Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podľa očakávania. Športovcom roka je Vlhová

V tradičnej novinárskej ankete Športovec roka 2019 vyhrali Petra Vlhová a hliadka vodných slalomárov.

19.12.2019 22:16
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (8)

V činohernej sále novej budovy Slovenského národného divadla vo štvrtok večer slávnostne vyhlásili výsledky tradičnej ankety Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN) Športovec roka 2019.

V ankete, ktorá v bývalom Československu písala svoju tradíciu už od roku 1959 a v rámci samostatnej Slovenskej republiky od roku 1993, premiérovo triumfovala majsterka sveta v obrovskom slalome a jedna z najlepších alpských lyžiarok súčasnosti Petra Vlhová.

Na ďalších dvoch priečkach skončili víťazi z predošlých dvoch rokov a trojnásobní najúspešnejší v ankete – biatlonistka Anastasia Kuzminová a cyklista Peter Sagan.

V kategórii kolektívov najviac hlasov dostala hliadka vodných slalomárov 3×C1 mužov Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš, ktorá si deviatykrát za sebou vybojovala na majstrovstvách sveta v Seu d'Urgell majstrovský titul. Druhé miesto obsadila hokejbalová reprezentácia Slovenska, tretí skončil štvorkajak rýchlostných kanoistov na olympijskej trati 500 m.

Na snímke najúspešnejší kolektív hliadky... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava šport Športovec roka 2019 anketa galavečer BAX Na snímke najúspešnejší kolektív hliadky vodných slalomárov zľava Matej Beňuš, Michal Martikán a Alexander Slovkovský počas slávnostného vyhlásenia výsledkov ankety Športovec roka 2019.

V tohtoročnej ankete hlasovalo 91 členov KŠR SSN, čo je druhý najnižší počet odovzdaných lístkov v histórii. Hlasy dostalo 38 jednotlivcov a 12 športových kolektívov. Za Športovú legendu na slávnosti vyhlásili niekdajšieho skvelého atléta, bežca na 800 a 1500 m Jozefa Plachého.

Vlhová sa stala po Martine Moravcovej, Elene Kaliskej, Anastasii Kuzminovej a Zuzane Rehák Štefečekovej piatou ženou, ktorá triumfovala v tradičnej novinárskej ankete v ére samostatnosti. Pred dvoma rokmi bola členkou najúspešnejšieho slovenského kolektívu roka. Rekordérkou v 27-ročnej histórii slovenskej ankety zostáva naďalej plavkyňa Martina Moravcová (šesť prvenstiev). O dve víťazstvá menej má vodný slalomár Michal Martikán. Z predošlých víťazov dostala tento rok hlasy okrem Kuzminovej a Sagana aj Zuzana Rehák Štefečeková.

Meno Petry Vlhovej nechýbalo na ani jednom hlasovacom lístku, pričom 71-krát bola prvá, šestnásťkrát druhá, dvakrát tretia, raz štvrtá i piata. Mená Kuzminovej a Sagana chýbali len na jednom lístku. Najväčší boj v desiatke bol o 7. miesto, do posledného momentu hlasovania sa oň uchádzali biatlonistka Paulína Fialková, strelkyňa Danka Barteková a vodný slalomár Matej Beňuš. Napokon Fialková predstihla o jeden bod Bartekovú a o päť Beňuša.

Až záverečný deň hlasovania rozhodol o zložení kompletnej desiatky, deväť mien bolo istých takmer už od začiatku, ale na 10. priečke priebežného poradia sa striedali Henrieta Farkašová s Milanom Škriniarom. Napokon z ich súboja vyšiel úspešnejšie futbalista Interu Miláno a premiérovo sa dostal do top10 ankety. Najúspešnejšiu slovenskú paralympioničku zdolal o desať bodov.

Okrem Škriniara je nováčikom medzi desiatkou laureátov tenista Filip Polášek. Stálicou ankety je Peter Sagan, ktorý sa v top10 objavil prvýkrát v roku 2011 a odvtedy nechýbal ani raz a s výnimkou 2014 bol vždy na pódiu.

Sedemkrát sa medzi desiatku najúspešnejších športovcov a športovkýň na Slovensku dostala Anastasia Kuzminová, šesťkrát Zdeno Chára. Petra Vlhová je v top10 štvrtý raz, Matej Beňuš tretí. Ján Volko, Paulína Fialková a Danka Barteková sa predstavili na galavečere druhýkrát.

Po dvoch druhých a piatich tretích miestach vystúpila na vrchol vodnoslalomárska hliadka 3×C1. Hokejbalisti sa do elitnej trojky kolektívov dostali premiérovo. Štvorkajaky na 500 i 1000 m v rôznom zložení sú už stálice ankety, veď jej laureátmi boli doteraz desaťkrát.

VIZITKY LAUREÁTOV ANKETY ŠPORTOVEC ROKA 2019

PROFILY JEDNOTLIVCI

1. PETRA VLHOVÁ (zjazdové lyžovanie)

Zima 2018/19 bola pre ňu najúspešnejšia v doterajšej kariére. Ako prvá Slovenka sa stala majsterkou sveta, vo švédskom Aare vyhrala obrovský slalom.

Na šampionáte pridala aj striebro v kombinácii a bronz v slalome. V hodnotení Svetového pohára skončila druhá celkove aj v obrovskom slalome a slalome. V SP 2018/19 dosiahla spolu 5 víťazstiev a 14 pódiových umiestení.

Od začiatku roka 2019 vyhrala paralelné slalomy v Osle a St. Moritzi, slalom vo Flachau, obrovské slalomy v Maribore a Špindlerovom Mlyne, druhá bola v slalomoch v Záhrebe a Killingtone a tretia v slalomoch v Špindlerovom Mlyne a Soldeu i obrovskom slalome v Soldeu.

Narodená 13. júna 1995 v Liptovskom Mikuláši. Členka VŠC Dukla Banská Bystrica a Ski teamu Vlha Liptovský Mikuláš. Tréner Livio Magoni. V prvej desiatke ankety je štvrtý raz, vlani bola štvrtá, v roku 2017 skončila druhá a 2016 desiata, pred dvoma rokmi bola aj členkou víťazného družstva.

2. ANASTASIA KUZMINOVÁ (biatlon)

Prvýkrát v kariére sa stala majsterkou sveta, v Östersunde vyhrala rýchlostné preteky na 7,5 km. Na poslednom podujatí Svetového pohára v Osle sklopila v stíhacích pretekoch na 10 km prvýkrát na významnom medzinárodnom podujatí všetkých dvadsať terčov.

V konečnom hodnotení Svetového pohára skončila tretia, získala malý glóbus za rýchlostné preteky a bola tretia v poradí stíhacích pretekov.

K decembrovému triumfu (2018) v Novom Meste na Morave pridala po Novom roku víťazstvá v šprintoch v Ruhpoldingu a Osle, na bájnom Holmenkollene pridala aj víťazstvo v stíhacích pretekoch.

Narodená 28. augusta 1984 v Ťumeni (Rusko). Členka Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Tréner Daniel Kuzmin. V top 10 ankety je po siedmy raz, v rokoch 2010, 2014 a 2018 zvíťazila, v rokoch 2009 aj 2011 bola piata, 2013 siedma. Vlani bola aj členka víťazného družstva.

3. PETER SAGAN (cyklistika)

Na Tour de France získal siedmykrát v kariére zelený dres najlepšieho v bodovacej súťaži a prekonal rekord Nemca Erika Zabela. Zároveň utvoril na Tour rekord v počte dní jedného pretekára v niektorom z premiantských dresov.

V daždivom a veternom počasí na majstrovstvách sveta v Yorkshire skončil piaty. V závere mal z favoritov najviac síl, ale sólovo už nedokázal zlikvidovať náskok pretekárov z úniku.

V roku 2019 dosiahol štyri etapové triumfy. Po jednej etape vyhral na Tour de France, Tour Down Under, Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska. Počas 71 súťažných dní absolvoval 11 586 kilometrov a 35-krát bol v elitnej desiatke.

Narodený 26. januára 1990 v Žiline. Člen tímu Bora – Hansgrohe. Tréner Patxi Villa. Stálica ankety, v prvej desiatke je už deviaty raz za sebou. V rokoch 2013, 2015 a 2017 zvíťazil, v rokoch 2012, 2016 a 2018 bol druhý, 2011 tretí a v roku 2014 piaty.

4. JÁN VOLKO (atletika)

Ako prvý rodák zo Slovenska vyhral mužský šprint na vonkajších alebo halových majstrovstvách Európy. Na kontinentálnom šampionáte 2019 pod strechou v Glasgowe napriek zdravotným problémom senzačne triumfoval v behu na 60 m.

Na Európskych hrách v Minsku si vybojoval striebro na 100 metrov a dosiahol najvýraznejší slovenský výsledok.

V hale utvoril najlepšie slovenské výkony histórie na 150 m (15,89) a 300 m (33,76). Sezónu 2019 musel predčasne ukončiť pre svalové zranenie.

Aj keď hovorí, že s letnou sezónou, počas ktorej neúspešne naháňal limity na 100 a 200 m na majstrovstvá sveta do katarskej Dauhy, je spokojný, zároveň priznáva, že nebola taká dobrá ako tie predošlé.

Narodený 2. novembra 1996 v Bratislave. Člen klubu Naša atletika Bratislava a Športového centra polície. Tréneri Naďa Bendová a Róbert Kresťanko. V top 10 ankety je druhýkrát, v roku 2017 bol štvrtý.

5. ZDENO CHÁRA (ľadový hokej)

Rešpektovaný muž NHL, dlhoročný kapitán Bostonu Bruins. S obdivom k nemu vzhliadajú nielen pre jeho hokejové kvality, ale aj povahové črty a vodcovské schopnosti.

Najvyšší i najstarší muž súčasnej NHL už čosi stratil z rýchlosti na ľade, ale jeho dosah na Bruins je obrovský. Finále Stanleyho pohára dohrával s fraktúrami čeľuste, ktorú mu držali pokope len dve doštičky a niekoľko drôtikov a skrutiek.

Na tvári mal ochrannú masku a chcel pomôcť Bruins k slávnej trofeji. Vo finále Stanleyho pohára si zahral tretíkrát v kariére, úspech z roku 2011 nezopakoval. Hokejista roka 2019 na Slovensku nedávno odohral ako 21. hráč v histórii a tretí Európan 1500. zápas v zámorskej súťaži.

Narodený 18. marca 1977 v Trenčíne. Člen klubu NHL Boston Bruins. Tréner Bruce Cassidy. V top 10 ankety je šiestykrát, dvakrát bol druhý (2009, 2011), raz piaty (2013), šiesty (2012) a ôsmy (2004).

6. FILIP POLÁŠEK (tenis) – V roku 2019 dosiahol viac úspechov ako pred prerušením kariéry pred pár rokmi. Štvorhru vyhral na turnajoch ATP v Kitzbüheli, Cincinnati a Pekingu, na ďalších dvoch podujatiach elitného okruhu bol vo finále, na challengeroch uspel v debli šesťkrát.

Po boku Chorváta Ivana Dodiga si zahral v semifinále Wimbledonu a spoločne nechýbali vo štvorhre ani na koncoročnom ATP Finals v Londýne, kde skončili účinkovanie v základnej skupine. Na začiatku roka bol v deblovom rebríčku ATP na 164. mieste, v novembri sa dostal sa do elitnej desiatky (10. miesto je jeho maximum) a sezónu zakončí na 13. pozícii na svete. Z 85 tohtosezónnych súťažných stretnutí bolo až 68 víťazných. Po jedenástich rokoch sa stal opäť Tenistom roka na Slovensku.

Narodený 21. júla 1985 vo Zvolene. Člen klubu TK LOVE 4 tennis Bratislava. Tréneri Erik Csarnakovics, Leoš Friedl, Pavel Šmela. V top 10 ankety je premiérovo.

7. PAULÍNA FIALKOVÁ (biatlon) – Po kvalitnej príprave patrila najmä v prvej časti predošlej zimy 2018/2019 medzi najlepšie biatlonistky. Vytúženého víťazstva sa zatiaľ ešte nedočkala, šesť pódiových umiestnení a celková 6. priečka v konečnom poradí Svetového pohára však potvrdzujú príslušnosť k elite.

Výbornú sezónu podčiarklo druhé miesto v hodnotení bojov o malý krištáľový glóbus vo vytrvalostných pretekoch a tretie v pretekoch s hromadným štartom. V kalendárnom roku 2019 bola tretia v pretekoch s hromadným štartom v Ruhpoldingu a bronzová v šprinte v Osle. Na MS v Östersunde bola blízko k medaile vo vytrvalostných pretekoch, v ktorých skončila piata. Cenný kov jej uletel pokazeným posledným výstrelom.

Narodená 25. októbra 1992 v Brezne. Členka AŠK Dukla a VŠC Dukla Banská Bystrica. Tréneri Anna Murínová a Martin Bajčičák. V top 10 ankety je druhýkrát, vlani skončila ôsma a bola aj členka víťazného družstva.

8. DANKA BARTEKOVÁ (streľba) – Podľa úplných predstáv jej vyšli až posledné veľké preteky v sezóne 2019. Na majstrovstvách Európy na obľúbenej strelnici v Lonate obhájila titul majsterky starého kontinentu z Leobersdorfu a zároveň pomohla družstvu k strieborným medailám. Na najvyšší stupienok na ME vystúpila v individuálnom skeete po rokoch 2008, 2010 a 2018 štvrtýkrát v kariére.

Rok začala triumfami na pretekoch v skeete na Cypre a v Katare. Na Európskych hrách v Minsku ju sklamalo 9. miesto, chuť si nenapravila ani na MS v Lonate, na ktorých skončila až sedemnásta, čo bolo jej druhé najhoršie umiestenie v dlhej kariére. Na európskom šampionáte na lonatskej strelnici o dva mesiace neskôr však zdvihla hlavu a ukázala svoje kvality.

Narodená 19. októbra 1984 v Trenčíne. Členka Športového centra polície a ŠKP Bratislava. Tréner Sandro Bellini. V top 10 ankety je druhýkrát, v roku 2012 bola tretia.

9. MATEJ BEŇUŠ (vodný slalom) – Strieborný medailista z olympijského Ria de Janeiro 2016 pred ročníkom 2019 pristúpil k niekoľkým zmenám, menšou bola úprava lode, väčšou angažovanie Petra Škantára za trénera. Celú prípravu na sezónu smeroval predovšetkým na internú kvalifikáciu o olympijskú nomináciu.

Vo Svetovom pohári 2019 skončil v štyroch pretekoch do piateho miesta, v Prahe vyhral, v Čunove bol druhý, čo mu zabezpečilo tretí celkový triumf v hodnotení seriálu. Majstrovstvá sveta v Seu d'Urgell mu síce individuálne nevyšli, dva dotyky s bránkami v semifinále ho obrali o účasť v bojoch o medaily, ale v hliadkach boli spoločne s Michalom Martikánom a Alexandrom Slafkovským bezkonkurenční a získali deviaty titul za sebou.

Narodený 2. novembra 1987 v Bratislave. Člen Športového centra polície. Tréner Peter Škantár. V top 10 ankety je tretíkrát, v roku 2015 bol deviaty, v roku 2016 piaty.

10. MILAN ŠKRINIAR (futbal) – Opora slovenskej futbalovej reprezentácie i talianskeho Interu Miláno. Zo slovenských futbalistov bol od začiatku roka o jeho služby na hráčskom trhu najväčší záujem, špekulovalo sa o interese viacerých popredných európskych klubov.

V máji však predĺžil zmluvu s Interom Miláno a zaviazal sa mu až do júna 2023. V strede obrany dominuje, má výbornú pozičnú hru, veľmi dobre hlavičkuje, môže hrať aj na pozícii defenzívneho stredopoliara. V roku 2019 odohral v slovenskom reprezentačnom drese osem stretnutí, bez gólového zápisu. Začiatkom novembra odohral stý zápas za Inter.

Na všetky duely nastúpil ako hráč základnej zostavy, 52-krát z nich odchádzal ako víťaz a ak hral, obrana modro-čiernych neinkasovala v 39 prípadoch. Narodený 11. februára 1995 v Žiari nad Hronom. Futbalista Interu Miláno. Tréner v klube Antonio Conte. V top 10 ankety je premiérovo.

KOLEKTÍVY

1. HLIADKA SINGLKANOISTOV VO VODNOM SLALOME – Kombinácia vodáckeho umenia päťnásobného olympijského medailistu a dvojnásobného víťaza OH Michala Martikána, strieborného z Ria de Janeiro 2016 Mateja Beňuša a pohodového a množstvom úspechov ovenčeného Alexandra Slafkovského bola v súťaži hliadok 3×C1 neprekonateľná aj na kanáli v Seu d'Urgell. Pod andorrskými Pyrenejami v Katalánsku začali v roku 2009 na majstrovstvách sveta svoju víťaznú šnúru a o desať rokov neskôr ju natiahli už na deväť šampionátov za sebou. Súperi na každých majstrovstvách sveta skúšajú niečo nové, aby ich zosadili. V Španielsku nepomohlo konkurentom ani postavenie trate, ktorú Michal Martikán označil za detskú. Slováci opäť ukázali, že ich výhry nie sú náhoda. V minulosti hliadka singlkanoistov (v rôznom zložení) v novinárskej ankete bola v rokoch 1997 aj 2014 druhá, v rokoch 2003, 2007, 2013, 2017 i vlani tretia.

2. HOKEJBALISTI SLOVENSKA – Zverencov Mojmíra Hojera a Mariána Gregoríka hnalo za celkovo piatym triumfom na svetovom šampionáte v histórii a štvrtým za sebou fantastické košické publikum, hráči nemohli sklamať skvelých divákov. Od začiatku turnaja išli za svojim cieľom a vo finále si poradili s Fínmi. Hokejbalisti potvrdili pozíciu najúspešnejšieho slovenského kolektívneho športu, z každých z trinástich majstrovstiev sveta odchádzali s medailou (5 – 2 – 6). V Košiciach hrali ako jedno mužstvo, jeden ťahal za druhého. Hrali aj za svojho trénera Dušana Danka, ktorý zomrel pár týždňov pred začiatkom šampionátu. Oporami boli predovšetkým najlepší brankár turnaja Patrik Polc, obranca Roman Bujdák, ktorý sa dostal do elitnej formácie podujatia, a útočník a najužitočnejší hokejbalista 13. svetového šampionátu Jaroslav Martinusík. Hokejbalová reprezentácia je v top3 ankety premiérovo.

3. ŠTVORKAJAK RÝCHLOSTNÝCH KANOISTOV NA 500 m – Štvorica Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek zvládla masaker. Označili tak svetový šampionát v mekke rýchlostnej kanoistiky v maďarskom Szegede. Majstrovstvá sveta boli jedinou nominačnou súťažou pre štvorkajaky na olympijské hry. Bronzová medaila na päťstometrovej trati znamenala pre Slovákov aj štyri kajakárske miestenky do Tokia s takmer povinnou účasťou v disciplíne K4. Kvarteto sa otestovalo na Európskych hrách v Minsku, kde tiež získalo bronz, a potom už sústredilo pozornosť do Szegedu, kde štvrtých Rusov predstihlo o voľným okom neviditeľné štyri stotiny sekundy. Štvorkajaky na 500 i 1000 m v rôznom zložení sú už stálice ankety, veď jej laureátmi boli doteraz desaťkrát. Za výsledky na kratšej dištancii sa do top3 ankety dostali šiestykrát. V rokoch 2001, 2003, 2006 a 2007 zvíťazili, v roku 2002 boli tretí.

ŠPORTOVÁ LEGENDA 2019

JOZEF PLACHÝ, skvelý bežec na 800 a 1500 metrov, narodil sa 28. februára 1949 v Košiciach, má české aj slovenské občianstvo. Účastník štyroch OH v behoch na stredné trate (1968 – 5. miesto na 800 m, 1972, 1976 a 1980), bol držiteľ európskeho juniorského rekordu na 800 metrov časom 1:45,9 min, ktorý utvoril v semifinále na OH v Mexico City a vo finále, v ktorom skončil piaty (druhý z Európanov), ho vyrovnal.

Na snímke športová legenda Jozef Plachý, bežec... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Bratislava šport Športovec roka 2019 anketa galavečer BAX Na snímke športová legenda Jozef Plachý, bežec na stredných tratiach a účastník štyroch letných olympijských hier v rokoch 1968, 1972, 1976 a 1980 počas slávnostného vyhlásenia ankety Športovec roka 2019.

Pamätný je jeho triumf zo Štuttgartu 1969, kde v medzikontinen­tálnom stretnutí Európa – Amerika finišoval v čs. rekorde 1:45,4 min, ktorý bol slovenský rekord až do roku 2008, teda takmer štyri desaťročia. Prekonal ho až Jozef Repčík na Zlatej tretre v Ostrave časom 1:44,94 min.

Má striebro z ME v Aténach 1969 v behu na 800 m, ďalšie cenné medaily na 800 m z halových šampionátov – zlato z ME v Grenobli 1972, bronzy z ME v Rotterdame 1973 aj z ME v Göteborgu 1974, z Rotterdamu aj striebro z nevšednej štafety na 4×4 kolá v čisto slovenskej zostave Kováč, Samborský, Plachý, Šišovský; na Svetovej letnej univerziáde v Sofii 1977 zvíťazil v behu na 1500 metrov.

Najlepší slovenský strednotratiar dal dôstojnú bodku za kariérou na svojich štvrtých OH v Moskve 1980, kde vo finále 1500 m za účasti Coea a Ovetta dobehol šiesty. Bol aj európsky rekordér na 880 y (1:46,7, 1970) a získal 13 čs. titulov a 3 slovenské. Držiteľ Strieborných kruhov SOV (2009), do Siene slávy slovenskej atletiky ho uviedli v roku 2013.

Športovú legendu vyhlasuje KŠR od roku 2010 a postupne sa ňou už stali: boxer Ján Zachara (2010), hokejista Jozef Golonka (2011), futbalista Jozef Adamec (2012), hádzanár Anton Frolo (2013), atlétka Eva Šuranová (2014), krasokorčuliar Karol Divín (2015), športová gymnastka Marianna Krajčírová-Némethová (2016), atlét Jozef Pribilinec (2017) a basketbalista Stanislav Kropilák (2018).

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Petra Vlhová #Športovec roka