Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Počkajme, vyzýva Putin. Čo môže očistiť Rusov?

Ako sme informovali, Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) sa podľa očakávania odvolá proti trestu Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), ktorá vylúčila Rusko na štyri roky z vrcholných športových podujatí.

20.12.2019 08:04
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (12)

Kauzu tak posúdi športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.

„RUSADA sa odvolá do 10 až 15 dní,“ uviedol predseda dozornej rady RUSADA Alexander Ivlev. Termín pre podanie odvolania vyprší 30. decembra.

Verdikt WADA tak bude posudzovať arbitráž. „O tejto záležitosti sa bude rokovať v právnom kontexte. Naše argumenty považujeme za pomerne silné a uvidíme, ako sa to vyvinie,“ doplnil Ivlev.

Rusi majú vlastnú analýzu, ktorá nezrovnalosti v dátach vysvetľuje nestabilitou softvéru používaného v moskovskom laboratóriu a zásahmi zo zahraničia.

Na podanie odvolania už po vynesení trestu vyzýval ruský prezident Vladimir Putin. Rozhodnutie WADA označil za politicky motivované a za porušenie olympijskej charty. Ruskému olympijskému výboru totiž WADA nič nevyčíta.

Svoj postoj ruská hlava štátu zopakovala na štvrtkovej bilančnej tlačovej konferencii.

„Z môjho pohľadu je toto rozhodnutie nielen nespravodlivé, ale odporuje aj zdravému rozumu,“ povedal Putin.

Tvrdí, že Rusi už za doping dostatočne pykali povinnosťou súťažiť v neutrálnych farbách na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Odmieta princíp kolektívnej viny, ktorá podľa neho WADA uplatnila.

„Akýkoľvek trest by mal byť individuálny. Keď niekoho chytia, tak je trest úplne prirodzený a fér. Ale keď je prevažná väčšina športovcov čistá, tak ako im môžu e ukladať sankcie?“ čudoval sa Putin.

Kauzu nepovažuje za uzavretú. „Mali by sme pokojne počkať na všetky relevantné rozhodnutia vrátane verdiktu arbitrážneho súdu. Vieme, v akej sme pozícii. Ruskí športovci budú ďalej trénovať na všetky súťaže,“ doplnil.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ruský doping