Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čaputová podpísala novelu. Má zachrániť aj budúcnosť Tipsport Ligy

Profesionálni športovci budú mať možnosť rozhodnúť sa, či s klubmi podpíšu zamestnaneckú zmluvu, alebo budú svoju činnosť vykonávať ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok podpísala novelu zákona o športe, ktorá tieto zmeny prináša.

20.12.2019 20:04
Richard Lintner. Foto: ,
Richard Lintner (vľavo) sa bál o kvalitu a budúcnosť Tipsport Ligy.
debata

Profesionálny športovec bude môcť na základe novely vykonávať športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu alebo ako SZČO na základe zmluvy podľa Občianskeho či Obchodného zákonníka.

Návrh legislatívnej úpravy predložili poslanci za SNS a bývalí športovci Dušan Tittel a Tibor Jančula. Zámer odôvodnili tým, že aplikačná prax, ktorá doteraz nedovoľovala športovcom v kolektívnych športoch vykonávať svoju činnosť ako SZČO, neprimerane obmedzovala ich zmluvnú voľnosť.

Nová legislatíva umožní tiež športovým organizáciám možnosť regulácie prestupov aj športovcov, ktorí vykonávajú športovú činnosť v prospech konkrétnej športovej organizácie ako SZČO.

Poslanci schválili novelu aj s pozmeňujúcimi návrhmi poslankyne Evy Smolíkovej (SNS), ktorými sa zabezpečuje minimálny zákonný štandard zmluvných vzťahov medzi športovcami a športovými organizáciami vo vzťahu k športovcom, ktorí vykonávajú šport ako samostatne zárobkovú činnosť v zmluvnom vzťahu so športovou organizáciou.

Súčasť návrhov Smolíkovej je aj úprava, že oprávnenie profesionálneho športovca vykonávať šport ako samostatne zárobkovo činná osoba vzniká dňom zápisu profesionálneho športovca do registra fyzických osôb v športe.

Súčasť schválenej novely je aj pozmeňujúci návrh poslanca Ľubomíra Petráka (Smer-SD), ktorým sa upravuje vydávanie oprávnení na podnikanie športovým odborníkom. Táto úprava podľa Petráka presnejšie definuje procesy a príslušnosť orgánov štátnej správy pri začatí, pozastavení a ukončení podnikania.

Nová legislatíva nadobudne účinnosť 1. februára 2020.

Lintner: Potrebujeme novelu zákona. Inak je liga ohrozená
„Ak to dospeje do stavu, že bude povinnosťou mať profesionálnych hokejistov ako zamestnancov, obávam sa o existenciu najvyššej hokejovej ligy…“ Viac čítajte TU.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #novela #Tipsport Liga #Zuzana Čaputová