Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kokaín a paranoje. Dopingový príbeh českého plavca režíroval kamarát

Písal sa rok 2017. Český plavec Jan Šefl sa vybral na malú súkromnú párty. Oblečený v reprezentačnom tričku sa zastavil medzi priateľmi len na necelú hodinu. Päťdesiat minút totálne zmenilo životy dvoch ľudí.

10.12.2019 16:19
debata

"Bola to strašná hlúposť. Ale na kamaráta sa nehnevám, odpustil som mu,“ prezradil Šefl v rozhovore pre český Sport.

Momentálne sa dvadsaťdeväťročný plavec vracia do súťažného diania po ročnom dopingovom dištanci na majstrovstvách Európy v krátkom bazéne v Glasgowe.

"Keď som si začal spájať súvislosti a dozvedel sa, prečo moje hodnoty vyskočili, hovoril som si: Toto mi nikto neuverí,“ spomínal.

Šeflovi na spomínanej párty nasypal kamarát do nealkoholického drinku kokaín. O niekoľko hodín neskôr absolvoval rutinné dopingové testy po pretekoch. Nič nenasvedčovalo tomu, že by nimi nemal – ako obvykle – prejsť.

"Človek časom zabudne nejaké detaily, ale toto si pamätám presne. Vyskočil mi mail so strašnou správou. Asi hodinu som sa hneval na všetko možné a hľadal príčinu, čo sa stalo. Bol zo mňa právnik-amatér,“ pokračoval Šefl.

Okamžite začal študovať rôzne príručky i komunikovať s okolím. Zisťoval, čo ho čaká. Zavolal aj kamarátovi, z ktorého sa nečakane vykľul vinník.

"On len počúval a potom zahlásil: Musím ti niečo povedať a spustil. Bol som poriadne nahnevaný, ale hneď mi bolo jasné, že to musí povedať aj verejne. Vedel, že by som si kokaín dobrovoľne nedal, tak sa rozhodol nasypať mi ho do pitia,“ skonštatoval.

Šefl vďaka tomuto odôvodneniu uspel pred disciplinárnou komisiou českého plaveckého zväzu. Antidopingový výbor sa však odvolal k rozhodcovskej komisii Českého olympijského výboru a ten plavca potrestal ročným zákazom.

"Obaja sme prišli o veľa. Ja o reputáciu, on o nemalé financie. Často musel chodiť aj na políciu lebo na neho podali trestné oznámenie.

Aj frajerka bola na neho poriadne nahnevaná. Postupne som však ocenil, čo spravil. Mohol si to vziať do hrobu, ale postavil sa tomu čelom a preto sme naďalej priatelia,“ reagoval.

Pri návrate síce na ME v Glasgowe nepredviedol medailové výkony, ale po prvý raz priniesol svetlo do celej kauzy. Od úteku do Austrálie cez nepríjemné pohľady v rodnej Plzni až po odsudzovanie.

"Zdalo sa mi, že sa všetci na mňa pozerajú. Možno to bol fakt, možno iba moje paranoje. Nemôžem každého presviedčať o tom, ako to bolo. Úprimne – je mi to jedno. Každý si môže myslieť čo chce,“ uzavrel svojrázny Šefl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Jan Šefl #ME v plávaní Glasgow 2019