nie sú športovcom zabezpečené férové podmienky na dosahovanie olympijských limitov, šíriaci sa koronavírus sa takisto podpísal pod nedostatočné tréningové podmienky a zvýšil riziko na zranenie športovcov.

Coe verí, že MOV čoskoro oznámi nový termín konania OH v Tokiu. „Nikto nechce, aby boli olympijské hry odložené, nemôžeme však organizovať toto podujatie za každú cenu, určite nie za cenu zdravia športovcov. Rozhodnutie o olympijských hrách musí byť prijaté veľmi rýchlo. Myslím si, že nastal na to správny čas, dlhujeme to našim športovcom,“ dodal šéf Svetovej atletiky.

09.16 h: K možnému odloženiu OH 2020 v Tokiu sa oficiálne vyjadril po Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV) a japonskej vláde aj šéf organizačného výboru Jošihiro Mori. Rovnako potvrdil, že členovia výboru rokujú s MOV o možnom odklade, ale nie o zrušení olympiády. MOV už v nedeľu večer informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

Na pondelňajšej tlačovej konferencii Mori povedal jasné slová: „Nie sme takí hlúpi, aby sa olympiáda konala podľa plánu.“ Uviedol tiež, že olympijská pochodeň odštartuje svoju púť po krajine podľa pôvodného plánu vo štvrtok vo Fukušime.

MOV aj japonská vláda zatiaľ stále trvajú na pôvodnom termíne olympiády 24. júl – 9. august. V pondelok to potvrdil japonský predseda vlády Šinzo Abé. Ako povedal na pôde parlamentu, Japonsko je stále odhodlané usporiadať olympijské hry v „úplnej“ podobe, v prípade ťažkostí však môže rozhodnúť o odklade týchto hier, a to „predovšetkým s ohľadom na športovcov“.

08.59 h: Olympijský víťaz v plávaní Cameron van der Burgh z JAR stále bojuje s následkami ochorenia COVID-19. Zlatý medailista z OH 2012 v Londýne na 100 m prsia varuje pred šírením pandémie koronavírusu a obáva sa, že príprava športovcov na stále neodložené OH v Tokiu zvyšuje riziko ich nákazy.

„Bojoval som s COVID-19 až dodnes 14 dní. Je to ten najhorší vírus, aký som mal. Hoci som žil život zdravého človeka so silnými pľúcami, robil šport pre nefajčiarov a som mladý človek v nerizikovej skupine. Hoci už viaceré symptómy ako vysoká horúčka odzneli, stále mám problémy s veľkou únavou a chronickým kašľom, ktorých sa neviem striasť. Každá fyzická aktivita ako napríklad chôdza, ma na hodiny vyčerpá,“ napísal na sociálnej sieti 31-ročný strieborný medailista z OH 2016 v Riu de Janeiro.

Juhoafričan, ktorý v roku 2018 ukončil kariéru po zisku zlata na MS v krátkom bazéne, označil prípravu športovcov na Tokio za risk. „Športovci budú pokračovať v príprave, pretože je stále neistý osud OH v Tokiu. Vystavujú sa teda zbytočnému riziku. Prosím, dávajte si všetci pozor, COVID-19 nie je žart!“

08.54 h: Bieloruská futbalová liga odštartovala aj s divákmi na tribúnach. V súťaži pôsobí aj bývalý slovenský reprezentant do 21 rokov Július Szöke. „Vodka a traktor vyliečia všetko,“ radí prezident Alexander Lukašenko. Viac TU.

07.55 h: Najvyššia francúzska futbalová súťaž zostane z dôvodu pandémie koronavírusu prerušená minimálne do 15. júna. Uviedol to Bernard Caiazzo, prezident Ligue 1. Sezónu vo Francúzsku pôvodne zastavili pre šíriaci sa nový koronavírus do 13. marca. Caiazzo však cez víkend vyhlásil, že Ligue 1 nebudú môcť znovu rozbehnúť skôr ako v polovici júna.

Pandémia má podľa neho obrovský finančný dopad na kluby, viacerým reálne hrozí bankrot. „Veľmi sa obávam o naše kluby. Bez pomoci štátu bude musieť v priebehu šiestich mesiacov približne polovica profesionálnych klubov ohlásiť bankrot,“ citovala Caiazza agentúra AFP. „Päť najväčších futbalových líg v Európe už stratilo dokopy štyri miliardy eur, francúzska liga približne 500 až 600 miliónov,“ do­dal.

V čase prerušenia Ligue 1 mal líder Paríž St. Germain na čele tabuľky 12-bodový náskok pred druhým Olympique Marseille, pričom mal zápas k dobru. Do konca sezóny zostáva odohrať 10 kôl. Vo Francúzsku evidovali v pondelok ráno 16.243 infikovaných osôb a 676 obetí, 2201 ľudí sa vyliečilo.

07.31 h: Austrálsky olympijský výbor odkázal svojim športovcom, aby sa začali pripravovať na olympiádu s termínom leto 2021. Viac TU.

06.38 h: Kanada nevyšle športovcov na olympiádu 2020 v Tokiu, ak sa bude konať v lete. Viac TU.

06.18 h: Odklad tohtoročných olympijských hier v Tokiu „sa môže stať nevyhnutným“, pokiaľ by pandémia nového koronavírusu znemožňovala ich bezpečný priebeh. Vyhlásil to v pondelok japonský predseda vlády Šinzó Abe, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Abe povedal na pôde parlamentu, že Japonsko je stále odhodlané usporiadať olympijské hry v „úplnej“ podobe, v prípade ťažkostí však môže rozhodnúť o odklade týchto hier, a to „predovšetkým s ohľadom na športovcov“.

Japonský premiér tak prvýkrát pripustil, že olympijské hry by sa nemuseli vzhľadom na pandémiu začať v plánovanom termíne 24. júla. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) počas noci takisto zmenil doterajší spôsob vyjadrovania, keď oznámil, že začne intenzívnejšie pracovať na rôznych scenároch vrátane odkladu hier.

„Zrušenie nie je možnosťou,“ povedal Abe, čím zopakoval predošlý výrok šéfa MOV Thomasa Bacha. Ten uviedol, že zrušenie olympijských hier „by nevyriešilo žiadny problém a nikomu by nepomohlo“. Práve MOV bude mať pri rozhodovaní o nadchádzajúcich hrách konečné slovo, pričom je v súvislosti s koronavírusovou pandémiou pod čoraz väčším nátlakom zo strany svetových športovcov a športových zväzov.

„Ak bude náročné zorganizovať hry v kompletnej podobe, rozhodnutie o ich odložení bude neodvratné. Bezpečnosť športovcov je prvoradá,“ citovala Abeho agentúra AP.

Celosvetovo bolo v pondelok ráno v 167 krajinách/re­giónoch potvrdených takmer 340-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu 14.705 osôb. V Japonsku evidovali 1101 infikovaných osôb a 41 obetí, 235 osôb sa vyliečilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus