Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvesí koronavírus aj Saganove nohy z pedálov?

V lekárňach nezoženiete rúška, v obchodoch múku či cestoviny, cez víkend si na televíznej obrazovke možno nepozriete Petra Sagana. Obavy pred koronavírusom sú dokonca také veľké, že podľa niektorých je v hre už aj zrušenie letnej olympiády v Tokiu.

02.03.2020 19:00
Peter Sagan Foto: ,
Ako ovplyvní koronavírus súťažný kalendár Petra Sagana?
debata

Desiatky tisíc nakazených po celom svete, stovky mŕtvych. Podľa virológov budú tieto čísla počas najbližších týždňov rásť. Bezpečnostné opatrenia už priamo doliehajú na športovcov. Aj slovenských.

Meter a pol ďalej

Hviezdna Petra Vlhová má za sebou neobyčajný víkend. Nie preto, že v talianskom stredisku La Thuile v sobotu dosiahla životný výsledok v superobrovskom slalome – 4. miesto. Ani zrušený nedeľňajší kombinačný program nebol v lyžiarskom svete ničím výnimočným. Takými však boli pravidlá, ktorými sa pretekárky, ale aj zástupcovia médií v Alpách riadili.

V mixzóne museli byť od seba vzdialení jeden a pol metra. Výnimkou neboli ani rozhovory v priamych prenosoch. Novinári a lyžiarky mali k dispozícii odlišné mikrofóny. Medzinárodná lyžiarska federácia okrem toho zrušila aj slávnostné žrebovanie štartových čísel i všetky tlačové konferencie. Zakázala dokonca aj podávanie rúk.

Novinári sa do tesného kontaktu s Petrou... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Novinári sa do tesného kontaktu s Petrou Vlhovou v La Thuile nedostali.

Preto, že koronavírus v Európe šarapatí predovšetkým v Taliansku. V krajine, kde by sa od 18. do 22. marca malo konať aj finále Svetového pohára. Vyvrcholenie zjazdárskej sezóny však zatiaľ ohrozené nie je. A podľa Jany Gantnerovej ml. je málo pravdepodobné, že by sa pretekárky napokon dolu svahom vôbec nespustili.

"Pozitívne je, že to nezrušili. Ide o oblasť, kde nie je výskyt ochorenia. Problémom sú peniaze. Medzinárodná lyžiarska federácia ako organizátor pretekov musí každé podujatie poistiť. Na koronavírus sa však táto zábezpeka nevzťahuje, čiže by nedostali ani cent.

Preto FIS bude tlačiť, aby sa preteky išli hoci aj bez divákov. Iné je to napríklad s poveternostnými podmienkami, ako naposledy v Ofterschwangu. Pokiaľ sú nepriaznivé, poisťovne organizátorom uhradia aspoň časť z nákladov," prezradila pre Pravdu zaujímavú informáciu.

Zlá správa dorazila z Česka, kde od nedele evidujú prvých nakazených. Bezpečnostná rada štátu rozhodla o tom, že prestížne víkendové podujatie v biatlone v Novom Meste na Morave sa uskutoční bez divákov.

Nieee. Jediné miesto, kde sa na pretekoch... Foto: TASR, Michal Svítok
Ivona Fialková. Nieee. Jediné miesto, kde sa na pretekoch Svetového pohára cítim ako doma, napísal po zrušení podujatia v NMnM Ivona Fialková.

Organizátori očakávali, že ich tam príde až 30-tisíc. „Toto je jediné stredisko, kde sa na pretekoch cítim ako doma,“ žialila nad verdiktom slovenská reprezentantka Ivona Fialková.

Česi tak budú počítať škody. Svetový pohár bez divákov síce bude lacnejší, ale škodám sa nevyhne. Jiří Hamza, šéf organizačného výboru, ich odhaduje niekde na úrovni 1,5 až 2 miliónov eur.

Cyklisti majú problém

Rýchlo šíriaci sa vírus je už aj v pelotóne. Na pretekoch Okolo Spojených arabských emirátov museli zrušiť posledné dve etapy. Ukázalo sa, že dvaja talianski jazdci mali pozitívne testy. Ohrozené sú však aj oveľa známejšie cyklistické podujatia. Vrátane jedného z vrcholov jari, monumentálnej klasiky Miláno – San Remo.

„Rovnako ako všetci, aj my sa obávame toho, čo sa deje. Zároveň dúfame, že sa časom situácia zlepší a že počet nakazených ľudí sa nezvýši. Rozhodujúcim faktorom bude počet takýchto prípadov. Miláno je jedným z dvoch miest, ktoré doteraz zaznamenalo najviac prípadov koronavírusu,“ potvrdil Mauro Vegni pre špecializovaný portál cyclingnews.com.

Vegni je šéfom spoločnosti RCS Sport, ktorá organizuje aj preteky Tirreno-Adriatico, Giro d’Italia či Strade Bianche. Posledné menované podujatie, na ktorom bude štartovať aj Peter Sagan, sa bude konať najbližšiu nedeľu. Ohrozené vraj zatiaľ nie je.

„V tejto chvíli to v Toskánsku vyzerá v poriadku. Myslím si, že tu nebude problém, ale situáciu budeme monitorovať,“ poznamenal na začiatku minulého týždňa.

Zatiaľ čo preteky Miláno – San Remo to majú nahnuté, organizátori ďalších dvoch monumentov – Okolo Flámska a Paríž – Roubaix – problémy nehlásia. „Vieme, čo sa deje v Európe, ale napriek tomu obavy nemám,“ vyhlásil Scott Sunderland, riaditeľ flámskeho podujatia.

Ako ovplyvní koronavírus súťažný kalendár Petra... Foto: SITA/AP, Stephane Mantey
Peter Sagan Ako ovplyvní koronavírus súťažný kalendár Petra Sagana?

Len pre pripomenutie, Sagan sa po nedeľňajších pretekoch Strade Bianche presunie na Tirreno – Adriatico (11. – 17. marca). Jeho ďalší program je nasledovný: 21. 3. Miláno – San Remo s veľkým otáznikom, 27. 3. E3 Harelbeke, 29. 3. Gent – Wevelgem, 5. 4. Okolo Flámska a o týždeň neskôr Paríž – Roubaix.

Pochopiteľne, aj v tomto prípade platí, že všetko má v rukách koronavírus. Napokon, Belgičania včera oznámili šesť nových prípadov nakazenia.

Bez divákov nie

Vo Švajčiarsku – v krajine, ktorá chce v máji usporiadať svetový šampionát v hokeji – ich evidujú pätnásť. Ligové zápasy sa už teraz hrajú bez diváckej kulisy a tak nečudo, že nad organizáciou MS sa zmráka.

„Udržiavame úzky kontakt s organizátormi a chceme analyzovať situáciu. Počkáme do 15. marca, uvidíme, ako sa to vyvinie. Majstrovstvá sveta sa nebudú konať na prázdnych štadiónoch, nemalo by to význam,“ citoval šéfa svetového hokeja Reného Fasela denník Blick.

Radšej nič ako zápasy duchov, vyhlásil... Foto: TASR, Milan Kapusta
Slovenskí hokejisti Radšej nič ako zápasy duchov, vyhlásil prezident Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel.

Organizátori aj Švajčiarska hokejová federácia v súčasnosti rokujú s vládou. „Nikto nevie, aká bude situácia. Nasledujúce dva týždne nám povedia viac o situácii s koronavírusom, odborníci tvrdia, že ak sa počasie zmení, vírus zmizne. My MS rušiť nebudeme. Ale ak nám to prikáže vláda, urobíme to,“ dodal hokejový funkcionár.

Aj olympiáda?

Koronavírus nestraší iba podujatia, ktoré sú naplánované v dohľadnom čase, začína sa rozprávať aj o najväčšom športovom sviatku – olympijských hrách v Tokiu. Tie sú na programe na prelome júla a augusta. Pochybnosti vyjadril Dick Pound, najdlhšie slúžiaci člen Medzinárodného olympijského výboru.

„Musí sa pripraviť neskutočné množstvo vecí, začať organizovať olympijská dedina, hotely, strava, médiá potrebujú čas na vybudovanie štúdií, to sa nedá spraviť za pár týždňov,“ povedal v rozhovore pre agentúru AP. Podľa Pounda treba rozhodnúť o ich konaní najmenej tri mesiace pred začiatkom.

"Máj by mohol byť posledný termín, kedy by ešte mohlo prísť k nejakému rozhodnutiu. Hovorí sa, že olympiáda by mohla byť preložená na nasledujúce leto. Stále sa spoliehame na to, že svet zvládne boj s koronavírusom.

Musíme byť pripravení na všetko, od zrušenia olympijských hier až po ich termínový presun," pridal sa v rozhovore pre TABLET.TV renomovaný atletický odborník Alfons Juck.

Ako koronavírus poznačí dianie v športe, zatiaľ nevedno. Isté je, že niekoľko významným podujatí už organizátori zrušili či preložili. Do dlhého zoznamu včera pribudli majstrovstvá sveta v rýchlokorčuľovaní v Južnej Kórei.

Odohrajú slovenskí futbalisti baráž o postup na... Foto: TASR, Martin Baumann
Slovenskí futbalisti, Odohrajú slovenskí futbalisti baráž o postup na ME proti Írsku? A za akých okolností?

Už 26. marca privítajú Slováci futbalistov Írska v baráži o tohtoročný európsky šampionát. Zápas, ktorý by sa mal hrať v Bratislave, tiež môže mať niekoľko scenárov. Najpravdepodob­nejší, že sa uskutoční v riadnom termíne s diváckou kulisou. Ale aj dva krízové – s prázdnymi tribúnami alebo v inom termíne.

„V tomto momente nič nemôžem vylúčiť. Situáciu pozorne sledujem a verím, že rozšírenie vírusu bude ustupovať. Žiaľ, aktuálne sa zdá, že postihnutých oblastí pribúda. Ak budeme musieť preložiť zápasy na iný termín alebo ich odohrať bez divákov, spravíme to,“ pripustil pre BBC šéf FIFA Gianni Infantino.

Napriek všetkým problém stále platí, že nech už koronavírus vo svete športu napácha akékoľvek škody, stále len športom zostane. A predovšetkým: len aby horšie nebolo!

Zrušené, resp. odložené športové podujatia

Halové majstrovstvá sveta v atletike
VC Číny formuly 1
Svetový pohár v alpskom lyžovaní v Jen-čchingu
Majstrovstvá sveta v modernom päťboji
Maratóny v Hongkongu a v Pchjongjangu
Futbalové zápasy talianskej a švajčiarskej ligy
VC Kataru v triede MotoGP a VC Thajska cestných motocyklov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #OH 2020 #ME vo futbale 2020 #koronavírus #MS v hokeji 2020