Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Hamšík je v karanténe v Španielsku, 42 detí uviazlo u Nadala

Prinášame aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

18.03.2020 06:00 , aktualizované: 22:58
Hamšík Foto: ,
Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík uviazol v karanténe v Španielsku.
debata

22.44 h: Bývalý anglický futbalista Gary Neville sa rozhodol prispieť do boja proti koronavírusu. V Manchestri vlastní dva hotely, tie uzavrel pre verejnosť a bezplatne sprístupnil zdravotníkom, ktorí budú potrebovať ubytovanie v prípade karantény.

„Náš personál bude normálne pracovať, ak zdravotníci budú čokoľvek potrebovať. Napríklad sa vystavia nákaze a budú musieť byť izolovaní, aby neohrozili rodiny,“ vysvetlil Neville pre BBC.

V Británii evidujú 2626 prípadov ochorenia COVID-19 a 104 mŕtvych. „Sme v situácii, keď musíme byť solidárni, sme radi, že môžeme pomôcť aspoň takto,“ povedal Neville, ktorý vlastní hotely spoločne s bývalým spoluhráčom z Manchestru United Ryanom Giggsom. Zároveň ubezpečil personál, že v krízovej situácii sa nemusia báť o prácu a nehrozí im ani neplatené voľno.

21.33 h: Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v stredu diskutoval so zástupcami športovcov o konaní hier v Tokiu. Napriek pandémii nového koronavírusu stále trvá na uskutočnení podujatia v pôvodnom termíne 24. júl-9. august. Za postoj MOV zožal od športovcov tvrdú kritiku, mnohí ho obvinili z riskovania ich zdravia, ďalším sa nepozdáva chaos pre zrušené kvalifikácie, či nemožnosť trénovať.

Slovenských športovcov zastupovali členka MOV Danka Barteková a šéf komisie športovcov Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Matej Tóth. Bach v konferenčnom hovore uviedol, že MOV má uzavreté poistky, takže konanie hier nie je podmienené peniazmi. „Šéf MOV by rád poňal tokijské hry ako symbol nádeje pre ľudí, ako akési svetlo na konci tunela,“ vysvetlila Bachove pohnútky Barteková na webe olympic.sk.

Jednou z tém boli aj tréningové možnosti. MOV stále odporúča športovcom, aby pokračovali v príprave na OH. V súvislosti so šíriacou sa nákazou však vlády štátov uzavreli športoviská a obmedzujú pohyb na verejných priestranstvách.

"Nik nevie, kedy sa situácia dostane do normálnych koľají, no MOV nám odporúča pokračovať ďalej v tréningu, pričom si jeho predstavitelia uvedomujú, že často na to nemáme nijaké podmienky a riešime deň čo deň akútne problémy so starostlivosťou o seba a svojich blízkych, dodal Matej Tóth.

19.35 h: Asociácia profesionálneho tenisu (ATP) a Ženská tenisová asociácia (WTA) zrušili všetky turnaje až do 7. júna. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Obe organizácie o tom informovali spoločne v stredu na svojich oficiálnych internetových stránkach.

„Profesionálna tenisová sezóna je teraz pozastavená do 7. júna vrátane seriálov ATP Challenger Tour a ITF World Tennis Tour. V tomto momente sa turnaje, ktoré sa začínajú od 8. júna, budú konať podľa zverejneného harmonogramu,“ píše sa v spoločnom vyhlásení ATP a WTA.

V plánovaných termínoch sa tak nebudú konať spoločné turnaje mužov a žien v Madride a Ríme a ďalšie podujatia WTA v Štrasburgu a Rabate a ATP v Mníchove, Estorile, Ženeve a Lyone. Obe organizácie dočasne zmrazia svoje rebríčky.

Stredajšie rozhodnutie tak prerušilo celú plánovanú antukovú sezónu. Už v utorok oznámili organizátori Roland Garros, že ho preložili z pôvodného termínu na 20. septembra až 4. októbra. Je to prvý grandslamový turnaj, ktorý ovplyvnila nová pandémia. Ďalší na programe je Wimbledon naplánovaný na 29. júna až 12. júla. Nad zmenou termínu uvažujú aj organizátori US Open, ktorý sa má v New Yorku hrať od 31. augusta do 13. septembra. Roland Garros sa má pritom podľa nového termínu začať len týždeň po US Open.

Vedenie WTA v uplynulých dňoch zrušilo podujatia v Miami, Charlestone, Bogote, Stuttgarte, Istanbule a v Prahe a predbežne prerušilo sezónu do 2. mája. ATP doteraz zrušila všetky turnaje do 20. apríla vrátane Indian Wells. Po strede sa pauza posunula až na 7. júna.

19.11 h: Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) dala oficiálne zelenú presunu tohtoročných majstrovstiev Európy a turnaja Copa America na leto 2021. Rada federácie prijala jednomyseľne zmeny v kalendári počas stredajšej telekonferencie. Ich dôvodom je pandémia koronavírusu.

So zmenami súhlasil už v utorok prezident FIFA Gianni Infantino, ktorý na ďalší deň zvolal Radu organizácie, aby ich potvrdila aj formálne. Strešná organizácia svetového futbalu tak teraz musí nájsť nový termín pre plánované MS klubov, tie sa mali konať taktiež v lete budúceho roka a tieto tri podujatia by preto kolidovali. Nový formát klubovej súťaže sa uskutoční v Číne s 24 tímami, podľa Infantina ho buď presunú na zimu 2021, alebo až na roky 2022 či 2023.

EURO sa po zmene uskutoční v júni alebo júli 2021, Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) posunula tohtoročný turnaj Copa America na 11. júna až 10. júla 2021 a bude sa tak konať paralelne s majstrovstvami Európy.

18.36 h: Vedenie F1 presunulo tradičnú prestávku v seriáli z augusta na rozmedzie marca a apríla. Zároveň ju predĺžilo zo štrnástich na dvadsaťjeden dní. Počas pauzy musia mať tímy povinne zatvorené továrne. Zmena súvisí s pandémiou koronavírusu, augustový termín F1 zrejme využije na náhradné termíny pretekov. Doteraz odložili Veľké ceny Austrálie, Bahrajnu, Vietnamu a Číny.

18.34 h: Slávne automobilové preteky 24 hodín Le Mans preložili na 19.-20. september. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Vytrvalostné preteky sa mali pôvodne konať v termíne 13. až 14. júna. „Dnes je to otázka zastavenia šírenia vírusu. Vynaložíme maximálne úsilie na zaistenie bezpečnosti a kvality našich podujatí,“ uviedol Pierre Fillon, prezident Automobile Club de l'Ouest (ACO), ktorý preteky organizuje.

Zmena termínu 24 hodín Le Mans ovplyvní aj ďalšie automobilové preteky v Európe ako European Le Mans Series, Michelin Le Mans Cup a Ligier European Series.

18.17 h: Taliansky futbalista Mattia Zaccagni z Hellasu Verona mal pozitívny test na nový koronoavírs. Informovala o tom agentúra SID s odvolaním sa na klub. V Serie A diagnostikovali ochorenie COVID-19 zatiaľ trinástim hráčom. Sedmi sú zo Sampdorie Janov, traja z Fiorentiny, dvaja z Juventusu a doplnil ich Zaccagni z Hellasu. V Taliansku je nakazených celkovo vyše 31-tisíc ľudí, 2503 zomrelo.

17.47 h: Najvyššie talianske futbalové súťaže by mohli pokračovať od 3. mája. Povedal to tamojší minister športu Vincenzo Spadafora. Zatiaľ však nevie, či povolia divákov na tribúnach. Podľa prezidenta Talianskej futbalovej federácie Gabrieleho Gravinu by stanovený termín zabezpečil regulárne dohratie súťaže do 30. júna, ak nie, budú musieť vymyslieť iný formát.

Zároveň predostrel možnosť dočasnej redukcie platov hráčov v snahe zmierniť ekonomický dopad na kluby. Tie údajne prídu o 600 miliónov eur a vláda im už prisľúbila viaceré úľavy. Taliansko je najzasiahnutejšia krajina v Európe, evidujú tam vyše 31-tisíc prípadov nového koronavírusu, dosiaľ tam zomrelo 2503 ľudí.

17.42 h: Rozhodnutie Európskej futbalovej únie (UEFA) o preložení európskeho šampionátu o rok pochválili aj slovenský reprezentanti. Tí síce nemali účasť istú, zabojujú o ňu v baráži, ale šíriaci sa koronavírus zasiahol aj ich. Kapitán Slovenska Marek Hamšík uviazol v Španielsku, Juraj Kucka je v Parme, kde pôsobí.

Obaja sa nachádzajú v ohniskách nákazy, Taliansko je najzasiahnutejšia krajina v Európe s vyše 31-tisícmi prípadov a viac ako 2500 mŕtvymi, Španielsko má oficiálne takmer 14-tisíc nakazených a 623 mŕtvych. Karanténa sa nevyhla ani Hamšíkovi, ktorý sa prostredníctvom videa na facebooku Slovenského futbalového zväz prihovoril fanúšikom.

„Všetci to máme ťažké, ale musíme dodržiavať pravidlá, pretože iba tak tým prejdeme. Pozdravujem vás zo Španielska, kde som tretí deň v izolácii, nie je to ľahké, ale dá sa to vydržať.“

Slováci sa mali 26. marca stretnúť s Írmi v play off baráže. UEFA však v utorok okrem šampionátu odložila aj barážové stretnutia. Podľa neoficiálnych správ by sa mali odohrať v júni. „Súhlasím s UEFA o odložení ME. Dalo sa to očakávať, veď sa všetky ligy prestali hrať a bohvie kedy sa začne znova. Táto situácia je kritická a v prvom rade treba dbať na zdravie. Teším sa a dúfam, že sa stretneme na júnovom zraze pred barážou,“ povedal stredopoliar čínskeho klubu Ta-lien I-fang.

Kucka síce nie je v karanténe, ale i on sa vyhýba zbytočnému pobytu na verejných priestranstvách. Rovnako ako Hamšík súhlasí s odkladom šampionátu, o to viac, že z prvej ruky vidí dopad pandémie.

„Je to dobré rozhodnutie, aj keď určite nebolo jednoduché. Klobúk dole pred tými ľuďmi. Som v Parme a vidím, aké to je od začiatku. Všade sú prázdne ulice, ale tak to má byť, prekonáme to iba tak, že nebudeme vychádzať von. Ja to dodržiavam, už týždeň netrénujeme, jedine si idem zabehať do parku, kde teraz nikto nie je. Potom som už iba doma a odporúčam to každému, verím, že sa to čoskoro ustáli a dostaneme sa do normálu. Všetkým želám veľa zdravia,“ odkázal fanúšikom Kucka.

17.22 h: Španielsky futbalový prvoligista Deportivo Alaves v stredu potvrdil, že až pätnásť členov klubu sa infikovalo novým koronavírusom. Ide o troch hráčov, sedem členov realizačného tímu a päť ďalších zamestnancov.

Klub už v sobotu informoval o dvoch prípadoch nákazy a okamžite odložil všetky tréningy. V nasledujúcich dňoch absolvovalo testovanie mužstvo i ďalší zamestnanci a to odhalilo ďalšie prípady. V Španielsku hlásia takmer 14.000 nakazených a 623 mŕtvych.

16.50 h: Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) zrušila pre pandémiu koronavírusu všetky medzinárodné podujatia do konca mája. Rýchlostní kanoisti tak nebudú môcť v plánovanom termíne absolvovať európsku olympijskú kvalifikáciu v českých Račiciach ani svetovú OH kvalifikáciu v nemeckom Duisburgu.

Obe podujatia mali byť zároveň súčasťou Svetového pohára. Neuskutoční sa ani ázijský šampionát v thajskej Pattayi ani panamerický šampionát v brazílskej Curitibe. Slovenská rýchlostná kanoistika má zatiaľ päť miesteniek na OH 2020 v Tokiu. O štyri sa vlani na MS v Szegede zaslúžil bronzový štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek. Piatu vybojoval Peter Gelle, ktorý finišoval v A-finále K1 na 1000 m štvrtý.

Medzinárodná kanoistická federácia tak nasledovala svoje rozhodnutie z utorka, keď zrušila všetky plánované boje o olympijské miestenky vo vodnom slalome. Po dohode s Európskou kanoistickou asociáciou (ECA) sa preto neuskutočnia majstrovstvá Európy, ktoré sa mali konať v máji v londýnskom Lee Valley. ICF vo svojom stanovisku uviedla, že podrobnosti v súvislosti s olympijskou kvalifikáciou uverejní čoskoro.

16.50 h: Kontinentálna hokejová liga (KHL) je poslednou z elitných európskych súťaží, ktorá neukončila predčasne aktuálnu sezónu 2019/20, ale tiež čelí problémom spojeným so šírením nového koronavírusu. Dvaja z ôsmich účastníkov druhého kola play-off odmietli ďalej pokračovať a k fínskemu Jokeritu Helsinki s kazašským Barysom Nur-Sultan sa môže pridať aj ruský Ak Bars Kazaň. Jeho vedenie žiada KHL o predčasné ukončenie sezóny. Tá je zatiaľ prerušená do 10. apríla.

„Hokejový klub Ak Bars je mimoriadne znepokojený pandémiou koronavírusu. Veríme, že nikto nemá právo prevziať na seba zodpovednosť za životy a zdravie ľudí. Súčasné núdzové opatrenia týkajúce sa nešírenia vírusu, ktoré prijala ruská vláda, vylučujú možnosť plnohodnotného procesu prípravy tímu, pretože jeho prípadné pokračovanie vystavuje hráčov, realizačný tím a rodiny hokejistov veľkému riziku infekcie,“ píše sa v stanovisku na oficiálnom klubovom webe.

Viacerí zahraniční hráči a členovia realizačného tímu v Kazani by sa radi vrátili do rodných krajín a klub si uvedomuje, že nemá morálne právo ich žiadosť odmietnuť a vystaviť hrozbe ochorenia. Ak Bars navyše argumentuje tým, že boje v play-off bez Jokeritu a Barysu stratili správny náboj. „Pocit hodnoty víťazstva v KHL by bol v takom prípade minimalizovaný. Preto sa na vedenie súťaže obraciame s tým, aby zvážilo predčasné ukončenie ročníka 2019/20 bez toho, aby niekomu udelilo Gagarinov pohár. Verím, že takéto rozhodnutie bude najrozumnejšie,“ uvádzajú zástupcovia kazanského tímu.

15.00 h: Odklad majstrovstiev Európy vo futbale na leto 2021 pripravil o účasť na šampionáte trénera Dánov Ageho Hareideho. Nórsky kouč má zmluvu do konca júla a jeho nástupca je už známy, bude ním Kasper Hjulmand.

Hareide priviedol Dánov na ME 2016 i MS 2018, kde vypadli v osemfinále v jedenástkovom rozstrele s Chorvátskom. V riadnom hracom čase neprehrali 34 duelov za sebou. Iba Brazílii v rokoch 1993 až 1996 a Španielsku v rokoch 2007 až 2009 sa podarilo dosiahnuť dlhšiu sériu, keď neprehrali v 35 zápasoch. „Celý svet sa zastavil. Ľudia prichádzajú o zamestnanie, chorľavejú a umierajú. Chýbať na ME je v porovnaní s tým maličkosť,“ vyhlásil 66-ročný tréner

14.30 h: Pandémia koronavírusu a s ňou spojený celosvetový boj proti ochoreniu Covid-19 aktuálne spája ľudí po celom svete a vytvára priestor pre spolupatričnosť, aká tu už poriadne dlho nebola. A táto solidarita sa prejavuje aj vo svete športu. Mnoho športovcov či organizácií poskytuje finančné prostriedky nemocniciam na nákup potrebného vybavenia či materiálu.

Vedenie anglického futbalového klubu FC Chelsea z Londýna sa rozhodlo bezodplatne poskytnúť hotel na štadióne Stamford Bridge všetkým zdravotníckym pracovníkom, ktorí by po náročných a dlhých pracovných zmenách museli cestovať domov. Dostali šancu využiť ubytovanie v blízkosti viacerých nemocníc na severozápade Londýna. Ponuka predbežne platí na najbližšie dva mesiace.

„Mnohí zdravotníci po dlhých pracovných zmenách musia cestovať domov a vystavujú sa rôznym rizikám. Ubytovanie v mieste pracovného výkonu im umožní trochu viac oddychovať v tomto kritickom období,“ referuje oficiálny web FC Chelsea.

14.02 h: Nemeckí futbaloví reprezentanti pomôžu v boji proti koronavírusovej kríze sumou 2,5 milióna eur. Mužstvo na čele s kapitánom Manuelom Neuerom prispelo na sociálne účely a vyzvalo aj ďalších ľudí, aby sa zapojili do kampane na stránke wirhelfen.eu.

„V týchto časoch musíme myslieť na druhých,“ vyhlásil vo videu na instagrame Neuer. K jeho odkazu sa pridali aj reprezentační spoluhráči Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Matthias Ginter, Lukas Klostermann, Luca Waldschmidt či Robin Koch. Bundesligový klub TSG Hoffenheim zriadil nadačný fond organizácie či športové kluby v krajinskom spolku Rhein-Neckar, ktorých existenciu ohrozuje nový koronavírus. V Nemecku evidujú vyše 10.000 prípadov ochorenia COVID-19 a 26 mŕtvych.

13.45 h: Koronavírus sa u popredných svetových tenistov ešte neobjavil. Prvý prípad je však na obzore. Austrálčan Bernard Tomic si myslí, že sa infikoval týmto vírusom. „Od minulého utorka sa necítim dobre. Objavila sa u mňa dýchavičnosť a imunitný systém zoslabol. Potrebujem sa dať otestovať, lebo mám všetky príznaky tejto choroby,“ citoval Tomica The Herald Sun, informácie priniesol portál kicker.de.

Z tohto dôvodu si nariadil izoláciu. Zatiaľ ani sám nevie dokedy to potrvá a kedy bude môcť podstúpiť testy. Ak sa podozrenia na jeho nakazenie potvrdia, bude prvým tenisovým profesionálom nakazeným koronavírusom. Tomic sa domnieva, že sa vírusom nakazil pri spiatočnej ceste z challengerového podujatia v Monterrey do Miami.

13.30 h: Ruské ministerstvo športu odporučilo zrušiť od 21. marca až do odvolania všetky športové podujatia v krajine. V súvislosti s pandémiou koronavírusu odkázalo trénerom a športovcom z oblastí, kde bola zavedená karanténa, aby od 21. marca do 10. apríla dohliadli na prísnejší režim aj pre deti. V Rusku stúpol počet prípadov ochorenia COVID-19 na 147, v krajine nehlásia úmrtie.

13.09 h: Nigérijský futbalista John Obi Mikel sa dohodol na ukončení spolupráce s účastníkom najvyššej tureckej súťaže Trabzonsporom. Bývalý hráč londýnskej Chelsea sa necítil pohodlne, keď musel nastupovať na zápasy aj napriek pandémii nového koronavírusu.

Tridsaťdvaročný stredopoliar prišiel do klubu v lete ako voľný hráč a podpísal zmluvu na dva roky. V Turecku sa ako v jednej z mála krajín ešte stále hrá najvyššia súťaž, hoci pred prázdnymi hľadiskami. „V živote máme viac než futbal. Necitím sa komfortne a nechcem hrať futbal v momentálnej situácii. Všetci by v týchto kritických časoch mali byť doma so svojimi rodinami. Sezónu by mali predčasne ukončiť,“ citoval Obi Mikela portál Daily Mail.

V Turecku evidujú 98 prípadov ochorenia COVID-19, v krajine mu podľahol jeden človek.

13.05 h: Tenisová akadémia Rafaela Nadala v Manacore na ostrove Malorka od soboty zatvára svoje brány a fungovať nebudú ani služby, ktoré bežne poskytujú v jej komplexe. To všetko sú tvrdé opatrenia v boji proti koronavírusu, ktorý Španielsko zasiahol v oveľa väčšej miere ako niektoré ďalšie európske krajiny.

Problém vzniknutej situácie v Nadalovej akadémii spočíva v tom, že v nej zostanú v izolácii desiatky mladých tenistov zo 42 krajín, ktorí sa vzhľadom na výrazne obmedzený pohyb osôb nebudú môcť vrátiť k rodičom. Svetový hráč číslo 2 Nadal v súvislosti so vzniknutou realitou adresoval rodičom vysvetľujúci list.

„Súčasná ťažká situácia v Európe zastavila život aj v našej akadémii. Z logistických dôvodov nie je možné, aby sa všetci mladí hráči vrátili do svojich domovov, a tak istý čas zostanú u nás. Preberáme za nich zodpovednosť, je to naša povinnosť. Situáciu sme vyhodnocovali aj s regionálnym ministrom zdravotníctva na Baleárskych ostrovoch s cieľom prijať také opatrenia, ktoré sú v súlade s právnymi predpismi,“ uviedol Rafael Nadal v liste rodičom, cituje ho portál srbského denníka Blic.

Podľa 19-násobného grandslamového šampióna v akadémii zostanú aj po jej zatvorení tréneri, pomocní pracovníci či upratovači, aby sa mohli venovať mladým tenistom. „V sobotu akadémiu definitívne uzavrieme vrátane telocvične, múzea, obchodu a reštaurácie. Mladí hráči a dobrovoľníci budú jediní, ktorí tam zostanú. Viem, že chcete byť so svojimi deťmi a verím, že táto chvíľa čoskoro nastane. Toto sú ťažké časy pre nás všetkých, ale najlepšie ich zvládneme vtedy, keď zostaneme doma,“ dodal Rafael Nadal v liste rodičom.

11.41 h: Senegalský futbalista Sadio Mane z FC Liverpool venoval 45.000 eur na boj proti šíreniu koronavírusu vo svojej rodnej krajine. Africký futbalista roka zároveň vyzval svojich krajanov, aby vírus brali mimoriadne vážne. V Senegale registrovali v stredu 27 prípadov koronavírusu, nik chorobe zatiaľ nepodľahol.

11.34 h: V Číne sa vyskytol prvý prípad nového koronavírusu už aj v profesionálnom futbale. Tamojšie úrady v stredu oznámili, že pozitívny test mal 30-ročný Brazílčan, podľa medializovaných informácií ide o Dorieltona z druholigového klubu Mej-čou Hakka.

Hráča hospitalizovali v nemocnici v okolí mesta Kuang-čou, bližšie správy o jeho zdravotnom stave nie sú k dispozícii. Štart najvyššej súťaže odložili zatiaľ na apríl, po ochorení Dorieltona však môže dôjsť k ďalšiemu odkladu.

V Číne, kde sa koronavírus objavil prvýkrát, evidujú vyše 80.000 prípadov ochorenia COVID-19, v krajine mu podľahlo 3237 ľudí. Celosvetovo je v 167 krajinách/ú­zemiach potvrdených viac ako 202.000 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, zomrelo vyše 8000 osôb.

11.31 h: Futbalisti Plzne odštartovali jarnú časť sezóny vo veľkom štýle. Pod vedením nového trénera Adriána Guľu vyhrali všetkých päť súťažných zápasov a vrátili sa do boja o titul. Česká liga je však pre koronavírus prerušená, a tak má klub i široká verejnosť úplne iné starosti. Rodák z Novák sa prostredníctvom videa na facebooku prihovoril fanúšikom Plzne, poprial im zdravie a tiež ich vyzval k disciplíne.

„Ahojte viktoriáni, v tejto situácii by sme vás chceli pozdraviť a popriať vám, aby ste boli zdraví a tiež disciplinovaní. Futbal momentálne počká a zdravie je na prvom mieste. Rešpektujme pokyny úradov a veci, ktoré sú nariadené, aby sme sa čo najskôr mohli stretnúť pri tom, čo všetci máme veľmi radi – pri našom futbale. Držte sa. Verím, že čoskoro to pominie a vidíme sa v Doosan aréne a na iných futbalových štadiónoch,“ povedal 44-ročný Guľa.

11.17 h: Členka komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Hayley Wickenheiserová z Kanady skritizovala plány tokijských organizátorov uskutočniť hry v stanovenom termíne 24. júla – 9. augusta bez uvažovania o alternatívnych možnostiach. Niekdajšia hokejistka a štvornásobná medailistka z OH ich označila za necitlivé a nezodpovedné.

Najväčší športový sviatok ohrozuje pandémia koronavírusu. „Táto kríza je väčšia aj ako olympiáda. Žiaden športovec nevie, či bude zajtra trénovať, pretože sa zatvárajú športoviská. Rušia sa olympijské kvalifikácie. Povedať s istotou, že hry sa budú konať je nespravodlivosťou pre športovcov,“ zverejnila na sociálnej sieti.

V podobnom duchu sa vyjadril aj olympijský víťaz v rýchlostnej kanoistike Max Hoff z Nemecka. „Rozumiem opatreniam, pre ktoré sa v našej krajine zavreli športoviská. Lenže ak v Európe nebudeme môcť jeden, či dva mesiace trénovať, sotva budeme môcť súperiť so svetom v auguste,“ uviedol v rozhovore pre Berliner Zeitung.

11.11 h: Šéf Španielskej kráľovskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales uviedol, že predčasné ukončenie sezóny 2019/2020 v La Lige a jej vyhodnotenie podľa aktuálnej tabuľky považuje za „nespravodlivé“. Vylúčil tak scenár, že v prípade, ak by súťaž pre šíriaci koronavírus bolo nutné zrušiť, trofej pre šampióna by dostal tím, ktorý by v tom čase figuroval na 1. mieste. Taktiež podotkol, že nedokáže zaručiť dokončenie tohto ročníka do 30. júna.

11.01 h: Organizátori v utorok odložili slávne cyklistické klasiky Paríž – Roubaix, Fleche Wallonne a Liege – Bastogne – Liege, ako aj monument Okolo Flámska. Dôvod sú hrozba nového koronavírusu a opatrenia, ktoré spravili vlády vo Francúzsku a Belgicku. Predstavitelia Amaury Sport Organisation (ASO) momentálne hľadajú spolu s Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI) náhradné termíny.

Ide o ďalšie prestížne podujatia kalendára WorldTour, ktoré sa stali „obeťami“ pandémie. Už predtým odložili monument Miláno – San Remo, preteky Strade Bianche, Tirreno – Adriatico a viacero belgických klasík. V pôvodnom májovom termíne sa neuskutoční ani prvá Grand Tour sezóny Giro d'Italia. ASO ešte stále nerozhodlo o osude Tour de France, ktorá by mala odštartovať 27. júna v Nice.

Vo Francúzsku evidujú k utorku 18.00 SEČ 6633 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 148 ľudí. V Belgicku je 1243 nakazených a desať mŕtvych.

10.43 h: Šesť členov španielskeho futbalového klubu Espanyol Barcelona malo pozitívny test na nový koronavírus. Vo všetkých prípadoch ide o hráčov prvého tímu alebo o trénerov. Espanyol bol v dobrovoľnej domácej karanténe od polovice mesiaca, 13. marca ukončil všetky spoločné aktivity.

„Všetci šiesti majú len mierne príznaky a riadia sa odporúčaniami lekárov,“ informoval klub na svojej oficiálnej stránke, mená nezverejnil. V Španielsku evidujú 11.826 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 533 ľudí.

10.09 h: Najprestížnejšia organizácia miešaných bojových umení UFC musela pre koronavírus odložiť tri zo svojich nadchádzajúcich galavečerov. Týka sa to podujatí, ktoré sa mali konať 21. marca v Londýne, 28. marca v Columbuse a 11. apríla v Portlande. Galavečer UFC 249 s titulovým súbojom v ľahkej váhe medzi Rusom Chabibom Nurmagomedovom a Američanom Tonym Fergusonom je naďalej stanovený na 18. apríla, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa nebude môcť uskutočniť v newyorskom Barclays Center.

Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu v USA odporučilo, aby sa nekonali podujatia za prítomnosti viac než 50 osôb. Nevada zakázala všetky bojové športy zatiaľ do 25. marca, takže minimálne dovtedy nemôže UFC organizovať akcie ani v „domovskom“ Las Vegas.

"Keď sa deje vo svete niečo takéto, ľudia sa chcú vrátiť čo najskôr do normálu. A jedna z najprirodze­nejších vecí je sledovanie športu. Robili sme všetko, aby sme presunuli najbližšie tri podujatia, ale každý deň pribúdajú nové obmedzenia v cestovaní či verejných zhromaždeniach.

Venujem sa bojovým športom už dvadsať rokov a vždy sme našli cestu, ale toto je iné. Zasiahlo to celý svet a nič nie je dôležitejšie ako zdravie našich rodín. Preto aspoň do 31. marca zatvárame všetky naše pobočky, zamestnanci budú pracovať z domu. Londýn, Columbus a Portland sme odložili, UFC 249 je na programe v plánovanom termíne, no môže sa zmeniť dejisko," citoval prezidenta UFC Danu Whitea portál MMAJunkie.

V USA evidujú 6524 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 116 ľudí.

09.25 h: Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) síce ešte definitívne nerozhodla o zrušení májových majstrovstiev sveta vo Švajčiarsku, ale ani samotný šéf tejto organizácie René Fasel neverí, že bude možné tento šampionát zorganizovať. Viac TU.

08.55 h: Lorenzo Sanz, bývalý predseda španielskeho futbalového klubu Real Madrid, trpí nákazou nového koronavírusu a leží vo vážnom stave v nemocnici. O ochorení 86-ročného niekdajšieho funkcionára informovali španielske periodiká Marca a Ideal Granada.

Sanz stál na čele Realu v rokoch 1995 až 2000, počas jeho pôsobenia získal Madrid dve trofeje v Lige majstrov. Potom však musel z funkcie odísť pre finančné problémy klubu. Od roku 2006 do roku 2010 bol majiteľom FC Malaga.

V Španielsku evidujú 11.826 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému v krajine podľahlo 533 ľudí.

07.16 h: Vedenie Americkej tenisovej asociácie (USTA) uvažuje nad odložením grandslamového US Open pre pandémiu koronavírusu. Turnaj sa má v New Yorku hrať od 31. augusta do 13. septembra. Zástupcovia USTA potvrdili, že rokujú s ďalšími organizátormi grandslamov ako aj s vedením Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) a vedením ATP Tour, resp. WTA Tour.

„Uvedomujeme si, že rozhodnutie nemôžeme vyniesť iba my. USTA pokračuje v príprave US Open a momentálne neimplementuje žiadne zmeny do programu turnaja. Sme v ťažkých časoch a uvažujeme nad všetkými možnosťami, vrátanie presunutiu turnaja na neskorší termín,“ citovala agentúra AP z komuniké USTA.

06.38 h: Rodina Agnelliovcov, ktorá okrem iného vlastní taliansky futbalový klub Juventus Turín či automobilový koncern Fiat Chrysler, sa rozhodla darovať na boj s koronavírusom 10 miliónov eur.

Peniaze poputujú na konto miestnym organizáciám v regióne Piemontu, ktoré bojujú so šírením pandémie. Taliansko je po Číne druhou najviac postihnutou krajinou na svete. Ochorením COVID-19 sa tam nakazilo viac ako 31.500 ľudí a vyše 2500 jej podľahlo.

06.16 h: Nemenovaný hokejista Ottawy Senators je prvý hráč zámorskej NHL, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus. Klub to oznámil v utorok neskoro večer. Podľa oficiálneho webu NHL má hokejista mierne príznaky ochorenia COVID-19 a je v izolácii. Klub tiež oboznámil všetkých, ktorí s ním boli v kontakte o potrebe karantény.

„Pracujeme na tom s našimi tímovými lekármi aj oficiálnymi zdravotníckymi zástupcami. Všetci členovia Ottawy Senators budú v izolácii, budeme monitorovať ich zdravotný stav. Zdravie našich hráčov, členov realizačného tímu a pracovníkov je pre nás najväčšiu prioritou,“ uviedol klub v oficiálnom komuniké.

V Kanade evidovali v stredu ráno SEČ 596 prípadov ochorenia COVID-19 a 8 ľudí chorobe podľahlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus