Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: NHL posiela hráčov domov. Zomrel mladý tréner, ktorý mal aj leukémiu

Prinášame aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

16.03.2020 06:44 , aktualizované: 22:44
debata

22:43: Vedenie nižšej zámorskej hokejovej súťaže AHL umožnilo hráčom vrátiť sa domov. Sezóna sa neobnoví minimálne do mája, informovala v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Liga, v ktorej pôsobí 31 tímov, sa rozhodla prerušiť ročník už minulý týždeň. Najnovšie rozhodnutie je v súlade s postupom NHL, ktorá takisto počíta s dlhšou prestávkou a oznámila hráčom, že môžu ísť domov a majú zostať v domácej karanténe až do konca marca.

22:23: Pre obavy z koronavírusu sa nebudú konať ani prestížne dostihy Veľká národná steeplechase v Liverpoole naplánované na 4. apríla. Podľa organizátorov z Jockey Clubu by to nebolo vhodné po tom, ako britská vláda odporučila zrušenie masových podujatí.

Veľkú národnú steeplechase každoročne na celom svete sleduje približne 500 miliónov divákov. „Pracovali sme na záložnom pláne, ako to usporiadať za zatvorenými dverami vzhľadom na význam v dostihovom svete. Takáto možnosť však napokon neprichádzala do úvahy,“ citovala Sandyho Dudgeona z Jockey Clubu agentúra AP.

22.00: Zápasy štvrťfinále dvoch najprestížnejších európskych klubových ragbyových súťaží sa neodohrajú v plánovanom termíne 3. až 5. apríla. Riadiaca organizácia EPCR odložila všetkých osem duelov pre šírenie koronavírusu.

Svoj program už na päť týždňov prerušila aj anglická Premiership. Anglická ragbyová únia (RFU) zrušila všetky aktivity na profesionálnej i amatérskej úrovni vrátane tréningov či vzdelávacích kurzov. Informovala o tom agentúra AP.

21.02: Vedenie zámorskej bejzbalovej súťaže MLB odložilo štart sezóny minimálne do polovice mája. Komisár Rob Manfred to oznámil v pondelok po rozhovoroch s predstaviteľmi 30 klubov. Z dôvodu šírenia koronavírusu je pre verejnosť zatvorená aj Sieň slávy, 22. až 24. mája sa neuskutoční podujatie Hall of Fame Classic v Cooperstowne.

Federálna vláda v USA odporučila, aby sa v najbližších ôsmich týždňoch nekonali akcie s návštevou viac než 50 ľudí. „Tímy sú odhodlané odohrať čo najviac stretnutí po tom, ako sa začne sezóna,“ povedal Manfred pre agentúru AP.

20.46: Pre obavy z koronavírusu sa neuskutoční ani 166. ročník veslárskych pretekov medzi elitnými anglickými univerzitami Oxford – Cambridge. Súťažiť sa malo 29. marca na juhozápade Londýna, na brehy rieky Temža každoročne zavíta približne štvrť milióna fanúšikov.

Organizátori v pondelok uviedli, že ide o ich autonómne rozhodnutie. „Dospeli sme k nemu v záujme tímov, divákov, usporiadateľov a dobrovoľníkov,“ citoval ich portál nsnews.com.

20.22: Medzinárodná volejbalová federácia (FIVB) odložila pre hrozbu šírenia koronavírusu ďalšie medzinárodné podujatia v plážovom volejbale. Minimálne do 6. mája sa preto neuskutoční žiaden turnaj pod hlavičkou FIVB. Môže to ovplyvniť aj kvalifikačný systém pre OH v Tokiu.

19.12: Prezídium Slovenského zväzu florbalu (SZFB) v pondelok rozhodlo, že všetky zápasy v extralige mužov, Hyundai extralige žien, extralige juniorov, 1. lige mužov a v regionálnych súťažiach v kategóriách muži a juniori sa musia odohrať najneskôr do 24. mája 2020.

18.38: Európska olympijská kvalifikácia boxerov v Londýne sa predčasne skončí pondelňajším večerným programom. Organizátori z Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa tak rozhodli v súvislosti so šírením nového koronavírusu. O miestenku do Tokia ešte stihne zabojovať slovenský reprezentant Viliam Tankó v hmotnostnej kategórii do 57 kilogramov (od 19.00 SEČ).

18.22: Španielsky futbalový tréner Francisco Garcia zomrel vo veku 21 rokov na ochorenie COVID-19. Hospitalizovali ho s ťažkými príznakmi a v nemocnici mu diagnostikovali aj leukémiu, ktorá výrazne zhoršila priebeh ochorenia. Miestne zdravotné úrady uviedli, že v opačnom prípade by sa z koronavírusu zotavil.

Garcia pracoval od roku 2016 ako tréner mládeže v klube Atletico Portada Alta v Malage. Stal sa jednou z najmladších obetí pandémie. „Francisco bol skvelý človek a nádejný tréner. Stále sme šokovaní. V nedeľu o 19.00 h mi volali z nemocnice, že jeho stav sa stabilizoval, ale o hodinu neskôr… Koronavírus sa spojil so zlou chorobou, ktorú už mal. Nemôžem uveriť, čo sa stalo,“ povedal prezident klubu Pepe Bueno podľa portálu The Sun.

18.04: Z dôvodu šírenia koronavírusu sa v tejto sezóne nedohrá Európska ženská basketbalová liga (EWBL) ani Stredoeurópská liga žien (CEWL). Slovenský klub Piešťanské Čajky v oboch súťažiach figuroval medzi tímami, ktoré postúpili na záverečný turnaj Final Four. Zaujímavosťou je, že v prípade EWBL budú na víťaznú trofej vyryté mená všetkých klubov, ktoré sa dostali medzi elitné kvarteto.

17.36: Hokejisti jednotlivých klubov NHL môžu zamieriť domov, týka sa to aj krajín mimo Severnej Ameriky, a majú zostať v izolácii do konca marca.

Americké centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb vydalo v pondelok nový pokyn, ktorý zakazuje na území USA usporadúvať podujatia pre viac ako 50 ľudí počas nasledujúcich ôsmich týždňov. To znamená, že zápasy profiligy by sa mohli odohrať najskôr v máji za predpokladu, že sa šírenie nákazy COVID-19 zmierni.

Komisár NHL Gary Bettman na archívnej snímke. Foto: SITA, Frank Franklin II
bettman Komisár NHL Gary Bettman na archívnej snímke.

„Pauza bude trvať dovtedy, kým nebude bezpečné, aby sa liga opäť rozbehla. Nikto, ani ľudia z oblasti zdravotníctva, nevedia presne predpovedať, dokedy bude tento stav trvať. Momentálne pracujeme na tom, aby sme v prípade pozitívneho vývoja situácie mali pripravené nejaké alternatívy, ako dohrať aktuálnu sezónu,“ povedal Bettman ešte minulý týždeň.

Komisár ligy stále verí, že prebiehajúci ročník 2019/20 sa dohrá, hoci do konca základnej časti zostáva absolvovať ešte 189 zápasov. Až potom by prišli na rad boje v play off. V doterajšej histórii NHL sa stalo len dvakrát, že Stanleyho pohár nemohli udeliť žiadnemu tímu. V roku 1919 tomu zabránila španielska chrípka a v roku 2005 výluka.

17.28: Ruská futbalová liga je o krok bližšie k prerušeniu sezóny po tom, čo CSKA Moskva zrušil derby so Zenitom Petrohrad. Zápas sa mal uskutočniť nasledujúcu nedeľu (22. 3.) v Moskve.

Vedenie najvyššej súťaže naplánovalo na utorok stretnutie, na ktorom chce prerokovať ďalšie kroky vzhľadom na hrozbu koronavírusu. CSKA však už v pondelok informovalo o tom, že po najnovších opatreniach v hlavnom meste nie je schopné zorganizovať zápas so Zenitom. Informovala agentúra AP.

17.04: Trénera hokejistov Bielu Anttiho Törmänena pozitívne testovali na koronavírus. Vo švajčiarskom klube pôsobil počas sezóny 2019/2020 aj slovenský útočník Roman Karaffa. Ten v rozhovore pre hockeyslovakia.sk prezradil, že v nedávnom období bol v kontakte s Törmänenovým synom, nepociťuje však žiadne zdravotné ťažkosti.

„Trénera Törmänena som naposledy videl asi pred dvomi týždňami. Bol som však v kontakte s jeho synom, s ktorým som hral v juniorskom tíme. Zatiaľ som v poriadku,“ uviedol Karaffa pre hockeyslovakia.sk.

Aj najvyššia švajčiarska súťaž sa z prevencie pred šírením koronavírusu skončila predčasne. „Bol to očakávaný scenár a správne rozhodnutie. Koronavírus sa rýchlo šíri a dokáže byť nebezpečný. Počet ľudí s ochorením v krajine sa zvyšuje, ale koncom minulého týždňa nevládla panika. V obchodoch bolo dosť potravín, nič nechýbalo a ani som nepociťoval, že by sa dialo niečo neobvyklé. Obávam sa však, že chaos sa spustí,“ poznamenal.

Prítomnosť koronavírusu v tele Törmänena potvrdili nedeľné testy, po ktorých mu lekár nariadil domácu karanténu. Klub zároveň uviedol, že stav Törmänen je pomerne dobrý. Pre fínskeho trénera bola sezóna 2019/2020 tretia v pozícii hlavného kormidelníka Bielu.

16.38: Dokončiť sezónu bude nereálne, vraví generálny manažér futbalového klubu AS Trenčín Róbert Rybníček. „Futbal na Slovensku, ako prakticky všetko, čaká totálna zmena,“ tvrdí.

16.15: Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel odmietol špekulácie o presunutí májových MS do Ruska, či Bieloruska. Obe krajiny sa ponúkli, že zorganizujú šampionát namiesto Helvétov, ale Fasel to rezolútne zavrhol. Prvý muž svetového hokeja si vzhľadom k momentálnej situácii nevie predstaviť, že sa májové MS uskutočnia.

Prezident IIHF René Fasel. Foto: SITA, Branislav Bibel
René Fasel Prezident IIHF René Fasel.

16.01: Maďarský futbalový zväz (MLSZ) pozastavil v pondelok všetky súťaže pod svojou záštitou. Požiadal kluby, aby nepokračovali ani v tréningovom procese a umožnili hráčom a členom realizačných tímov zostať doma. Podľa hovorcu zväzu Jena Siposa ide o opatrenie na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Rozhodnutie MLSZ padlo po tom, ako maďarská vláda zakázala účasť divákov na športových podujatiach. Konať sa môžu, len pokiaľ preberú zodpovednosť organizátori. Predseda vlády Viktor Orbán vyhlásil, že bude najlepšie, ak sa zápasy nebudú hrať vôbec. „Dúfame, že prispejeme k zastaveniu šírenia epidémie,“ citovala Siposa agentúra AP.

15.48: Šéf spoločnosti Amaury Sport Organization (ASO), ktorá organizuje cyklistické podujatia vrátane Tour de France, Christian Prudhomme sa vyjadril, že v ohrození sú aj naplánované ardénske klasiky Valónsky šíp a Liége – Bastogne – Liége.

Podľa neho by to bolo v súčasnej situácii veľmi náročné z organizačného hľadiska. Takisto si nemyslí, že sa uskutoční monumentálna klasika Paríž – Roubaix, ktorú v roku 2018 ovládol slovenský cyklista Peter Sagan.

15.06: Žreb semifinále Slovenského pohára – Slovnaft Cupu 2019/2020 je pre zamedzenie šírenia koronavírusu odložený na neurčito. Pôvodne sa mali dvojice vyžrebovať 18. marca v Sieni slávy slovenského futbalu.

„Tým, že Slovenský futbalový zväz rešpektuje všetky nariadenia vlády týkajúce sa šírenia koronavírusu, odkladá žreb semifinále Slovenského pohára – Slovnaft Cupu na neurčito. Kluby sme s týmto rozhodnutím oboznámili. O ďalšom vývoji budeme informovať,“ povedal pre oficiálny web SFZ vedúci oddelenia riadenia súťaží Miroslav Richtárik.

Medzi najlepšie kvarteto sa prebojovali iba tímy z Fortuna ligy. Dunajská Streda vo štvrťfinále zdolala druholigový Poprad, Ružomberok vyhral nad Sereďou, bratislavský Slovan vyradil Trenčín až po rozstrele z 11 m, rovnako po rozstrele postúpili aj Zlaté Moravce cez Nitru. Finále Slovnaft Cupu sa malo pôvodne odohrať 1. mája, budúcnosť aktuálneho ročníka pohárovej súťaže je ale otázna.

14.46: Vedenie Ženskej tenisovej asociácie (WTA) zrušilo v pondelok pre pandémiu koronavírusu ďalšie tri turnaje v Stuttgarte, Istanbule a v Prahe, čím prerušila sezónu až do 2. mája.

Turnaj v Stuttgarte, úvodné antukové podujatie sezóny, ktoré má každý rok silné obsadenie, sa malo uskutočniť 20. až 26. apríla. „Aj pre nás je priorita zdravie hráčok, divákov, zberačov a všetkých, ktorí sa podieľajú na organizácii turnaja. Už teraz myslíme na Porsche Tennis Grand Prix 2021,“ citovala agentúra DPA slová riaditeľa turnaja Markusa Günthardta.

V Stuttgarte mali štartovať úradujúca víťazka Australian Open Američanka Sofia Keninová, Češky Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou, Rumunka Simona Halepová i Nemky Angelique Kerberová s Juliou Görgesovou.

Turnaj v metropole Turecka sa mal uskutočniť v dňoch 20. až 26. apríla a podujatie v Prahe sa malo konať od 27. apríla do 2. mája. Už minulý týždeň zrušili turnaje WTA v Miami, Charlestone a Bogote. Informovali agentúry dpa a APA.

14.31: Počas utorňajšej videokonferencie Európskej futbalovej únie (UEFA) za účasti 55 členských štátov a tiež predstaviteľov európskych futbalových líg, ako aj lídrov FIFPro, by okrem majstrovstiev Európy mali spoznať ďalší osud aj aktuálne edície európskych pohárových súťaží – Ligy majstrov a Európskej ligy.

Ako informuje web britskej spravodajskej televízie BBC, víťazov kontinentálnych pohárových súťaží v sezóne 2019/2020, ktorú ochromil šíriaci sa koronavírus, by mali určiť prostredníctvom dvoch krátkodobých miniturnajov. Takéto riešenie by pomohlo zmierniť nápor na tohtosezónny futbalový kalendár, ktorý dostal výrazné trhliny po prerušení európskych aj domácich ligových súťaží na „starom kontinente“.

13.55: Prezident La Ligy Javier Tebas je presvedčený, že najvyššia španielska futbalová súťaž sa dohrá. Vyhlásil to v rozhovore pre rádio COPE.

La Liga prerušila súťaž zatiaľ na dva týždne. „Hovoril som s prezidentmi národných federácií iných krajín, uvidíme, čo sa rozhodne v utorok na krízovom mítingu UEFA. Hrací kalendár budeme musieť upraviť, no som presvedčený, že súťaže dokončíme,“ povedal Tebas.

Klub FC Valencia počas uplynulého víkendu informoval, že koronavírusom sú aktuálne zasiahnutí piati jeho členovia, vrátane troch hráčov. Mali by nimi byť Ezequiel Garay, Jose Gaya a Eliaquim Mangala.

13.19: Šéf koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru pre OH 2020 John Coates je presvedčený, že olympiáda v Tokiu sa uskutoční v plánovanom termíne. Prezident Austrálskeho olympijského výboru tvrdí, že napriek pandémii koronavírusu Hry odštartujú 24. júla.

Bývalý viceprezident MOV Dick Pound minulý mesiac uviedol, že koniec mája je posledný možný termín na prípadné zrušenie olympiády.

„Je to Dickov názor. MOV nestanovil žiadny posledný termín. Do začiatku olympiády zostávajú štyri mesiace a počítame s tým, že sa uskutoční v lete v plánovanom termíne,“ citovala agentúra AP slová Coatesa, ktoré odzneli v rozhovore pre austrálsky Sydney Morning Herald.

12.56: Slovenský zväz hádzanej (SZH) v pondelok predĺžil zastavenie všetkých svojich súťaží až do 15. apríla. Reagoval tak na mimoriadnu situáciu v krajine v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom.

„Slovenský zväz hádzanej na základe vzniknutej mimoriadnej situácie v súvislosti so šírením koronavírusu COVID-19, týmto predlžuje zastavenie všetkých súťaží organizovaných SZH a KZH do 15. 4. 2020. O ďalšom postupe bude SZH informovať podľa vývoja situácie a na základe rozhodnutí ústredného krízového štábu SR,“ uviedol SZH v oficiálnom stanovisku.

Uplynulý piatok SZH zrušil všetky súťažné zápasy do 29. marca i plánovaný zraz reprezentácie žien (17. až 29. marca). Zároveň informoval, že aktuálna situácia neumožní koncom marca odohrať kvalifikačné zápasy Sloveniek o postup na ME 2020 žien proti Švajčiarsku. Tie by sa mohli uskutočniť v náhradných termínoch v júni.

12.46: Český volejbalový zväz ukončil všetky súťaže pre aktuálnu situáciu v súvislosti so šírením nového typu koronavírusu. Extraligové tituly neudelia, o zostupujúcich a postupujúcich rozhodne športovo-technická komisia zväzu v spolupráci so zástupcami jednotlivých súťaží.

Ukončiť súťaže odporučilo vedenie mužskej i ženskej extraligy vzhľadom na komplikácie s početnými obmedzeniami, medzi ktoré patrí uzavretie niektorých hál či zrušenie spoločných tréningov.

12.26:Približne 70 percent Japoncov neverí, že v lete sa uskutočnia olympijské a paralympijské hry v Tokiu. Ukázal to prieskum, ktorý v pondelok zverejnili Kjodo News. Podľa neho je 24,5 % respondentov presvedčených, že sa olympiáda konať bude, 69,9 % si myslí opak.

Olympijské hry v Tokiu sú na programe od 24. júla do 8. augusta. Paralympijské by mali odštartovať 25. augusta. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a japonskí organizátori naďalej počítajú s ich konaním. Japonsko aktuálne eviduje 845 prípadov nakazených koronavírusom, chorobe podľahlo 27 osôb. Informovala o tom agentúra DPA.

Olympijský štadión v Tokiu. Foto: SITA/AP, Jae C. Hong
Tokio, štadión Olympijský štadión v Tokiu.

12.12: Od predčasného konca aktuálnej sezóny hokejovej Tipsport Ligy neuplynul ešte ani týždeň, vo viacerých tímoch však už teraz vedia, že prídu o nemalé financie. Prečítajte si výpovede zástupcov klubov.

11.47: Petra Vlhová si uvedomuje, že situácia v súvislosti s koronavírusom je vážna, no dúfa, že vďaka zodpovednému konaniu ľudí sa zlepší. „Verím, že ak sa všetci spojíme a budeme disciplinovaní, tolerantní a nesebeckí, tak zvládneme všetko. Snažte sa zastaviť a užívať si čas doma so svojimi blízkymi, pretože to je to najviac, čo môže byť,“ uviedla na sociálnych sieťach.

11.45: Tréner talianskej futbalovej reprezentácie Roberto Mancini sa pridal k zástancom odkladu majstrovstiev Európy z leta 2020 o rok neskôr. Podľa 55-ročného bývalého reprezentačného útočníka je teraz najdôležitejšie zachraňovať životy a ochraňovať verejné zdravie. „Ak by sme zvíťazili na šampionáte až v roku 2021, rozhodne nebudem proti. Počkáme si na rozhodnutie UEFA, prispôsobíme sa každému rozhodnutiu,“ uviedol Roberto Mancini.

11.20: Futbalisti Sparty Praha v pondelok už neabsolvovali spoločný tréning. Od vedenia klubu dostali pokyn, aby sa pripravovali individuálne. K rovnakému kroku pristúpili aj ďalší účastníci českej Fortuna ligy Slovan Liberec a Teplice. Zareagovali tak na nedeľňajšie nariadenie štátnych orgánov, ktoré vyhlásili na celú krajinu karanténu.

„Vedenie Sparty pristúpilo k razantným opatreniam, súvisiacich so šírením nového typu koronavírusu. Najdôležitejšia je teraz ochrana zdravia hráčov, členov realizačného tímu a zamestnancov klubu. Až do odvolania nebude na športovú prípravu slúžiť tréningové centrum na Strahove ani štadión na Letnej,“ citoval vyhlásenie predstaviteľov Sparty portál idnes.cz.

10.45: Čínske futbalové kluby sa v snahe vyhnúť epidémii koronavírusu hromadne vracajú späť do vlasti, kde už je choroba na ústupe. Väčšina z nich uplynulé týždne strávila v Spojených arabských emirátoch, kde naďalej trénuje aj národný tím.

Čínska najvyššia súťaž mala odštartovať 22. februára, no pre koronavírus jej štart odložili. Aktuálne je v pláne odohrať úvodné zápasy na prázdnych štadiónoch na začiatku mája. V kádri prvoligového tímu Ta-lien I-fang figuruje aj slovenský reprezentant Marek Hamšík. Domov zamieril zo Španielska cez víkend aj klub z Wu-Chanu, epicentra nákazy v Číne. Informovala o tom agentúra AFP.

10.26: Hráči HC Košice si bronzové medaily z Tipsport Ligy do vitríny nedajú, keďže sa nestotožnili s predčasným ukončením sezóny z dôvodu koronavírusu. Ligová rada SZĽH sa rozhodla udeliť majstrovský titul Banskej Bystrici a ďalšie dve mužstvá priebežnej tabuľky rovnako získali cenné kovy. Košičania sa ich však rozhodli vrátiť spoločnosti Pro-Hokej.

10.06: Člen stajne formuly 1 McLaren, ktorého pred plánovanou víkendovou Veľkou cenou Austrálie testovali pozitívne na koronavírus, sa zotavuje veľmi dobre a už nemá žiadne symptómy ochorenia COVID-19. Tím o tom informoval v pondelok.

Zamestnanec McLarenu mal pozitívny test vo štvrtok, tím v reakcii okamžite odvolal svoju účasť na Veľkej cene v Melbourne. Úvodné podujatie sezóny potom organizátori podľa očakávania zrušili. Štrnásť osôb, ktoré s infikovaným pacientom prišli do kontaktu, zatiaľ zostáva v Melbourne v karanténe.

Po zrušení prvých štyroch podujatí nového ročníka F1 v Austrálii, Bahrajne, Vietname a Číne sa pre epidémiu koronavírusu zrejme neuskutočnia ani preteky F1 v Holandsku, Španielsku a možno ani koncom mája v Monaku. Podľa agentúry DPA by najreálnejšie mohla nová sezóna odštartovať 7. júna, keď sa má konať Veľká cena Azerbajdžanu. Tá bola pôvodne v kalendári až ôsma v poradí.

9.23: Päť členov futbalového klubu CF Valencia nemá napriek pozitívnym testom na koronavírus výraznejšie zdravotné komplikácie. Informoval o tom španielsky klub.

Obranca Ezequiel Garay bol prvý hráč španielskej La Ligy, ktorému diagnostikovali nový koronavírus SARS-CoV-2. V nedeľu potom informoval o pozitívnom teste aj jeho spoluhráč z obrany Francúz Eliaquim Mangala. Klub ďalšie mená hráčov či členov realizačného tímu s nákazou cez víkend nešpecifikoval. Všetci sú momentálne izolovaní.

Ezequiel Garay (vpravo) v drese Valencie. Foto: SITA/AP, Alberto Saiz
Spain Soccer Champions League garay futbal Ezequiel Garay (vpravo) v drese Valencie.

Už v sobotu potvrdil pozitívny test u svojich dvoch zamestnancov španielsky prvoligista Deportivo Alaves. Španielsku La Ligu prerušilo vo štvrtok vedenie súťaže minimálne na dva týždne po tom, čo do nútenej karantény museli nastúpiť hráči Realu Madrid.

9.21: Pretekársky okruh v Texase, na ktorom sa koná aj Veľká cena USA formuly 1, uzavrel svoje brány na bližšie neurčitú dobu. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Okruh mal 5. apríla hostiť Veľkú cenu USA v MotoGP a 26. apríla preteky IndyCar Challenge.

Podujatie seriálu MS cestných motocyklov presunuli na 15. novembra. Veľká cena USA F1 je po novom na programe 25. októbra, pripomenula agentúra AP.

7.58: Európsky kvalifikačný turnaj boxerov na OH 2020 bude od pondelka v Londýne pokračovať bez divákov. Oznámili to organizátori podujatia v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom.

Cez víkend mali ešte diváci vstup do haly v Londýne povolený. V nedeľu prehrali svoje stretnutia 1. kola slovenskí reprezentanti Michal Takács i Dávid Michálek. Viliam Tankó postúpil deň predtým do osemfinále v kategórii do 57 kg.

Boxer Viliam Tankó s trénerom Tomim Kidom... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Tankó, Kid Kovács Boxer Viliam Tankó s trénerom Tomim Kidom Kovácsom.

7.36: Futbalisti brazílskeho klubu Gremio Porto Alegre v nedeľu protestovali proti pokračovaniu regionálneho šampionátu v čase, keď sa v krajine šíri koronavírus. Na duel proti Sao Jose (3:2) preto nastúpili s rúškami na tvárach.

Brazílska futbalová konfederácia síce v nedeľu pozastavila súťaže pod svojou kuratelou, netýka sa to ale súťaží organizovaných jednotlivými spolkovými štátmi. Gremio momentálne pôsobí aj v ragionálnom šampionáte Campeonato Gaucho. Prerušenie sa týka národného pohára i turnajov žien a juniorov. Najvyššia súťaž v Brazílii má odštartovať v apríli.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro označil prerušenie športových súťaží v krajine za „hystériu“, informovala agentúra AP. V pondelok ráno hlásili z Brazílie 203 prípadov ochorenia COVID-19 bez obetí na životoch.

7.11: Hokejová NHL i ďalšie zámorské športové súťaže budú pravdepodobne pauzovať dlhšie, ako sa predpokladalo. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v noci na pondelok odporučilo pre pandémiu koronavírusu zrušiť alebo odložiť všetky podujatia s vyššim počtom ľudí na najbližších osem týždňov.

„Veľké podujatia a hromadné stretnutia môžu prispieť k šíreniu COVID-19 v USA,“ upozornilo CDC s tým, že prostredníctvom účastníkov týchto podujatí sa môže vírus dostať do nových komunít. Informovala o tom agentúra AFP.

V zámorí minulý týždeň ako prvá prerušila súťaž na 30 dní basketbalová NBA po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus hráč Utahu Jazz Rudy Gobert z Francúzska. Nasledovali ju NHL i futbalová MLS, bejzbalová MLB prerušila prípravu na novú sezónu. Tá mala odštartovať 26. marca, predbežne posunuli jej začiatok o dva týždne. V zámorí zrušili aj všetky najbližšie golfové turnaje PGA Tour a LPGA Tour, vrátane major turnaja Masters.

Vzhľadom na opatrenia a odporúčania reálne hrozí, že majstrovský pohár v NHL neudelia prvýkrát od sezóny 2004/2005, keď kompletný ročník vymazala výluka. Predtým sa to stalo aj v roku 1919, vtedy sezónu ovplyvnila španielska chrípka. Do konca základnej časti zostávalo odohrať 189 zápasov. Dlhodobá časť sa mala skončiť 5. apríla a o dva dni neskôr sa mali začať boje o Stanleyho pohár.

6.08: Slovenský hokejista Zdeno Chára vyzval vo videu na sociálnej sieti fanúšikov v zámorí, aby sa v čase šíriaceho sa koronavírusu správali zodpovedne. „Sú aj dôležitejšie veci ako je hokej,“ odkázal kapitán tímu NHL Boston Bruins.

„Dúfam, že ste všetci v bezpečí a zdraví. Viem, ako vám všetkým chýba hokej, nám takisto. Momentálne sú ale dôležitejšie veci, takže dovtedy sa chráňte a buďte disciplinovaní. Dúfam, že sa uvidíme čoskoro. Dávajte si na seba pozor,“ uviedol Chára.

Vedenie NHL vo štvrtok až do odvolania prerušilo sezónu pre pandémiu koronavírusu. Do konca základnej časti súťaže zostáva odohrať 189 zápasov a zatiaľ nie je jasné, kedy by súťaž mohla pokračovať. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v noci na pondelok odporučilo zrušiť všetky športové podujatia na najbližších osem týždňov.

6.54: Karl-Anthony Towns z tímu zámorskej basketbalovej NBA Minnesota Timberwolves daruje 100.000 amerických dolárov na podporu boja s koronavírusom. Peniaze pôjdu neziskovému zdravotníckemu centru Mayo Clinic so sídlom v Rochesteri a pomôžu zvýšiť počet vykonaných testov na ochorenie COVID-19 na tamojšej klinike z terajších 200 až na 1000 denne.

5.41: Tímy zámorskej futbalovej MLS zostanú minimálne do piatka bez spoločného tréningového procesu. Vedenie profiligy predĺžilo zákaz pre všetkých 26 tímov a hráčom odporúča, aby dodržiavali predpísané opatrenia v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom.

Ján Greguš (vpravo) hrá za Minnesotu. Foto: SITA/AP, Sakchai Lalit
Teerasil Dangda, Ján Greguš Ján Greguš (vpravo) hrá za Minnesotu.

Nová sezóna MLS odštartovala 29. februára, po dvoch odohratých kolách ale ligu minulý štvrtok prerušili predbežne na 30 dní. Momentálne vedenie súťaže konzultuje situáciu s úradmi verejného zdravotníctva v USA i Kanade a v spolupráci s ďalšími zámorskými profesionálnymi súťažami pripravuje súbor opatrení, aby mohli kluby opäť začať s tréningom počas ligovej pauzy.

Na súpiskách tímov MLS sú aj štyria slovenskí futbalisti – Albert Rusnák v Reale Salt Lake, Ján Greguš v Minnesote United, Matej Oravec vo Philadelphii Union a Boris Sekulič v Chicagu Fire.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #WTA #Zdeno Chára #koronavírus