Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Démoni nezmizli. Fury: Mám samovražedné myšlienky

Zdolal jedného z najlepších v histórii a bol na absolútnom vrchole. Zákonite, odtiaľ vedie cesta len nadol. Tyson Fury (31) namiesto postupného zostupu absolvoval skok. Bez padáku.

13.02.2020 21:32
Tyson Fury Foto: ,
Ak sa vykašlem na tréningy, v priebehu jedného roka budem mŕtvy, mrazí zo slov Tysona Furyho.
debata

Britský boxer ťažkej váhy s bilanciou 29 víťazstiev a 1 remíza nenachádzal motiváciu, aby čo i len vstal z postele. Dosiahol všetko, kam smeroval roky driny a odriekania. Za jeden večer sa po víťazstve nad Vladimirom Kličkom stal majstrom sveta organizácií WBA, WBO, IBF, IBO a magazínu The Ring.

Po oceľovom Ukrajincovi čakali na „Kráľa cigánov“ ešte náročnejší súperi. Vyhasnutie, nedostatok motivácie, depresie, alkohol, drogy… A v neposlednom rade chorobné prejedanie sa.

„Vyzeral som ako prasa,“ ohliadol sa späť Fury v programe Behind The Gloves. Rodák z Manchestru absolvoval liečenie. Ozdravil si telo i ducha. Po dva a pol roku sa vrátil do ringu, odvtedy má na konte štyri víťazstvá a remízu s doposiaľ taktiež nezdolaným Američanom Deontayom Wilderom.

Už o dva týždne ich čaká odveta o Wilderov titul organizácie WBC a uvoľnený opasok magazínu The Ring. Fury sa vrátil medzi špičku a chce späť tituly, ktoré mu vzali. A aj keď sa zdá byť na vrchole fyzických i mentálnych síl, nie je tomu tak.

"V týždni, keď mám tréningovú rutinu, je to fajn. No potom príde nedeľa, keď mám voľný deň. Dostavia sa samovražedné myšlienky. Nezáleží na tom, či som v tréningovom kempe alebo doma. Mám pocit, že sa mi zrútil svet a nechcem viac žiť.

Prehryziem sa celým dňom a v posteli si večer vravím – super, zajtra sa opäť začína rutina. Takto vytrvávam, tréningy ma držia pri živote. Ak sa vykašlem na tréningy, v priebehu jedného roka budem mŕtvy. To je isté," mrazí zo slov Tysona Furyho.

Fanúšikovia v reakcii na rozhovor vyjadrili obavy. Život Furyho už raz visel na vlásku. Chcel si naň siahnuť.

"Jedného dňa som sa zobudil s myšlienkou – dnes je ten deň, ukončím to. Sadol som si do auta a vo veľkej rýchlosti som sa rútil proti múru. Nemal som ambíciu žiť ďalej.

No potom som počul hlas, ktorý mi hovoril, aby som to nespravil a nezničil život mojej rodine. Ihneď som vystúpil z auta a to bol prvý moment, keď som si povedal – teraz alebo nikdy, musím sa dať dokopy," vravel Fury v dokumente ITV.

Z vystupovania pästiara v ostatných mesiacoch sa zdalo, že vážne mentálne problémy už úplne prekonal. Chodil na prednášky a inšpiroval depresiami trpiacich ľudí nielen vo Veľkej Británii.

Najnovšie vyhlásenia Furyho však naznačujú, že odbornú pomoc a trpezlivosť naďalej potrebuje aj boxerský šampión. Žiť v rutine okolo tréningov a zápasov nemôže večne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tyson Fury