Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Goretzka s Kimmichom venovali na boj proti vírusu milión eur

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

20.03.2020 10:36 , aktualizované: 13:32
Joshua Kimmich Foto: ,
Joshua Kimmich.
debata

17.00 Nemeckí futbalisti Leon Goretzka a Joshua Kimmich založili charitatívnu nadáciu „Vykopneme koronu“. Je cieľom je pomôcť sociálne slabším prekonať súčasnú krízu. Dvojica opôr Bayernu Mníchov podporila svoj nový projekt celkovou sumou milión eur.

„Na ihrisku môžeme zdolať kohokoľvek, ale s koronavírusom si poradíme iba spoločne,“ citovala Goretzku agentúra DPA.

V Nemecku evidujú vyše 18.500 prípadov ochorenia COVID-19, 52 ľudí zomrelo.

16.00 Nemecký futbalový prvoligista 1. FC Kolín rozbehol charitatívnu akciu na pomoc najchudobnejším.

Počas koronavírusovej krízy bude distribuovať jedlo a zásoby najzraniteľnejším skupinám v spoločnosti. Do iniciatívy sa zapojil aj hlavný sponzor klubu spoločnosť REWE.

„Chudobní ľudia sú v tomto období najzraniteľnejší a preto im chceme pomôcť,“ citovala riaditeľa Kolína Alexandra Wehrleho agentúra SID. V Nemecku evidujú takmer 18-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 48 úmrtí.

13.30 Májové ME v plaveckých športoch v Budapešti odložili pre pandémiu koronavírusu. Oznámili to predstavitelia Európskej plaveckej ligy (LEN).

Nový termín šampionátu predbežne stanovili na 17.-30. augusta, definitívne ho majú potvrdiť koncom mája alebo začiatkom júna. V prípade jeho schválenia by sa úvodné súťaže uskutočnili iba týždeň po skončení OH 2020 v Tokiu. Informovala o tom agentúra SID.

Generálneho sekretára Slovenskej plaveckej federácie Miroslava Nowaka rozhodnutie LEN neprekvapilo.

„Počítali sme s tým, že ME v plaveckých športoch v Budapešti odložia. V Európe sa pre pandémiu koronavírusu momentálne nedá vôbec trénovať, bazény sú zavreté. Príprava na suchu je pre plavcov i akvabely nedostačujúca. Bez prípravy v bazéne nemôžu podať plnohodnotný výkon,“ povedal pre TASR Nowak.

12.15 Jeden z najlepších volejbalistov na svete Earvin N'Gapeth mal pozitívny test na koronavírus. Smečiar ruského tímu Zenit Kazaň sa nakazil v rodnom Francúzsku a momentálne je hospitalizovaný na infekčnom oddelení v Kazani.

Informáciu o ochorení N'Gapetha priniesol klub na svojom facebookovom profile, hoci riaditeľ Oleg Bryzgaľov najskôr nešpecifikoval, že ide o ochorenie COVID-19.

„Po skončení základnej časti dostali hráči pár dni voľno, ktoré Earvin strávil doma. Po návrate do Kazane kontaktoval klubového lekára, že sa necíti dobre. Náš lekár mu povedal, nech ostane doma a s nikým sa nestretáva. Prišla pre neho špeciálna sanitka, ktorá ho vyšetrila a odviezla ho do nemocnice,“ uviedol Bryzgaľov.

Ruské médiá už v utorok priniesli správu, že v Kazani je prvý nakazený človek a že je občan Francúzska, ale meno neuviedli. Generálny riaditeľ Zenitu Ilychan Rachmatullin však pre agentúru TASS potvrdil, že ide o N'Gapetha. „Mal pozitívny test. Po návrate z Francúzska nebol v kontakte s nikým z klubu. Cítil sa zle, vo svojom byte bol sám, rodinu má vo Francúzsku,“ povedal Rachmatullin.

Dvadsaťdeväťročný majster Európy z roku 2015 a dvojnásobný víťaz Svetovej ligy (2015, 2017), ktorý nedávno predĺžil zmluvu s Kazaňou o ďalšiu sezónu, poslal cez instagram správu svojim fanúšikom. „Mal som pozitívny test na koronavírus, liečim sa z ochorenia COVID-19. To najhoršie je za mnou, tri dni boli náročné, ale už sa cítim lepšie a o týždeň opustím nemocnicu. Zostaňte doma, aby sa to nestalo aj vám,“ odkázal N'Gapeth.

12.00 h Organizátori pretekov Visegrad 4 Bicycle Race – GP Česko požiadali Medzinárodnú cyklistickú úniu (UCI) o nový termín konania. V pôvodnom dátume 26. apríla sa podujatie určite neuskutoční pre pandémiu koronavírusu.

Klub TJ Favorit Brno sa ako organizátor dohodol s ostatnými hostiteľskými krajinami V4 a prostredníctvom Českého zväzu cyklistiky požiadal o nové miesto v kalendári UCI. Pokiaľ bude únia súhlasiť, išli by sa preteky postupne 20. augusta na Slovensku, 21. augusta v Maďarsku, 22. augusta v Česku a 13. septembra v Poľsku.

„Rozumieme žiadosti organizátorov, ale počet zrušených súťaží je veľký a odklad si vyžaduje diskusiu. Pravdepodobne nebudú presunuté všetky akcie,“ znelo stanovisko UCI.

V Česku evidujú vyše 770 prípadov ochorenia COVID-19, nezaznamenali žiadne úmrtie.

10.30 h Brazílske futbalové kluby sa rozhodli pomôcť v boji proti pandémii koronavírusu. Zdravotníkom poskytnú svoje štadióny a tréningové plochy, aby do týchto priestorov mohli umiestniť pacientov. Informoval o tom britský denník Daily Mail.

Pomoc prisľúbili Bahia, Athletico Paranaense i Sao Paulo. „Naše centrá dáme k dispozícii vláde a zdravotníckemu personálu, aby v nich mohli prijať pacientov s ochorením COVID-19,“ uviedol klub Bahia prostredníctvom twitteru. V Brazílii zatiaľ evidujú 647 nakazených, sedem ľudí zomrelo.

10.00 h Filipínsky profesionálny boxer Manny Pacquiao a čínsky miliardár Jack Ma prostredníctvom svojich nadácií dodajú na Filipíny 50.000 testov na nový koronavírus. Pacquiao pôsobí v rodnej krajine od roku 2016 ako senátor.

„Pri tom všetkom, čo sa momentálne deje vo svete, niet lepšieho času na zjednotenie sa. Musíme urobiť všetko, čo bude v našich silách, aby sme si navzájom pomáhali,“ uviedol 41-ročný Pacquiao na instagrame.

Na Filipínach evidujú 217 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 17 ľudí.

08.00 h Poľský futbalista Jakub Blaszczykowski daroval približne 87.000 eur na boj proti šíreniu nového koronavírusu v krajine. Ide o ďalšiu dobročinnosť v jeho kariére, po vlaňajšom prestupe do Wisly Krakov sa dohodol na symbolickom plate vo výške 100 eur a peniaze venoval na vstupenky pre deti z detských domovov.

„Je pred nami obrovská výzva. Musíme sa s ňou vyrovnať spoločne, iba tak ju môžeme zvládnuť,“ citovala 34-ročného Blaszczykowského agentúra SID.

V Poľsku evidujú vyše 350 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 5 ľudí.

06.00 h V zámorskej súťaži NBA potvrdili nový koronavírus basketbalistovi Bostonu Marcusovi Smartovi, trom členom organizácie Philadelphia 76ers aj dvom hráčom Los Angeles Lakers. Celtics uviedli, že Smart bude naďalej v izolácii a v nasledujúcich dňoch bude jeho stav sledovať lekársky tím. Hráč bol v kontakte s nakazeným človekom.

Philadelphia nekonkretizovala, o ktorých členov ide. Klub predtým dostal varovanie, že určití hráči, tréneri a členovia podporného štábu sa mohli dostať do kontaktu s koronavírusom. „Všetky ostatné testy sú momentálne negatívne. Zdravie našich hráčov, členov realizačného tímu, fanúšikov a komunity je priorita. Budeme poslúchať medicínskych expertov,“ citovala stanovisko 76ers agentúra AFP.

V LA Lakers nariadili všetkým hráčom podrobiť sa testom po tom, ako sa objavili štyri pozitívne prípady v Brooklyne Nets. Oba tímy nastúpili proti sebe 10. marca. Dvaja hráči Lakers s pozitívnymi testami nevykazujú príznaky ochorenia, no sú v karanténe v starostlivosti tímových lekárov.

V USA evidujú vyše 14.000 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 217 ľudí. Celosvetovo je v 182 krajinách/ú­zemiach potvrdených viac ako 246.000 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 10.000 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #šport #koronavírus