Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po debakloch prišiel plač. Po rozplynutí sna ďalšie slzy

Hoci z Bratislavy do Neuchatelu je to asi tisíc kilometrov, bolesť v hlase Alžbety Ďuríkovej (24) bolo počuť cez telefónne slúchadlo zreteľne.

13.12.2019 14:00
Alžbeta Ďuríková Foto: ,
Alžbeta Ďuríková.
debata (3)

Opora slovenských florbalistiek sa na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku po dvoch debakloch od Švédok a Češiek pustila do otvorenej kritiky tímu. Hoci by niektoré slová rada vrátila späť, padli na úrodnú pôdu. V stredajšom štvrťfinále proti superfavoritovi z Fínska (6:8) predviedli Slovenky svoj najlepší výkon v histórii. Beztak bolo zaspávanie po neúspešnom pokuse o prienik do boja o medaily náročné. „Je to obrovské sklamanie,“ vraví rodáčka z Trenčína.

Čo sa vám premieta hlavou zopár hodín po tesnej prehre s 11-násobnými medailistkami z MS?

Boli sme najbližšie k postupu do boja o medaily, odkedy som v reprezentácii. Ktovie, či sa to Slovensku ešte niekedy podarí. Tie dva góly veľmi mrzia.

Rozhodli viaceré individuálne chyby, ktoré Fínky potrestali?

Samozrejme… Urobili sme dve hlúposti, ktoré sa nám proti elitnému tímu nesmú stať. Inkasovať po tom, ako sa zrazia dve naše hráčky? Predtým sme zaspali a neubránili štandardnú situáciu. Iste, Fínky boli lepšie na loptičke a sú kvalitatívne inde. Našli sme však zbrane, ktorými sme ich eliminovali, no nie úplne.

Celý zápas ste odohrali len s dvomi päťkami. Pramenili chyby z únavy?

Možno aj to, ale keď ste pod tlakom skúseného tímu, ten si na vaše chyby počká a využije ich. Spravili sme ich viac ako Fínky a preto postúpili do semifinále.

Málokto vám po debakloch v skupine so Švédkami (1:23) a Češkami (3:19) veril. Nemali ste čierne myšlienky aj v tíme?

Priznávam, po debakloch bolo náročné sa namotivovať. Pochybujem, že sme niekedy predtým dostali v rýchlom slede dva takéto debakle. Museli sme hodiť za hlavu naše výkony a aj veci, ktoré sa o nás popísali. Hovorili sme si, že horšie to už byť nemôže. A zrazu sa nám skoro podarilo šokovať florbalový svet.

Alžbeta Ďuríková (vľavo). Foto: SITA, Branislav Bibel
Alžbeta Ďuríková Alžbeta Ďuríková (vľavo).

Nebýva zvykom, že člen kolektívu otvorene skritizuje tím. Aké boli reakcie na vaše tvrdé slová po zápase s Českom?

No, už som raz taká… A ukázalo sa, že som sa mýlila a máme na to, aby sme hrali s elitnými tímami. To je milé zistenie, ale takto krátko po zápase ho ešte neviem oceniť. Bola som nahnevaná a sklamaná. Čo na srdci, to na jazyku.

Nestretli ste sa s negatívnymi ohlasmi?

Schytala som poriadnu kritiku. Žiaľ, nedokážem klamať a povedala som to na plné ústa. Asi som to nemala robiť takto verejne. Vravela som veci od srdca a v mene celého tímu, ktorý to cítil rovnako.

Čo vám povedal tréner Michal Jedlička po zápase s Fínskom?

Odzneli krásne slová. Tréner je emotívny človek. Pochválil nás. Vyzdvihol, že sme na ihrisku nechali všetko. Hovoril, že ho veľmi mrzí neúspešný pokus o semifinále číslo dva (pred dvomi rokmi Slovenky prehrali s Fínskom taktiež vo štvrťfinále 2:6, pozn.). Na druhej strane vravel, že musíme hrať viac takýchto náročných zápasov a nie len každý druhý rok, inak ich nemôžeme vyhrávať. Musíme sa z takýchto bolestivých prehier poučiť.

Po Švédkach a Češkách však asi taký diplomat nebol…

Padali skôr hlboké ako tvrdé slová (povzdychne si).

Čo to znamená?

Nebolo príjemné ich počúvať. Mali sme tímový míting, na ktorom sme si všetci poplakali. Bohužiaľ, stalo sa. Museli sme ísť ďalej.

Myslíte si, že keby ste proti Fínkam hrali na tri formácie ako proti Švédkam či Češkám, bol by z toho debakel?

Určite. Je pravda, že nie sme schopné elitnej štvorke konkurovať pravidelne. Nemáme na to dostatočný počet dobrých hráčok ani skúseností. Navyše, v elitnej skupine sme sa predstavili po prvý raz. Najlepšia štvorica tímov má tri vynikajúce vyrovnané päťky. My sa nemôžeme spoliehať na 8–10 hráčok celých 60 minút. Takto to nejde.

VIDEO: Zostrih zápasu proti Fínsku

Riešením je zrejme iba posun hráčok do lepších súťaží.

Nie je to jednoduché, ale inak neurobíme posledný krok. V českej či fínskej lige sa zlepšia, odohrajú náročné zápasy a niečo sa naučia. Snáď urobia takýto odvážny krok a my to o dva roky skúsime s favoritkami zno­va.

Bude náročné sa namotivovať po takomto sklamaní na zápasy o 5. až 8. miesto?

Mali sme veľký sen, ale ten sa v stredu rozplynul. Bolí to, lebo sme boli naozaj blízko. Po nakladačkách sme si poplakali a keď sa náš medailový sen rozplynul, prišli ďalšie slzy. Musíme sa zo zeme postaviť na nohy a zdvihnúť hlavy. Nemôžeme byť lepšie ako na MS 2017 v Bratislave, len horšie. Verím, že sa to nestane a potvrdíme post piateho najlepšieho tímu sveta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské florbalistky #Alžbeta Ďuríková