Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Odložili dva zápasy Európskej ligy, v Rakúsku prerušili viaceré súťaže

Šíriaci sa koronavírus zrušil alebo obmedzil program viacerých športových podujatí. Sledujte aktuálne informácie v súvislosti s opatreniami, ku ktorým pristupujú organizátori z dôvodu ochrany zdravia športovcov a divákov.

11.03.2020 08:11 , aktualizované: 12.03.2020 06:54
Chase Center, Golden State Foto: ,
Aréna Chase Center, v ktorej hrajú svoje domáce zápasy basketbalisti Golde State.
debata

05.00: Koronavírus prenikol už aj do zámorskej NBA. Vedenie profiligy prerušilo sezónu po tom, ako bol pozitívne testovaný jeden z najlepších hráčov v súťaži.

Je ním Rudy Gobert z Utahu Jazz. Francúsky pivot mal pozitívny test na COVID-19 – chorobu, ktorú spôsobuje nový koronavírus. Gobert a celý tím Jazz sa dozvedeli hráčovu anamnézu tesne pred začiatkom duelu na palubovke Oklahomy City.

Kompetentní suspendovali aj zápas Sacramento Kings – New Orleans Pelicans, pretože jeden z arbitrov, ktorý mal zápas pískať, dva dni predtým rozhodoval duel Utahu. Ostatné zápasy sa v noci na štvrtok hrali.

Novinári, ktorí boli pripravení referovať o zápasu Oklahoma – Utah, na sociálnych sieťach umiestnili fotky, ako domáci organizátori vyprázdnili celú halu a následne vydezinfikovali všetky priestory.

Prerušenie sezóny môže mať za následok zrušenie play-off a predčasný koniec ročníka 2019/2020. NBA bude referovať o ďalších krokoch v najbližších dňoch.

22.31: Vedenie talianskej futbalovej Serie A požiadalo kluby, aby prerušili na sedem dní tréningový proces. Je to ďalšie z opatrení na zastavenie šírenia koronavírusu.

Výnimku dostali kluby, ktoré účinkujú v európskych pohároch. Serie A o tom informovala na oficiálnom webe. Liga tiež požiadala hráčov, aby sa zdržiavali doma, vyhýbali sa osobným sociálnym kontaktom a boli v spojení s klubovými lekármi.

V elitnej talianskej súťaži pôsobia aj slovenskí legionári Milan Škriniar z Interu Miláno, Stanislav Lobotka z SSC Neapol, Juraj Kucka z FC Parma, Denis Vavro z Lazia Rím, Lukáš Haraslín zo Sassuola Calcio či Nikolas Špalek z Brescie Calcio. Ich účasť v barážovom zápase EURO 2020 Slovenska s Írskom (26. marca v Bratislave) je neistá.

21.39: Majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní v Kanade zrušili. Šampionát bez slovenskej účasti sa mal pôvodne konať od 16. do 22. marca v Montreale.

V stredu o tom rozhodla vláda kanadskej provincie Quebec. Tamojšia ministerka zdravotníctva Danielle McCannová uviedla, že riziko by bolo príliš veľké. Naposledy sa MS v krasokorčuľovaní zrušili v roku 1961.

Prišlo k tomu po páde lietadla s výpravou reprezentantov USA, ktorí cestovali do Prahy. Tragédia si vyžiadala 73 obetí. V roku 2011, keď Japonsko zasiahla vlna cunami, presunuli svetový šampionát z Tokia do Moskvy. Informovala agentúra SID.

20.43: Vedenie basketbalového klubu zámorskej NBA Golden State Warriors sa rozhodlo, že štvrtkový duel proti Brooklynu Nets odohrá bez prítomnosti divákov. Viedli ho k tomu obavy zo šírenia nového koronavírusu.

S odvolaním sa na oficiálne klubové stanovisko o tom v stredu informovala agentúra AFP. Warriors sú prvým klubom v basketbalovej profiligy, ktorý pristúpil k tomuto kroku.

Vedenia štyroch profesionálnych zámorských športových súťaží – hokejovej NHL, NBA, bejzbalovej MLB a futbalovej MLS sa už skôr rozhodli, že dočasne obmedzia prístup médií a akreditovanej verejnosti do šatní a priestorov tímov. Hráči budú môcť poskytovať rozhovory len vo vopred určených miestnostiach mimo šatní. Toto rozhodnutie nadobudlo platnosť od utorka a trvať bude do odvolania.

19.46: Finálový zápas futbalového Španielskeho kráľovského pohára odložili pre koronavírus. V boji o trofej sa mali stretnúť baskické tímy Athletic Bilbao a Real Sociedad San Sebastian 18. mája v Seville. Náhradný termín je v riešení.

Podľa agentúry DPA verdikt o odklade padol po stredajšom stretnutí prezidenta národnej federácie (RFEF) Luisa Rubialesa so zástupcami oboch klubov. Pôvodne sa uvažovalo, že sa finále uskutoční koncom mája. Napokon ale po konzultáciách s prezidentom Bilbaa Aitorom Elizegim a prezidentom San Sebastianu Jokinom Aperribayom nechali termín otvorený podľa situácie v krajine. Všetci odmietli aj možnosť hrať bez divákov.

18.31: Rakúsku najvyššiu aj druhú futbalovú ligu prerušili pre koronavírus na dva týždne. V stredu o tom vydal rozhodnutie riadiaci orgán súťaže, potvrdila agentúra APA. Podobný osud postihli v krajine aj ligy v hádzanej a basketbale.

„Dúfame, že po pauze budeme pokračovať aj s divákmi. ‚Zápasy duchov‘ nechce nikto. Ak sa ale situácia nezlepší, možný je aj koniec sezóny,“ povedal šéf súťaže Christian Ebenbauer. Opatrenie, ktoré zaviedli rakúske úrady, ovplyvní aj zápas finále Rakúskeho pohára medzi obhajcom RB Salzburg a Austriou Lustenau, hrať sa totiž bude bez divákov. Salzburg aj Rakúsky futbalový zväz (ÖFB) už zastavili predaj vstupeniek na duel, ktorý sa má uskutočniť 1. mája.

17.49: Finálový turnaj tenisového Pohára federácie v Budapešti, na ktorom budú štartovať aj Slovenky, odložili z aprílového termínu (14.-19.). Medzinárodná tenisová federácia (ITF) hľadá náhradný termín.

17.00: Štvrtkové prvé osemfinálové súboje futbalovej Európskej ligy UEFA 2019/2020 FC Sevilla – AS Rím a Inter Miláno – FC Getafe sa neuskutočnia. V stredu popoludní to potvrdila Európska futbalová únia (UEFA).

16.48: Prvý profesionálny futbalista v Nemecku nakazený koronavírusom je Timo Hübers, obranca druholigového klubu Hannover 96. Dvadsaťtriročný stopér je momentálne v domácej karanténe, informovala agentúra SID.

Všetci hráči aj členovia realizačného tímu sa musia podrobiť lekárskym testom. Hübers sa pravdepodobne nakazil v sobotu na podujatí v meste Hildesheim, od tej doby nebol v kontakte so spoluhráčmi. Predpokladá sa, že už nikto ďalší z klubu nebude pozitívne testovaný. Hannover má v sobotu odohrať doma ligový zápas s Dynamom Drážďany bez divákov.

15.41: Štvrtkový prvý osemfinálový duel futbalovej Európskej ligy UEFA 2019/2020 FC Sevilla – AS Rím sa neuskutoční. Futbalisti AS nedostali od miestnych úradov povolenie priletieť do Španielska.

Podľa pôvodných správ bol duel v ohrození preto, lebo niektorí hráči Sevilly vraj odmietli proti Rimanom nastúpiť. AS v stredu na oficiálnom webe potvrdil, že v Seville hrať nebude. „V rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu sme nedostali povolenie pristáť v Španielsku,“ stojí v komuniké AS Rím. O náhradnom termíne sa ešte nerozhodlo. Informovala agentúra DPA.

15.18: Vedenie poľskej hokejovej ligy v stredu rozhodlo o predčasnom ukončení sezóny. Informoval o tom web poľskej hokejovej federácie.

Klub GKS Tychy, ktorý vyhral základnú časť, získal majstrovský titul. Striebro patrí Unii Osvienčim, bronz GKS Katowice a GKS Jastrzebie.

Po slovenskej Tipsport Lige, nemeckej DEL a nadnárodnej EBEL je poľská liga štvrtou súťažou, ktorá v priebehu dvoch dní oznámila predčasný koniec sezóny.

14.53: Nielen Bratislavský maratón sa neuskutoční v pôvodnom termíne (4. – 5. 4.) pre koronavírus. Aj v susednej Viedni museli organizátori pristúpiť k nepopulárnemu, ale nutnému riešeniu v súvislosti so šíriacou sa epidémiou vírusového ochorenia. V poradí 37. ročník Viedenského mestského maratónu (Vienna City Marathons) plánovaný na 19. apríla v stredu organizátori zrušili.

V rámci najväčšieho bežeckého podujatia v Rakúsku, na ktorom malo štartovať 45 000 účastníkov zo 130 krajín, sa mali uskutočniť aj majstrovstvá Slovenska v maratóne. Práve tam chcel najlepší slovenský vytrvalec súčasnosti Tibor Sahajda dosiahnuť výkon, ktorý by ho priblížil k vybojovaniu si miestenky na olympijské hry 2020 v japonskom To­kiu.

„Vzhľadom na zdravotnú krízu zasahujúcu množstvo krajín a zodpovednosť voči všetkým bežcom, zamestnancom a celej populácii nemôžeme spraviť nič iné, iba prijať rozhodnutie o neuskutočnení VCM,“ uviedol za organizačný výbor Viedenského maratónu Wolfgang Konrad.

14.37: Vedenie Francúzskej futbalovej ligy (LFP) sa rozhodlo odložiť finále Ligového pohára medzi Parížom St. Germain a Lyonom naplánované na 4. apríla. Zástupcovia LFP zároveň dodali, že nový termín zápasu stanovia po dohode s predstaviteľmi oboch klubov.

Vírus aktuálne priamo ovplyvňuje športové podujatia naprieč celou Európou. Úradníci vo Francúzsku už nariadili odohrať všetky súboje Ligue 1 a Ligue 2 až do 15. apríla bez divákov.

14.08: Napokon všetky nadchádzajúce zápasy nemeckej futbalovej Bundesligy sa odohrajú bez divákov. Posledným súbojom, ktorý ovplyvnilo odporúčanie ministerstva zdravotníctva spojeného s bezpečnosťou pred šírením nového koronavírusu COVID-19, je sobotný domáci duel Lipska proti Freiburgu.

„Práve sme sa rozhodli odohrať zápas proti Freiburgu bez divákov z dôvodu bezpečnostných opatrení a vážnej situácie spôsobenej šírením koronavírusu,“ citovala agentúra DPA generálneho riaditeľa klubu Olivera Mintzlaffa.

Lipsko pritom ešte v utorok večer odohralo odvetný osemfinálový duel Ligy majstrov proti Tottenhamu na domácom štadióne pred zaplnenými tribúnami.

13.12: Medzinárodná federácia džuda o jeden mesiac predĺžila kvalifikáciu o postup na OH 2020 do Tokiu. Dôvodom je masové rušenie kvalifikačných turnajov. Pôvodne mala byť uzávierka miesteniek 31. mája, po novom je to 30. jún.

12.40: Predstavitelia hokejových klubov z Tipsport Ligy sa na dnešnom zasadnutí vo Zvolene dohodli na predčasnom ukončení sezóny.

11.52: Európska atletika (EA) odložila jubilejný 20. ročník Európskeho pohára vo vrhoch, ktorý sa mal uskutočniť v portugalskej Leirii na budúci týždeň (21. – 22. marca).

V Leirii mala slovenské farby reprezentovať pätica atlétov. V súťažiach mužov mali štartovať kladivár Marcel Lomnický a oštepár Maximilián Slezák, v súťažiach mužov do 23 rokov Adrián Baran (guľa), Samuel Kováč (disk) a Patrik Michalec (oštep).

"K tomuto rozhodnutiu sme pristúpili na základe odporúčaní najvyšších portugalských národných inštitúcií verejného zdravotníctva i regionálnych zdravotníckych autorít súvisiacich so šírením koronavírusu,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku EA.

"O prípadnom novom termíne Európskeho pohára 2020 vo vrhoch v Leirii bude diskutovať výkonná rada Európskej atletiky na zasadnutí v Lausanne 24. a 25. marca vo švajčiarskom Lausanne. Európska atletika bude naďalej pozorne monitorovať aktuálnu situáciu. V tejto chvíli je pre nás prvoradé zdravie všetkých športovcov, funkcionárov a divákov.“

11.13 Piloti F1 Daniel Ricciardo a Esteban Ocon sa z preventívnych dôvodov súvisiacich s hrozbou nákazy novým koronavírusom nezúčastnili na tlačovej konferencii stajne Renault pred Veľkou cenou Austrálie v Melbourne. Obaja jazdci mali pôvodne novinárom predstaviť monopost na novú sezónu 2020, no funkcionári ich na poslednú chvíľu stiahli.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ladies & gentleman, our Renault R.S.20 in its 2020 livery! • #RSspirit #Renault #F1 #Formula1 #DanielRicciardo #EstebanOcon #carsofinstagram

Príspevok, ktorý zdieľa Renault F1 Team (@renaultf1team),

„Je to veľmi zvláštna situácia. Zvyčajne je mediálna konferencia pred sezónou to, čo milujú všetci priaznivci a fanúšikovia F1. Naši piloti mali byť taktiež pritom, no určite pochopíte, prečo sme prijali takéto opatrenie,“ citovala agentúra AP šéfa tímu Cyrila Abiteboula.

Zástupcovia efjednotky zároveň prišli s informáciou, že dokopy štyria členovia tímov Haas, McLaren a Williams pricestovali do Austrálie so zvýšenou horúčkou a automaticky sa podrobili testom na vírus. Aktuálne sa preto nachádzajú v karanténe a musia čakať na výsledky. Všetky tímy aj naďalej fungujú podľa plánu a v Austrálii sa bude pretekať ako zvyčajne pred diváckou kulisou.

10.41: Prezident FC Getafe Angel Torres je rozhodnutý nepustiť hráčov španielskeho futbalového klubu na štvrtkový osemfinálový zápas Európskej ligy na pôde Interu Miláno. Metropola Lombardska je ohniskom nákazy v Taliansku a Torres odmieta podstúpiť takéto riziko.

„V žiadnom prípade nevycestujeme do Milána. Európska futbalová únia musí ten zápas odložiť, alebo ho presunúť do iného mesta. My tam určite nepôjdeme, neprekáža nám, ak by sme mali prehrať aj kontumačne,“ vyhlásil Torres pre rozhlasovú stanicu Onda Cero. Duel Inter – Getafe (21.00) je zatiaľ naplánovaný na San Sire bez divákov.

Pýtali sme sa UEFA, či sa zápas môže uskutočniť inde ako v epicentre epidémie koronavírusu. My určite nebudeme riskovať naše zdravie. Ak sa nič nezmení, nikam nevycestujeme," dodal Torres.

9.07: Nórski bežci na lyžiach vynechajú záver Svetového pohárav Kanade a USA. „Cítime, že zodpovedné je dať prednosť zdraviu pred výkonom,“ citovala agentúra SID Torbjörna Skogstada, šéfa bežeckej sekcie Nórskeho lyžiarskeho zväzu. Veľký krištáľový glóbus tak prvýkrát v kariére získal Rus Alexander Boľšunov.

8.54: Finále Svetového pohára v biatlone naplánované na 16.- 22. marca do nórskeho Osla sa možno neuskutoční. Medzinárodná biatlonová únia (IBU) berie na vedomie odporúčanie nórskych úradov verejného zdravia, aby sa v krajine zrušili všetky podujatia s prítomnosťou viac než 500 ľudí.

Vedenie IBU je v kontakte s nórskymi partnermi s cieľom zistiť čo najviac informácií a podľa toho uskutočniť definitívne rozhodnutie. Minulý víkend sa Svetový pohár v českom Novom Meste na Morave konal bez prítomnosti divákov. Tento týždeň sa biatlonová karavána presúva do fínskeho Kontiolahti, kde zatiaľ sú potvrdené preteky v termíne 12.- 15. marca.

8.10: Stredajší zápas 28. kola anglickej futbalovej Premier League medzi Manchestrom City a Arsenalom Londýn z preventívnych dôvodov odložili.

Dôvodom je karanténa, ktorú uvalili na londýnsky klub. Jeho hráči musia byť v 14-dňovej izolácii po tom, čo prišli do kontaktu s majiteľom Olympiakosu Pireus Evangelosom Marinakisom, ktorého pozitívne testovali na nový koronavírus.

Je to prvý zápas najvyššej anglickej súťaže, ktorý museli zrušiť pre koronavírus.

„Pred trinástimi dňami hral Olympiakos zápas Európskej ligy UEFA na Emirates Stadium a pán Marinakis, majiteľ gréckeho klubu, sa stretol s niekoľkými hráčmi Arsenalu a členmi realizačného tímu. Na základe lekárskych odporúčaní kluby Arsenal a Manchester City rozhodli, že je potrebné odložiť ich vzájomný zápas a získať tak čas na prehodnotenie situácie,“ uviedlo vedenie Premier League v stanovisku, z ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa londýnskeho klubu bola šanca na prenos COVID-19 od majiteľa klubu extrémne nízka, napriek tomu nechceli „gunners“ nič riskovať.

„Striktne sa držíme vládnych odporúčaní, ktoré hovoria o tom, že každý, kto sa dostal do blízkeho kontaktu s nakazenou osobou, by mal byť izolovaný doma na 14 dní. Hráči zostanú doma, pokiaľ neuplynie dvojtýždňová karanténa,“ píše sa v stanovisku Arsenalu.

Marinakis je okrem Olympiakosu aj majiteľom anglického druholigového klubu Nottinghamu Forest. Ochorenie oznámil na sociálnej sieti.

„‚Navštívil‘ ma súčasný nový vírus a cítim povinnosť to oznámiť verejnosti. Podstúpim všetky potrebné opatrenia a podriadim sa inštrukciám lekárov,“ uviedol na Instagrame.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#Marinakis #HealthStatement #Message

Príspevok, ktorý zdieľa Evangelos Marinakis (@evangelos.marinakis),

„U pána Marinakisa diagnostikovali nový koronavírus po tom, čo sa u neho prejavili prvé symptómy po návrate do Grécka. Počas jeho pobytu v Nottinghame žiadne symptómy nepreukazoval. Klub sa bude držať rád lekárskych špecialistov a príslušných orgánov a zabezpečí dodržiavanie potrebných opatrení,“ uviedol klub z Nottinghamu vo svojom stanovisku.

Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol už na vyše 119-tisíc. Počet obetí koronavírusu nového typu, ktorý sa rozšíril už v stovke krajín, sa celosvetovo zvýšil 4285. Vo Veľkej Británii evidujú 370 prípadov a šesť obetí.

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #Arsenal FC #koronavírus #Timo Hübers