Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrozil úbytok kvality. Novela uľahčí život športovcom

Národná rada Slovenskej republiky v utorok predpoludním schválila návrh poslancov za Slovenskú národnú stranu (SNS) Dušana Tittela a Tibora Jančulu na vydanie zmien v zákone o športe. Doteraz boli podľa zákona o športe profesionálni športovci v kolektívnych športoch zamestnancami klubov. Teraz im prinesie možnosť výberu, či chcú do zmluvného vzťahu s klubom vstúpiť ako zamestnanci alebo ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).

04.12.2019 20:12
Lintner, Foto: ,
Richard Lintner: Za novelu sa postavili nielen zväzy, ale aj zástupcovia slovenského profesionálneho športu, významní športovci či športová komunita.
debata

Aplikačná prax doteraz platného zákona ukázala, že neprimerane obmedzuje zmluvnú voľnosť športovcov. Tí by mali mať možnosť rozhodnúť sa, aký druh zmluvy po dohode so svojimi zamestnávateľmi podpíšu.

"Ubezpečujeme športovú verejnosť ako bývalí športovcovi, že táto novela pomôže športovcom a jedine čas ukáže, že táto novela bude správna. Je dôležité mať možnosť voľby, v akom pracovnom pomere budú môcť profesionálne športovať. Budeme ďalej zbierať podnety, aby sa zo slovenského športu stal jeden spoločenský fenomén.

V novele sme urobili športovcom priestor, nie je to diktát a je to ich slobodná voľba. Slobodne sa môžu kluby a zväzy rozhodnúť, akú formu pracovného vzťahu si so športovcom vyberú," zhodli sa bývalí futbaloví reprezentanti Dušan Tittel a Tibor Jančula.

"Novela rozširuje možnosti pre profesionálnych športovcov, uľahčuje im život. Doterajšie podmienky zákona sú nejednoznačné. Ak by zotrval súčasný stav, naše kluby môžu mať v rámci otvoreného trhu v konkurencii európskych družstiev veľké problémy a hrozilo by aj zníženie športovej kvality súťaží, čo by sa fanúšikom asi nepáčilo.

Súčasný zákon je nejednoznačný a prináša pre športovcov právne neistoty. Nespochybňujeme inštitút závislosti práce, ale v prípade profesionálneho športu je veľmi komplikované ju jednoznačne určiť.

Možnosť zmluvnej voľnosti a slobodnej voľby bude jasný krok vpred a prinesie aj právnu istotu pre všetkých," uvádza sa v spoločnom vyhlásení Iniciatívy slovenského profesionálneho športu, neformálneho zoskupenia zástupcov významných športov.

Zľava Richard Lintner, Jozef Gönci a Dušan Titel. Foto: SITA, Brano Bibel
Jozef Gönci Zľava Richard Lintner, Jozef Gönci a Dušan Titel.

Novelu zákona o športe, ktorá by mala platiť od 1. januára 2020, už svojimi vyhláseniami podporili viaceré športové zväzy vrátane Slovenského zväzu ľadového hokeja, Slovenskej basketbalovej asociácie, Slovenského zväzu hádzanej či Slovenskej volejbalovej federácie.

"Za novelu sa postavili nielen zväzy, ale aj zástupcovia slovenského profesionálneho športu, významní športovci či športová komunita. Ústava Slovenskej republiky zaručuje aj pre športovcov rovnaké práva ako iným obyvateľom našej krajiny.

Mali by teda mať možnosť vykonávať svoju prácu aj na základe zmlúv podľa Občianskeho či Obchodného zákonníka," pripomenul riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Tittel #Tibor Jančula #Richard Litner