Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iráncovi zakázali nastúpiť proti Izraelčanovi. Chystá radikálny krok

Druhý najlepší juniorský šachista sveta Alírezá Fírúzdža už nemieni reprezentovať Irán.

25.12.2019 15:46
Ilustračná snímka, šach Foto:
Ilustračná snímka.
debata (1)

Podľa médií sa šestnásťročný veľmajster rozhodol na protest proti zákazu hrania so súpermi z Izraela, ktorý predstavitelia iránskeho režimu neuznávajú.

Vo svetovom rebríčku federácie FIDE patrí Fírúzdžovi 29. miesto. V apríli médiá uviedli, že na turnaji v Nemecku si odmietol sadnúť k šachovnici proti izraelskému súperovi. Teraz však mladý hráč iránskych činovníkov informoval o želanie zmeniť občianstvo.

Za jeho rozhodnutím môže podľa agentúry Reuters stáť aj to, že nechcel chýbať na MS v rapid šachu, ktoré sa začnú vo štvrtok v Moskve. Tam sa Irán neprihlásil, Fírúzdža je v štartovej listine uvedený pod vlajkou FIDE.

„Žije vo Francúzsku a zrejme bude chcieť hrať zaň alebo za USA,“ povedal predseda iránskej šachovej federácie.

V októbri vylúčili Irán zo svojich súťaží medzinárodná federácia džuda, kým reprezentanti neprestanú bojkotovať súboje s izraelskými súpermi. Na tohtoročných MS v Tokiu nútili iránski funkcionári odstúpiť Sajída Mollajího z kategórie do 81 kg, aby nenarazil na Izraelčana.

Minuloročný majster sveta Mollají odmietol a v súťaži pokračoval. Kvôli obavám o život sa potom nevrátil do vlasti a žije v utajení v Nemecku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Alírezá Fírúzdža