Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhá šanca na život. Zahnali démonov, ašpirujú na trón

Stáli nad priepasťou a vyhrali. Niečo oveľa väčšie než boxerský zápas, titul či tučnú finančnú odmenu. V osudných momentoch si zvolili náročnejšie východisko a to z nich robí šampiónov. Nielen v ringu, ale aj v živote.

22.02.2020 17:16
Fury, Wilder Foto: ,
Prvý zápas Tysona Furyho (vpravo) s Deontayom Wilderom skončil remízou.
debata

Priznali samovražedné myšlienky, ani jeden z nich už nemusel žiť. Američan Deontay Wilder (34) zaháňal démonov, keď bol na dne. Brit Tyson Fury (31) bol blízko ku skratovému vyústeniu na vrchole kariéry.

Nad vrcholom nie je nič

Samozvaný „Kráľ cigánov“ v novembri 2015 ukončil jedenásťročnú vládu Vladimira Klička, vzal mu tituly všetkých prestížnych organizácií. Furyho zaväzovala zmluva k odvete s Ukrajincom. Po prvej tlačovej konferencii pred druhým zápasom bolo zrejmé, že sa neuskutoční.

Brit mal výraznú nadváhu, jeho rétorika predznamenávala vážne problémy. Dosiahol všetko, kam smeroval roky driny a odriekania. Po najväčšom víťazstve kariéry nenachádzal motiváciu čo i len vstať z postele. Obhájiť miesto na tróne nebolo dostatočnou výzvou. Fury vyhasol, podľahol depresiám, drogám a alkoholu. Vyjedol sa na 175 kilogramov.

"S depresiami bojujem celý život, po víťazstve nad Kličkom to vyvrcholilo. Zdolal som Mount Everest a nič nad ním nebolo. Nevedel som, kam mám ísť a čo robiť ďalej. Pohltila ma úzkosť, chcel som zomrieť.

Jedného dňa som nasadol do auta a rútil sa v plnej rýchlosti proti múru. No potom mi hlas pošepkal, že toto nemôžem urobiť rodine. Vystúpil som z auta a vyhľadal pomoc," hovorí Fury v dokumente ITV.

Vyliečil si telo (schudol 60 kg) i myseľ, po dva a pol roku sa vrátil do ringu. Bojuje, aj keď démoni minulosti nezmizli úplne.

„Počas tréningovej rutiny je to fajn. No v nedeľu mám voľný deň, samovražedné myšlienky sa vracajú. Tréningy ma držia pri živote. Ak sa na ne vykašlem, v priebehu jedného roka budem mŕtvy. To je isté,“ hovorí Fury o behu na dlhú trať pre Behind The Gloves.

O mentálnych problémoch rozpráva otvorene, chce inšpirovať a zjednocovať komunitu. Po 30 zápasoch je naďalej nezdolaný, nezvíťazil len nad Wilderom, s ktorým ho v nedeľu nadránom čaká odveta.

Pripravený zabiť sa

„Bronzový bombardér“ taktiež ešte nenašiel premožiteľa, má úchvatnú bilanciu 42 víťazstiev a 1 remízu. Obhajuje opasok organizácie WBC, v hre je i voľný titul magazínu The Ring. Aj on v minulosti čelil silnejším súperom, než na akých naráža v ringu.

Bolo to tri roky pred profesionálnym debutom. Wilder mal 19 rokov, pracoval ako čašník v palacinkárni a narodila sa mu dcérka. Na svet prišla s poškodením chrbtice. Tínedžer nenachádzal spôsob, ako financovať nákladnú liečbu.

"V tom čase som prišiel aj o rodinu. Bol som mladý a vystrašený, hľadal som životnú cestu. Mal som sa postarať o chorú dcérku, ktorá potrebovala viac lásky než ostatné deti.

Dospelo to do bodu, keď som sedel so zbraňou v ruke, pripravený siahnuť si na život. Myslel som si, že samovražda je jediný spôsob. Myslel som len na seba," prezrádza Wilder v rozhovore pre BT Sport.

Box bol poslednou nádejou, ako zarobiť peniaze. Američan sa presadil, dnes je tretí najlepšie zarábajúci pästiar na svete. A podľa mnohých je výkonnostne najlepší, hoci v prvom zápase mal bližšie k víťazstvu Fury.

Práve medzi týmito dvoma boxermi hľadajú experti kráľa ťažkej váhy. Hoci tituly troch zo štyroch najprestížnejších organizácií drží Brit Anthony Joshua. Ten sa priamym rivalom v politickej hre peňazí, akou box vždy bol, zatiaľ vyhýba.

No ešte hlasnejšie volanie víťaza nedeľnej odvety bude opäť o niečo ťažšie ignorovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tyson Fury #Deontay Wilder