Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serie A je v karanténe. Monument Miláno - San Remo nemá plán B

Vedenie talianskej futbalovej ligy navrhuje kvôli hrozbe nákazy koronavírusom odohrať zápasy pred prázdnymi tribúnami.

24.02.2020 18:14
San Siro Foto: ,
Nápis o zrušení zápasu talianskej ligy medzi Interom a Sampdoriou pri vstupe na milánsky štadión San Siro.
debata

„Prezident Serie A Paolo Dal Pino požiadal vládu, aby nerušila stretnutia v ohrozených oblastiach,“ informuje agentúra dpa.

Obmedzenia by sa týkali regiónov Lombardsko, Benátsko, Piemont, Emilia-Romagna a Furlansko-Júlske Benátky. Cez víkend zrušili na Apeninskom polostrove štyri stretnutia najvyššej súťaže.

Okrem duelov Serie A požiadala Talianska futbalová federácia (FIGC) o súhlas s odohraním štvrtkového stretnutia Európskej ligy UEFA medzi Interom Miláno a Ludogorcom Razgrad na štadióne Giuseppeho Meazzu pred prázdnymi tribúnami.

„Prijímanie opatrení je správne, ale so zápasmi bez divákov nesúhlasím. Sú srdcom nášho športu a musíme sa s nimi deliť o zážitok. Musíme na tento problém nájsť iné riešenie,“ cituje agentúra SID slová trénera Lazia Rím Simone Inzaghiho.

„Serie A v karanténe,“ napísal v pondelok denník Gazzetta dello Sport. Na utorok je naplánované rokovanie ministra športu Vincenza Spadaforu s predstaviteľmi národného olympijského výboru CONI.

„Našou povinnosťou je podporovať vládu v záujme verejného zdravia,“ reagoval prezident CONI Giovanni Malago.

Všetky tohtotýždňové podujatia v krajine zrušila Talianska lyžiarska federácia (FISI). Pôvodne sa zákaz súťaží týkal len regiónov Lombardska a Benátska, no funkcionári v pondelok rozšírili nariadenie celoplošne.

Predstaví sa Petra Vlhová v La Thuile? Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová Predstaví sa Petra Vlhová v La Thuile?

V prípade víkendového podujatia Svetového pohára alpských lyžiarok v La Thuile musí vydať verdikt Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS). La Thuile leží v hornatom regióne Valle d’Aosta, ktorý nie je koronavírusom priamo ohrozený. Na sobotný super G a nedeľnú kombináciu sa chystá aj slovenská reprezentantka Petra Vlhová, jej štart však závisí tiež od stavu zraneného kolena.

Od 18. do 22. marca je v ďalšom talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo na programe finále SP. „Do polovice marca uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Dúfam, že dovtedy sa upokojí,“ povedal Malago pre RAI Sport.

Zrušia najdlhšie preteky?

Úvodným vrcholom cyklistickej sezóny už tradične býva monumentálna klasika Miláno – San Remo. Aj tento rok ju má v pláne absolvovať aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan, no vedúci organizačného výboru Mauro Vegni sa obáva toho, že z bezpečnostných dôvodov budú musieť byť najdlhšie preteky sezóny pre koronavírus zrušené.

„Rovnako ako všetci, aj my sa obávame toho, čo sa deje. Zároveň dúfame, že sa časom situácia zlepší a že počet nakazených ľudí sa nezvýši. Rozhodujúcim faktorom bude počet takýchto prípadov a či bude situácia pod kontrolou. Miláno je jedným z dvoch miest, ktoré doteraz zaznamenalo najviac prípadov koronavírusu. Budeme sa riadiť pokynmi vlády a ministerstva zdravotníctva,“ vyjadril sa Vegni pre špecializovaný portál cyclingnews.com.

Mauro Vegni je šéfom spoločnosti RCS Sport, ktorá takisto organizuje aj preteky Tirreno-Adriatico, Giro d’Italia či Strade Bianche. Posledné menované podujatie sa koná už o necelé dva týždne, ale vraj by nemalo byť v ohrození.

„V tejto chvíli to v Toskánsku, kde sa koná Strade Bianche, vyzerá v poriadku. Myslím si, že tu nebude problém, ale situáciu budeme monitorovať,“ povedal Vegni.

Podľa Vegniho by prípadné zredukovanie trate klasiky Miláno – San Remo nebolo vhodným riešením.

„Momentálne nemáme plán B. Nemalo by zmysel skrátiť tri štvrtiny pretekov. Môžeme sledovať iba vyhlásenia vlády. Stále máme štyri týždne,“ dodal Vegni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan