Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Napínavá Banskobystrická latka. Svetový výkon roka vyrovnali hneď dvaja výškari

Kubánsky výškar Luis Zayas zvíťazil na utorňajšom 26. ročníku Banskobystrickej latky. V hale na Štiavničkách pokoril 233 centimetrov rovnako ako druhý Jamal Wilson z Bahám, na treťom mieste skončil Brit Tom Gale (231).

11.02.2020 22:12
Matúš Bubeník Foto: ,
Slovenský výškar Matúš Bubeník počas 26. ročníka Banskobystrickej latky.
debata

Jediný slovenský reprezentant v súťaži mužov Matúš Bubeník obsadil v šestnásťčlennom štartovom poli dvanástu priečku výkonom 220 cm.

V napínavej koncovke zostali v hre už iba Zayas a Wilson, zdolaním 233 cm splnili olympijský limit do Tokia, utvorili si osobné rekordy a vyrovnali Galeov svetový výkon roka. Za maximom mítingu Katarčana Mutaza Essu Barshima z roku 2015 (240) zaostali o sedem centimetrov. Predovšetkým kubánsky objav prechádzal súťažou sebavedomo, vynechal úvodné dve výšky a dokonca aj 228 cm a prvýkrát sa pomýlil až na méte 235.

Po druhom pokuse však utrpel zranenie a na tretí sa už len symbolicky rozbehol. Wilson nevyužil ponúknutú šancu a vzhľadom na počet pokusov sa umiestnil za Zayasom.

„Teším sa, že som splnil olympijský limit. Na budúci rok sa opäť vynasnažím predviesť čo najlepšie predstavenie,“ povedal Zayas.

Dvadsaťdeväťročný Bubeník si s rezervou hneď poradil s otváracou výškou 210. Na 215 musel raz opravovať, o ďalších päť centimetrov vyššie sa dostal na prvý pokus, 225 cm však už bolo nad jeho sily.

Pri ôsmej účasti na BBL ho limitovali aj problémy s achilovkou: „Evidentne som sa s tým nepopasoval. Mal som vyššie ambície aj napriek achilovke. Je to náročné, keď to bolí, tuhne to, dlho sa čaká. Nemôžem si tú súťaž užiť tak, že si sadnem, odpočiniem a pripravím sa na ďalší pokus. Musím tam pobehovať, držať to v teple. To je šport, keď sa trénuje naplno, prídu aj zranenia, keď sa ide na pol plynu, nie sú výkony. Išli sme do rizika.“

Pódiové umiestnenia dekoroval najvýznamnejší hosť podujatia a úradujúci svetový rekordér Javier Sotomayor z Kuby, ktorého víťazstvom potešil 22-ročný krajan a nasledovník. Prišli tiež štvornásobný miestny víťaz Stefan Holm zo Švédska, v Banskej Bystrici koučoval zverenku Sofie Skoogovú, či najlepší slovenský šprintér Ján Volko. Medzi ženami sa radovala Ukrajinka Jaroslava Mahučichová (196), domáca Tatiana Dunajská skončila jedenásta (180).

Svetový rekordér v skoku do výšky Javier... Foto: SITA, Jakub Julény
Javier Sotomayor Svetový rekordér v skoku do výšky Javier Sotomayor (vpravo v popredí) počas 26. ročníka Banskobystrickej latky.

BBL má štatút European Athletics Indoor Special Premium, teda najvyšší možný v rámci európskych halových mítingov ako jediné výškarské podujatie. Pri bodovaní do svetových rebríčkov je to C-kategória, čo je dôležité vzhľadom na olympijskú kvalifikáciu.

Prvá osmička medzi mužmi aj ženami získala od 60 po 25 bodov za umiestnenie. V rebríčku bodovania mítingov skončila Banskobystrická latka v roku 2019 na siedmom mieste na svete spomedzi všetkých špecializovaných podujatí v hale a vonku (vrátane vrhačských a pod.). Medzi halovými výškami je jednoznačná svetová jednotka.

26. Banskobystrická latka – muži:

1. Luis Zayas (Kuba) 233*, 2. Jamal Wilson (Bah.) 233*, 3. Tom Gale (V. Brit.) 231, 4. Sylwester Bednarek (Poľ.) 228, 5. Edgar Rivera (Mex.) 225*, 6. Naoto Tobe (Jap.) 225*, 7. Čang Kuo-wej (Čína), Maxim Nedosekov (Biel.) obaja 225*, 9. Silvano Chesani (Tal.), Donald Thomas (Bah.), Mathew Sawe (Keňa) všetci 220*, 12. Matúš BUBENÍK (SR) 220*, 13. Adrijus Glebauskas (Lit.) 220*, 14. Alperen Acet (Tur.), Kostadinos Baniótis (Gréc.) obaja 215, 16. Joel Castro (Portor.) 210
*rozhodol počet pokusov

debata chyba
Viac na túto tému: #Luis Zayas #Banskobystrická latka 2020