Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z kurtov do parlamentu. Matovič premenil tenistov na poslancov

Politické strany po nich vždy rady siahnu. Sú nielen zárukou popularity, ale aj hlasov. Napokon, parlament si bez nich už nemožno ani predstaviť.

03.03.2020 20:32
debata

Aktívni, ale aj bývalí športovci si tentoraz zabezpečili miesta v poslaneckých laviciach. S absolútnou prevahou tenistov na kandidátke Obyčajných ľudí predsedu Igora Matoviča.

Osudová šestka

Karol Kučera je najúspešnejší mužský tenista v histórii slovenskej samostatnosti. Vo svetovom renkingu sa vyšplhal na 6. miesto, v roku 1998 sa prebojoval až do semifinále Australian Open. Dlhoročný reprezentant, ktorý v bohatej kariére ovládol šesť turnajov ATP, mal na kandidátke OĽANO symbolickú šestku. V sobotu dostal takmer 15-tisíc krúžkov.

„Vážim si mandát, ktorý som dostal od voličov. Na novú prácu sa teším a budem k nej pristupovať profesionálne. V oblasti športu je čo vylepšovať a naprávať, chcem byť nápomocný,“ potvrdil pre Pravdu.

Po ukončení aktívnej kariéry trénoval Martina Kližana, aktuálne je šéftrénerom v Národnom tenisovom centre a vedie Filipa Horanského. Poslanecký mandát však bude mať v najbližších rokoch prednosť.

„Pozíciu šéftrénera viac nebudem môcť zastávať – situáciu som riešil aj so Slovenským tenisovým zväzom. Zároveň nebude v mojich silách cestovať a plnohodnotne sa venovať Filipovi Horanskému,“ prezradil Kučera.

Do nového parlamentu sa prebojoval aj jeho kolega z daviscupového tímu – 45-ročný Ján Krošlák. Bývalá svetová 53-ka sa dostala na kandidátku OĽANO na poslednú chvíľu, pôvodne s ním počítali v SaS.

Krošlák získal vo voľbách 2428 preferenčných krúžkov. „Pochopiteľne, mojím absolútnym záujmom zostane aj v parlamentných laviciach šport, preto by som uvítal pôsobenie vo výbore, ktorý sa ním priamo zaoberá. Rád by som sa však zúčastňoval aj na kontrole SIS a vecí súvisiacich s odhaľovaním korupcie na Slovensku,“ zamyslel sa.

Napriek politickej kariére na tenis nezanevrie. „Ak mi zostane čas, rád pomôžem v zlepšovaní sa môjmu synovi alebo niektorému z talentovaných hráčov v NTC,“ povedal.

Pôrodné domy

Do Národnej rady si našla cestu aj Romana Tabaková. Bývalá tenistka bola v roku 2008 najlepšou slovenskou juniorkou. Dobre rozbehnutú kariéru však ukončila borelióza. Stále iba 28-ročná Bratislavčanka sa potom dala na štúdium v New Yorku. Vo vzdelávaní pokračovala neskôr aj vo Veľkej Británii.

Do parlamentu sa dostala zo 44. miesta na kandidátke OĽANO. Získala 3855 preferenčných hlasov. „Pre deti zo sociálne slabších rodín šport vôbec nie je dostupný. Existuje tu veľký priestor vo využívaní európskych fondov na rozvoj športovísk a vybavenie škôl. Na druhej strane – ani súkromné spoločnosti nie sú nijako motivované, aby investovali do športu,“ naznačila svoje možné aktivity počas najbližších štyroch rokov.

Jej dlhodobý plán a akýsi splnený sen však nesúvisí so športom. „Chcem sa podieľať na výstavbe pôrodných domov na Slovensku. Tak, ako to funguje vo Švédsku. Túžim po tom, aby mali ženy pozitívny zážitok z pôrodu a tešili sa naň,“ dodala Tabaková.

Dnes sa tenisu venuje už iba pre zábavu a relax. Hráva slovenskú extraligu za Sláviu Agrofert a v Taliansku za Neapol.

Galis v opozícii

Jediným exšportovcom v opozičných laviciach bude Dušan Galis. Futbalového majstra Európy z roku 1976 a neskoršieho trénera slovenského áčka opätovne nominovala strana Smer. Doterajší vládny splnomocnenec pre šport pôsobí v parlamente od roku 2006.

Väčšia časť športovcov či bývalých profesionálnych športovcov sa do parlamentu nedostala. Na kandidátke Obyčajných ľudí bol okrem troch úspešných tenistov aj niekdajší volejbalový reprezentant Richard Nemec. Z 50. pozície sa mu miesto v poslaneckej lavici neušlo. Má však veľkú šancu dostať sa tam ako náhradník.

Dušan Galis. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Dušan Galis Dušan Galis.

Na futbalistov stavila dosiaľ vládna SNS. Strana však získala iba tri percentá hlasov a do parlamentu sa neprebojovala. Dušan Tittel mal od voličov 5608 preferenčných krúžkov, Tibor Jančula iba 760. Za národniarov kandidoval aj hokejový brankár Eduard Hartmann.

SaS mala v talóne hokejbalistu Róberta Kaššu (114. miesto), koalícia PS-Spolu zasa päťnásobného víťaza paralympijských hier – paralyžiara Jakuba Kraka (131.). Demokratická strana dala šancu bývalej krasokorčuliarke Oľge Beständigovej.

Medzi kandidátmi ĽSNS bol na 84. mieste hokejista a bývalý generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja Róbert Pukalovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Karol Kučera #Ján Krošlák #Romana Tabák