Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi ukázali prstom na človeka, ktorý ich usvedčil. Manipuloval, tvrdia

Ruská vyšetrovacia komisia obvinila Grigorija Rodčenkova z úmyselnej manipulácie s dátami z moskovského laboratória.

22.12.2019 15:14
Rusko, Moskva, doping Foto:
Ruské anti-dopingové laboratórium v Moskve.
debata (200)

Práve bývalý riaditeľ zariadenia ako prvý odhalil štátom organizovaný doping v ruskom športe. Jeho právnik ruské obvinenia označil za nonsens.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) v decembri vylúčila Rusko z globálnych podujatí pre falšovanie dát z moskovského laboratória. Rusi teraz tvrdia, že za nezrovnalosti môže Rodčenkov a neidentifikovaná osoba. Dáta mali sfalšovať ešte v roku 2015, predtým ako Rodčenkov utiekol do USA.

„Všetky dôkazy svedčia o tom, že Rodčenkov spolu s ďalšou osobou uskutočnili zmeny v elektronickej databáze za účelom skreslenia výsledkov antidopingových testov,“ citovala stanovisko vyšetrovateľov agentúra AP.

Rodčenkov sa po zverejnení informácií o ruskom dopingu stal korunným svedkom WADA. V súčasnosti sa ukrýva na neznámom mieste pod ochranou americkej vlády. Jeho právnik Jim Walden všetky obvinenia poprel.

„Rodčenkov sa ani nemohol prihlásiť do inkriminovanej databázy a nevieme o tom, že by tak spravil niekto iný. Je to smiešne. Myslím si, že zo strany Ruska ide iba o zahmlievanie,“ povedal Walden pre agentúru AP.

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Grigorij Rodčenkov #ruský doping