Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: V Česku na zápasoch nanajvýš 100 ľudí. Osud Hier je nejasný

Šíriaci sa koronavírus zrušil alebo obmedzil program viacerých športových podujatí. Sledujte aktuálne informácie v súvislosti s opatreniami, ku ktorým pristupujú organizátori z dôvodu ochrany zdravia športovcov a divákov.

07.03.2020 11:02 , aktualizované: 10.03.2020 21:04
Fanúšikovia, biatlon, Nové Mesto na Morave Foto: ,
Fanúšikovia sledovali preteky SP v biatlone v Novom Meste na Morave len neoficiálne spoza plota.
debata

Utorok

21.04 h: Finálové podujatie Svetového pohára biatlonistov v nórskom Osle je ohrozené. Informovala o tom v utorok agentúra DPA, podľa ktorej Medzinárodná biatlonová únia (IBU) zvažuje ďalšie kroky po ohlásených opatreniach nórskych zdravotných úradov. Nórske úrady nariadili zrušenie všetkých podujatí s viac ako 500 účastníkmi. IBU je v kontakte s kompetentnými a zisťuje, či sa finále SP v Osle (20.-22. marca) vôbec bude môcť vzhľadom na nové opatrenia uskutočniť.

19.10 h: Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (HK SBA) v súvislosti s dvojtýždňovým zákazom všetkých športových podujatí na Slovensku až do 23. marca rozhodla upraviť hrací model extraligy žien. S okamžitou platnosťou ukončila zostávajúci program základnej časti, jednalo sa dovedna o štyri stretnutia. Na základe súčasného stavu považuje tabuľku súťaže za konečnú a podľa toho postupovala SBA aj pri ďalšom programe.

Zrušila štvrťfinále play-off, v semifinále vyraďovacej časti sa tak predstavia prvé štyri tímy po základnej fáze – Piešťany, Ružomberok. YA Košice a Šamorín. O finále budú od 28. marca na tri víťazstvá bojovať Piešťany s Košicami a Ružomberok so Šamorín. Banská Bystrica a Dubček Bratislava budú hrať od rovnakého termínu o konečnú 5. priečku. Program sérií o zlato a bronz zatiaľ zostáva bezo zmeny.

18.59 h: Odveta osemfinále futbalovej Ligy majstrov medzi Bayernom Mníchov a Chelsea sa bude hrať bez divákov. Na stretnutie budú mať prístup iba médiá, televízny prenos je zabezpečený.

18.32 h: V rýchlom slede dve európske hokejové súťaže predčasne ukončili aktuálnu sezónu.

18.04 h: Majstrovstvá Európy vo vzpieraní v Moskve posunuli o dva mesiace. Pôvodne sa mal šampionát uskutočniť v dňoch 13. až 21. apríla, Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) ho v utorok presunula na 13. až 21. júna. Počas ME bol v Moskve naplánovaný aj volebný kongres IWF, ten odložili na 11. júna.

17.24 h: Veľkú cenu USA seriálu MS cestných motocyklov v Austine preložili pre šíriaci sa koronavírus z 5. apríla až na november. Uskutočniť by sa mali ako sezónne finále 15. novembra. Sezóna v najsilnejšej kubatúre MotoGP tak odštartuje až 19. apríla v Argentíne.

Pôvodne sa mala začať už uplynulý víkend v Katare, z bezpečnostných dôvodov sa ale v Dauhe išli iba preteky v kategóriách Moto2 a Moto3. Už skôr odložili aj plánované druhé kolo seriálu v thajskom Burirame, toto podujatie presunuli na 4. októbra.

16.54 h: Prezident gréckeho futbalového klubu Olympiakos Pireus a anglického tímu Nottingham Forest Evangelos Marinakis verejne priznal, že je nakazený novým koronavírusom. „Aktuálny vírus ‚ma navštívil‘ a ja sa cítim povinný o tom informovať verejnosť,“ napísal na facebooku. Funkcionár tiež doplnil, že sa cíti dobre a riadi sa inštrukciami lekárov.

16.39 h: Organizátori čoraz populárnejšieho maratónu v Bratislave rozhodli o presune podujatia na september 2020. Pôvodne sa podujatie ČSOB Bratislava Marathon 2020 malo konať 4. a 5. apríla, ale na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu SR bolo zrušené. Nový termín akcie je 5. a 6. september.

16.38 h: Na neurčito presunuli turnaj v zmiešaných bojových umeniach Oktagon 16 v Ostrave.

16.00 h: Zápasy dvoch najvyšších francúzskych futbalových súťaží sa do 15. apríla odohrajú bez divákov.

15.13 h: Medzinárodná veslárska federácia (FISA) zrušila všetky súťaže v Taliansku pre nový koronavírus. Opatrenie sa dotkli dvoch pretekov Svetového pohára v Sabaudii (10.-12. apríla) a Varese (1.-3. mája) aj dodatkovej európskej kvalifikácii na olympijské a paralympijské hry. Tá sa mala uskutočniť vo Verrese 27.-29. apríla. O náhradných dejiskách zatiaľ nerozhodli.

14.51 h: Futbalisti rakúskeho Linzu sa vo štvrtkovom prvom zápase šestnásťfinále Európskej ligy musia zaobísť bez podpory fanúšikov. Pre šíriaci sa koronavírus odohrajú duel s Manchestrom United bez divákov.

13.59 h: Bezpečnostná rada štátu v utorok v Českej republike do odvolania zrušila všetky športové, kultúrne a iné hromadné podujatia s účasťou nad 100 osôb. Najvyššie športové súťaže v krajine však budú napriek tomuto nariadeniu pokračovať.

Český zväz ľadového hokeja nechcel prerušiť ligy, v ktorých sa rozbieha play-off, a tak sa duely uskutočnia v obmedzenom režime s maximálnym počtom sto divákov. Potvrdil to prezident zväzu Tomáš Král. Podobne zareagovali aj v iných športových odvetviach naprieč republikou.

„Záleží na jednotlivých kluboch, či na štadión pustia aspoň sto divákov alebo nie. Do tohto čísla sa nepočítajú zamestnanci hál, televízie alebo novinári. To sú ľudia, ktorí si tam plnia pracovné povinnosti,“ cituje Krála portál Hokej.cz.

Nadviazal naňho aj riaditeľ Tipsport extraligy Josef Řezníček: „My sme kluby iba vyzvali k tomu, aby dodržali pokyn ministerstva zdravotníctva. Je na samotných kluboch, ako si sto divákov na štadión vyberú.“

Súťaže organizované Futbalovou asociáciou Českej republiky (FAČR) alebo krajskými či okresnými zväzmi sa takisto uskutočnia podľa plánu, ale maximálne za účasti sto osôb. Týka sa to zápasov pohárovej súťaže MOL Cup a duelov od tamojšej tretej ligy nižšie.

FAČR zároveň pristúpila k zrušeniu slávnostného vyhlásenia ankety Futbalista roka 2019, ktoré sa malo uskutoční 22. marca. Osud dvoch najvyšších futbalových súťaží je zatiaľ neistý. Ligová futbalová asociácia, ktorá ich riadi, by mala priniesť verdikt v stredu.

V Česku budú naďalej pokračovať aj basketbalové či volejbalové ligy, ale bez účasti divákov. Odlišný prístup zvolili predstavitelia hádzanárskeho zväzu, ktorí do hál vpustia maximálny povolený počet sto ľudí.

Obmedzenia sa dotknú aj bežeckých súťaží, ohrozený je polmaratón v Prahe. Naopak, organizátori tenisového turnaja WTA v pražskej metropole veria, že sa situácia do konca apríla upokojí a podujatie nebude koronavírusom ovplyvnené.

13.52 h: Do odvolania sa odohrajú všetky zápasy poľskej najvyššej futbalovej ligy bez divákov. Informáciu priniesla agentúra dpa s odvolaním sa na vládne nariadenie premiéra Mateusza Morawieckiho, ktorý v Poľsku dočasne nariadil organizovať veľké športové podujatia bez diváckej kulisy.

13.42 h: Približne štyri mesiace pred začiatkom olympijských hier v Tokiu prijala japonská vláda ďalšie stanovisko k novému koronavírusu. Odporučila v ňom zrušiť všetky kultúrne a športové podujatia, prípadne predĺžiť už prijaté opatrenia o ďalších desať dní.

Pristúpila k tomu po konzultáciách s odborníkmi z oblasti zdravotníctva, tí opäť prehodnotia situáciu 19. marca. „Môže to trvať niekoľko mesiacov, v krajnom prípade však aj do konca tohto roka,“ uviedol prezident Japonskej asociácie odborníkov na infekčné choroby Kacuhiro Tateda.

Olympiáda v Tokiu sa má začať 24. júla, jej osud je však nejasný. V krajine už odložili štart bejzbalovej ligy, program futbalovej súťaže odložili do apríla.

13.30 h: Zápasy dvoch najvyšších futbalových súťaží v Španielsku sa budú hrať v najbližších dvoch kolách pred prázdnymi tribúnami. Vedenie dvoch najvyšších súťaží sa tak rozhodlo po tom, čo vláda pristúpila k preventívnym opatreniam na spomalenie šírenia koronavírusu.

13.15 h: Barážový zápas futbalového EURO 2020 Slovensko – Írsko sa bude hrať 26. marca na NFŠ (20.45 h) v Bratislave bez divákov. Rozhodol o tom v utorok výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ).

12.54 h: Druhá časť majstrovstiev Slovenska v behu na lyžiach sa po nariadení Ústredného krízového štábu SR najbližší víkend na Štrbskom Plese neuskutoční. Kompetentní chcú šampionát v prípade uvoľnenia zákazu organizácie športových podujatí preložiť na 28. a 29. marca.

„Okrem víkendových majstrovstiev Slovenska sa neuskutoční ani Veľká cena Kremnice – FIS Slavic Cup na Skalke, ktorá bola naplánovaná na 21. a 22. marca,“ informoval šéf bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie (BÚ SLA) Michal Malák. Na Štrbskom Plese sa mali v sobotu ísť na domácom šampionáte vytrvalostné preteky a v nedeľu tímšprint vo všetkých kategóriách.

12.50 h: Na 20. – 22. marca 2020 naplánované majstrovstvá sveta v letoch na lyžiach v slovinskej Planici zatiaľ nezrušili, šampionát však s určitosťou bude bez účasti verejnosti.

„Rozhodnutie vlády zakázať účasť divákom na podujatí plne dodržíme. V nasledujúcich dňoch budú o ďalšom postupe informovaní všetci držitelia vstupeniek. Podľa pôvodných odhadov by mala byť strata vyčíslená na 650 000 eur a z tohto dôvodu utrpí rozvoj lyžovania v Slovinsku, keďže získané prostriedky boli v plnom rozsahu určené športovcom. Žiadame fanúšikov o porozumenie a trpezlivosť, keďže v najbližších dňoch na nás čaká veľa práce,“ uviedol PR manažér Slovinského lyžiarskeho zväzu Tomi Trbovoc.

12.11 h: Budúcotýždňový odvetný súboj osemfinále Ligy majstrov medzi domácou Barcelonou a Neapolom sa odohrá v metropole Katalánska bez fanúšikov. Bez divákov sa odohrajú aj ďalšie dva odvetné súboje medzi Valenciou a Atalantou Bergamo v Španielsku a vo Francúzsku duel medzi domácim Parížom Saint Germain a Borussiou Dortmund.

11.54 h: Stredajší zápas nemeckej Bundesligy medzi Borussia Mönchengladbach a 1. FC Kolín odohrajú pred prázdnymi tribúnami. Bez divákov sa odohrá aj 178. „Revierderby“ medzi Borussiou Dortmund a Schalke 04, duel je na programe v sobotu o 15.30 h. V utorok o tom rozhodlo vedenie mesta Dortmund.

11.45 h: Vedenie Juhokórejskej profesionálnej bejzbalovej ligy (KBO) sa rozhodlo posunúť štart novej sezóny. Súťaž mala pôvodne odštartovať 28. marca. Podľa agentúry Yonhap sa úvodné kolo odohrá až v priebehu apríla.

11.14 h: Slávnostné vyhlásenie výsledkov tradičnej ankety denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Futbalista roka 2019 v Šamoríne (pondelok 23. marca) zrušili. Organizátori tak reagovali na pondelňajšie rozhodnutie Ústredného krízového štábu SR, ktorý vydal zákaz usporiadania všetkých športových podujatí v krajine, predbežne na dva týždne.

Výsledky 27. ročníka ankety mali pôvodne vyhlásiť v pondelok 23. marca v X-BIONIC v Šamoríne (20.00 h). Na vyhlasovaní mali byť všetci ocenení, keďže Ceny Jána Popluhára a Petra Dubovského si prevezmú laureáti pred barážovým zápasom EURO 2020 proti Írsku.

Samotný zápas baráže je v ohrození. SFZ bude plne rešpektovať rozhodnutie hlavného hygienika SR, resp. ním určených kompetentných zložiek, v súvislosti s prítomnosťou divákov na ňom (26. marca 2020 v Bratislave na Národnom futbalovom štadióne).

10.49 h: Záverečné podujatie Svetového pohára alpských lyžiarov v prebiehajúcej sezóne sa uskutoční v Kranjskej Gore bez prítomnosti divákov. V utorok o tom informovala Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS), ktorá tak nasledovala rozhodnutie slovinského ministerstva zdravotníctva.

10.34 h: Bezpečnostná rada štátu v utorok v Českej republike do odvolania zrušila všetky športové, kultúrne a iné hromadné podujatia s účasťou nad 100 osôb. Nariadenie, ktoré ma zamedziť šíreniu koronavírusu, bude platné od 18.00 h a môže významne ohroziť program športových súťaží v krajine. O ich osude budú v priebehu dňa rokovať predstavitelia jednotlivých líg.

„Tieto opatrenia sú podľa nás nutné, pretože viacero štátov v Európe stále nemá koronavírus pod kontrolou,“ vyhlásil český premiér Andrej Babiš, ktorý následne doplnil: „Zápasy sme neriešili, ale je možné, že napr. hokejové stretnutia sa uskutočnia podobne ako biatlon bez divákov.“

V českej najvyššej hokejovej súťaži sa rozbieha kľúčová fáza sezóny v podobe play-off. Vláda síce nezakázala pokračovanie súťaže, ale jedine v režime s prázdnymi tribúnami. Definitívne rozhodnutie bude preto na vedení súťaže.

„Zvolávame krízovú schôdzku, na ktorej budeme rozoberať možný plán a riešenie situácie. Viac zatiaľ nemôžem povedať,“ uviedol pre Sport.cz šéf hokejovej extraligy Josef Řezníček, ktorého doplnil hovorca Českého zväzu ľadového hokeja Zdeněk Zikmund. „Stanovisko k situácii vydáme okolo obeda,“ cituje ho portál iDnes.cz. O osude futbalovej Fortuna ligy by sa malo rozhodnúť v stredu po zasadnutí výkonného výboru Ligovej futbalovej asociácie.

10.34 h: V Bardejove sa malo rozhodnúť o držiteľoch prvých domácich hádzanárskych trofejí v aktuálnej sezóne. V sobotu a nedeľu (14. – 15. marca) mal v tamojšej športovej hale vyvrcholiť Slovenský pohár v hádzanej mužov a žien 2019/20. Turnaj Final 4 sa však v tomto termíne neuskutoční. Aj do hádzanárskeho diania zasiahol koronavírus, pre ktorý pristúpili kompetentní k zrušeniu podujatia.

10.00 h: Americký olympijský a paraolympijský výbor (USOPC) odložil budúcotýždňové plánované stretnutie športovcov so zástupcami médií, ktorého sa malo zúčastniť viac ako 100 potenciálnych olympionikov. Dôvodom sú obavy z rizika šírenia koronavírusu medzi športovcami, ktorí sa zúčastnia tohtoročných hier v japonskom Tokiu.

09.51 h: Slovenský futbalový zväz (SFZ) prijal zásadné rozhodnutia v súvislosti s rizikom prenosu koronavírusu (SARS-CoV-2) počas podujatí spadajúcich pod jeho gesciu. SFZ rešpektuje všetky opatrenia, už prijaté štátnymi orgánmi a inštitúciami.

Zápasy súťaží, riadených SFZ – teda II. liga muži, I. liga starší a mladší dorast (U19, U17, U16), II. liga dorast skupiny západ a východ (U19, U17), I. liga starší a mladší žiaci, skupiny východ, stred, západ (U15, U14, U13, U12) – plánované od 14. až do. 22. marca 2020, odkladá na neurčito.

SFZ zároveň odporúča regionálnym futbalovým zväzom zvážiť rovnaký krok v súťažiach nimi riadenými. Zároveň SFZ vyzýva organizátorov všetkých zápasov, aby rešpektovali stanovisko hygienikov v jednotlivých regiónoch pri rozhodnutí, či odohrať stretnutia s divákmi alebo bez divákov.

SFZ ruší tréningový proces v Útvaroch talentovanej mládeže, akadémiách a mládežníckych subjektoch, ktorých fungovanie priamo ovplyvňuje, do konca 11. týždňa. Pre ostatné kluby v regiónoch, kde sa vírus COVID-19 potvrdil, odporúča zvážiť tréningový proces v mládežníckych kategóriách. SFZ zároveň vyzýva všetkých mladých futbalistov, aby sa v tomto čase čo možno najviac zdržiavali vo svojich domovoch a nenavštevovali verejné priestory.

O vycestovaní reprezentačných výberov mužov i žien do 17 resp. 19 rokov na druhú fázu kvalifikácie ME, tzv. Elite Round, naplánovanú na poslednú dekádu marca, rozhodne výkonný výbor SFZ.

SFZ bude plne rešpektovať rozhodnutie hlavného hygienika SR, resp. ním určených kompetentných zložiek, v súvislosti s prítomnosťou divákov na barážovom zápase ME 2020 Slovensko – Írsko, ktoré sa bude hrať 26. marca 2020 v Bratislave na Národnom futbalovom štadióne. Pokiaľ by došlo k zásadnému pokynu odohrať toto stretnutie bez prítomnosti divákov, SFZ garantuje vrátenie všetkých finančných prostriedkov, vynaložených pri zakúpení vstupeniek.

„My vyhodnocujeme všetky aktuálne informácie. Chceme byť zodpovední. Zatiaľ UEFA trvá na tom, že zápasy sa v uvedených termínoch majú konať. Dnes zasadne aj výkonný výbor SFZ, kde jedným z bodov bude aj rozhodnutie, či sa barážový zápas s Írskom bude hrať s divákmi alebo bez divákov. Tréneri komunikujú aj s hráčmi z Talianska, o všetkom budeme včas informovať,“ uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii prezident SFZ Ján Kováčik.

SFZ situáciu monitoruje a bude na ňu operatívne aktuálne reagovať. O svojich rozhodnutiach bude okamžite informovať prostredníctvom svojho webového sídla a sociálnych sietí.

09.42 h: Vláda kanadskej provincie Quebec zvažuje, či povolí štart budúcotýždňových majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní (16.-22. marca).

Tamojšia ministerka zdravotníctva Danielle McCannová už v predstihu rozhodla o zrušení plánovaných majstrovstiev sveta žien v ľadovom hokeji, ktoré mali odštartovať koncom marca.

McCannová vo svojom vyhlásení uviedla, že miestni úradníci aktuálne hodnotia všetky riziká súvisiace s organizovaním podujatia. Zároveň dodala, že konečné rozhodnutie padne už v najbližších dňoch.

„Musíme urobiť komplexnú analýzu rizikovosti a rozhodnúť sa čo možno najrýchlejšie. Neustále monitorujeme aktuálnu situáciu, no tá sa dynamicky mení. Budeme prihliadať aj na odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie,“ citovala agentúra AP McCannovú.

09.23 h: Zástupcovia hokejovej NHL, basketbalovej NBA, bejzbalovej MLB a futbalovej MLS sa zhodli na spoločnom preventívnom opatrení. Do klubových priestorov a šatní jednotlivých tímov nebudú mať prístup médiá ani ďalšie osoby, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná pre fungovanie športových družstiev.

Pondelok

19:14: Slovenský atletický zväz (SAZ) – vzhľadom na nariadenie 14-dňového zákazu organizovania akýchkoľvek verejných športových podujatí bol nútený zrušiť aj 39. ročník medzinárodných chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka so štatútom podujatia Európskej atletiky (EA).

V Dudinciach mali chodci v sobotu 21. marca bojovať nielen o medaily v rámci slovenského šampionátu na 50 km (národné majstrovstvá malo mať na Slovensku viacero krajín, pozn.), ale aj o limity na OH v Tokiu a body do svetového rebríčka, ktorý má tiež vplyv na možnosť získať olympijskú miestenku.

„Mrzí nás to, ale rozhodnutiu krízového štábu sa musíme podriadiť. Teraz hľadáme pre našich päťdesiatkarov Mateja Tótha a Michala Morvaya možnosť, kde sa pokúsiť o splnenie tokijského limitu,“ informoval šéftréner SAZ Martin Pupiš.

Matej Tóth. Foto: TASR, Martin Baumann
Matej Tóth Matej Tóth.

18:58: Taliansky olympijský výbor (CONI) v pondelok rozhodol o pozastavení usporiadania všetkých športových podujatí v krajine. Opatrenie zatiaľ platí do 3. apríla a súvisí so šírením nového koronavírusu.

17:44: Ústredný krízový štáb SR vydal v pondelok nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v krajine, predbežne na dva týždne. Dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini o tom informoval po skončení štvorhodinového zasadnutia štábu.

Tento zákaz je súčasť celoplošného opatrenia určeného pre ústredné orgány štátnej správy, miestnej samosprávy a verejnej správy. Na 14 dní platí pre organizovanie akýchkoľvek verejných podujatí.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 na Slovensku vzrástol v pondelok z piatich na sedem, šéf dosluhujúceho kabinetu na tlačovej konferencii po štábe potvrdil dva nové prípady z Košíc a Martina. Slovenské úrady evidujú aj štvorčlennú rodinu v karanténe v rakúskej prihraničnej obci Kittsee.

14.46 h: Najvyššia slovenská futbalová súťaž Fortuna liga prijala preventívne opatrenia ohľadom šírenia koronavírusu. Týkajú sa najmä obmedzenia interakcie jednotlivých mužstiev vo forme podávania rúk na stretnutiach FL, obmedzenia skúšok hráčov z rizikových oblastí či rešpektovania hygienických opatrení.

„Dôkladne monitorujeme situáciu ohľadom šírenia koronavírusu a rešpektujeme nariadenia príslušných orgánov. Prijali sme opatrenia a o ďalších zmenách budeme verejnosť promptne informovať. Máme už informácie o opatreniach zo strany niektorých miest, momentálne čakáme na závery Ústredného krízového štábu a následne budeme promptne reagovať,“ povedal prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák v tlačovej správe.

Fortuna liga zatiaľ v štandardnom režime. Foto: SITA, Milo Fabian
sneh, futbal, fortuna liga, mšk žilina, Fortuna liga zatiaľ v štandardnom režime.

Zápasy Fortuna ligy by sa mali zatiaľ odohrať v štandardnom režime, ale hrozí aj to, že sa budú hrať bez divákov. „Skutočne závisí aj od príslušných orgánov. Situácia sa môže meniť z minúty na minútu. My budeme rešpektovať nariadenia a poskytneme maximálnu súčinnosť,“ dodal Kozák.

13.12 h: Hokejisti Slovana Bratislava možno začnú play off Tipsport Ligy bez divákov. V pondelok to na tlačovej konferencii načrtol primátor Bratislavy Matúš Vallo a v tejto veci v pondelok ešte zasadne vedenie klubu. Pre šíriaci koronavírus SARS-CoV-2 v hlavnom meste uzavreli v pondelok školy, zoologickú záhradu, ale aj zimný štadión Ondreja Nepelu.

„Vydali sme pokyn na zatvorenie všetkých športovísk spadajúcich pod správu mestskej firmy STaRZ, teda aj Zimného štadióna Ondreja Nepelu,“ uviedol Vallo.

Bez divákov by mal Slovan odohrať aj posledné kolo nadstavby v nedeľu 15. marca proti Popradu. „Hokejové stretnutia sa môžu uskutočniť, ale bez prítomnosti fanúšikov. Snažíme sa obmedziť zhromažďovanie veľkého množstva ľudí na jednom mieste,“ dodal Vallo.

Fanúšikovia hokejového Slovana Bratislava. Foto: TASR, Michal Svítok
Slovan Bratislava, fanúšikovia, Fanúšikovia hokejového Slovana Bratislava.

12.12 h: Európska futbalová únia (UEFA) zakázala v pondelok podávanie rúk vo všetkých stretnutiach Ligy majstrov a Európskej ligy. Prijala odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), opatrenie má znížiť riziko šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

UEFA pristúpila aj k ďalším obmedzeniam. Na utorňajšej odvete osemfinále LM medzi FC Valencia a Atalantou Bergamo sa okrem divákov nezúčastnia ani novinári. Na štadión sa dostanú jedine zamestnanci televízií, ktoré odvysielajú priamy prenos, neuskutočnia sa ani predzápasové mediálne aktivity.

Bez fanúšikov sa odohrá tiež stredajšia odveta osemfinále LM, v ktorej Paríž St. Germain privíta Borussiu Dortmund. V pondelok o tom rozhodla polícia francúzskej metropoly, UEFA zrušila aj pozápasové rozhovory v mix zóne. Francúzska vláda zakázala po celej krajine podujatia pre viac než tisíc ľudí.

7.12 h: Organizátori zrušili pre obavy z koronavírusu tenisový turnaj ATP a WTA v Indian Wells. Ide o prvé významné športové podujatie, ktoré z týchto dôvodov zrušili v USA.

Jeden z najprestížnejších turnajov mimo veľkej štvorky sa mal začať v stredu. Organizátori pôvodne plánovali zvýšené hygienické opatrenia, ale hrať sa napokon nebude vôbec. V kalifornskej oblasti Coachella Valley, kde leží aj Indian Wells, totiž potvrdili prípad nákazy.

„Sme veľmi sklamaní, že turnaj sa neuskutoční, no zdravie a bezpečnosť miestnych obyvateľov, fanúšikov, hráčov, dobrovoľníkov, sponzorov, zamestnancov, predajcov a všetkých zainteresovaných sú na prvom mieste,“ povedal riaditeľ turnaja Tommy Haas pre agentúru AFP.

Pondelok

21.54 h: V Bratislave sa neuskutoční jubilejný 15. ročník ČSOB Bratislava Marathon, plánovaný na 4. a 5. apríla. Informovala o tom v nedeľu na svojom facebookovom profile ministerka školstva Martina Lubyová. „Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu sa ruší ČSOB maratón,“ uviedla.

„Pred niekoľkými minútami sme sa dozvedeli zo sociálnych sietí informáciu, že na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu bol zrušený ČSOB Bratislava Marathon 2020, plánovaný na prvý aprílový víkend. Aktuálne preverujeme detaily všetkých nám dostupných informácií a o celej situácii vás budeme samozrejme informovať,“ reagoval na túto informáciu v nedeľu večer riaditeľ ČSOB Bratislava Marathon Jozef Pukalovič.

18.13 h: Štvrtkový prvý zápas osemfinále Európskej ligy vo futbale medzi Olympiakosom Pireus a Wolverhamptonom Wanderers odohrajú pred prázdnymi tribúnami. Dôvodom sú obavy zo šíriaceho sa koronavírusu. Rozhodla o tom v nedeľu grécka vláda. Všetky športové podujatia v Grécku sa najbližšie dva týždne musia uskutočniť bez prítomnosti divákov, informovala agentúra AFP.

16.40 h: Začiatok play off švajčiarskej hokejovej ligy (NLA) posunuli na 17. marca. Rozhodli o tom predstavitelia klubov na mimoriadnom ligovom stretnutí v Ittigene.

Posledné dve kolá základnej časti sa pre nariadenie vlády odohrali bez divákov, majitelia klubov si rovnaký scenár pre vyraďovačku nechcú pripustiť. „Bolo by veľmi zlé, keby sme mali rozhodujúcu fázu ligy bez divákov,“ uviedol šéf ligy Denis Vaucher pre portál bote.ch.

16.03 h: Viceprezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Kalervo Kummola z Fínska načrtol niekoľko možných scenárov v súvislosti s májovými MS vo Švajčiarsku. Kummola pre portál www.is.fi okrem iného uviedol, že MS sa môžu uskutočniť v oklieštenej verzii bez niekoľkých tímov. Funkcionár dodal, že o osude MS by mohla IIHF rozhodnúť 17. marca, keď sa jej funkcionári stretnú na mimoriadnej schôdzi.

V IIHF vraj už premýšľali o neúčasti... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Česko, Kazachstan V IIHF vraj už premýšľali o neúčasti Kazachstanu na MS.

Kummola pripustil, že predstavitelia IIHF už premýšľali o neúčasti Kazachov na MS, pretože tamojšie miestne orgány zakázali občanom Kazachstanu opustiť krajinu až do začiatku júna. Na najbližšej schôdzi by sa malo rozhodnúť aj o osude MS hráčov do 20 rokov, ktoré sa na prelome rokov 2020/2021 majú konať v kanadských mestách Edmonton a Red Deer.

15.20 h: Vedenie zámorskej NHL uvažuje pre šírenie koronavírusu odohrať zápasy play off bez divákov. Na sociálnej sieti Twitter o tom informoval korešpondent športového kanála Sportsnet Chris Johnston.

Podľa Johnstona vedenie ligy zvažuje možné scenáre. Diskutuje najmä o usporiadaní play off bez divákov, alebo o odohratí zápasov na neutrálnych miestach. V Kanade už zaznamenali viac ako 50 prípadov choroby, v USA je situácia ešte horšia.

14.47 h: Vedenie talianskej futbalovej Serie A nevypočulo žiadosť tamojšieho ministra športu a hráčskej asociácie a neodložilo nedeľný program.

Apel ministra Vincenza Spadafora, ktorý pre šíriaci sa nový koronavírus volal po zrušení zápasov, však spôsobil menší chaos, keď sa úvodný duel FC Parma – SPAL Ferrara začal so 75-minútovým omeškaním.

Spadafora sa stotožnil s návrhom šéfa hráčskej asociácie Damiana Tommasiho, ktorý nechcel vystavovať futbalistov riziku nákazy. V súvislosti s vírusom sa už v Taliansku hrá bez divákov. V noci na nedeľu sa však situácia zhoršila a vláda uzavrela Lombardsko a ďalšie severné regióny. V karanténe sa tak ocitlo šestnásť miliónov obyvateľov.

„V tejto situácii nemá zmysel riskovať zdravie hráčov. Na jednej strane vyžadujeme veľké obete od obyvateľstva v snahe zabrániť šíreniu choroby, na druhej riskujeme zdravie hráčov, rozhodcov aj fanúšikov, ktorí budú určite sledovať zápasy spoločne,“ citovala Spadaforu agentúra AP.

12.41 h: Členovia francúzskych cyklistických tímov Cofidis a Groupama-FDJ, ktorí sú desať dní v karanténe, by mali čoskoro opustiť Spojené arabské emiráty. Jazdci sú izolovaní na štvrtom poschodí hotela v Abú Zabí, kde pre koronavírus koncom februára predčasne ukončili preteky Okolo SAE.

„Vraciame sa domov,“ napísal na twitteri člen tímu Groupama-FDJ Arnaud Démare. „Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí cez deň aj v noci intenzívne pracovali na tom, aby urýchlili náš návrat,“ uviedol generálny manažér Cofidisu Cedric Vassuer.

Zatiaľ nie je známy presný dátum, keď cyklisti oboch tímov budú môcť odísť z Abú Zabí, no malo by to byť pred 14. marcom. Informovala o tom agentúra AFP.

11.35 h: Druhé podujatie tohtoročného majstrovského seriálu formuly 1 Veľká cena Bahrajnu sa 22. marca na okruhu v Sakhire uskutoční bez divákov. Organizátori to oznámili v súvislosti s obavami pred koronavírusom. Veľká cena Bahrajnu je naplánovaná len týždeň po otvorení sezóny v austrálskom Melbourne.

Na Strednom východe je dosiaľ potvrdených 6200 prípadov nakazenia koronavírusom, väčšina z nich pochádza z Iránu. Veľkú cenu Číny v Šanghaji, ktorá mala byť 19. apríla, odložili už skôr pre koronavírus na neurčito. Ohrozené je aj tretie podujatie sezóny VC Vietnamu v Hanoji plánovaná na 5. apríla 2020.

9.32 h: Štyri hlavné zámorské ligy zvažujú možnosť uzavrieť hráčske kabíny v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Basketbalová NBA, hokejová NHL, bejzbalová MLB a futbalová MLS tiež diskutujú o dočasnom zrušení pozápasových tlačových konferencií. Liga amerického futbalu NFL má prestávku medzi sezónami, takže o podobných opatreniach neuvažuje, prezradil to agentúre AP zdroj blízky rokovaniam.

V praxi by opatrenie znamenalo, že sa k hráčom nedostanú novinári na predzápasové interview, do šatní by mali prístup iba hráči a nevyhnutný tímový personál. Súčasťou rokovaní boli aj zástupcovia amerického Centra pre kontrolu chorôb (CDC).

Sobota

21.06 h: Koronavírus obmedzuje v zámorskej NHL už aj prácu novinárov. Vedenie súťaže im totiž dočasne zakázalo po zápasoch vstup do šatní. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol novinár Elliott Friedman.

Vedenie NHL predtým poslalo hráčom listy, v ktorých im odporučili obmedziť kontakty s fanúšikmi, najmä pri žiadosti o autogram.

19.39 h: Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v sobotu rozhodla o zrušení MS žien pre rastúcu hrozbu koronavírusu. Šampionát sa mal konať od 31. marca do 10. apríla v kanadských mestách Halifax a Truro. Informovala o tom agentúra AP, ktorej to potvrdil prezident IIHF René Fasel.

Podľa korešpondenta televízie TSN Darrena Dregera sa do tohto rozhodnutia zapojilo viacero zainteresovaných strán, vrátane predstaviteľov provincie Nové Škótsko. Začiatkom tohto mesiaca IIHF zrušila niekoľko juniorských podujatí, ale MS žien a ďalšie turnaje sa mali uskutočniť podľa plánu.

Na ženskom šampionáte mali v A-skupine štartovať okrem domácej Kanady tímy USA, Fínska, Ruska a Švajčiarska, v béčku Japonsko, Nemecko, Česko, Dánsko a Maďarsko.

Kanadská hokejová federácia už informovala svojich partnerov, že sa MS neuskutočnia.

18.52 h: Taliansku futbalovú Seriu A prerušia v prípade, že bude mať hráč z tímu najvyššej ligy pozitívny test na koronavírus.

„Musíme byť realisti. Je tu konkrétne nebezpečenstvo a my musíme prijať adekvátne opatrenia na ochranu hráčov. Prerušenie súťaže je jedným z nich,“ cituje agentúra SID slová prezidenta národnej federácie FIGC Gabriele Gravinu.

Podľa slov funkcionára by mesto Norimberg rado zrušilo plánovaný marcový medzištátny zápas Nemecka proti Taliansku: „Dúfam, že sa bude hrať, prípadne bez divákov.“

18.12 h: Hráči a hráčky na tenisovom turnaji BNP Paribas Open, ktorý sa začína na budúci týždeň v kalifornskom Indian Wells, budú musieť na kurte používať svoje vlastné uteráky. Loptičky budú dostávať od podávačov v rukaviciach.

„Opatrenia, súvisiace so šírením koronavírusu, oznámili organizátori v piatok,“ informuje agentúra AP. Aj kontakt fanúšikov s hráčmi na podujatí, ktoré je pre svoju obľúbenosť nazývané aj „Piaty Grand Slam“, bude obmedzený na minimum.

Okrem podávačom loptičiek budú mať rukavice aj pracovníci reštaurácií, zásobovači a dobrovoľníci pri vchodoch. Všetky verejné priestory budú každý deň čistené dezinfekčnými prostriedkami.

12.17 h: Európska futbalová únia (UEFA) sa rozhodla nenominovať talianskych rozhodcov na nadchádzajúce zápasy Ligy majstrov a Európskej ligy pre obavy zo šírenia koronavírusu. Taliansko v minulom kole európskych súťaží zastupovali Daniele Orsato, Marco Guida a Davide Massa.

10.51 h: Vedenie basketbalovej NBA informovalo kluby o svojom zámere hrať zápasy bez divákov v prípade, ak sa v krajine výrazne zvýši počet ľudí nakazených koronavírusom. Jednotlivé organizácie zároveň musia zaviesť pravidelné merania teploty u hráčov, členov tímu a rozhodcov.

S týmto scenárom nesúhlasí hviezda Los Angeles Lakers LeBron James, ktorý odmieta hrať pred prázdnymi tribúnami.

„Hrať zápasy bez fanúšikov? Nemožné. Nemá to vyznám. Práve pre nich totiž hrám. Pre nich a pre mojich spoluhráčov. O tom to predsa je. Ak niekedy prídem haly a nebudú tam diváci, jednoducho nenastúpim na zápas. Vedenie sa môže aj na hlavu postaviť,“ citovala Jamesa agentúra AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #NHL #Serie A #koronavírus