Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová: Musíme začať odznova. Potrebujeme novú generáciu

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) odštartoval v utorok ďalší ročník projektu Olympijský odznak všestrannosti (OLOV).

17.12.2019 19:31
debata

VIDEO: Anastasia Kuzminová podporila Odznak všestrannosti

Video

Na základných školách a osemročných gymnáziách majú žiaci možnosť súťažiť vo viacerých disciplínach a ich výsledky sa následne vyhodnotia rovnakým spôsobom, akým Ministerstvo školstva testuje pri takzvaných monitoroch.

Svojou prítomnosťou prišli deti pri úvodnom zápolení na ZŠ s MŠ Za Kasárňou v bratislavskom Novom Meste podporiť aj olympijskí víťazi Michal Martikán a Anastasia Kuzminová. Majsterka sveta z úvodu roka 2019 ukončila v lete kariéru a slovenský ženský biatlon sa ihneď ocitol v kríze.

Naplno sa prejavila úzka členská základňa a pre choroby a zranenia v tejto sezóne ešte Slovenky nenastúpili do štafety.

Anastasia Kuzminová a Michal Martikán počas... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Anastasia Kuzminová, Michal Martikán Anastasia Kuzminová a Michal Martikán počas vzorového testovania žiakov v rámci Odznaku všestrannosti na ZŠ s materskou školou na ulici Za kasárňou v Bratislave.

„Musíme začať odznova, úplne od malých detí. Preto sme prišli na základné školy. Musíme nájsť talenty, vybudovať úplne novú generáciu, pretože momentálne vidím na Slovensku veľkú priepasť,“ povedala kandidátka na Športovca roka.

Slovensko dlhodobo zlyháva pri výchove športovcov. Úspechy sa skôr hodnotia ako systémový omyl.

„Najlepšia cesta je práve zobrať si deti, ktoré majú chuť venovať sa športu, majú charakter a chcú bojovať. Najprv s nimi pracovať na úrovni školy, no potom ich treba podchytiť a rozvíjať ich talent. Treba im vytvoriť komfortné podmienky, aby sa nezľakli pri prechode na vyššiu úroveň. O desať rokov potom budeme môcť postaviť štafetu už s istotou, že bude podávať kvalitné výkony,“ dodala Kuzminová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #Anastasia Kuzminová