Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vianoce sú ako preteky. Pointou sa stalo preťať cieľovú čiaru

Keď sme sa pred rokom rozprávali o jej olympijských úspechoch i zdravotných problémoch, vážna atmosféra zatienila uvoľnenú.

25.12.2019 06:26
debata (1)
Martina Moravcová na galavečere k ankete... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Martina Moravcová Martina Moravcová na galavečere k ankete Športovec roka 2016.

Na prosbu o rozhovor s vianočnou tematikou však odpovedala Martina Moravcová (43) s radosťou. A pribudlo smiechu, nezabudnuteľných zážitkov so salónkami či starosti s elfami. Bývalá slovenská plavkyňa žije striedavo v Texase a rodných Piešťanoch.

Zaspomínala si na 17. november 1989, porovnávala vtedajšie Vianoce s terajšími a aj americké so slovenskými. „Doba i svet môžu byť iné. Vianoce sú však vždy o tom istom – o stretnutí s blízkymi,“ tvrdí dvojnásobná strieborná medailistka z olympijských hier v Sydney 2000.

Čo vám na Vianociach najviac prekáža?

Hmm… Myslíte z hľadiska atmosféry alebo napríklad jedál či zvykov?

To máte toľko výhrad?

Nie, ale nájdu sa rôzne veci, ktoré mi prekážajú.

Napríklad?

Tak začnem tým jedlom. Všetko, čo si na sviatky dáme, mám rada. Koláče a iné tradičné maškrty – všetko mi chutí. Doma máme tradíciu, že na štedrovečernom nechýba kapor. Už to však nie je ono, akosi od toho ľudia upúšťajú. Ryba sa im zdá mastnejšia, potom si radšej vyberajú pstruha či lososa.

A čo zhon pred Vianocami? Zvládate ho alebo sa vás netýka?

To je ďalšia vec, ktorá mi prekáža. Mám pocit, že sú to nejaké preteky. A keď do Vianoc stihneme poupratovať, navariť, napiecť, všetko vyleštiť a ešte aj nachystať darčeky, tak sme preťali cieľovú čiaru. Hnevá ma, keď je práve toto to najdôležitejšie.

V bazéne ste boli na seba veľmi tvrdá. Ste taká aj ako mama, ktorá vytvára vianočnú atmosféru deťom?

Och, v tomto som určite laxnejšia. Priznám sa, že tieto veci neprežívam. Iste, aj ja chcem mať poriadok a niečo dobré pod zub, ale neberiem to ako prioritu. Pravdou však je, že niekedy mi robí obrovské problémy kupovanie darčekov.

To nie ste jediná…

Príde mi to čudné, lebo máme toľko možností z hľadiska výberu a je aj jednoduchšie sa k darčekom dopracovať, napríklad cez internet. Pri deťoch to nie je náročné. Napíšu si list, ktorý je zoznamom ich želaní. Náročnejšie je to u dospelých. Keď mám niečo vybrať bratovi, zapotím sa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Fall is here! Pumpkins, rain and colder weather....

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Moravcová (@martinamoravcova_swimmer),

Nie je to paradox? Pamätáte si aj socializmus a vtedajší sortiment darčekov bol skromnejší.

Súhlasím, je. Náročnosť vidím aj v tom, že momentálne si každý kúpi, čo potrebuje. Niekedy je veľmi namáhavé niečo vybrať, ale veľakrát ma pri dospelých zachránili buď veci do domácnosti alebo výlet či krátka dovolenka.

Aký najkrajší darček ste dostali?

Koľko máte času?! Asi si nespomeniem hneď na nejaký konkrétny. Určite som radosť pod stromčekom najviac prežívala ako dieťa. Keď mi vtedy darovali niečo úzkoprofilové zo západného sveta, bola som nadšená. Boli iné časy, stálo sa aj na mandarínky. Mať ich doma v topánke na Mikuláša bol obrovský sviatok. Pravidelne som na Vianoce dostávala krásne značkové plavky. U nás boli také hrozné socialistické, vôbec sa mi nepáčili. Takže západniarske mali pre mňa aj kvôli dizajnu i kvalite obrovskú hodnotu.

V dnešnej dobe deti dostávajú darčeky v omnoho vyššej hodnote i kvantite ako v minulosti, súhlasíte?

Aj ja som dostávala viac vecí – ak počítam ponožky a podobne. Moja mama šila, takže som mala zimnú bundu či súpravu ako zo škatuľky. Vtedy boli na výber možno dva druhy zo všetkého v hnusnom tesile. Takže som sa módnym kúskom z výroby, kde mama šila, vždy potešila. Obšila nás všetkých – podľa módnych trendov západného sveta. A značky oblečenia vyšila ručne a výraznými farbami (smiech). Je však pravda, že hračky sme vtedy nemali. Skôr sme dostali športové veci – loptu, lyže a podobne.

V roku 2019 si pripomíname 30. výročie nežnej revolúcie. Bolo ju cítiť aj pod vianočným stromčekom v Piešťanoch?

Vtedy som mala trinásť rokov. Nespomínam si, čo sa vtedy dialo. Bola som príliš malá na to, aby som sa niekam plietla či zapájala. Boli to pre mňa sviatky ako každé iné. Nevnímala som, že prebieha politická trma-vrma.

V čom boli socialistické Vianoce iné ako kapitalistické?

Ja vidím najväčší rozdiel v snehu. Vtedy ho bolo kopec, teraz žiaden. Hádzali sme prskavky z balkóna do snehu, teraz by sme podpálili trávu. Vianočné stromčeky boli iné. Museli sme trebárs vyrábať salónky.

Vyrábať?

Áno. Kúpili sa napríklad želé cukríky aj celofán a mali sme krásny rodinný večer pri výrobe salóniek. Otec ich zbožňoval, tak to aj vyzeralo.

Najväčší úspech dosiahla Martina Moravcová na... Foto: Profimedia
Martina Moravcová Najväčší úspech dosiahla Martina Moravcová na olympiáde v Sydney 2000, kde vybojovala dve strieborné medaily.

Padli mu za obeť, keď sa objavili na stromčeku?

Jasné. Vždy ich zjedol a zabalil papier späť tak, aby to nebolo vidieť. Avšak neskôr ho to aj dobehlo. Viackrát prišiel a zisťoval, ktorá je plná. Niekoľkokrát sa mu stalo, že stlačil len prázdny papier a lamentoval. Bolo to skvelé obdobie, mám naň nádherné spomienky.

Niečo také už naše deti zrejme nezažijú…

Veru nie a je to škoda. Aj to dotváralo vianočného ducha. Faktom je, že pomaly sa vytráca. Spomínam si, že sa pieklo o dušu. Koláčov a dobrôt sme mali na mraky. Teraz? Niektorí pečú len minimum, iní si dokonca vianočné pečivo rovno objednajú. Vtedy boli Vianoce menej uponáhľané. Neviem, čím to je, možno ľudia boli z práce o tretej doma a mali viac času. Teraz? Kým dovezú deti domov z krúžkov, je už tma.

A nemôže to byť skôr tým, že sa zameriavame na zbytočnosti, ako napríklad lesknúci sa nábytok?

Možno na tom niečo bude.

Akú činnosť počas vianočného obdobia nesmiete vynechať?

Veľmi rada chodím na vianočné trhy. Vziať si do ruky punč alebo varené víno a trochu premrznúť od nôh. Postretávať známych a prehodiť pár slov. To je vec, ktorá kedysi nebola taká rozšírená. Dnes je bežná aj v menších mestách. Považujem to za posun k lepšiemu. Vianočná atmosféra sa presunula viac von a spája ľudí. Iste, aj blikajúcich svetiel a výzdoby je viac, ale duch Vianoc sa vďaka punču a varenému vínu presunul z uzavretých domovov na ulicu.

A čo pečenie – ide vám?

Zatiaľ nikomu neprišlo zle alebo sa neotrávil. Už nepečieme tak veľa, ako kedysi. Robíme najmä linecké pečivo, vanilkové rožky, kokosové guličky a podobne. Pomáhajú nám aj deti, baví ich to. Pár dní pred Vianocami začneme a všetko v pohode stihneme. Stáva sa, že aj nejaké koláče dostaneme. A keď niečo chýba, tak zbehneme do obchodu.

Spievate koledy?

Nie, nie, nie… Nerobievali sme to. Známi nám však radi zavinšujú a zaspievajú. My sme skôr vďačné obecenstvo ako speváci.

Zháňate darčeky pod stromček vopred alebo na poslednú chvíľu?

Je to rôzne. Ako som spomínala pri deťoch – je to ľahšie, pri dospelých mi to viac trvá. Nemám však pocit, že by ma tlačil čas. Navyše, v USA sú Vianoce trochu iné.

Martina Moravcová. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Martina Moravcová Martina Moravcová.

V čom?

Stromčeky sa stavajú už v novembri pred Dňom vďakyvzdania. Mám pocit, že každým rokom prichádzajú Vianoce skôr. Nakoľko my ich trávime prevažne na Slovensku, chceli sme si ich trochu užiť aj v Texase.

A čo zvyky? V čom sú najväčšie zmeny?

Na Deň vďakyvzdania aj na Vianoce jedávajú morku. Darčeky sa nerozbaľujú po večeri ako na Slovensku, ale až 25. decembra ráno. Deti potom dobrovoľne idú do postele. Atmosféra je podobná, hoci my si ju užívame častejšie na Slovensku. Rodiny sa snažia byť spolu. Veľakrát cestujú radšej 12 hodín autom s darčekmi cez pol USA, ako dve lietadlom. Momentálne však mám najväčšie starosti s elfami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#elvesarrived #almostchristmas #elvesontheshelf #dogisafamilymember

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Moravcová (@martinamoravcova_swimmer),

Pomocníkmi Santa Clausa?

Áno. Vlani sme ich ešte nemali. Boli sme však na návšteve u kamarátov, kde ich mali niekoľko. Čelila som otázkam detí, prečo ich nemáme. Odvetila som: Nevedeli ste o nich, ale ak si ich budete želať, možno prídu aj k nám domov. A tak máme dvoch – Toma a Viki. Je to s nimi zaujímavé…

V čom?

Začiatkom decembra priletia a sledujú, ako sa deti správajú a každý večer chodia Santovi na severný pól hlásiť, či sú dobré. Podľa toho ich čakajú pod stromčekom darčeky. Každé ráno však musia byť na inom mieste a deti ich nesmú chytať, aby nestratili kúzlo. S manželom máme veľakrát obrovskú hlavu a pýtame sa: Pohli sa naši Elfovia? Nepohli?

Čo človek neurobí pre radosť detí, všakže?

Veru. Každé ráno hľadajú, kde pristáli. Nakoľko však budeme tráviť Vianoce na Slovensku, musia ísť pomocníci Santu s nami.

Ale tu majú konkurenta – Ježiška.

Ani nehovorte… Minulé Vianoce, keď už viac začali rozmýšľať, ako je to s darčekmi a Santom či Ježiškom naozaj, sme boli na omši. Ježiš pribitý na kríži v kostole bol záhadou a keď sme prišli domov, nasledovala spŕška otázok. Ako môže Ježiško nosiť darčeky, keď je pribitý na kríži? A teraz im na to odpovedzte… Byť rodičom je niekedy obrovská improvizácia. Ale ako som povedala, stojí to za to. Stále veríme, že darčeky nosí Santa. Je to také milé klamstvo.

Ale aj obrovská výzva, nie?

Nikdy v živote som nemusela takto improvizovať. Vysvetliť, ako Santa všetko stihne za jeden večer. Prečo si u babky, ktorá má slabý dôchodok, nemôžu pýtať darček za sto eur. A aj to, ako je to so Santom, ktorý sa s veľkým bruchom prepchá cez komín až dole k nám.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Good evening. Dinner time. Family picture.

Príspevok, ktorý zdieľa Martina Moravcová (@martinamoravcova_swimmer),

Čo najviac poteší pod stromčekom zrelú ženu a matku?

Pre mňa je najdôležitejšie, aby sme boli všetci zdraví a mohli sa opäť stretnúť aj v roku 2020. Zatiaľ je to – musím zaklopať – všetko v poriadku. Naše Vianoce sú vždy rodinné a priateľské. Sme z malého mesta a všetci na jednej kôpke. Človek sa na ňu vždy veľmi teší. Najmä keď je od nej vzdialený tisíce kilometrov.

Vizitka Martiny Moravcovej

Narodila sa 16. januára 1976 v Piešťanoch. Olympijskú premiéru si odkrútila ako 16-ročná v Barcelone 1992 v drese Československa. Najväčší úspech dosiahla o osem rokov, keď získala v Sydney dve strieborné medaily na 200 metrov voľným spôsobom a 100 m motýlik. Celkovo sa zúčastnila piatich letných olympiád, čo z nej robí slovenskú rekordérku. Na vrcholných podujatiach získala 67 medailí. Prekonala 3 svetové, 17 európskych a 207 slovenských rekordov. Žije striedavo na Slovensku a v Spojených štátoch amerických. Je vydatá a má dcéru Karolínu (9) a syna Michala (5).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Moravcová