Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Preložia alebo zrušia olympiádu? Reagoval šéf MOV

Prinášame aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

21.03.2020 06:00 , aktualizované: 22:19
Virus Outbreak Japan Foto: ,
Organizátori OH 2020 pokračujú v prípravách naplno.
debata

22.19 h: Lorenzo Sanz, bývalý predseda španielskeho futbalového klubu Real Madrid, v sobotu zomrel potom, ako mu diagnostikovali nákazu nového koronavírusu. Viac TU.

21.22 h: Legendárny taliansky futbalista Paolo Maldini a jeho syn Daniel mali pozitívne testy na nový koronavírus. Viac TU.

19.41 h: Argentínsky futbalista Paulo Dybala z Juventusu Turín mal pozitívny test na nový koronavírus. Viac TU.

19.05 h: Už druhý nemenovaný hokejista Ottawy Senators mal pozitívny test na nový koronavírus. Klub zámorskej NHL to oznámil v sobotu večer, tri dni po prvom prípade. Podľa AP bol hráč v tíme počas série zápasov na klziskách súperov zo San Jose, Anaheimu a Los Angeles. Celkový počet ľudí vo výprave Senators, ktorá trip absolvovala je 56. Z nich 44 nemalo žiadne symptómy ochorenia, osem otestovali a dva testy boli pozitívne.

Prvý hokejista mal mierne príznaky ochorenia COVID-19 a je v izolácii. V nasledujúcich troch dňoch očakáva klub výsledky ďalších testov. Všetci z výpravy, ako aj viacerí ďalší zamestnanci klubu dostali domácu karanténu do 13. marca.

V Kanade evidovali do soboty podvečer SEČ 1137 prípadov ochorenia COVID-19 a 13 ľudí chorobe podľahlo.

18.34 h: Nemecký futbalový klub Eintracht Frankfurt potvrdil nákazu koronavírusoom u druhého zo svojich hráčov. Tak ako v prípade prvého pred dvoma dňami, jeho identitu nezverejnili. Ide o štvrtý prípad ochorenia COVID-19 v I. bundeslige.

Po prvom prípade urobili celému tímu testy, podrobili sa im aj členovia realizačného tímu a viacerí zamestnanci klubu. „Doteraz 23 z 24 bolo negatívnych. Ďalšie výsledky testov budeme mať v nadchádzajúcich dňoch,“ uviedol klub.

V najvyššej nemeckej súťaži to je štvrtý prípad koronavírusovej infekcie, ako prvý sa nakazil Luca Kilian z Paderbornu, jeden prípad potvrdila Hertha Berlín bez zverejnenia identity. V druhej najvyššej súťaži evidujú kvinteto hráčov s pozitívnym testom – Timo Hübers a Jannes Horn (obaja Hannover 96), Stefan Thesker (Holstein Kiel), Fabian Nürnberger (1. FC Norimberg) a Tobias Mißner (SV Wehen Wiesbaden). Informovala o tom agentúra SID.

V Nemecku evidujú vyše 21.800 prípadov ochorenia COVID-19, 75 ľudí zomrelo.

17.40 h: Aj poľský futbalový útočník Robert Lewandowski sa pripojil k svojim nemeckým spoluhráčom z Bayernu Mníchov Leonovi Goretzkovi a Joshuovi Kimmichovi. Tí založili charitatívnu nadáciu „Vykopneme koronu“. Jej cieľom je pomôcť sociálne slabším prekonať súčasnú krízu so šírením pandémie koronavírusu. Dvojica opôr úradujúceho nemeckého majstra podporila svoj nový projekt celkovou sumou milión eur.

Ako v sobotu informovalo periodikum Bild, 31-ročný kanonier spolu s manželkou darovali na pomoc 1 milión eur. „Všetci sme si vedomí ťažkej situácie okolo nás. Teraz hráme všetci za jeden tím. To nám pomôže byť v tomto zápase silní. Ak niekomu môžeme pomôcť, urobme to,“ citovala poľského reprezentanta agentúra SID, podľa ktorej ale nie je jasné, či Lewandowski podporí projekt svojich spoluhráčov, resp. iný.

V Nemecku evidujú vyše 21.600 prípadov ochorenia COVID-19, 73 ľudí zomrelo.

17.08 h: Zámorská basketbalová NBA neplánuje až do 1. apríla siahať na platy hráčov v profilige, ktorá aktuálne stojí z dôvodu pandémie koronavírusu. Podľa ESPN by ale mohla k tomuto kroku pristúpiť od 15. apríla.

V kolektívnej zmluve NBA je zakotvená aj „vyššia moc“ a v katastrofických scenároch, vrátane pandémie, pamätali jej tvorcovia aj na odstupňovanie takýchto finančných strát.

Profiligu zastavili 12. marca potom, ako Rudyho Goberta z Utahu Jazz pozitívne testovali na koronavírus. Nie je teraz jasné kedy, ako a či vôbec sa opäť sezóna NBA 2019/2020 rozbehne. Majitelia klubov sa už však pripravujú na veľké finančné straty. Informovala agentúra AFP.

V USA evidujú k sobote takmer 20.000 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 275 ľudí.

16.44 h: Francúzske futbalové kluby z Ligue 1 pristúpia k dočasnému pozastaveniu výkonu práce ich hráčov, realizačných tímov a zamestnancov. Ako informovala agentúra AP, v preklade to znamená skrátenie ich platov o 16 percent.

Prezident Olympique Marseille Frank McCourt napísal po rozhodnutí list zamestnancom. „Verím, že vy aj vaše rodiny ste v poriadku. Čakajú nás ťažké časy, musíme byť jednotní a dúfať, že aj vládne rozhodnutia budú čoraz lepšie,“ uviedol v ňom.

Štát by mal hráčom prispieť vo výplate mesačným maximom vy výške 5400 eur. Ak hráč mesačne zarobil 40.000 eur, po opatrení by mal brať 39.000 eur. Väčší dopad to bude mať na najlepšie zarábajúcich futbalistov. Ak niekto mesačne zarobil 300.000 eur, dostane teraz 252.000 eur od klubu plus 5400 od štátu.

Vo Francúzsku je do soboty popoludnia hlásených 12.483 nakazených koronavírusom, podľahlo mu 450 ľudí.

15.55 h: Osobnosti reagujú na zrušenie majstrovstiev sveta 2020 v hokeji. Viac TU.

15.16 h: Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) definitívne zrušila na máj naplánované majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Viac TU.

15.09 h: Americká atletická federácia (USATF) sa pridala k iniciatíve, ktoré žiada odloženie letnej olympiády v Tokiu. Čoraz viac športovcov i národných olympijských výborov žiada Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby v dôsledku pandémie preložil hry. Celosvetovo evidujú už viac už 286-tisíc nakazených a takmer 12-tisíc mŕtvych.

14.59 h: Jedna z najlepších tenistiek histórie Serena Williamsová nezvláda situáciu okolo koronavírusu. „Bojím sa, cítim úzkosť, šaliem, pandémia ma ničí,“ vraví. Viac TU.

14.16 h: Brazílsky olympijský výbor (COB) sa pridal k vyzývateľom na odloženie OH v Tokiu. Podľa stanoviska hnutia je situácia taká vážna, že uskutočnenie podujatia v pôvodnom termíne je neudržateľné.

Okrem pandémie koronavírusu Brazílčanov znepokojujú aj problémy športovcov s prípravou, keďže vo väčšine krajín uzavreli športoviská. Napriek výzve však prízvukovali, že stále veria v úsudok Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Ten stále trvá na dodržaní termínu, podľa prezidenta MOV Thomasa Bacha by zrušenie nebolo v najlepšom záujme športovcov.

„OH sú sen jedenástich tisícov športovcov z 206 krajín. Ak by sme ju zrušili, sklamali by sme ich. Tiež by sme zničili nádej 66 športovcov z tímu utečencov,“ citovala Bacha agentúra DPA.

Bach tiež upozornil, že podujatie takého rozsahu ako OH sa nedá posunúť len tak: „To nie je futbalový zápas, ktorý odložíte o týždeň, zrušenie je posledná možnosť.“ V Japonsku evidujú viac ako tisíc nakazených a 35 mŕtvych, celosvetovo trpí ochorením COVID-19 vyše 285-tisíc ľudí a 11.872 zomrelo.

13.39 h: Tréner nemeckého hádzanárskeho klubu Füchse Berlin mal pozitívny test na koronavírus. Päťdesiatosemročný Michael Roth je v karanténe, cíti sa dobre. „Som v poriadku. Je dôležité, aby ste sa všetci riadili usmerneniami vlády, iba tak môžeme zastaviť šírenie vírusu. Všetci sme za to zodpovední,“ vyzval fanúšikov Roth.

Pozitívny test mal aj nemecký reprezentant Patrick Groetzki z Rhein-Neckar Löwen. V klube je už piaty nakazený, keď predtým diagnostikovali ochorenie COVID-19 jeho spoluhráčom Madsovi Mensahovi Larsenovi, Jannikovi Kohlbacherovi, Gedeonovi Guardiolovi a trénerovi Martinovi Schwalbovi.

V Nemecku evidujú viac ako 20.500 prípadov COVID-19 a 72 mŕtvych.

12.41 h: Manchesterské futbalové kluby City a United prispejú sumou stotisíc libier do miestnych potravinových bánk. Nahradia tradičné zbierky počas ligových zápasov, chcú tým pomôcť ľuďom, ktorých zasiahla pandémia koronavírusu.

K boju proti nákaze sa pridal aj útočník Crystal Palace Wilfried Zaha, ktorý uvoľnil niekoľko svojich apartmánov v Londýne pre zdravotnícky personál. Podobný krok spravil počas týždňa aj bývalý obranca Manchestru United Gary Neville, ktorý sprístupnil svoje dva hotely pre zdravotníkov. Celkovo im dal bezplatne k dispozícii 176 izieb. Ubytovacie kapacity poskytol tiež majiteľ FC Chelsea Roman Abramovič, jeho klubový hotel uvoľnil 72 izieb.

12.38 h: Najvýznamnejšie austrálske športové súťaže pokračovali v sobotu napriek pandémii nového koronavírusu. Za zatvorenými dverami sa hralo vo futbalovej A-League, Národnej ragbyovej lige i lige austrálskeho futbalu. V nej sa sezóna len začala a za normálnych okolností by zápasy lákali aj 80-tisícové návštevy.

Austrálsky futbal sa teší popularite predovšetkým v štátoch Viktória, Južná Austrália a Západná Austrália, no pri zastavení väčšiny športov má príležitosť získať nových priaznivcov aj v zahraničí. Trinástkové ragby si zase nemôže dovoliť prerušiť ročník pre ekonomické následky, ktoré by naň mali väčší dopad než na ďalšie loptové hry v krajine. Futbalisti pokračovali už 24. kolom A-League, hoci program narušili tímy Melbourne Victory a Wellington Phoenix, ktoré museli putovať na štrnásť dní do karantény po príchode z Nového Zélandu.

V Austrálii evidujú vyše 1000 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo sedem ľudí.

12.24 h: Marocký futbalista Amine Harit využil tréningové voľno FC Schalke 04, aby navštívil bar v Essene. Ten však mal byť zavretý pre šíriaci sa koronavírus. „Áno, je pravda že tam Amine bol. Spravil chybu a vie to. Dôrazne som mu dohovoril, veľmi ho to mrzí a už to nezopakuje,“ citovala športového riaditeľa Schalke Jochena Schneidera agentúra DPA. V Nemecku evidujú už viac ako 20-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 70 mŕtvych.

12.03 h: Úradujúci majster sveta formuly 1 Lewis Hamilton poprel správy, že je nakazený novým koronavírusom. Špekulácie sa vyrojili po tom, ako bol pred dvoma týždňami v spoločnosti herca Idrisa Elbu a manželky kanadského predsedu vlády Sophie Trudeauovej, u oboch neskôr potvrdili ochorenie COVID-19.

„Som zdravý, nemám žiadne príznaky a dvakrát denne cvičím,“ odkázal fanúšikom britský jazdec Mercedesu. Hamilton zároveň vyzval na zodpovednosť a prezradil, že aj on je v dobrovoľnej karanténe. „Opýtal som sa môjho lekára, či je možné otestovať ma, ale v tejto chvíli je lepšie nechať testy pre ľudí, ktorí ich potrebujú viac ako ja. Dôležité je izolovať sa a umývať si ruky, najmä však musíme zostať pozitívne naladení,“ dodal Hamilton.

Šesťnásobný majster sveta má momentálne voľno, keďže sa pre pandémiu posunie začiatok sezóny F1 minimálne do júna, keď je na programe Veľká cena Azerbajdžanu. Vedenie seriálu zrušilo VC Austrálie a Monaka, odložilo VC Bahrajnu, Číny, Vietnamu, Holandska a Španielska.

12.02 h: Pyrotechnika a chorály. Fanúšikovské jadro Trnavy sa opäť zišlo. Tentoraz nefandili futbalistom, no zdravotníkom. Pozrite si video.

11.54: Majstrovstvá sveta v snookeri sa pre pandémiu koronavírusu neuskutočnia v pôvodnom termíne 18. apríla až 4. mája. Organizátori dúfajú, že turnaj sa im podarí nahradiť v júli alebo auguste, obhajca titulu je Angličan Judd Trump.

Šampionát sa už uplynulých 43 rokov koná v sheffieldskom divadle Crucible. „Sú to ťažké časy pre všetkých, ale sme odhodlaní prekonať ich. Fanúšikovia na celom svete aj hráči chcú vedieť, či a kedy sa majstrovstvá sveta uskutočnia. Môžem ubezpečiť, že robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme rýchlo oznámili nové dátumy,“ povedal pre web BBC Barry Hearn, predseda World Snooker Tour. Turnaj vo waleskom Llandudne preložili z marca na 21. až 26. júla.

Vo Veľkej Británii evidujú takmer 4000 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 177 ľudí.

11.10 h: Vedenie talianskej futbalovej Serie A zvažuje opatrenia na zmiernenie finančných dopadov pandémie koronavírusu. Pre nákazu prerušili najvyššiu súťaž a kluby odstrihli od príjmov. Podľa niektorých odhadov môžu prísť až o 720 miliónov eur. Celkové výdavky účastníkov Seria A na platy sú 1,3 miliardy eur.

Vedenie ligy preto predbežne navrhlo celoplošnú redukciu platov hráčov o 30 percent v prípade, ak sa ročník 2019/2020 nedohrá. Toto riešenie však musí schváliť hráčska asociácia AIC, ktorej sa opatrenie nepozdáva.

„V prvom rade by sa malo vedenie sústrediť na možnosť, ako dohrať sezónu. Ak sa to nepodarí, treba spočítať reálne straty a potom sa môžeme rozprávať o riešeniach,“ povedal podľa agentúry SID prezident AIC Damiano Tommasi. Ten však zároveň pripomenul, že asociácia ani nemá mechanizmy na to, aby donútila jednotlivých hráčov súhlasiť so znížením príjmov.

10.46 h: Oznámili, kedy najskôr reštartujú slovenskú futbalovú Fortuna ligu. Rátajú aj s najhorším. Viac TU.

10.33 h: Čínska basketbalová liga bude zrejme čoskoro pokračovať. Súťaž prerušili 1. februára pre šíriaci sa koronavírus, v krajine však dokázali nákazu potlačiť, keď denne pribúdajú už iba desiatky nových prípadov.

Obnovenie súťaže naznačuje aj príchod bývalej hviezdy NBA Jeremyho Lina, ktorý sa odfotil pri Veľkom čínskom múre. „Šťastne som priletel, aby som dokončil sezónu,“ napísal na instagrame. V tamojšej najvyššej súťaži pôsobí približne štyridsať zahraničných hráčov, všetci po príchode musia absolvovať dvojtýždennú karanténu, informoval portál idnes.cz.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Safely landed back in Beijing to finish out the CBA season! Excited to hoop again, but leaving the bay worried and with a heavy heart for the sick, the jobless and all those fighting fear, anxiety and stress over the unknown future. Shoutout to our medical staff in the 50 states for working tirelessly and everyone keep doing your part in slowing the virus! It's been an awesome 2 months camped out in the gym...basketball has never been more meaningful. The world needs basketball now more than ever. I still remember when I went through my toughest moments and worst injuries, you guys were there for me. I hope to return the favor. As all you beloved fans told me the day after my knee injury, keep fighting bc we're #NeverDone ❤️ #14dayquarantine #airportcouchesarenttoobad

Príspevok, ktorý zdieľa Jeremy Lin 林書豪 (@jlin7),

V čínskom Wu-chane na začiatku tohto roka prvýkrát oficiálne identifikovali nový koronavírus SARS-CoV-2, v krajine sa ním nakazilo vyše 80-tisíc ľudí a 3255 zomrelo. Odvtedy sa rozšíril do 186 krajín sveta a momentálne najviac sužuje Európu.

10.30 h: Nórsky olympijský výbor (NIF) chce, aby sa tohtoročné olympijské hry v japonskom Tokiu uskutočnili až vtedy, keď sa dostane súčasná pandémia koronavírusu pod kontrolu. NIF v piatok poslal list prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasovi Bachovi s titulkom „olympijské hry Tokio 2020 a COVID-19“, pod ktorý sa podpísali prezident a generálny sekretár z krajiny na severe Európy.

„Naše odporúčanie je, aby sa olympijské hry v Tokiu nekonali skôr ako sa situácia v súvislosti so šírením koronavírusu nedostane globálne pod kontrolu,“ píše sa v liste od NIF. Nóri zároveň upozorňujú na to, že svet sa ocitol v náročnom období a športovci nemajú adekvátne podmienky na prípravu.

„Rozumieme tomu, že organizačný výbor OH v Tokiu, MOV a japonské zdravotnícke autority sú vo veľmi komplikovanej situácii. Na druhej strane veríme, že ich hlavnou prioritou je zachovanie čo najvyšších zdravotníckych štandardov a zabezpečenie bezpečnosti pre športovcov,“ uvádza sa v spomenutom liste.

MOV sa postupne dostáva pod tlak viacerých krajín alebo športových organizácií, pretože stále nezverejnil dátum, do ktorého sa o osude podujatia rozhodne. Zároveň nastal problém s kvalifikačnými turnajmi, ktoré museli byť pre pandémiu presunuté na neurčito.

Členka Japonského olympijského výboru Kaori Jamagučiová v rozhovore pre denník Nikkei uviedla, že MOV dostáva športovcov do rizikovej situácie. Súhlasila s ňou aj bývalá hokejistka Hayley Wickenheiserová: „Konanie MOV je vzhľadom na súčasnú situáciu necitlivé a nezodpovedné,“ nešetrila kritikou do vlastných radov členka MOV.

Olympijské hry v Tokiu by sa mali podľa pôvodného plánu uskutočniť od 24. júla do 9. augusta.

10.27 h: Kenský maratónec Eliud Kipchoge je už niekoľko dní v domácej izolácii. V záujme ochrany pred novým koronavírusom opustil sústredenie v Kaptagate a vrátil sa do neďalekého Eldoretu, kde žije so svojou rodinou.

Tridsaťpäťročný vytrvalec je svetový rekordér v maratóne (2:01:39 h). V októbri ho vo Viedni ako prvý človek v histórii zabehol pod dve hodiny (1:59:40), mal však špeciálne upravenú trať a čas sa nepočíta oficiálne.

„Je veľmi náročné trénovať osamote, vyznávam tímovú prácu. Musím sa izolovať, som s rodinou a dávam si pozor, aby som nestretával mnoho ľudí. Dodržujem to, čo je potrebné,“ povedal Kipchoge pre BBC. Dodržiava štrnásťdňovú karanténu po návrate z Berlína, kde sa zúčastnil na odovzdávaní ocenení Laureus World Sports Awards.

V Tokiu by mal Kipchoge obhajovať olympijské zlato z Ria de Janeiro 2016. V apríli chcel obhajovať prvenstvo na Londýnskom maratóne, podujatie však pre pandémiu odsunuli na október.

10.10 h: „Zdá sa mi, že trénovať ani nemá význam, keď nemáte stanovený cieľ,“ vraví víťaz elitných cyklistických podujatí Tour de France, Gira i Vuelty Vincenzo Nibali, ktorý upustil od tvrdej prípravy a momentálne jazdí len virtuálne. Viac TU.

10.00 h: Organizačný výbor olympijských hier v Tokiu 2020 bude pokračovať v prípravách aj napriek pandémii nového koronavírusu. Vyhlásil to jeho viceprezident Tošiaki Endo, zároveň však zdôraznil, že konečné slovo o konaní alebo odložení podujatia bude mať Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

OH sú v japonskej metropole naplánované od 24. júla do 9. augusta. „Organizačný výbor v tejto chvíli nepočíta s odložením ani zrušením podujatia. Plne pokračujeme v našich prípravách, aby sme ho mohli hostiť v júli,“ povedal Endo pre agentúru Kyodo News, citovala ho TASS.

V Japonsku evidujú vyše 1000 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 35 ľudí. Celosvetovo je v 186 krajinách/ú­zemiach potvrdených viac než 277.000 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, zomrelo vyše 11.000 osôb.

09.45 h: Čínsky futbalista Wu Lej z Espanyolu Barcelona mal pozitívny test na nový koronavírus. Dvadsaťosemročný útočník je v domácej karanténe a má mierne príznaky. Wu Lej prišiel do Španielska v januári 2019 zo Šanghaja SIPG a je jediný čínsky hráč v elitných európskych ligách.

Španielsko zaznamenalo vyše 21.500 prípadov ochorenia COVID-19 a 1093 mŕtvych. V celosvetovom meradle je za Čínou a Talianskom na treťom mieste, keď eviduje o necelých dvetisíc nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 viac než Irán.

09.34 h: Švajčiarsky tenista Roger Federer vyzval svojich spoluobčanov na disciplínu a zodpovednosť v čase koronavírusovej krízy. Nadviazal na iniciatívu ministra zdravotníctva Alaina Berseta s názvom „Chráňme sa“.

Federer prostredníctvom instagramu vyzval fanúšikov, aby počas pandémie zostali doma a dodržiavali hygienu. Vo Švajčiarsku evidujú viac ako 5600 prípadov ochorenia COVID-19 a 56 mŕtvych. Tamojší rezort zdravotníctva priznal, že nemocnice sú na pokraji svojich kapacít.

„Tiež som zostal doma a častejšie si umývam ruky. Je veľmi dôležité, aby sme všetci dodržiavali pravidlá, musíme byť v karanténe a brať to veľmi, veľmi vážne,“ uviedol 38-ročný grandslamový rekordér.

Vo svojom príspevku tiež požiadal o solidaritu a pripomenul dôležitosť vzájomnej súdržnosti: „Nikdy nebolo potrebnejšie si pomáhať. Najmä musíme chrániť starších ľudí, tí sú najohrozenejší a najviac im pomôžeme, keď si od nich udržíme dvojmetrovú vzdialenosť a nevystavíme ich riziku nákazy.“

Na záver svojho posolstva Federer posunul štafetu odkazov alpskej lyžiarke Wendy Holdenerovej, hokejistovi Romanovi Josimu a hudobníkovi DJ Bobobvi.

09.34 h: Plavecká organizácia USA Swimming nalieha na Olympijský a paralympijský výbor USA (USOPC), aby sa zasadil o odloženie tokijských hier na leto 2021. List zverejnila po tom, ako USOPC v piatok deklaroval podporu prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasovi Bachovi, ktorý napriek pandémii koronavírusu naďalej trvá na tohtoročnom termíne.

Prezident USA Swimming Tim Hinchey zaslal výzvu výkonnej riaditeľke USOPC Sarah Hirshlandovej. „Žiadame výbor USA, ako lídra v olympijskom hnutí, aby využil váhu svojho slova a postavil sa na stranu športovcov. Svet sa im prevrátil naruby a mnohí majú problém trénovať a pripravovať sa na najväčšiu súťaž ich života. Správne by bolo dať na prvé miesto zdravie a bezpečie všetkých a vyhodnotiť, aké následky má pandémia na prípravu športovcov. Nákaza prekračuje hranice a ničí celé populácie, všetci zažívajú nepredstaviteľné prekážky, ktoré niekoľko mesiacov OH vyvolávajú otázky o nerovnosti štartového poľa. Naši reprezentanti sú pod nesmiernym tlakom a stresom, ich mentálne rozpoloženie by malo patriť medzi priority,“ povedal Hinchey.

Výzvu konzultoval s 85 plavcami národného tímu, ktorí vyjadrili svoje obavy. Podľa USA Swimming obmedzenia pohybu a zgrupovania sa už teraz narušujú tréningový proces. Súhlasí tiež kouč Bob Bowman, ktorý priviedol Michaela Phelpsa k 23 olympijským titulom a 28 medailám.

„Nejde len o výkonnostné hľadisko, ale aj o to, čo prežívajú momentálne z psychickej stránky. Obávam sa, že hľadanie miest na trénovanie je opak chránenia sa pred koronavírusom. Núti ich to robiť veci, ktoré nie sú v súlade s celonárodným cieľom. Jestvujú vyššie hodnoty než šport a nie je dobré, keď ich ľudia musia obchádzať,“ povedal Bowman pre USA Today.

USOPC zareagoval spoločnou odpoveďou Hirshlandovej a prezidentky Susanne Lyonsovej: „Úplne rozumieme športovcom, ktorí sa musia vyrovnať s neistotou v súvislosti s OH. Majú obavy o tréning, kvalifikáciu či antidopingové kontroly a žiadajú jasnejšiu komunikáciu. USOPC dal najavo, že zdravie a dobro športovcov i celej spoločnosti sú teraz najvyššia priorita. Zároveň však počúvame, že nechcú predčasne prísť o možnosť súťažiť na olympijských a paralympijských hrách.“

09.31 h: Slovenský futbalový reprezentant pôsobiaci v Herthe Berlín Peter Pekarík je v karanténe, tvrdo kritizuje „absolútne nezodpovedné“ správanie sa Nemcov. Viac tu.

08.14 h: Prezident Nemeckého atletického zväzu (DLV) Jürgen Kessing verí, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) dospeje pri OH v Tokiu k rovnakému záveru ako Európska futbalová únia (UEFA) v prípade ME. Tie pre pandémiu nového koronavírusu odložila o rok na leto 2021.

„Dúfam, že budú nasledovať príklad futbalu a rovnako ako ME aj OH sa posunú o rok. MOV by mal napriek ekonomickým stratám vydať jednoznačné stanovisko. Športové hnutie ho potrebuje čo najrýchlejšie. Nemôžeme si dovoliť predpokladať, že pandémia pominie do štyroch mesiacov. V atletike bude čoraz náročnejšie nastaviť tréningový proces,“ povedal Kessing pre agentúru DPA.

07.55 h: Slovenský hokejista pôsobiaci vo fínskom SaiPa Tomáš Záborský kvituje „prísnejšie“ opatrenia na Slovensku. Zároveň hovorí o „voľnejšom“ režime vo Fínsku. Viac TU.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus