Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Majsterka sveta v kickboxe: Máme šikovnejších zápasníkov ako v MMA

Po dlhých rokoch súťaženia v karate objavila čaro thajského boxu. Od prvého tréningu vedela, že našla svoje pravé ja. K bojovému športu, ktorý označujú za umenie ôsmich končatín, pridala Monika Chochlíková aj kickbox.

19.03.2020 07:30
debata (1)
Monika Chochlíková po zisku majsterky sveta v K1. Foto: Archív M. CH.
Monika Chochlíková Monika Chochlíková po zisku majsterky sveta v K1.

Na minuloročných majstrovstvách sveta podľa pravidiel K1 sa dočkala vytúženej zlatej medaily. Svet medzi povrazmi jej nepriniesol len prestížne trofeje, ale aj životného partnera a trénera v jednej osobe.

V najúspešnejšom období v doterajšej kariére si musela dať zápasovú pauzu. Aj tvrdí bojovníci totiž na neurčito ustúpili šíriacemu sa koronavírusu.

„Keď sa vyskytol prvý prípad na Slovensku, bola som na sústredení v Prahe. Pripravovala som sa na akciu Muay Thai Evening 11, ktorá sa mala uskutočniť túto sobotu v Trenčíne. Galavečer bol, bohužiaľ, zrušený. Najbližšie by som mala boxovať koncom apríla v Žiline, ale tiež to nevidím veľmi reálne. Aj turnaje po tomto termíne totiž zrušili,“ povzdychla si 24-ročná Trenčianka.

Najviac ju zaujíma osud svetového šampionátu v thajskom boxe začiatkom júna. V Abú Zabí túži pridať do zbierky titul, ktorý jej chýba.

„Verím, že dovtedy koronavírus vymizne. Situácia sa mení každý deň. O dva týždne bude možno všetko ako predtým, možno budeme v ešte väčšej kaši. V každom prípade, všetko sa pre niečo deje. Trénovať neprestávam a som rada, že mám viac času na prípravu,“ hľadá pozitíva. Veľkú časť jej aktuálneho tréningu tvorí beh v prírode, kde si aj zaboxuje s koučom.

Nielen šport, ale aj životný štýl

Monika je odmalička akčný človek. Po desiatich rokoch v karate hľadala nový impulz. Cítila, že sa neposúva a už ju nenapĺňa tak ako predtým. „Kamarát, ktorý sa tiež venoval karate, ma priviedol k thajskému boxu. Keďže som dlho súťažila, nevedela som si predstaviť, že by sa stal len voľnočasovou aktivitou. Hneď po prvom tréningu som vedela, že v tomto športe chcem zápasiť,“ opisuje začiatky.

Japonskému bojovému umeniu je vďačná za svoju najväčšiu zbraň: „Sú ňou kopy. V karate sme veľa kopali a preniesla som si to do thajského boxu a K1.“

Aj keď podľa vlastných slov v detstve hltala filmy hltala, hrdinu nemala. „Vzory som si našla až keď som bola staršia. Postupne som si však na každom našla niečo, čo mi nesedelo. Preto som si z každého zobrala len to, čo sa mi páčilo,“ prezrádza.

Z dvoch disciplín, v ktorých reprezentuje Slovensko, má bližšie k thajskému boxu. Aj preto, že ním začínala profesionálnu kariéru. „Je trochu tvrdší ako kickbox. Dovolené je v ňom všetko, čo v kickboxe – údery, kopy, kolená – ale navyše môžeme používať lakte, chytať nohy, klinčovať (boj blízko na telo, pozn.) a strhávať,“ vymenúva.

Nevynechá ani ďalší dôležitý rozmer thajského boxu. „Sú ním tradície a história. Nie je to len šport, ale aj životný štýl,“ pripomína.

Byť súčasťou rituálov sprevádzajúcich thajský box dokáže zanechať výraznú stopu v bojovníkoch i vo fanúšikoch, ktorí sú svedkami takéhoto divadla. Špecifický je už nástup, ktorý dokáže vtiahnuť do deja intenzívnejšie ako pri iných bojových športoch.

Zápasníci nosia posvätnú čelenku (monkon), na ruke majú ochranný amulet (praciat). Súbojom môže predchádzať rituálny tanec (wai khru) a počas nich hrá tradičná thajská hudba. Nečudo, tento štýl má takmer 700-ročnú históriu vychádzajúcu z budhizmu a animizmu.

Chochlíková sa s kultúrou thajského boxu zoznamovala postupne: „A vždy sa dozvedám niečo, čo som ešte nevedela. Prvú skúsenosť s tancom wai khru som mala až na majstrovstvách Európy v roku 2018. Dovtedy som sa mu úspešne vyhýbala, pretože som sa bála, že ho pokazím a na zápase sa psychicky rozhodím. Nakoniec to tak vôbec nebolo. Wai khru vás doslova naladí na súboj. Odvtedy som rada za každú príležitosť, keď si môžem zatancovať.“

Zdatnejšie súperky pokorila srdcom

Chochlíková je komplexnou bojovníčkou. Nerobí jej problém „prepnúť“ z thajského boxu na kickbox a opačne?

„Mám šťastie v tom, že sa mi to darí celkom rýchlo. Svoj štýl prispôsobujem súperke, takže nie je jednoduché pripraviť sa na mňa. Má to však aj svoje muchy. Ak robíte oba športy profesionálne, nemôžete ani v jednom ukázať plný potenciál. V K1 sú niektoré techniky zakázané a navyše aj inak bodované. V thajskom boxe sú dobre bodované round kicky (kopy na rebrá) a klinč. V K1 bodujú najmä lowkicky (kopy na stehná) a box, klinč je zakázaný alebo obmedzený,“ vysvetľuje.

Monika Chochlíková s majstrovskými opaskami. Foto: Archív M. CH.
Monika Chochlíková Monika Chochlíková s majstrovskými opaskami.

Práve s disciplínou K1 sa spája jej prvý veľký úspech – titul majsterky Európy. „Dostavil sa po štyroch rokoch trénovania. Stálo za ním najmä moje srdce a odhodlanosť, pretože niektoré moje súperky boli technicky zdatnejšie a mali za sebou niekoľkonásobne viac zápasov ako ja,“ spomína na rok 2016.

Kontinentálnou šampiónkou sa ambiciózna kickboxerka stala ešte raz v roku 2018 a k tomu pridala aj európsky titul v thajskom boxe.

Vlani v októbri sa dočkala doteraz najväčšieho úspechu, stala sa majsterkou sveta v K1 do 52 kg asociácie WAKO. V Sarajeve v priebehu piatich dní s prehľadom zdolala štyri súperky. Aké mala pocity?

„Veľmi zmiešané, pretože mi predtým titul majsterky sveta štyrikrát tesne ušiel. Začínala som si myslieť, že mi nie je súdený. Teraz som tomu nemohla uveriť. Bála som sa, že je to len sen a raz sa z neho zobudím,“ neskrýva nadšenie ani po takmer piatich mesiacoch od kúsku, ktorý sa jej podaril ako druhej Slovenke po Veronike Petríkovej.

Cení si tento výsledok najviac? „Áno. Po ňom nasleduje 2. miesto na svetových hrách z roku 2017. Ide o obdobu olympijských hier pre neolympijské športy. Na kvalifikáciu som potrebovala umiestnenie z majstrovstiev Európy. Bolo nás tam len osem z celého sveta. Prehrala som až vo finále s výbornou Ruskou,“ vracia sa k momentom z Vroclavu.

V mekke thajského boxu

Azda pre každého zápasníka v thajskom boxe je snom bojovať v domovine tohto športu, ktorý je vo svete známy ako muay thai. Chochlíkovej sa to podarilo.

„Zápasili sme na národnom štadióne v Bangkoku pod holým nebom. Presnejšie – bola nad nami natiahnutá plachta, ale tú tridstaťpäťstupňovú horúčavu sme poriadne cítili. Thajčania berú tento šport ako súčasť seba. Vždy, keď sme niekde povedali, že robíme muay thai, tľapkali nás po ramenách,“ opisuje zážitky z kolísky tradičného bojového umenia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ďalší zápasníkom, ktorý bude hájiť farby nášho klubu a našej krajiny na Majstrovstvách Sveta IFMA v Muay Thai v thajskom Bangkoku je naša @monikachochlikova . Monika má ešte len 23 rokov, ale na svojom konte má už 2x zlato z Majstrovstiev Európy WAKO v K1 (2017/2019), zlato z minuloročných Majstrovstiev Európy IFMA v MT a striebro zo Svetových Hier K1 WAKO. . Aj napriek tomu, že to budú jej prvé Majstrovstvá Sveta v thaiboxe, v ktorom má ešte len 12 zápasov. tak patrí medzi našich najväčších adeptov na zisk medaily. . Monika sa predstaví vo váhe do 51kg v konkurencii 16 zápasníčok celého sveta! . Držte jej palce! . #FightingForVictory #VictoryGym #trenčín #Slovakia #muaythai #Thaibox #Thaiboxing #FemaleFighter #fightlife #Fighters #TeamMC #teamslovakia #worldchampionship #ifma #ifmamuaythai

Príspevok, ktorý zdieľa Victory Gym Trenčín (@victorygymtn),

Thajčania sú podľa nej milí a ochotní, no spolu s tímom čelila aj menej príjemnej situácii, našťastie so šťastným koncom.

"Tamojšia doprava je intuitívna – kde vidíš miesto, tam sa pichneš. Prípadne ten, kto trúbi hlasnejšie, má prednosť. Vystupovali sme z taxíka a keďže tam autá jazdia na opačnej strane, vyložil nás pri ľavom chodníku. Kamarát však začal vystupovať sprava. Otvoril ich asi na päť centimetrov a v tom sme počuli náraz. Mladý Thajčan – samozrejme bez prilby – narazil do pootvorených dverí spätným zrkadlom a spadol.

Našťastie sa mu nič nestalo, ale museli sme volať políciu, pretože žiadal vysoké odškodné. Policajt nevedel ani slovo po anglicky a vyriešil to tak, že buď zaplatíme, alebo odvedie kamaráta na policajnú stanicu. Napokon to stálo 70 eur. Robíme si z toho srandu, keďže Thajčanovi sa nič nestalo, nemal žiadnu škodu a ešte si aj privyrobil," opisuje situáciu.

Láska k thajskému boxu ju priviedla aj k tej v súkromí. Životným partnerom a trénerom v jednej osobe je Tomáš Tadlánek.

Monika Chochlíková s Tomášom Tadlánkom, ktorý... Foto: Archív M. CH.
Monika Chochlíková, Tomáš Tadlánek Monika Chochlíková s Tomášom Tadlánkom, ktorý je jej trénerom i životným partnerom.

„Tomuto športu sa venoval skôr ako ja. Zoznámili sme sa na nábore, ktorý viedol. Napísala som mu, či mi poradí s výberom rukavíc, on si to vyložil inak. Odvtedy sme spolu. Dodnes vedieme hádky o tom, kto koho začal baliť. Tomáš je super, vie podporiť a podržať najmä preto, lebo sám vie, ako sa zápasník cíti a čo potrebuje. Je jednou z mojich motivácií. Po operácii kolena spred šiestich rokov už jednou nohou nemôže kopať a napriek tomu patrí k najlepším slovenským zápasníkom,“ nedá dopustiť na spriaznenú osobu.

Mimochodom, Tadlánek získal minulý rok titul profesionálneho majstra Európy v K1. Zmestia sa im do bytu toľko trofejí?

„Pravdupovediac máme dosť malý byt a všetky naše trofeje sú preto vystavené vo Victory gyme,“ spomenie svoj klub v Trenčíne.

Chochlíková považuje tréning za ideálny čas na trávenie voľného času. „Trénujem väčšinou dvojfázovo, ráno a večer približne hodinu a pol. Závisí od toho, čo robíme. Najprv sa rozcvičíme, väčšinou hráme futbal, potom nasleduje strečing, kombinácie v dvojiciach, lapy či sparingy. Je toho veľa a v tom je náš šport výnimočný: tréningy sa dajú spraviť na tisíc spôsobov,“ pochvaľuje si.

Vrátila sa však aj k momentu, keď jej priveľa tréningu privodilo zranenie: „Išlo o protrúziu disku (vyskočenú platničku) z nedostatočného strečingu a regenerácie. Trénovala som ako šialená. Tento šport ma totiž pohltil tak, že keď mi niekto povedal, že si mám dať pauzu, aby som sa nezranila, poslala som ho kade ľahšie. Našťastie to nebolo na operáciu, ale musím si na to dávať pozor.“

Priamo na zápase si nešťastne rozbila hlavu. „So súperkou sme si dali omylom hlavičku. Vznikla z toho päťcentimetrová rana na čele a menší otras mozgu. Zápas som dobojovala a v treťom kole som súperku poslala do počítania,“ dodáva k ďalšiemu zraneniu.

Spomína si, kedy schytala najväčšiu bitku? „Bolo to v mojom štvrtom zápase na galavečeri v Srbsku. Súperka tvrdila, že má na konte sedem duelov. Po skončení toho nášho prišla za mnou, že mala okolo dvadsať, čiže nebola začiatočníčka ako ja. Strašne som dostala, ale ten zápas som si nakoniec celkom užila,“ vraví.

A naopak, komu uštedrila najväčší výprask?

„V pamäti mi utkvel môj štvrťfinálový zápas na MS v Sarajeve. Išla som proti Rumunke, ktorá bola odo mňa asi o hlavu nižšia. Spravila som si z nej boxovacie vrece,“ reaguje slovenská šampiónka.

Podotýka, že rodičia sa o ňu v ringu prirodzene boja, ale napriek tomu ju podporujú. „Bez ich podpory by som nebola tam, kde som. Každý šport dokáže by nebezpečný, keď ho vedie nevzdelaný a neskúsený tréner. Rodičom by som pri začiatkoch detí v tomto športe odporučila nájsť trénera, ktorý má skúsenosti a výsledky, nie takého, ktorý má najlepšiu reklamu alebo je to ich známy. Treba si uvedomiť, že ide o kontaktný šport. A pri neprofesionálnom prístupe to môže dopadnúť zle,“ upozorňuje Chochlíková.

Monika Chochlíková so svojím tímom. Foto: Archív M. CH.
Monika Chochlíková Monika Chochlíková so svojím tímom.

Nárazové chudnutie? Biologická lotéria

Súčasťou bojových športov sa stalo aj dramatické zhadzovanie váhy pred zápasmi. Chochlíková sa tejto téme venovala aj v bakalárskej prá­ci.

„Nárazové chudnutie je z dlhodobého hľadiska veľmi škodlivé. Problém nastáva vtedy, keď je telo dehydrované – vtedy znáša ťažšie údery a kopy. Ich účinok je silnejší. Najmä je to nebezpečné pre náš mozog. Najhoršie na tom je, že to, či na nás má alebo nemá efekt, sa dozvieme až o desať-pätnásť rokov. Niekto môže zinkasovať 1500 čistých úderov na hlavu a nič mu nebude, iná dostane päť a môže mať trvalé následky. Je to biologická lotéria. Kontroly tento trend môžu zmierniť, ale všetko závisí od prístupu samotných zápasníkov,“ zamýšľa sa.

Okrem fyzickej nezabúda ani na dôležitosť psychickej prípravy na zápas. Býva nervózna? „Nervozita ma chytá už pár dní pred zápasom, potom tesne pred ním. Vždy je to však niečo, na čo sa teším. Telo mi dáva najavo, že sa bude diať niečo zaujímavé. Možno to vyznie komicky, ale svoj stres som si pomenovala – volá sa Milan. To, že som si ho personifikovala, mi celkom pomáha ho zvládať,“ dopĺňa zaujímavú informáciu.

Monika Chochlíková pri nástupe do ringu. Foto: Archív M. CH.
Monika Chochlíková Monika Chochlíková pri nástupe do ringu.

Financovanie neolympijských športov na Slovensku sa podľa Chochlíkovej v posledných rokoch zlepšilo: „Vďaka novému zákonu o športe máme väčšie finančné zabezpečenie. Medailisti z MS sa dostávajú do tzv. toptímu, dostávame financie na prípravu, čiže konečne nemusíme žgrlošiť na Slovensku, ale môžeme si zaplatiť kvalitné sústredenie v zahraničí alebo si nakúpiť nový výstroj.“

Minulý rok sa stala zamestnankyňou Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, v kategórii neolympijských športov získala honor jeho najlepšieho športovca. „Zarábam si tým, čo ma baví a napĺňa a konečne si môžem povedať, že som profesionálny športovec,“ teší sa.

Začiatkom roka v Martine absolvovala osem týždňov vojenského výcviku a stala sa vojačkou 2. stupňa.

„Veľmi som sa toho obávala, pretože som nechcela stratiť dva mesiace tréningu, ale nakoniec som si to užila. Výborne som si sadla so svojimi spolubývajúcimi, navzájom sme si pomáhali a časom sme si vytvorili skvelú partiu ľudí, ktorí mi fakt chýbajú. Naučila som sa strieľať, vstávať skoro ráno, mať naozaj náročný režim. Stálo to zato a určite by som si to zopakovala,“ zhodnotila novú skúsenosť.

K jej vyťaženosti sa pridávajú aj študijné povinnosti, na Masarykovej univerzite v Brne študuje manažment športu. „Do konca mi zostáva posledný semester a teraz začínam mať problém skĺbiť to. Začínam mať viac povinností, najmä tých zápasových a moja škola v tomto nie je veľmi tolerantná – neponúka individuálny študijný plán, čiže študujem prezenčne.“

Predstaví sa na olympiáde?

Olympijské hry sa rozšírili o niekoľko nových športov, prvýkrát v nich figuruje napríklad karate. Je šanca, že do programu najväčšieho športového sviatku pribudnú aj kickbox alebo thajský box?

„Oba majú splnené všetky potrebné oficiality. Je ešte malá šanca, že by sa v Paríži 2024 mohol dostať thajský box. My športovci na to, žiaľ, nemáme žiadny vplyv,“ povzdychla si.

Jej športy sa v posledných rokoch dostali do tieňa MMA (miešaných bojových umení). Ako to vníma? „Samozrejme, som z toho smutná. Myslím si, že v thajskom boxe či K1 máme určite šikovnejších zápasníkov ako v MMA. Nie je to vôbec o výkonnosti, ale o sociálnom dosahu. Je to viac o biznise ako o športe. V každom prípade som rada, že sa aspoň rúcajú stereotypy o bojových športoch. Oktagon to urobil výborne, vytvoril príbehy okolo zápasníkov a ľudí to jednoducho vtiahlo do deja. Zaujíma ich, ako sa skončí nejaký zápas, pretože je okolo toho príbeh. A to je kľúč k úspechu,“ myslí si.

Monika Chochlíková. Foto: Archív M. CH.
Monika Chochlíková Monika Chochlíková.

Dostala už ponuku bojovať v klietke? „Áno. Nechcem nič hádzať do koša, ale v súčasnosti mám iné priority. Ale ktovie, možno ma to raz chytí a do klietky pôjdem,“ nepopiera.

Môže sa situácia otočiť a ošiaľ okolo MMA sa skončí? „Áno, ale musel by nastať poriadny škandál, aby sa to stalo. K propagácii thajského boxu by prispela taká výrazná postava ako Conor McGregor. Každý ho pozná, niektorí o milujú, iní nenávidia, no každý chce vidieť, ako dopadne jeho zápas. Nájsť takého človeka však nie je jednoduché.“

Top úspechy Moniky Chochlíkovej

  • majsterka sveta (K1 WAKO – do 52 kg)
  • štvornásobná majsterka Európy (2× K1 WAKO –52 kg, 1× thajský box IFMA –51k g, 1× Univerzitné ME K1 WAKO –56 kg)
  • 2. miesto na Svetových hrách (K1 WAKO –52k g)
  • 3. miesto na majstrovstvách sveta v thajskom boxe (IFMA –51 kg)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kickbox #thajský box #Monika Chochlíková