Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledná šanca. Rusi sa odvolali voči trestu, rozhodne arbitráž

Rusko sa odvolalo proti štvorročnému zákazu účasti na vrcholných športových podujatiach, ktorý mu udelila Svetová antidopingová agentúra (WADA).

27.12.2019 12:38
Rusko Soči ZOH Foto: ,
Fanúšik Ruska počas ZOH 2014 v Soči.
debata (2)

Ruská antidopingová agentúra RUSADA poslala vedeniu WADA list s vyjadrením nesúhlasu s trestom. Po tomto kroku sa teraz prípadom začne zaoberať Športový arbitrážny súd (CAS).

WADA 9. decembra potrestala Rusko za zmanipulovanie dát z moskovskej laboratória. Rozhodla, že najbližšie štyri roky nesmie krajina na olympijských a paralympijských hrách a svetových šampionátoch vystupovať pod svojou vlajkou a so svojou hymnou.

Na vrcholných podujatiach vrátane OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by sa mohli ako neutrálni športovci predstaviť len tí ruskí pretekári, ktorí preukázateľne nemajú so systematickým dopingom v krajine nič spoločné.

Vedenie RUSADA následne deklarovalo, že sa proti sankciám odvolá. Riaditeľ agentúry Jurij Ganus v piatok informoval o odoslaní listu s formálnym nesúhlasom a ďalších dokumentov. Rusi majú vlastnú analýzu, ktorá nezrovnalosti v dátach vysvetľuje nestabilitou softvéru používaného v moskovskom laboratóriu a zásahmi zo zahraničia.

Verdikt WADA tak bude posudzovať arbitráž. CAS po obdržaní odvolania vyberie trojčlenný tím arbitrov, ktorí potom budú mať tri mesiace na rozhodnutie.

2 debata chyba