Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z WADA odišla s hnevom. Trest pre Rusov je príliš mierny, tvrdí

Z komisie športovcov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) odstúpila bývalá britská paralympionička Victoria Aggarová, ktorá v pokračujúcom dopingovom škandále žiadala pre ruských športovcov absolútny zákaz štartov.

13.12.2019 11:00
Ruský olympijský výbor Foto: ,
Budova Ruského olympijského výboru v Moskve na archívnej snímke.
debata (5)

Vyhlásené sankcie považuje za príliš mierne, pretože umožňujú vybraným ruským športovcom pretekať pod neutrálnou vlajkou. Aggarová patrila k zástancom úplného vylúčenia Rusov z veľkých svetových podujatí vrátane olympijských hier v Tokiu 2020 a Pekingu 2022.

WADA v pondelok vylúčila Rusko na štyri roky z olympijských i paralympijských hier a svetových šampionátov v jednotlivých športoch. Reagovala tým na zmanipulovanie dát z moskovského laboratória, ktoré Rusi odovzdali tento rok v januári.

Ruskí športovci, ktorí dokážu, že so systematickým dopingom v Rusku nemajú nič spoločné, však budú môcť pretekať. Ruská strana verdikt odmieta. Od pondelka plynie lehota 21 dní na odvolanie na športovú arbitráž CAS.

Zaznievajú však aj hlasy, že trest je príliš mierny a v praxi budú jeho dopady obmedzené. K tomuto táboru patrí aj bronzová paralympijská medailistka z Pekingu 2008 Aggarová, ktorú postup WADA pri riešení ruského dopingového škandálu rozčúlil.

„Nemyslím si, že WADA vôbec existuje. Príliš veľa politických hier (alebo machinácií), príliš veľa konfliktov a príliš veľa sebeckých záujmov viedlo k príliš mnohých zlým rozhodnutím, kompromisom a porušeným sľubom,“ uviedla na twitteri.

A vrcholom bol podľa nej pondelkový verdikt. „WADA ignorovala výzvy svojej vlastnej komisie športovcov, aby Rusku zakázali štart na najbližších olympijských a paralympijských hrách,“ povedala Aggarová, ktorá bola jednou zo sedemnástich členiek komisie.

WADA vraj odmietla na svojich internetových stránkach zverejniť niekoľko vyhlásení komisie športovcov. „Prístup umlčania športovcov je jedným z dôvodov, prečo v športe vidíme toľko zneužívania,“ komentovala to Aggarová. Myslí si, že absolútny zákaz by síce krátkodobo ruským športovcom uškodil, ale mohol by prispieť k zmene pre ďalšie generácie.

Generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli povedal BBC, že stanoviská komisie športovcov nezverejňovali, pretože za nimi nestála výrazná väčšina. Napríklad v prípade odporúčania trestu pre Rusko osem zo 17 členov pripravovalo iné vyhlásenie.

„Neexistoval konsenzus a bolo by mierne povedané veľmi zvláštne, aby WADA publikovala dve odlišné stanoviská svojej vlastnej komisie športovcov,“ uviedol Niggli.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #Victoria Aggarová