Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malá krajina veľkých šampiónov. Prečo je Slovinsko synonymom úspechu?

Vo svete si nás neraz mýlia. Obzvlášť v športe. Slovakia - Slovenia, biela, modrá, červená a trojvŕšie na štátnom znaku, akurát namiesto dvojkríža tri hviezdičky. Pre väčšinu cudzincov je to jedno a to isté.

13.02.2020 05:00
Roglič Foto: ,
Slovinská cyklistická hviezda Primož Roglič.
debata

Lenže nie je…

Slovinsko je čo do počtu obyvateľov dvaapolkrát menšie a minimálne toľkokrát úspešnejšie. Pre krajinu, ktorá má iba dva milióny ľudí, je šport akousi výkladnou skriňou. A pre ostatných dôkazom, že aj malé štáty majú právo na veľké úspechy.

„Veru, často si nás mýlia. Spomínam si na majstrovstvá Európy v plávaní v Berlíne 2002, naša Alenka Kejžarová skončila tretia, ale na slávnostnom ceremoniáli stúpala pod strop haly slovenská vlajka. To isté sa stalo v roku 2014 na šampionáte vo vodnom slalome vo Viedni hliadke Savšek, Božič, Berčič. Podobné chyby sa v minulosti akiste stali aj v opačnom garde. Nič s tým zrejme nenarobíme,“ pousmial sa Siniša Uroševič, reportér denníka Delo.

So slovinskými športovcami precestoval za dve dekády prakticky celý svet. A musí sa obracať, lebo jeden úspech strieda druhý. V posledných rokoch sa akoby s nimi roztrhlo vrece.

Súdržné kolektívy

Napokon, jeden čerstvý dôkaz. Slovinskí hádzanári sa na začiatku aktuálneho roka dostali do semifinále ME. Vlani zasa hviezdili pod vysokou sieťou. Mužská reprezentácia stroskotala až vo finále na Srbsku. V semifinále dokonca pretlačila silných Poliakov.

Luka Dončič s trofejou pre najlepšieho nováčika... Foto: SITA/AP, Gary A. Vasquez
NBA Luka Luka Dončič s trofejou pre najlepšieho nováčika NBA 2018/19.

Ani basketbal im nejde od ruky. V roku 2017 národný tím šokoval starý kontinent. K zlatu ho doviedol mladíček Luka Dončič – v súčasnosti jedna z najväčších svetových hviezd.

Vo futbale sú solídny priemer, brankár Jan Oblak však absolútnou špičkou. V hokeji sa z času na čas tiež zaradia medzi elitu. Krajina, ktorá nemá ani dvesto aktívnych hráčov (seniorov) a väčšina z nich sa narodila v malom mestečku Jesenice, dokáže potrápiť aj oveľa silnejšie národy. A vyprodukovať megahviezdu, akou je Anže Kopitar.

Dôvodov týchto neobyčajných výsledkov je viac. Jedným z nich môžu byť aj súdržné kolektívy hráčov, ktoré sa navzájom roky dobre poznali a podliehali inteligentnému vedeniu.

Ešte predtým, ako spomenieme úspechy individuálnych športovcov – tých je tiež viac ako dosť – malé zamyslenie, prečo sa stredoeurópska krajina tak výrazne presadzuje v globalizovanom športe.

Anže Kopitar v drese Los Angeles Kings. Foto: SITA/AP, Marcio Jose Sanchez
Anže Kopitar Anže Kopitar v drese Los Angeles Kings.

Slovinsko je malý, ale mimoriadne rozmanitý štát. Ponúka nespočetné množstvo outdoorových aktivít. Je ako Európa vo vrecku. Pomer mestských a vidieckych oblastí je 50:50, avšak mestá sú malé. Väčšina ľudí, ktorí v nich bývajú, tak majú prírodu za rohom.

Športová infraštruktúra je pomerne rozvinutá, mnohé zariadenia sa využívajú aj na rekreačný šport. Ak k tomu pripočítate nadšený národ, úspechy sa môžu dostaviť. Podľa štatistík sa až 61 percent populácie nad šestnásť rokov aktívne zapája do športových aktivít, ďalších 23 v nedostatočnej miere a iba 16 nerobí nič.

Slovinsko síce nie je žiadne Švajčiarsko, ani najbohatšia krajina na svete, ale s HDP na obyvateľa vo výške takmer 28-tisíc amerických dolárov je najlepšie situované zo všetkých postkomunistických štátov. Podľa OECD má tiež najnižšiu príjmovú nerovnosť.

„Je ako škandinávske krajiny. Bez ropy, IKEI, Lega či značky Nokia, ale s oveľa lepšou klímou. Väčšina obyvateľstva si šport jednoducho môže dovoliť,“ napísal portál slovenia.info.

Majú svojho Sagana

Zoznam bývalých úspešných športovcov pochádzajúcich zo Slovinska je dlhý ako diaľnica medzi Mariborom a Ľubľanou. Tenistka Mima Jaušovecová, alpská lyžiarka Tina Mazeová, basketbalista Jure Zdovc, futbalisti Srečko Katanec a Zlatko Zahovič, veslár Iztok Čop či kladivár Primož Kozmus.

Tadej Pogačar na Vuelte 2019. Foto: SITA/AP, Mark J. Terrill
Tadej Pogačar Tadej Pogačar na Vuelte 2019.

Ten aktuálny nie je o nič menej hviezdny. Napokon, stačí sa pozrieť na minuloročnú anketu o najlepšieho športovca v krajine. Medzi pätnásť najlepších mužov sa napríklad nedostal hviezdny Kopitar.

Suverénnym víťazom sa vlani stal cyklista Primož Roglič, tretí na Giro d'Italia a vládca na španielskej Vuelte. Príbeh rodáka z Trbovlje je vskutku neobyčajný. V roku 2007 sa stal juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach, o štyri sezóny neskôr zaletel v Obertsdorfe na značku 183 metrov. O rok vymenil dlhé skokanky za pretekársky bicykel.

Ak Slovensko má Sagana a potom dlho, dlho nič, Slovinci sú na tom o poznanie lepšie. Vedia, že ak 30-ročný Roglič o pár sezón skončí, výsledky bude nosiť mladý Tadej Pogačar. Stále iba 21-ročný jazdec skončil vlani na Vuelte tretí! A v ankete o slovinského športovca roka štvrtý. Medzi cyklistické esá sa dostali Dončič a Tim Gajser – majster sveta v motokrose.

„Slovinsko vždy malo svojich hrdinov. Sme malý národ, ktorý rád športuje – každý víkend nás môžete vidieť na bicykli, alebo v niektorom z lyžiarskych stredísk. A navyše – máme obrovský talent,“ doplnil Uroševič.

Počas víkendu budú môcť Slovinci dekorovať najlepšie lyžiarky. V Kranjskej Gore sú na programe preteky v slalome a obrovskom slalome. Šanca, že na konci dňa bude v známom alpskom stredisku viať bielo-modro-červená trikolóra, je veľká. Petra Vlhová je však slovenská šampiónka.

Žiaľ, jedna z mála…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Anže Kopitar #Primož Roglič #Luka Dončič #Tadej Pogačar