Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalí reprezentanti či úspešný tréner. Ktorí športovci túžia po parlamente?

Bývalý šiesty hráč svetového rebríčka v tenise, extréner slovenskej futbalovej reprezentácie i päťnásobný zlatý paralympionik.

14.12.2019 22:02
Dušan Galis, Karol Kučera, Oľga Beständigová Foto: ,
Do parlamentu kandidujú aj Dušan Galis, Karol Kučera a Oľga Beständigová.
debata

Oficiálne zverejnené kandidátne listiny prezrádzajú, že politické strany a hnutia stavili pri voľbách do Národnej rady SR 2020 i na známych športovcov.

Najviac z nich sa dostalo na kandidátku OĽaNO. Symbolicky niekdajší šiesty tenista sveta, Karol Kučera, má rovnaké číslo na kandidátke. S číslom 40 kandiduje ďalší tenista Ján Krošlák, ktorý si s Kučerom zahral i deblové súboje v Davisovom pohári.

Trojicu reprezentantov bieleho športu dopĺňa aj bývalá 240. hráčka sveta Romana Tabaková, na kandidátke OĽaNo má číslo 44. Spod siete, ale tej vysokej, pochádza aj 50-tka na kandidátke, bývalý volejbalový reprezentant SR Richard Nemec.

Slovenská národná strana ponúka bývalých reprezentantov v najpopulárnejších športoch. Opätovne kandidujú futbalisti Dušan Tittel i Tibor Jančula, niekdajší kapitán slovenského národného výboru má číslo 8, Jančula má na kandidátke 16-tku. Na mieste č. 78 kandiduje za SNS aj bývalý hokejový reprezentačný gólman Eduard Hartmann.

Dušan Tittel kandiduje do parlamentu opätovne. Foto: SITA, Tomáš Somr
Dušan Tittel Dušan Tittel kandiduje do parlamentu opätovne.

Smer-SD opätovne zaradil na kandidátku aj člena futbalového tímu majstrov Európy z roku 1976 a neskoršieho trénera slovenského A-čka Dušana Galisa. Súčasný vládny splnomocnenec pre šport pôsobí v parlamente už od roku 2006.

SaS siahla po hokejbalistovi Róbertovi Kaššovi (114. miesto). Koalícia PS-Spolu má na kandidátke päťnásobného víťaza paralympijských hier – paralyžiara Jakuba Kraka (131. miesto na kandidátke).

Demokratická strana ma na 42. mieste krasokorčuliarku Oľgu Beständigovú, ktorej partnerom v súťaži športových dvojíc bol istý čas aj bývalý turecký futbalový reprezentant Ilhan Mansiz.

Medzi kandidátmi ĽSNS je na 84. mieste hokejista a bývalý generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja Róbert Pukalovič.

Na kandidátnych listinách možno nájsť aj mená ako Peter Sagan (ĽSNS) či Marek Sapara (Sme rodina). V oboch prípadoch však ide len o menovca trojnásobného majstra sveta v cyklistike resp. bývalého futbalového reprezentanta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Galis #NR SR #Karol Kučera #Oľga Beständigová